Gert vraagt op 11 juli 2006:
wij hebben een passat 19 tdi 66 kw en een caravan
met een max.laadvermogen van 1400 kg.
in nederland rijden is geen probleem, zou de auto problemen
krijgen in de bergen?
rene antwoordt op 11 juli 2006:
Wij zitten met een soortgelijk probleem, een bora 2.0 benzine met 85kw en ja de rit naar italie,maar ik laad de caravan tot plus/min 1200kg en doe de voortent en andere zware dingen in de auto, maar in jouw geval denk ik dat 66kw te weinig zal zijn, ik zou het niet doen, kun je niet oefenen op de Posbank vlak bij Arnhem,dat is steil genoeg!Succes, rene
Bert antwoordt op 11 juli 2006:
Maximum vermogen gebruik je nooit, want dat wordt alleeen geleverd bij ca. max. toerental. Ik adviseer jullie deze site eens goed te bestuderen en dán e.e.a. uit te rekenen.
Jeroen antwoordt op 12 juli 2006:
Gert,
Wij rijden al jaren met een passat sedan 66kW tdi. Daarachter een chateau cantara met een max. toegestane beladen massa van 1300 kg. Werkelijke gewicht (incl. belading) 1260 kg.
De totale combinatie weegt (incl. personen en overige belading) een kleine 3100 kg. Volledigheidshalve gaat het hier om werkelijke (op weegbrug) gewogen massa's.
Ik kan je zeggen dat de combinatie ons tot op heden geen enkele keer in de steek heeft gelaten. En dan rijden we niet op de vlakke weg in Nederland. Pittege hellingen in bijv. Pyreneeen, Tarn zijn goed te nemen. Ook vanuit stilstand; je moet gewoon weten hoe je weg moet rijden. Daar waar nodig met spinnende wielen. Motor heeft natuurlijk een relatief goed koppel.
Kruissnelheden op snelweg (peage frankrijk) van ca 95-100 km/u kunnen prima worden gehaald. Lange stijle hellingen op de snelweg zoals in Luxemburg, Belgie geven in het geheel geen problemen. Wel is het zaak vroegtijdig (terug) te schakelen zodat de motor goed op toeren blijft.
Natuurlijk is het zo dat hoe meer vermogen en hoe hoger het koppel hoe sneller/makkelijker het rijden gaat. Het is dan maar wat je gewend bent. Waar de één op die paar kilometer helling op de totale afstand 60-70 km/u snel genoeg vindt is de ander niet tevreden en wil met 100 omhoog stuiven.
Als je altijd als eerste "boven" wil zijn komt een 66 kw motor tekort. Dat geldt ook voor de acceleratie. Maar ja, het is maar wat je "standaard" is.
Overigens is onze combinatie zeer stabiel te noemen. Caravan is voorzien van ALKO stabilisatorkoppeling. Kogeldruk op max brengen (75 of 85 kg)
Met deze auto hebben we trouwens eerst met caravans van 900 kg en 1100 kg (max beladen gewicht) gereden. Nu dus 1300 kg. Het viel mij mee dat het verschil in rijden zo klein was.
Wel moet ik zeggen dat onze volgende auto er een wordt met meer vermogen en een hoger koppel. Zoals uit mijn verhaal blijkt heeft dat niets te maken met het niet voldoen van de huidige auto. Reden is dat je met meer vermogen en een hoger koppel langer in de versnelling kan blijven rijden; dat rijdt "rustiger" doordat je minder veelvuldig hoeft te schakelen op m.n. hellingen. Eigenlijk een luxe-probleem natuurlijk.
Je hebt het over een caravan van max. 1400 kg. Voor zover mij bekend mag een tdi 66 kw passat max 1300 trekken. Wel iets om op te letten.
Ik snap trouwens niet waar rene het over heeft. Combinatie bora 85 kw met caravan 1200 kg lijkt mij (ook) geen enkel probleem.
Ik zou het advies van Bert ter harte nemen.
Veel vakantieplezier met je 66kW.
gert antwoordt op 12 juli 2006:
bedankt voor uw duidelijke informatie,u heeft ons wel weer aan het twijfelen gebracht, wij waren n.l. al aan het kijken naar een andere auto.
waar wij bang voor zijn is bijv. de steile helling en vooral afdaling op de irschenberg in munchen (12% afdaling)
Het rijden op zich is voor mij geen probleem, wij worden alleen een beetje zenuwachtig van al die verhalen dat deze auto de caravan niet kan trekken.
