Dirk vraagt op 15 juli 2006:
Een mistlamp op een caravan hoeft niet vanuit de auto bediend te worden kwam ik deze week achter nadat een klant ons een mistlamp heeft laten monteren met een schakelaartje erin, je monteerd 'm naast de gewone verlichting, draadje naar spanning verlichting (mistlamp mag toch alleen branden in combinatie met gewone verlichting) en hopla, schakelaartje om en je mistlamp werkt binnen 15 minuten zonder 13 polige stekker/ bedrading etc...,(mislamp met schakelaartje gewoon bij plaatselijke automaterialenzaak voor een paar tientjes te koop !) het gevaarlijke moment gaat vlgns mij aanbreken op het moment dat je dichte mist inrijd en je de combinatie op de vluchtstrook moet parkeren om het schakelaartje op de caravan om te zetten... in praktijk zal ie waarschijnlijk wel helemaal niet aangezet worden, toch weer iets belachelijks in deze hele mistlamp soap.... zie rdw: http://www.rdw.nl/nl/voertuigeigenaar/aanhanger_of_caravan/verplichtingen_bij_gebruik/regelgeving_mistachterlichten_voor_aanhangwagens.htm
kapteinnemo antwoordt op 15 juli 2006:
Beste Dirk2,
Als je in de caravanhandel zit en je adviseert je klanten zo'n mistachterlicht op de caravan, dan ben je goed fout bezig.
De tekst van RDW probeert het volgende te vertellen:
Normaliter worden lichten geschakeld met behulp van de daartoe in de auto aangebrachte bedieningsorganen. Het zou dus normaal zijn dat het mistachterlicht bediend wordt mbv de schakelaar van het mistachterlicht van de auto. Dat zou betekenen dat het mistachterlicht geintegreerd moet worden in het totale circuit van de auto. De tekst van RDW geeft aan dat dat niet perse hoeft, maar dat het mistachterlicht van de aanhangwagen ook mbv een aparte schakelaar in de trekauto bediend mag worden.
Kortom, ik zou maar heel gauw stoppen met het geven van FOUTE voorlichting en met het monteren van FOUTE mistachterlichten.
Enne, roep je klanten die nu met een FOUT licht rond rijden spoorslags terug!
Michiel antwoordt op 16 juli 2006:
Je moet het maar zo zien: er wordt formeel voldaan aan de regels en dus ontloopt men bij controle de boete van € 30 die er sinds 1 juli staat op het ontbreken van het mistachterlicht.
Mij is zo'n oplossing een gruwel.
http://www.vlist.eu/mistlamp/
Bert antwoordt op 16 juli 2006:
Er wordt helemaal niet voldaan aan de regels met een 'oplossing' zoals door OP gemeld! Die mistlamp moet vanuit het trekkend voertuig inschakelbaar zijn. Punt. En da's maar goed ook. Stel je rijdt op de A2 een mistbank in. Heel snel de vluchtstrook op en naar achteren rennen om de mistlamp aan te zetten. Misschien krijg je nog de kans terug te sprinten naar je 'trekkend voertuig' en anders "spat". Pech heet dat...
Ik vind het overigens wel terecht dat we in Europa uniforme regeltjes moeten hebben. De soap ontstond omdat we in Nederland geen registratiesysyteem hadden en hebben voor <750 kg. Een soap je. Ik vraag me bijvoorbeeld af waarom in vredesnaam die brandende mistpit geen waarschuwingslampje moet hebben! Dat is pas echt belachelijk. Een schakelaar is voldoende... Waarom dan niet een schakelaar met een ledje erin???? Ik zie die vervelende rode krengen dus al voor me opdoemen drie dagen nadat er ergens in den lande het 'wat' gemist heeft. ;-(
Michiel antwoordt op 16 juli 2006:
Sja, een goede kennis van mij is keurmeester bij de RDW, zo een die o.m. de steekproeven doet om de reguliere keurmeesters te controleren, en die zegt dat het toch echt wél conform de regels is op deze manier.
