Caravantrekker.nl

Aanschaf eerste caravan

Onwetend vraagt op 13 september 2009:

Hallo caravankenners,

na vele jaren op vakantie gegaan te zijn met auto of motorfiets en tent willen we nu wat meer comfort en overwegen daarom de aanschaf van een caravan.

We staan echter nog in dubio en zouden daarom het advies van ervaren mensen zeker waarderen.

We zien zeker wel de voordelen van een caravan. Je combineert het comfort van een huisje met de vrijheid van het echte kamperen.

Toch zijn er nog wat aspecten die ons nog doen twijfelen.

Het eerste is natuurlijk de prijs. Voor de prijs van een goede caravan kan je al heel veel jaren op vakantie naar een degelijk hotel of pension. Bovendien komt daar verzekering, belasting, onderhoud (banden) en stallingskosten bij.

Milieuoverwegingen zijn toch ook belangrijk in deze tijd. Ik lees hier en daar dat het verbruik afhankelijk van de combinatie kan stijgen tot 1 op 10 zelfs 1 op 8. Is dat nog wel verantwoord in deze tijd van klimaatverandering vraag ik me dan af ? Op vakantie rij je toch al snel een paar duizend kilometer !

Tot slot: Gedurende vele jaren heb ik me als motorrijder en automobilist geërgerd aan de lange files met auto+caravantreintjes op de wegen naar het zuiden en in de bergen. Aan 30km/u omhoog, kilometers aan een stuk en zeer zelden dat er eentje hoffelijk genoeg was om aan een "aire" of parkeervak opzij te gaan om even wat auto's of motorrijders door te laten.
Ik ben een beetje huiverig om nu "aan de andere kant" te gaan staan en hetzelfde te doen...

Zoals jullie zien, een heleboel dingen die me alsnog doen twijfelen om een overtuigd caravangebruiker te worden.

Hoe gaan jullie met deze vragen om ?

Alvast bedankt!

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Marcel antwoordt op 13 september 2009:

Ik kan me de vragen voorstellen. Ik denk dat het belangrijkste punt is dat jezelf niet erg veranderd als je besluit een caravan te kopen. Als je nu rekening houdt met anderen in het verkeer, zal dat met caravan niet veranderen.

Overigens een klein punt ter verdediging; je hebt het als caravaner soms ook lastig met oversteken van een drukke kruising of invoegen bij een korte strook. Je krijgt lang niet altijd de tijd en ruimte die je nodig hebt.

Afijn, de nu meer technische vragen.
Caravans heb je in allerlei soorten en maten. Kleine, gestroomlijnde caravans kun je trekken met relatief kleine auto's. Met een betrekkelijk kleine auto en een kleine caravan kun je nog best ruim boven de 1 op 10 blijven (moet je uiteraard niet te snel willen rijden). Maar 20 a 30 % meer brandstof met een caravan is niet erg bijzonder. Ik compenseer door met de fiets naar het werk te gaan.

Gebruikte caravans zijn er ook in alle soorten prijzen te krijgen an anders zou huren een alternatief kunnen zijn. Stalling.... de onze staat in de tuin - gratis 😉

Onderhoud. Eens in de 2 a 3 jaar naar de caravanboer voor een beurtje. Met name remmen en gasleidingen. Als je handig bent, zou je dat ook zelf kunnen. Verder eens in de 6 jaar (ofzo) een paar banden.

Mocht je toch nog twijfelen aan een caravan, dan zou je ook een vouwwagen kunnen overwegen. Die zijn tegenwoordig ook met een "vast bed" te krijgen, en rijden een stuk eenvoudiger.

Vergelijk caravan vs. pension/hotel. Het laatste is echt geen kamperen


Succes met de keuze


RobD antwoordt op 13 september 2009:

Prijs: heb je zelf in de hand, duurdere of goedkopere c/van. Ben je handig en kun je veel zelf!?
Milieu: Neem een fiets. Kort door de bocht, maar vliegreizen zijn niets schoner. Hotels en pensions leven ook op electriciteit, waarschijnlijk meer als daadwerkelijk nodig is. (verlichting op de parking, lobby, gangen en hallen als voorbeeld) Het treintje rijden heb je ook zelf in de hand, houd afstand. Ook in de bergen is bepalend wat je kunt (combi) of wat je durft (jijzelf).