We gaan er nog even over denken (niet te lang want de tijd dringt)
ontzettend bedankt voor uw reactie
gert
Jeroen antwoordt op 12 juli 2006:
Gert,
Nog een aanvulling:
Eerder is op deze site ook al een soortgelijke vraag gesteld waarop ook antwoorden zijn binnengekomen.
Gemakshalve heb ik vraag en antwoorden hierheen gekopieerd.
"
Vraag:
Onderwerp: is trekkracht onze auto voldoende
Van: D schuitema
Datum: 23-09-2004
we hebben een volkswagen passat variant 1.9. tdi 66 kw en hebben een caravan gekocht. het betreft de chateau 450 Mon Reve. officieel is het max. toelaatbaar gewicht 1300 kg. volgens de dealer kunnen we dit bij rijksdienst voor wegverkeer laten wijzigen in 200 kg. onze vraag is klopt dit en tevens willen we graag weten of de combinatie van onze auto en deze caravan goed is. Mogen er b.v. fietsen achterop de caravan enz.
Antwoord(en):
Van: Bert
Datum: 24-09-2004
Ik begrijp daaruit dat het verlagen van de MTM van de caravan dient omdat u alleen rijbewijs B heeft zonder E? Wat staat er als leeg gewicht op het kenteken van de Passat? Idd mag het _toegestaan_ gewicht van de caravan dan niet meer zijn. U kunt dat idd vrij eenvoudig laten vaeranderen door de RDW.
Wij zijn geen voorstanders van fietsen achterop. Het is hieronder nog eens gezegd. Massa 'moet' op de as. Niet aan de twee uiterste einden van de caravan. Het is een fabeltje dat voldoende kogeldruk 'de' oplossing is. Bovendien mag de caravan na aanpassing niet meer dan 1200 kg wegen....
Dan over de combinatie 66 kw Passat tdi en 1200 of 1300 caravan. U kunt het zelf uitrekenen en voor u zelf (!!) bepalen of de prestaties voldoende zijn. Erg flitsend is het niet. De acceleratie is behoorlijk rampzalig en bij windkracht 5.... Maar _niet_ ONverantwoord qua gewichtsverhoudingen.
Van: Gert
Datum: 11-11-2004
Wij hebben een vergelijkbare combinatie: een passat 1.9 D met 66 kw en een Fendt caravan van max 1300 kg. Ga er maar gerust mee op pad, want hij heeft voldoende trekkracht. Je kunt comfortabel 100 km/u rijden en als het erg hard waait doe je het wat rustiger aan.
Ik heb altijd de indruk dat we harder bergop gaan dan een heleboel andere combinaties.
"
vr. gr.,
Jeroen
gert antwoordt op 13 juli 2006:
Jeroen,
Wat is jullie ledig gewicht van de caravan?
Bij ons is deze 1200
Wij kregen trouwens net het advies om de auto
te chippen (ongeveer 20 tot 30 pk meer).
Misschien is dit de oplossing voor ons
groetjes
gert
Jeroen antwoordt op 13 juli 2006:
Kentekengewicht is 945 kg. Werkelijk ledig gewicht zal wel iets hoger zijn. Ik belaad tot 1250 - 1300 kg (gewogen).
Chippen is voor ons niet nodig. Bovendien heb ik nu geen problemen; met chippen wordt de kans alleen maar groter dat ik ze wel krijg. Bovendien heb ik wel eens gehoord dat chippen van auto's met relatief hoge kmstanden meer problemen KAN geven dan bij lage standen.
Zoals ik al had aangegeven: mag er wel 1400 kg achter een 66 kw tdi passat?
gr.,
Jeroen
gert antwoordt op 13 juli 2006:
Ja, wij hebben gebeld met het RDW en met een B E rijbewijs mag het, mits wij de caravan niet boven de 1300 kg beladen.
We hebben ook nog met de politie gebeld en zij zeggen hetzelfde.
Er zit natuurlijk wel een risico aan het chippen, maar die moeten wij maar nemen anders komen wij dit jaar niet in Oostenrijk denk ik.
Jeroen antwoordt op 13 juli 2006:
Dat betekent dat je maar 100 kg in de caravan kunt laden?!
Jos Klein antwoordt op 17 juli 2006:
Als je twijfelt, kun je je auto laten chiptunen en heb je wat meer vermogen zodat het allemaal wat makkelijker gaat. Chiptunen kost ongeveer € 300,00. Alvast veel vakantie plezier
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.