Ik ben het helemaal met je eens dat het een waardeloze constructie is, maar ik maak de regels niet. Die kennis van mij ook niet trouwens.
Je loopt overigens bij een controle ook nog de kans dat een koddebeier het ook niet precies weet en dat je alsnog een bon krijgt.
En wat dat lampje betreft: sja, voor de mistlichten van de trekker is het verplicht, voor de mistlichten van de aanhanger niet...
Uiteraard heb /ik/ het wel goed aangelsoten allemaal. Gewonn via pen 2 en via dezelfde schakelaar die de mistlichten van de auto bedient. En mét controlelampje.
http://www.vlist.eu/mistlamp/
Lex M antwoordt op 16 juli 2006:
Dat zal de controleur van de controleurs het ook wel goed vinden dat je andere lichten op de caravan ook met een lokaal schakelaartje bedient?
Dan kan de elektrische verbinding tussen trekker en aanhangwagen een stuk simpeler: 1 dikke 'constante stroomdraad' met retour volstaat dan 😉 😉
Lex M antwoordt op 16 juli 2006:
Michiel, volgens mij is je mistlicht niet goed gemonteerd.
Je hebt er 1 en dat zit precies in het midden. Dat mag niet.
Uit het Voertuigreglement:
"Indien slechts één mistlicht aanwezig is, moet dit licht links van het middenlangsvlak van het voertuig zijn aangebracht."
Michiel antwoordt op 16 juli 2006:
Lex,
Leuk dat je even op mijn site gekeken hebt. 😉
De voorschriften zijn tegenstrijdig. Citaat voertuigreglement 5.13.51.g:
met ingang van 1 juli 2006, één of twee mistlichten aan de achterzijde van het voertuig; in het geval van één mistlicht moet dit zich bevinden in of links van het middenlangsvlak van het voertuig;
einde citaat.
"ïn of links van het middenlangsvlak" Sja...
Ik heb dat stukje overigens uitgeprint en in het handschoenenvakje liggen. In geval ik met een koddebeier in discusie moet. Eigenlijk ben ik een beetje pissig op de overheid. Toen ik het maakte, wist ik niet beter of in het midden is goed. Ik had alleen dat door mij geciteerde artikel gezien. Peugeot 206 heeft de mistlamp ook in het midden. Maar later dook het door jou geciteerde artikel op. Had ik dat eerder geweten, dan had ik dat ding wel iets naar links gezet. Maar ik wist niet beter of in het midden is goed. En ik heb dus echt geen zin het weer helemaal opnieuw te doen. Grr!
Ik laat het er maar op aankomen denk ik. Moet de wetgever maar duidelijker zijn.
Lex M antwoordt op 16 juli 2006:
Michiel, ik heb het gezien.
Wat een rommeltje is hier van gemaakt 😉
Ik ben heel benieuwd naar verhalen over de Nederlandse koddebeier in relatie tot het mistachterlicht op aanhangwagens.
wilma antwoordt op 17 juli 2006:
Mijn caravan is van voor 31-12-1997 en heeft een maximum massa van meer dan 750 kg.
Ik heb dus wettelijk géén mistachterlicht nodig, in mijn geval.
Maar nu komt het, op mijn caravan zit er wel een geintegereerd in het achterlicht, moet deze nu WEL branden omdat deze er wel opzit ?
Michiel antwoordt op 17 juli 2006:
Ja. Je hoeft voor die caravan inderdaad geen mistachterlicht te hebben, maar als ie er wel op zit, moet ie ook kunnen werken.
Dus toch maar een lampje er in en aansluiten...
http://www.vlist.eu/mistlamp/
Lex M antwoordt op 17 juli 2006:
Ik denk toch dat ik het niet met je eens ben, Michiel.
Bewuste caravan is niet mistachterlichtplichtig.
Van mij mag het bolletje er uit of de eenheid er af.
wilma antwoordt op 17 juli 2006:
Eenheid er af is wel erg kort door de bocht, hoe wil ik de originele lampen vervangen ? Dat wordt toch niets, mijn vraag was; als het mistachterlicht er wel op zit moet hij dan ook kunnen branden. Ik vraag dit omdat onze auto een paar jaar geleden bij een apk keuring, werdt afgekeurd omdat een mistlamp VOOR stuk was gegaan door steenslag, mistlampen voor zijn niet verplicht, maar ze moesten wel branden omdat ze erop zaten.
Lex M antwoordt op 17 juli 2006:
Ik dacht toch dat ik al antwoord gegeven had.
De caravan is niet mistachterlichtplichtig.
Als je het niet vertrouwt, bel je toch zelf even met RDW !
Michiel antwoordt op 17 juli 2006:
Wilma:
Ik denk dat je ervaring met die APK keuring bevestigt wat ik al zei: ook al hoeft ie er niet op te zitten, àls ie er op zit moet ie ook kunnen werken. Overigens is er goede kans dat gezien dat ie er op zit, de bedrading er voor waarschijnlijk ook wel (gedeeltelijk) aanwezig is. Dus is het misschien niet zo moeilijk het werkend te krijgen. Op mijn site vind je mijn e-mail adres. Stuur even een mailtje. http://www.vlist.eu/
Lex:
Hier komen we niet uit. Ik heb het ergens gelezen, maar het is al weer een tijdje geleden en ik kan het zo gauw niet terug vinden.
Lex M antwoordt op 17 juli 2006:
Ik ben er wel uit 😉
Overigens is het vreemd dat Wilma zich nu pas druk maakt over dat mistachterlicht.
De mistachterlichtverplichting voor zware aanhangwagens is niet nu pas ingegaan, maar geldt al sinds 1 jan 1998 voor aanhangwagens die vanaf die datum op de weg gekomen zijn.
De datum van 1 juli 2005 (eerder 1 januari 2005) is alleen van toepassing op lichte aanhangwagens.
Michiel antwoordt op 17 juli 2006:
Of het nu verplicht is of niet, ik zou gewoon proberen het te laten werken. Ik heb de mistlamp op de caravan slechts éénmaal gebruikt in de zeven jaar dat hij er nu op zit, maar die ene keer voelde ik er mij toch wel prettig bij. Maar ja, ik ben Wilma niet... 😉
En dat ze er zich nu pas druk over maakt; ach ik kan me voorstellen dat veel mensen zich er helemaal niet van bewust waren totdat er wat publiciteit kwam. En de publiciteit kwam pas recentelijk op gang. Ik hoorde ook pas van de mistlampverplichting voor alle lichte aanhangers toen ik in maart 2005 bij de plaatsleijke caravanboer binnen liep voor een piefje en ik daar een briefje op het prikbord zag hangen. Twee maanden nadat het officieel al was ingegaan...
Lex M antwoordt op 17 juli 2006:
Als ik een caravan had met een 13-pool, zou ik de auto ook uitrusten met een van de nodige aansluitingen voorziene 13-pool.
En dan zit het mistachterlicht daarbij.
Bert antwoordt op 18 juli 2006:
Als het ding erop zit moet hij werken, zoveel lijkt wel duidelijk. Maar wanneer je niet wil investeren in een fatsoenlijk 13-polig systeem of je C+ niet wilt opofferen op een 7-polig, bovendien geen waarde hecht aan een mistachterlicht op je caravan* kun je imho het beste niet alleen het lampje, maar ook de fitting verwijderen en het opengevallen gaatje afdekken met iets glimmends. Zo voorkom je in ieder geval discussies bij controle. Hoe ik daar op kom? Als je een Hobby hebt zitten daar erg uitgebreide lichtunits op o.a. met ongekleurde delen voor achteruitrijlamp(en). Omdat er toch ergens op bespaard moet worden zitten daar nog lampjes, noch fittingen in.
* Een mistachterlicht is zelden nodig. Als het nodig is wil je eigenlijk niet op de weg zijn. Toch ben ik ooit één keer blij geweest met zo'n ding toen ik 's-avonds in de Ardennen ineens in de diepstmogelijke mist terecht kwam. Zeker, bij de eerste gelegenheid heb ik het spul van de weg gehaald en ben m'n bed ingedoken, maar dat duurde toch een 5-tal huiveringwekkende en lange kilometers, waarbij het snelheidsverschil tussen de weggebruikers groot was.
Koen antwoordt op 18 juli 2006:
Dank je, Bert. Toch iemand die (af en toe) het nut van een mistachterlicht inziet. In het voor- en najaar kan je in diezelfde Ardennen ook in de late namiddag een heuse sneeuwbui over je heen krijgen. Op de terugweg naar huis. Als je dan tussen 2 afritten rijdt, moet je wel blijven doorrijden. Het liefst steek je dan 1 (of 2) mistachterlichten aan. Kwestie dat achteropkomend verkeer jou ziet. En het is ook aangenaam dat je de auto vóór jou ook vanaf grotere afstand kan zien.
Voor diegenen die alleen in hoogzomer buitenrijden met caravan : ook bij hevige regen is het nuttig (en verplicht in o.a. België) om de achtermistlamp te ontsteken.
Koen
Lex M antwoordt op 18 juli 2006:
Koen, dat is natuurlijk heel interessant.
Maar ik kan nog wel meer zaken opnemen die heel af en toe voor een kleine categorie mensen uiterst nuttig zijn.
Dat is echter nog geen reden om dan iedereen maar weer met een nieuwe regel op te zadelen.
Heb je enig idee hoe groot de kans is dat een willekeurige vakantie-aanhanger ooit een keer het mistachterlicht nodig zal hebben?
Ik niet, maar ik schat deze kans zeer klein.
In de afgelopen 30 jaren waarin ik nu met vakantie-aanhangers rijd, is het mijn aanhangers nog niet overkomen.
Koen antwoordt op 18 juli 2006:
Tja, die "ergernis" was er misschien ook in België in de jaren '70. Toen is hier de verplichting gekomen om een mistachterlicht te plaatsen op elke wagen en aanhanger. de "achtermistlampen-industrie" heeft er wel bij gevaren !
Maar voor een Belg is een mistachterlicht nu de normaalste zaak van de wereld.
Een aantal jaren geleden heb ik een (oude) caravan ingevoerd vanuit Nederland : het "eerste" wat ik heb gedaan was een mistachterlicht plaatsen (en aansluiten!). De kabel lag er al, een eenvoudige 7-polige aansluiting en vaste stroom was/is toch niet in gebruik.
Maar wat betreft "regeltjes" : welke Spanje-ganger heeft géén fluo hesje/vestje in zijn wagen? Of een 2de gevaarsdriehoek (zullen er al minder zijn)? Niet verplicht, maar vermijdt een hoop discussie met eventueel lokale politie/douane.
Wel goedkoper dan een mistachterlicht op een 13-polige stekker te laten aansluiten door een caravandealer...
Koen
Bert antwoordt op 18 juli 2006:
"Maar voor een Belg is een mistachterlicht nu de normaalste zaak van de wereld."
Ja klopt, ergelijker kan haast niet. Bij regendreiging gaan die vermaledijde pit(ten) al aan. Hebben jullie die <50 meter zichteis niet?
Koen antwoordt op 18 juli 2006:
Nee : mist : zichtbaarheid minder dan 200 meter. En ook bij hele erge regen of sneeuw. Wel uitdoen nadien, of in de file.
En mijn wagen is uitgerust met 2 mistachterlichten.
Goed hé ! Vind ik persoonlijk véél beter dan eentje : duidelijker.
En nu barst de discussie helemaal los.
Maar ik doe niet mee, doei !
Koen
wilma antwoordt op 18 juli 2006:
Bert-Koen en Lex bedankt voor jullie informatie, ik heb de hele installatie mooi 13 polig laten maken, en klaar is kees.
(Lex mijn caravan is van vóór 1997)
Gilbert antwoordt op 26 april 2007:
Opgelet, als u door Belgie rijd, moet er op iedere aanhanger een mistlicht zitten en werken, ongeacht het gewicht van het ing. En eerlijk gezegd het is te hopen dat er snel een europese wet rond komt, het gaat hier tenslotte over veiligheid, voor 30 euro wil ik niet de oorzaak zijn dat iemand mij achter aanrijd omdat ik niet gezien werd, en wie weet red ik wel mensenlevens, zuinig zijn is 1 nuchter verstand gebruiken is 2.
op vakantie naar spanje kan dan wel maar een mistlicht is te duur sorry kan er bij mij niet in.
herman antwoordt op 26 april 2007:
Het is de grootst mogelijke onzin. Op het moment dat het moet < 50 meter durf ik niet meer met een auto te rijden, laat staan met caravan erachter.
Luke antwoordt op 27 april 2007:
Het vreemde is dat het NIET VERPLICHT is om bij dichte mist een mistlamp aan te hebben, maar WEL VERPLICHT is om een mistachterlicht te hebben. Bij zicht minder dan 50 meter MAG het mistachterlicht pas aan, hoewel veel bestuurders zo blij zijn als het een beetje mistig is, want dan kunnen ze eindelijk hun mistlampen, voor én achter, aan doen! Laat iedereen eerst maar eens zijn verlichting aan doen. Handig die automatisch ingeschakelende verlichting.....bij mist gaat de verlichting automatisch UIT! Da's pas gevaarlijk
Bert antwoordt op 28 april 2007:
@ Gilbert
"Opgelet, als u door Belgie rijd, moet er op iedere aanhanger een mistlicht zitten en werken."
Natuurlijk niet! Dat geldt alleen voor Belgen. Er is iets van een EU hoor, en dat houdt in dat een toegelaten voertuig(combinatie) in het ene land ook in het andere land welkom is, zonder dit soort aanpassingen. De enige (?) uitzondering is mogelijk de 2,30m breed regel in het Verenigd Koninkrijk.
Michiel antwoordt op 28 april 2007:
Bert, het principe dat je met je eigen, in eigen land, toegalaten voertuig, in een ander land mag rijden, ook al gelden ter plekke andere eisen aan het voertuig, is al ouder dan de EU en in principe mondiaal. Zo mochten wij in Frankrijk altijd al met onze witte koplampen rijden, terwijl in mijn jeugd voor de Fransen gele koplampen verplicht waren.
Maar je kunt er ook weer niet helemaal op rekenen. Zo geldt in Duitsland de verplichting om bij sneeuw met winterbanden te rijden ook voor buitenlanders...
Ach, zet er toch gewoon een mistlamp op, dan zit je altijd goed. En die rare regel dat je de mistlamp wel moet hebben, maar niet verplicht bent ook te gebruiken, is natuurlijk een overgangsmaatregel. Straks als 99% van de voertuigen een mistachterlicht heeft, wordt het gebruik bij (zeer) slecht zicht ook verplicht, wat ik je brom.
harry antwoordt op 28 april 2007:
De wat ouderen onder ons kunnen zich beslist nog wel herinneren dat de veligheidsriem in de autos verplicht werd, na een bepaald bouwjaar, maar ! en nu komt het ;
was jou auto ouder, maar er zaten toch riemen in de auto, dan was je verplicht om deze ook te dragen.
En zo is het ook met het mistachterlicht, zit het erop, dan moet het ook kunnen branden.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.