Het hoe en wat bepaal je dus geheel zelf aan de hand van je combinatie, je moraal en instelling. Als het maar voor 3 weken per jaar is, overweeg een huurcaravan. De kosten zullen je meevallen in vergelijk met een eigen caravan.


Bob antwoordt op 13 september 2009:

De milieuaspecten kan je zelf het beste beoordelen. Voor de een is een rit met een benzineslurper waanzin, voor de ander maakt het niets uit.
Dus nu de caravan.
Bezoek de showrooms, kijk rustig om je heen en laat je niet gek maken door de verkopers. Zij willen verkopen, dus geloof hun mooie praatjes niet gauw. Ik zou zeker het eerste jaar een caravan huren. Je ondervindt dan de prettige en slechte kanten van het kamperen per caravan. Je komt er achter dat je de indeling niet goed vindt of juist wel. Kopkeuken, zijkeuken, treinzitje ergens aan de zijkant of een zitje aan de voorkant. Er zijn zoveel mogelijkheden. Zet alle mogelijkheden eens op een rijtje en kies daaruit wat je denkt wat je belangrijk en prettig vindt. Ook financieel en het gewicht kan je dan laten meespelen.
Of ga nog 1 jaar per tent en kijk goed rond op de campings. Praat met de caravanbezitters. Houd er echter rekening mee dat elke caravanner de beste caravan heeft die er is. Hij/zij zal niet gauw de eigen caravan/sleurhut/slaapdoos afvallen.
Succes.


Arjan antwoordt op 13 september 2009:

Motor rijden doen de meeste mensen ook voor hun plezier
en zijn vaak ritten die niet altijd nootzakelijk zijn.
Ook dus extra mileu belastend.

Veel mensen gaan met een vliegtuig op vakantie dit is helemaal zwaar mileu belastend.
Dan valt dat beetje extra brandstof met de caravan nog wel mee.



Koos antwoordt op 14 september 2009:

Zelf heb ik er ook moeite mee dat mijn combinatie fors benzine verbruikt. Dat kan beter; er zijn beter gestroomlijnde caravans, caravans met een kleiner frontaal oppervlak e.d.
Vooral hefdakcaravans als Eriba touring vangen weinig wind.
Wat ook van invloed is, is het gewicht dat je bergop mee wilt slepen. Basis natuurkunde.
Daarnaast zijn de buitenafmetingen van een caravan van belang. Als je binnen bent waardeer je grote caravans, lekker ruim!
Maar als je rijdt en daarbij het verbruik wilt beperken en de snelheid erin wilt kunnen houden. Dan merk je dat groter ook zwaarder betekent. En dat 2.50 breed meer wind vangt dan 2.00 breed...... nogal een open deur, maar in de showroom vergeet je dat makkelijker.
De volgende vraag die je jezelf kan stellen: hoevaak wil ik de caravan gebruiken en waarnaartoe?
Dus welke voorzieningen zijn echt nodig, welke leefruimte is echt nodig e.d. En hoeveel kilometers zal je ermee rijden? Is dat ook in de bergen? Hoe (relatief) zwaar weegt het brandstofverbruik mee?
Persoonlijk wil ik nadrukkelijk géén caravan die meer biedt dan ik echt nodig vind. De stroomlijn en het gewicht laat ik nadrukkelijk meespelen in mijn overwegingen.
Op de wegligging heb je zelf invloed, maar die moet in de basis al in orde zijn. En nooit fietsen achterop zetten.......

En uiteindelijk kom ik er steeds achter dat ik, op basis van mijn budget, compromissen sluit.

Kortom; je hebt nog wat showrooms te bekijken, succes!


Jan@ antwoordt op 14 september 2009:

Iedereen moet het uiteraard zelf weten maar het laatste waar ik op let als ik een caravan koop is het milieuaspect. Voor die paar duizend km per jaar maakt het mij niet zoveel uit ik 1 op 12 of 1 op 8 rijd. De caravan moet ook gefabriceerd worden, dat kost ook energie en grondstoffen enz enz. Als dat allemaal belangrijk is dat moet je 20 jaar met dezelfde (katoenen)tent gaan kamperen op de Veluwe. Over prijzen gesproken; ik denk wel dat je nu voor zowel bij nieuwe als gebruikte caravans heel goede zaken kunt doen. En een gebruikte caravan is natuurlijk veel milieu vriendelijker.


RobD antwoordt op 14 september 2009:

"" En een gebruikte caravan is natuurlijk veel milieu vriendelijker"".


????????????????????????Leg uit!


Jan@ antwoordt op 14 september 2009:

Simpel Rob, een gebruikte caravan is er al en hoeft dus niet gefabriceerd te worden(scheelt energie en grondstoffen). Niet voor ieder verkochte occasion wordt er ook weer een nieuw exemplaar gemaakt. Er zijn namelijk ook mensen die stoppen met caravannen.


RobD antwoordt op 14 september 2009:

En die occasion is uit de lucht komen vallen? Heeft geen grondstoffen?
De laatste jaren zijn de fabrikanten steeds milieuvriendelijker gaan produceren. De occasion kan dus best vervuilender geproduceerd zijn.
Als je bedoeld dat er voor een nieuwe geen nieuwe grondstoffen nodig zijn, is dat voor een klein gedeelte waar. Veel gerecycled materiaal word weer hergebruikt en er zijn al fabrikanten die het "cradle to cradle" principe hanteren voor de metalen. Niet alles is wat het lijkt, er kan steeds meer schoner geproduceerd worden.


JH Vis antwoordt op 14 september 2009:

Feit blijft dat een nieuwe geproduceerd en getransporteerd moet worden!!! De oude moet ook gerecycled en getransporteerd worden, kost ook energie.

Off topic: Ik verbaas me over het huidige beleid (zeker in de VS) waar goede gebruikte auto's tegen subsidie vernietigd worden om goedkoper een energie-zuiniger exemplaar terug te mogen kopen. De motor wordt moedwillig kapot gedraaid om er zeker van te zijn dat de auto van de straat verdwijnt!! Ik weet zeker dat mijn 11 jaar oude Volvo ondanks hoger (LPG)verbruik energie-zuiniger is met nog eens 9 jaar op de weg dan een gemiddelde moderne energie-zuinige auto die minder lang meegaat. En dan heb ik het uiteraard niet over louter brandstofverbruik. Maar ja, we leven tenslotte in een consumptiemaatschappij....


Louis antwoordt op 14 september 2009:

Rekening houden met onze leefomgeving en energieverbruik is een prima streven ,als het op een redelijke manier is te combineren met het praktische gebruik ervan .
Daarom heb ik ook nooit begrepen waarom er glazen futuristische en broeikasachtige gebouwen worden ontworpen en gebouwd ,die zonder enorme verwarmings en airco installaties onleefbaar zijn .
Temeer daar blijkt dat de opdrachtgevers niet zelden diegenen zijn ,die ons vragen toch vooral verstandig met energie om te gaan .
Maar de caravan dan ? Gewoon niet te groot en niet te zwaar ,dan blijft het handzaam in alle opzichten .
Ook heb je een minder zware auto nodig .
En wat de meest handige indeling betreft ken ik mensen die bijvoorbeeld absoluut niet in de caravan koken ,maar in de voortent.
Dat maakt de kookfaciliteit in de caravan voor deze mensen dus minder belangrijk ,en kan dus minimaal zijn
Heb je er geen problemen mee iedere avond ( ook als je gezellig hebt geborreld )en ochtend je zit / slaapgelegenheid om te bouwen,hoef je ook geen uitvoering met vast bed te kiezen.
Dan kun je automatisch met een wat kleiner exemplaar uit de voeten.
Gewoon tot het voorjaar lekker rondneuzen ,en je komt gegarandeerd jouw ideale exemplaar tegen .
De caravana in Leeuwarden en de beurs in Utrecht zijn ook handig .
Je hebt er zo alle indelingen bij elkaar ,en houd er in ieder geval een paar leuke dagen aan over .
Succes !



michiel antwoordt op 14 september 2009:

Wij kampeerde eerst met de tent, maar een kleine caravan is toch wel erg veel comfortabeler. Wij kiezen-mede uit- uit milieu oogpunt voor een kleine caravan. Je hoeft dan niet het hele jaar in zo'n grote auto te rijden en ook onderweg is bijvoorbeeld een Kip Kompakt een stuk prettiger dan een grotere caravan, al is het alleen al door de geringe breedte.

Wij hebben na een 2.2m brede Home Car 35 nu een Kip Kompakt 37EK(vast dak) van 1.83m breed en kunnen na 5 weken kamperen en 4000 km rijden zeggen dat het achter een kleinere auto echt een wereld van verschil maakt. De caravans wegen biede evenveel maar het verschil in prestaties is echt enorm. (zoals de berekeningen op deze site al deden vermoeden!). Op de camping hebben we die extra breedte ook echt niet gemist. De indeling van beide caravans was hetzelfde alleen slaap je in de Kip in de lengte ipv breedte....wat je trouwens een hoop over elkaar heen geklim bespaart.

Ik zou adviseren een caravan te kopen welke niet groter is als perse noodzakelijk, dat scheelt onderweg heel veel en met een voortent cq luifel heb je ruimte zat!


Carlo antwoordt op 15 september 2009:

Wat voor mij heel belangrijk is,is een goed bed vast bed,breed genoeg want als het warm is scheeld 20cm een hoop.lang genoeg want als je 177 m groot bent en je caravan maar 180 m lig je niet gemakkelijk.Aan de andere kant, een tafel waar je met 4 kunt eten, ook al ben je maar met 2.het is niet omdat je met een caravan reist dat je geen comfort mag hebben.een badkamertje mag maar moet niet, maar als het kan wel doen.ga je ook in het voor en najaar is ringverwarming ook een aanrader, en mensen die zeggen dat als je comfort wil op hotel moet gaan, laat ze praten. Onwetend, dit is wat ik belangrijk vind.Dit nog, je vakantie begint als je thuis vertrekt en als je de eerste dag 600 à 700 km gereden hebt is het genoeg geweest.ik doe dit nog maar 15 jaar dus ik ben nog bleu, maar het is me altijd goed bevallen.Doen en geniet er van.


Tijs antwoordt op 15 september 2009:

En volgend op de opmerking van RobD: als je twijfelt kun je het eerste jaar beginnen met huren en op basis van die ervaring beslissen hoe je verder gaat.

Zorg wel dat je voor die tijd wat ervaring opdoet met een caravan achter je auto, anders rijd je alsnog vooraan dat auto-caravantreintje 😉.


T5 antwoordt op 15 september 2009:

Citeren Michiel: En ook onderweg is bijvoorbeeld een Kip Kompakt een stuk prettiger dan een grotere caravan, al is het alleen al door de geringe breedte.

Michiel heeft zeker geen kinderen en een smalle trekauto.

Gaat alleen met goed weer op vakantie, gaat niet op wintersport,

Tja, ligt er maar aan hoe je alles bekijkt, en in je eigen belevenis beoordeelt.

Maar zoals je kunt zien aan het aantal caravans op de weg is het percentage mensen dat met een kompakt (of gelijkwaardige afmetingen) wilt rijden/k(r)amperen nihil is.

En dat is ook wel begrijpelijk.










Carlo antwoordt op 15 september 2009:

wat ervaring betreft,na hoeveel jaar heb je ervaring? ik rij nu 15 jaar en ik heb deze zomer een stommiteit gedaan die je met ervaring niet zou mogen doen,gelukkig heel goed afgelopen, ook een deel door ervaring.ervaring bouw je op met de jaren,en wat je wel of niet moet doen lees je hier op dit prachtig forum.Of je het aan kunt in de file te gaan staan dat moet je zelf uit maken,je kan ook in juni of half augustus op verlof gaan dan heb je geen file.Of je hoffelijk bent dat moet je ook zelf weten maar eigelijk heb je daar het meeste plezier van.De prijs ik heb 15 jaar geleden 3300 euro betaald en ben jaarlijks ongeveer 5 weken weg,de caravan is van 1981 je kan ongeveer uit tellen wat het verschil is tussen hotel en caravan.wat milieu betreft, ik had dit jaar een verbruik van 8.8 L diesel op 100 km en heb goed door gereden, ik ben tot Embrun geweest, dus ook bergen gehad. mijn bijdragen aan de op warming is niet zo groot geweest. moest ik met de vlieger gegaan zijn was die tientallen keren groter geweest.


Guus antwoordt op 15 september 2009:

Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde en heeft ieder zijn eigen mening.
Twijfel je over de aanschaf van een caravan, huur dan eerst één. Of huur zo mogelijk later een ander soort caravan (andere indeling, grootte, breedte, ....).
Zo kun je een redelijk goede keuze maken.


tania antwoordt op 22 september 2009:

wij hebben juist beslist om een caravan te kopen , we zijn op zoek gegaan naar een goeie tweedehands om zelf wat op te knappen \ op te kuizen na wat opzoeken denken we dat we de juiste gevonden hebben en gaan we morgen onze keuze maken ( de prijs bepaal je zelf) nu vind je mooie aan redelijke prijs en aan ieders verwachtingen . wij moeten ook nog afwachten of het zal meevallen`, maar dan kunnen we eerst wat dichtbij vakanties meepikken om te kijken hoe het allemaal draait en keert met de kids , we zien dan wel wat het volgende zomer wordt dichtbij of veraf


Theo antwoordt op 22 september 2009:

Je noemt een aantal aspecten die je over de aanschaf doen twijfelen. Het gaat inderdaad om belangrijke punten van overweging, ook die van het milieu. Ik ben al twintig jaar caravanner en worstel steeds meer met dat aspect.
De milieu gevolgen kun je op twee manieren beperken.
De eerste is bij de aanschaf van een caravan. Een lichte, smalle caravan heeft veel minder gevolgen dan een brede, zware.
Het tweede is je rijstijl. 80 km. per uur op cruise controle is aanzienlijk zuiniger dan 90. De combinatie van beiden (caravan en rijstijl) kan een groot verschil uitmaken. 60% extra brandstofverbruik met caravan is niet ongewoon, het kan echter ook minder.
Een aspect dat nog niet aan de orde is geweest is de relatie tussen caravan en auto: de keuze van de caravan kan (hoeft niet) tot gevolg hebben dat je een andere auto nodig hebt. Het gaat dan natuurlijk om een grotere en zwaardere met meer pk-s. Als dit het geval is, leidt het tot extra kosten niet alleen tijdens de vakantie maar het gehele jaar door (extra barandstof, belasting, verzekering, afschrijving).
Diverse mensen hebben reeds het advies gegeven om eerst een caravan te huren. Dat lijkt me zeer verstandig: je kunt ontdekken of je een caravan bij je past en zo ja aan welke eisen hij moet voldoen. Wat dat laatste betreft heb ik ervaren dat je in de loop van de tijd steeds meer eisen gaat stellen aan een caravan.
Het rijden in de bergen: maakt het veel uit of je in de kop van een file of in de staart rijdt? Natuurlijk kun je als caravanner even opzij gaan om het verkeer achter je door te laten (zelf doe ik dat ook wel eens). Meestal maakt het echter weinig of niets uit: de rij sluit zich al snel aan bij een nieuwe rij, die alleen langer is geworden.
Succes met je beslissing.


ronald antwoordt op 24 september 2009:

Huur eens een caravan dan kun je kijken hoe het bevalt

als je er een wilt kopen kijk dan eens in duitsland


Guus antwoordt op 24 september 2009:

Duitsland, waarom daar. Hier zijn ze volgens mij net zo goed.


@Eric antwoordt op 25 september 2009:

Van: Guus
Datum: 24 September 2009 om 20:19

Duitsland, waarom daar. Hier zijn ze volgens mij net zo goed.


Beter voor je portemonnee 😉


Rob antwoordt op 25 september 2009:

En groter aanbod.

Gek he, dat meeste caravans juist daar gebouwd worden?
En Duitsers niet zo dol zijn op Ollanders met Wohnwagen....


ronald antwoordt op 25 september 2009:

In duitsland zijn de caravan goedkoper vooral als je een nieuwe koopt(als je een eigen bedrijf hebt hoef je zelfs de btw niet te betalen)
invoerkosten 113 euro en 1x kentekenplaat ca 15 euries


Jan antwoordt op 25 september 2009:

Hoe kleiner/lichter de caravan, hoe groter/sterker de trekauto, hoe verder/hoger je komt met je combinatie...😉


RobD antwoordt op 27 september 2009:

Van: Rob
Datum: 25 September 2009 om 08:04

Gek he, dat meeste caravans juist daar gebouwd worden?
-------------------------------------------------------------
slechts 8% vd caravans word daadwerkelijk in BRD gebouwd.


Guus antwoordt op 28 september 2009:

Dat ze in DLD goedkoper zijn is mede te danken aan de uitvoering.
In DLD zijn de uitvoeringen vaak minder luxe, ofwel je koopt daar vaak een basis uitvoering. Wil je die niet zo als in NL, dat kan, maar dan wordt het verschil al weer kleiner. Bovendien zul je mogelijk met de inruil zitten.
Als je geen inruil hebt, krijg je ook in NL korting bij de dealer. Kijk ook eens naar de garantievoorwaarden.
Verschil is vaak niet zo groot als men in eerste instantie denkt.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker