Caravantrekker.nl

Los wiel

W. Zandvliet vraagt op 2 oktober 2009:

Moet ik het normaal vinden dat ik van een nieuwe caravan na hiermee in totaal ca 600 km gereden te hebben een wiel verlies?
Dit gebeurde na het weg rijden bij een tankstation, na ca 25 m, alle 5 de wielbouten lagen bij elkaar

Door de dealer werd het probleem nogal gebagetaliseerd en hij deed voorkomen alsof dit regelmatig voorkwam en wij moesten maar niet zeuren.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

JH Vis antwoordt op 2 oktober 2009:

Had iemand nog een rekening te vereffenen???


antwoordt op 2 oktober 2009:

Dat alle 5 de wielbouten bij elkaar liggen is natuurlijk uiterst curieus. Dat riekt naar sabotage.
Anders is het wel uiterst toevallig dat deze een goed deel van de 600km los hebben gezeten en dan plots alle vijf op dezelfde plek eruitvallen.

Een wiel verliezen is natuurlijk geen alledaagse zaak dus het doen voorkomen dat het vaker gebeurd getuigt van weinig realiteitszin.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 2 oktober 2009:

Ik heb het wel eens meer gehoord. Je moet eigenlijk na 50 km gereden te hebben de wielbouten natrekken (maar wie doet dat met een momentsleutel?). Kip plakt een waarschuwingssticker daarvoor in hun caravans.


Vino. antwoordt op 2 oktober 2009:

En, jullie raden het al:Bij de Hobby staat het ook vermeld in de disselbak.Maar wie doet het?
Ik heb het zo opgelost.Afgesproken dat de caravan rond 11.00 uur klaar zou staan.Gecontroleerd afgerekend en een rondje autoweg gereden.Tegen 15.00 uur terug naar de dealer en de boutjs fijn laten aandraaien.Was niet nodig werd er gezegd, de dissel geopend, gevraagd of men het even hardop wilde voorlezen en de monteur heeft verder zonder wat te zeggen alles fijn gecontroleerd.Na de vacantie waren er toch nog enkele kleine puntjes die ik graag verholpen wilde hebben.Gebeld, afspraak gemaakt en toen ik arriveerde was het net of dat ik bij de huisbankier kwam: de deur werd voor me open gehouden toen ze me zagen komen.Kern van het verhaal, laat je niet afschepen.


Vino. antwoordt op 2 oktober 2009:

En, jullie raden het al:Bij de Hobby staat het ook vermeld in de disselbak.Maar wie doet het?
Ik heb het zo opgelost.Afgesproken dat de caravan rond 11.00 uur klaar zou staan.Gecontroleerd afgerekend en een rondje autoweg gereden.Tegen 15.00 uur terug naar de dealer en gevraagd of ze de wielbouten wilde aandraaien.Was niet nodig werd er gezegd, de dissel geopend, gevraagd of men het even hardop wilde voorlezen en de monteur heeft verder zonder wat te zeggen alles fijn gecontroleerd.Na de vacantie waren er toch nog enkele kleine puntjes die ik graag verholpen wilde hebben.Gebeld, afspraak gemaakt en toen ik arriveerde was het net of dat ik bij de huisbankier kwam: de deur werd voor me open gehouden toen ze me zagen komen.Kern van het verhaal, laat je niet afschepen.


Jan antwoordt op 2 oktober 2009:

Die vermelding staat ook in de chateaumerken en knausmerken.
Overigens zijn er meldingen geweest dat criminelen in Franrijk moedwillig wielbouten losdraaien om daarna als het spul strandt te komen "helpen".


T5 antwoordt op 2 oktober 2009:

Dan moet voor de tankstop de caravan toch enorm gedweild en geslingert hebben.

Als de bouten er dus zo goed als uit waren voor de tankstop, (en dat is toch als gauw zo'n 3 cm+) ben ik benieuwd hoe de wielmoergaten eruit zien na deze 600km.


Pieter antwoordt op 3 oktober 2009:

Ik heb vrij ver gereden met een nagenoeg los linkerachterwiel, pas toen de herrie té erg werd, ben ik eens naar de garage gegaan om de oorzaak van dat lawaai op te sporen.
Toen ze 'm binnen reden, zag ik het meteen. 😉


antwoordt op 3 oktober 2009:

@Pieter, zaten daar de bouten los of waren ze er allemaal kompleet uit?


John antwoordt op 3 oktober 2009:

Van: Pieter
Datum: 03 October 2009 om 00:16
Ik heb vrij ver gereden met een nagenoeg los linkerachterwiel, pas toen de herrie té erg werd, ben ik eens naar de garage gegaan om de oorzaak van dat lawaai op te sporen.


En hierna een dubbele rekening betalen omdat er te lang mee is doorgereden. Hoe gek kan een mens nog meer zijn. Dat een aflopend wiel ook nog eens andere in gevaar brengt? Niet bij stilgestaan natuurlijk, we zijn alleen op de wereld.


Lex M antwoordt op 3 oktober 2009:

@W Zandvliet.
Of het normaal is, laat ik in het midden.
Maar vanwege de draairichting van wiel en bouten, kunnen de bouten van het linker wiel zich los werken. Ik gok dan ook dat het het linker wiel betrof. Het is daarom belangrijk om, nadat er aan het wiel gewerkt is, de bouten enige malen te controleren. Als je dit advies opvolgt, is de kans erg klein dat het je nogmaals overkomt.
Moraal: controleer de bouten van het linker wiel regelmatig. Voorkomen is beter dan genezen.

PS. Was het het rechter wiel, dan is de betrokken monteur in gebreke gebleven.


antwoordt op 3 oktober 2009:

"PS. Was het het rechter wiel, dan is de betrokken monteur in gebreke gebleven."

Op grond waarvan deze beschuldiging aan een monteur?
Iedereen weet/dient te weten/kan weten dat je na een 50tal kms de wielmoeren moet NATREKKEN. Kijk maar eens wat er vaak met krijt op vrachtwagenbanden staat.
Dat is de verantwoording voor u als berijder en dat kunt u niet op een monteur afwentellen.

Maar los daarvan: 5 wielmoeren die, alsof ze het samen hebben afgesproken, eraf lopen en naast elkaar op de P-plaats liggen.......... 😉
Ik hecht meer waarde aan de eerste 2 antwoorden.
U zult de eerste niet zijn die iets dergelijks overkomt.

Vrienden van ons meenden een paar jaar geleden 's nachts door Hongarije te kunnen rijden. Ze hebben het geweten. Ook tijdens het tanken is er aan hun caravanwiel gerotzooid met als gevolg dat ze even later met pech stonden. Toevallig waren er snel 3 paar "helpende" handen beschikbaar.
Een paar dagen later waren ze kompleet beroofd van alles weer thuis. Ook de huissleutels hadden ze niet meer en de caravan hebben ze zelf opengebroken om er onderweg nog in te kunnen slapen.
Misschien heeft u ondanks de pech, wel heel veel geluk gehad als u verder niets is overkomen.
vrgr
JT®


Rico antwoordt op 3 oktober 2009:

Ik zie dat sommigen in dit draadje zich afvragen of er mensen zijn die de wielen natrekken als ze er af zijn geweest. Nou, ik ben dus zo iemand. Altijd als de caravan voor een beurtje is weggeweest trek ik na 50 km te wielen na. Altijd kan ik de bouten dan iets geven. Na 500 km voel ik ze nogmaals na, dan zitten ze wel goed vast. Ik betwijfel daarom of een caravanbedrijf wel goed met de momentsleutel omgaat. Autowielen hoef ik nooit na te trekken, daar zet men blijkbaar wel de bouten goed vast.

Groet,

Rico


MvO antwoordt op 3 oktober 2009:

Mede omdat ik 2x per jaar mijn autowielen wissel (zomer<>winter) heb ik een momentsleutel. En ja, ook na het wisselen controleren. Ook de caravanwielen na de winterslaap.
Wat betreft criminele bedoelingen, voor een paar Euro koop je een setje bouten (4) waarvoor een speciale sleutel nodig is.
Zet er 2 op elk caravanwiel (of 1 bij een tandemasser) en het wordt lieden met onfrisse intenties al een stuk moeilijker gemaakt.


Benno antwoordt op 3 oktober 2009:

Loopt het wiel (bijna) van de caravan dan vind je in de buurt 1 of 2 bouten. De twee laatste strohalmpjes zoals LexM in de praktijk ervaren heeft.
Voor het zover is grijpt een normaal mens in, gewaarschuwd door vreemd geluid en instabiliteit.
De reactie van John op Pieter is volkomen terecht.

W. Zandvliet was het slachtoffer van getijsem dat in hun walgelijke aktie werd gestoord.
Geluk bij een ongeluk.


antwoordt op 3 oktober 2009:

Zou het niet zo kunnen zijn dat je wel een geluid hoort maar geen idée waar het vandaan komt? Dus ook niet dat het een reel gevaar voor jezelf en anderen kan betekenen.
Dat bij het erger worden van het geluid de verontrusting toeneemt en dan de garage dé plek is om e.e.a. te laten onderzoeken. (deze maakt nl geen huisbezoeken).
Dat bij het naar binnen rijden van de auto door de monteur dit de eerste gelegenheid is dat je zelf naar de auto kan kijken terwijl deze rijdt zonder dat je erin zit?

Om iemand dan meteen voor gek te verklaren en hem kwalijk te nemen dat hij zich alleen op de wereld waant omdat hij er mee gereden heeft vindt ik niet volkomen terecht.

Evenzo lees ik niet uit het relaas van Lex dat hij dit aan den lijve heeft ondervonden.
Wel dat hij vermoedt dat het een linkerwiel zou betreffen vanwege het rechtsom draad op een linksom draaiend wiel. !?)

Voor wie het interesseert is de montage van een caravanwiel niet anders dan een autowiel. En ook daar lopen niet dagelijks de wielen er vanaf. De vermoedelijke schuld bij een monteur neer te leggen die mogelijk 600 km geleden een wiel gemonteerd heeft is ook niet zondermeer terecht te noemen.

Het vergelijk van een caravanwiel monteren met die van een vrachtwagen gaat mank doordat de manier van bevestiging totaal verschilt.
Die van een auto/caravanwiel gebeurd door het stuiken van de velgwerving door de wielbout waarbij bijzonder grote aanlegkrachten verend in de velg wordt opgeroepen die daardoor de bout borgt.
Die van een vrachtwagenwiel gebeurd door 10 grote moeren die dmv klemspanning op de 18mm tapeinden het wiel op zijn plek houden. Pure klemkracht dus op twee platte vlakken waar nog wel eens roest of zand tussen zit. Door het rijden verdwijt dit en zorgt voor ruimte die door het natrekken weer wordt opgeheven.


Lex M antwoordt op 4 oktober 2009:

Ja, ik heb het zelf meegemaakt. Stom stom stom :-(
Je merkt het aan geluid en je ziet het aan het slingeren van het wiel. Het finaal loswerken kan in enkele minuten gebeurd zijn.
Zoals de bouten van het linker wiel zich los kunnen werken, zo werken de bouten van het rechter wiel zich alleen maar vaster. Eigen ervaring. Wie een andere ervaring heeft, mag het zeggen. In ieder geval in het verleden zijn er auto's met linkse draad links, bijvoorbeeld de jeep. Maar van anderen heb ik gehoord dat het meer voorkomt, vooral bij terreinwerk.
Op mijn vraag waarom op caravans niet linkse draad op op het linker wiel, was de reactie: Dat is te moeilijk voor de monteurs. (ik heb het echt niet zelf bedacht.)
Voor degenen die het niet geloven, het zij zo. Maar bedenk eens waarom op een fiets de linker trapper linkse draad en de rechter trapper rechtse draad heeft.


Ger antwoordt op 4 oktober 2009:

Leuke casus, dat dan weer wel. Is het een uniek verschijnsel? Nee. Waarom niet? Ik heb het vaker gehoord, de meest recente was een nagelnieuwe Knaus die na goed 600 km na aflevering aan de kant stond met totaal uitgelubberde velgen. Oorzaak: Wielbouten niet nagetrokken.

Kan gebeuren zou je zeggen maar is het niet zowel een zaak van de verkoper om voor aflevering de bouten met een momentsleutel na te trekken en aan de koper om dat met regelmaat te controleren? Lullig blijft het natuurlijk wel. Voor mij ook een reminder, bij elke stop loop ik een rondje, voel even aan de banden en velgen of het allemaal niet te warm is en in het vervolg moet het momentsleuteltje ook maar mee. Men kan nooit weten waar het goed voor is.

Beste Zandvliet, succes in de discussie met de verkoper. Beetje goede rechtsbijstandsverzekering mag ik hopen?


Andreas-NL antwoordt op 4 oktober 2009:

Mijn nieuwe Fendt staat v.d. deur ivm. vertrek n/r Spanje. Totaal deze zomer zo'n 3300 km gereden. N.a.v. bovenstaande ervaringen (voor het eerst) alle 10 wielbouten nagetrokken. Alle 10 gelijkmatig een beetje strakker, zonder overmatige kracht te gebruiken. N.B. Ik merkte géén verschil tussen links en rechts. Zal e.e.a. na aankomst in Spanje herhalen. Niettemin mijn dank voor de nuttige tips.


antwoordt op 4 oktober 2009:

Ik denk dat de discussie met de verkoper van korte duur zal zijn met als uiteindelijk resultaat een op scherp gestelde relatie. De wielbouten lager er praktisch naast! Dat doet toch sterk vermoeden dat de dealer daar geen hand in had.

Waar Lex op doelt is precessie en komt voor bij een door schroefverbinding draaibaar onderdeel gemonteerd op een roterend vlak zoals een trapper op een crank.
Een wielbout wordt pas een draaiend onderdeel op een roterend vlak wanneer deze volledig los is. Het kwaad is dan al geschiedt en de constructieve maatregel is als mosterd na de maaltijd. Bij de moderne montagemethode is de borging als het ware geborgd in de montagemethode zoals hiervoor beschreven en dientengevolge behoort een aflopend wiel als gevolg van de montagemethode tot het verleden.
De uitspraak dat de linkse draad te moeilijk zou zijn voor de monteurs neem ik jou niet kwalijk Lex, maar ik raad je aan je te omringen met wat minder grondstoffelijke figuren voordat de simpelheid overslaat.
De monteurs tegenwoordig dragen zorg voor zo’n beetje het meest wijdverbreide gecompliceerde stukje techniek waar wij als consument bijna dagelijks ons leven mee in de waagschaal stellen, de auto. Men doet met zo’n uitspraak deze mensen ernstig tekort.

Wielen lopen wel eens los en dat is altijd het gevolg van het onjuist of niet vastzetten na een wielwissel. Een menselijke fout dus. Of dat nu in de werkplaats gebeurd of langs de weg maakt niet uit.
Een juist gemonteerd wiel loopt niet vanzelf los, links of rechtsdraad. Controle is nooit verkeerd, zeker niet bij de caravan want je hoort of merkt er weinig van pas dan wanneer het fout gaat.


Pieter antwoordt op 5 oktober 2009:

@Roel: de moeren zaten er nog allemaal op
@ John: hou je een beetje in, alsjeblieft. Ik heb je daar nergens gezien, dus lijkt het me onmogelijk, dat je de situatie inclusief gevolgen hier kan beschrijven.
@ Benno: Terechte reactie van John op mij? Was jij er dan ook bij?
@ Roel: Inderdaad, ik had geen idee wat het was en werd ook niet door anderen gewaarschuwd.

@ Iedereen: aan je auto hoor je van alles, zodat je tijdig kan ingrijpen, maar als dit bij een caravan gebeurt, merk je het pas als je wiel er af ligt, of als je met heel veel mazzel het wiel nog aan de as ziet slingeren en op tijd kan stoppen. Dat verschil wou ik aangeven.

Het natrekken van bouten is vaak niet meer nodig. Je ziet het dus ook niet meer zo vaak op vrachtwagenbanden.
Het is ook lastig, omdat het tegenwoordig met een momentsleutel moet.
Benno en John hebben er vanzelfsprekend een. 😉
Maar ik rijd na een eerste rit altijd nog een keer bij de bandenboer langs voor een controle.


@Eric antwoordt op 5 oktober 2009:

Van: Pieter
Datum: 05 October 2009 om 00:20

@Roel: de moeren zaten er nog allemaal op


Uhh, welke moeren bedoel je nou?
Ik volg 't effe niet meer...


Bert antwoordt op 5 oktober 2009:

Is W. Zandvliet dezelfde als Pieter????


antwoordt op 5 oktober 2009:

Van: PieterDatum: 03 October 2009 om 00:16
Ik heb vrij ver gereden met een nagenoeg los linkerachterwiel, pas toen de herrie té erg werd, ben ik eens naar de garage gegaan om de oorzaak van dat lawaai op te sporen. Toen ze 'm binnen reden, zag ik het meteen.

Van: ®oelDatum: 03 October 2009 om 09:12
@Pieter, zaten daar de bouten los of waren ze er allemaal kompleet uit?


Draadjes worden wel eens lang he.


@Eric antwoordt op 5 oktober 2009:

Hebben we het nou over wielbouten of (wiel)moeren die losgegaan of opzettelijk losgedraaid zijn en vervolgens netjes op een hoopje bij elkaar zijn gaan liggen??



(sorry 't is al (te?) laat.... 😉 )


antwoordt op 5 oktober 2009:

Doe eerst eens een tukkie.
Dan morgen nog eens doorlezen. 😉


@Eric antwoordt op 5 oktober 2009:

Van: ®oel
Datum: 05 October 2009 om 01:33

Doe eerst eens een tukkie.


Zo, was een kort nachtje, heb alles nog eens doorgelezen maar kom toch tot de conclusie dat er een wezenlijk verschil is tussen een bout en een moer.... 😉


antwoordt op 5 oktober 2009:

Is er ook. Maar wel van verschillende voertuigen.

Pieter is geloof ik niet W. Zandvliet maar heeft een dergelijk probleem gekend.
W. Z. heeft het in zijn posting over wielbouten.

Pieter meldt in de loop van het draadje eens met een los LA wiel te zijn geconfronteerd.
Ík vroeg hem nar de toestand van de bouten.
Hij meldt de toestand van de moeren.

De wielbouten van W.Z. zijn vermoedelijk opzettelijk losgedraaid. En de wielmoeren van Pieter zijn losgegaan.


RobD antwoordt op 5 oktober 2009:

"aan je auto hoor je van alles, zodat je tijdig kan ingrijpen, maar als dit bij een caravan gebeurt, merk je het pas als je wiel er af ligt, of als je met heel veel mazzel het wiel nog aan de as ziet slingeren en op tijd kan stoppen"

Als, Als zeg ik, het wiel aan de as slingert MOET dit met rijden te merken zijn. De caravan zal dit niet dempen. De caravan zal niet meer fatsoenlijk volgen.
Of zou de anti slinger koppeling dit ondervangen !?


Ronny antwoordt op 5 oktober 2009:

Misschien dom van mij maar ik controleer heel regelmatig de moeren (bouten) met een gewone sleutel. Kan het zoveel kwaad dat dit niet met een momentsleutel wordt gedaan?


antwoordt op 5 oktober 2009:

Is dat dan nodig, zo vaak natrekken?
Een momentsleutel verzekert een gelijk aangetrokken wielbout in vergelijk met de andere bouten. (of moeren).

Wanneer dit niet gelijkmatig gebeurd is het risico aanwezig dat de trommel vervormd.
Nu zijn de trommels van de caravan vrij fors uitgevoerd hoor maar de temperatuurverschillen die kunnen optreden zorgen toch voor aanzienlijke spanningen en daardoor kan een ogenschijnlijk klein aanzetverschil resulteren in een fors verschil in aanlegkracht per bout. (of moer). 😉


Michiel antwoordt op 5 oktober 2009:

Welnee. Die momentsleutel is een hulpmiddel om te zorgen dat ze wel goed vast worden gedraaid, maar niet zo vast dat ze moeilijk los te draaien zijn of zelfs kapot gedraaid worden.

Maar zonder dat gaat het met een beetje gevoel ook best.

Controleren met een gewone sleutel kan sowieso geen kwaad. Zitten ze los, dan merk je dat met een gewone sleutel net zo goed. En zitten ze nog vast... dan zitten ze nog vast.

MV


Michiel antwoordt op 5 oktober 2009:

Ik heb overigens met de auto (solo) wel eens een los wiel gehad. Was een enorm kabaal. Gelukkig net bij een afrit en onder aan de afrit bleek het wiel los te zitten. Nog net de bouten er niet af. En inderdaad het linker voorwiel.

Bij mijn grasmaaier lopen ook regelmatig de linker wielen er af...

Met de caravan gelukkig nog niet meegemaakt.

MV


RobD antwoordt op 5 oktober 2009:

Welnee Roel,
het ene moment denk je gedegen een antwoord te geven, het volgende moment word het onderuit geschoffeld. Momenteel is het moment gekomen om de momentsleutel een moment te laten liggen, en ons te bezinnen of we volgend moment wel die momentsleutel nodig hebben.

Oh eh, moment a.u.b........................


antwoordt op 5 oktober 2009:

Onderuit geschoffeld, vindt je? Er zijn er die kunnen de verleiding vaak niet weerstaan. 😉

De dagelijkse praktijk en een persoonlijke ervaring wil nog wel eens hemelsbreed verschillen Rob.

En bovendien, de waarheid moet je op een forum vaak ver zoeken en niet iedereen zal hem vinden als je niet je gezonde verstand gebruikt.


RobD antwoordt op 5 oktober 2009:

Realiseren dat je velg met 4 bouten/moeren vastzitten, die het hele gewicht dragen is niet vele gegeven. Tel daarbij de krachten op die vrijkomen tijdens het rijden en die 4 punten hebben het zwaar. Onderlinge verschillen in aandraaien maken het van kwaad tot erger. De velg "grijpt" nergens in of aan de trommel, het hangt (Letterlijk en figuurlijk) aan die 4 bouten/moeren.
Maar zoals altijd is het pas actueel als het een keer misgaat.


Michiel antwoordt op 5 oktober 2009:

Mijn "welnee" sloeg niet op het commentaar van ®oel, maar op dat van Ronny. Dat krijg je als je min of meer gelijktijdeg iets schrijft. De ander kan je dan net even voor zijn en dan staat het onder het verkeerde.

Dat gezegd hebben: Ik verwissel al vijftig jaar wielen en ik heb nog nooit een momentsleutel daarvoor gebruikt. Het verhaal van ®oel is mooie theorie, maar niet meer dan dat.

En dat wiel dat ik bijna verloren had dan? Sja, dat had ik niet zelf aangedraaid, dat was door de garage gedaan.

MV


antwoordt op 5 oktober 2009:

Realiseren dat je velg met 4 bouten/moeren vastzitten, die het hele gewicht dragen is niet vele gegeven.
»
En daar ligt voor degene die dat wel doen een schone taak. Al is het alleen om anderen aan het denken te zetten, nietwaar.
En misschien wel voordat het misgaat, dat zou toch mooi zijn!


antwoordt op 5 oktober 2009:

Het verhaal van ®oel is mooie theorie, maar niet meer dan dat.
»
Reductio ad absurdum: De momentsleutel bestaat ook alleen in theorie. 😉

Na vijftig jaar dingen 'anders' doen gaat het spreekwoord: je bent nooit te oud om te leren nog steeds op.
Sommigen vinden dat ze te oud zijn. Dat is geen theorie maar realiteit.


Michiel antwoordt op 5 oktober 2009:

®oel, ik weet heus wel hoe een momentsleutel er uit ziet en hoe je die moet gebruiken. En te oud om te leren ben ik ook niet.

Eén van de dingen die ik geleerd heb is dat je niet alles voor zoete koek moet aannemen wat mensen die ergens een belang in hebben je vertellen.

Natuurlijk heeft de garage liever dat ik naar de garage kom om door hen met hun momentsleutel die wielbouten te laten aandraaien. Aan doe het zelvers die het met een gewone kruissleutel doen kun je immers als garage niks verdienen. En uiteraard is er een passend verhaal waarom naar de garage komen véél beter is.

Wij van WCeend adviseren WCeend. Jaja. 😉

MV


Jan antwoordt op 5 oktober 2009:

Gewoon zelf aandraaien en niks forceren; momentsleutel is leuk voor cylinderkoppen, niet voor velgenbouten, zeker niet als het om stalen velgen gaat. Ook aluminium velgen met beleid aandraaien kan zonder die momentsleutel.
Jammer voor de garage, maar af en toe een rondje om je caravan en auto lopen en de boel nakijken of ergens ruimte inzet is al meer dan menige garage doet bij een onderhoudsbeurt. 😉😉😉


T. Hak antwoordt op 5 oktober 2009:

De velg hangt niet aan "4 boutjes" maar aan de naaf.

Tip: Neem geen af-fabriek sleutel mee, maar een ouderwets kruis of desnoods een momentsleutel. Standaard sleutel van mijn VW T5 draaide gewoon over de bouten dol.


JH Vis antwoordt op 5 oktober 2009:

Inderdaad zelf aandraaien.....met een momentsleutel. Kosten niet veel meer tegenwoordig. Vanaf eur 29,= ....en ja die kunnen ook nauwkeurig zijn heb ik ontdekt. Beter voor de gemoedsrust en voor het materiaal.


Lex M antwoordt op 6 oktober 2009:

Met een kruissleutel aandraaien geeft een uitstekend resultaat.


@Eric antwoordt op 6 oktober 2009:

Probleem is dat je dan volgens de gemiddelde forumbezoeker geen verstand van zaken hebt.... 😉


Benno antwoordt op 6 oktober 2009:

Lekker grondstoffelijk LexM !
Ben het er mee eens, maar vind een kruissleutel wel een lig-in-de-weg. Ben zelf heel blij met mijn uitschuifbaar L-vormige ding.


Pieter antwoordt op 7 oktober 2009:

@Roel: Jij begrijpt het! 😉

Wie nog nooit aan zijn remvoet heeft ondervonden hoe een kromme schijf of een kromme trommel aanvoelt, daarbij heb ik het nog niet eens over het schrikbarend verschil in remmend vermogen, moet maar lekker met zijn heerlijk uitschuifbare ding of met zijn kruissleutel aan de gang blijven.
Ieder zijn ding!


Bert antwoordt op 7 oktober 2009:

Maar of jij 'het' begrijpt? Wat heeft nou een momentsleutel, L-vormig ding of een kruissleutel van doen met kromme remschijven?

Maar misschien begrijp ik 'het' wel niet...


antwoordt op 7 oktober 2009:

Eerder schreef ik:”Een momentsleutel verzekert een gelijk aangetrokken wielbout in vergelijk met de andere bouten. (of moeren).

Wanneer dit niet gelijkmatig gebeurd is het risico aanwezig dat de trommel vervormd.
Nu zijn de trommels van de caravan vrij fors uitgevoerd hoor maar de temperatuurverschillen die kunnen optreden zorgen toch voor aanzienlijke spanningen en daardoor kan een ogenschijnlijk klein aanzetverschil resulteren in een fors verschil in aanlegkracht per bout. (of moer).

»
Nou denk ik dat jij het best wel begrijpt Bert maar speciaal voor jou een uitleg.
Remschijven kom je natuurlijk niet snel tegen onder de caravan maar wel onder de auto.
Wanneer remmen heet worden wielen eveneens warmer dat is vrij logisch nietwaar? Wanneer de trekspanning van de bouten op de asflens waar ook de remschijven op gemonteerd zijn in den beginne al niet evenredig met elkaar zijn huist er vanaf dat moment al een interne spanning in het materiaal van de asflens. Door uitzetten en krimpen agv remwarmte kunnen deze spanningen die met het uitzetten en krimpen als door een vergrootglas een rechtstreeks effect hebben op het wel of niet kromtrekken van de remschijf of in een ander geval de remtrommel.

Voorop gesteld dat een kruissleutelmethode helemaal niet slecht is en in de meeste gevallen ook gewoon gebruikt kan worden mits deze wel met gevoel gebruikt wordt.
Het is niet ongewoon dat uit onkunde en angst voor het loslopen met voet en arm de kruissleutel gebruikt wordt om de bouten/moeren vast te zetten.
Hier komt de opmerking van Michiel tot zijn recht:” Die momentsleutel is een hulpmiddel om te zorgen dat ze wel goed vast worden gedraaid, maar niet zo vast dat ze moeilijk los te draaien zijn of zelfs kapot gedraaid worden..

Uit den boze is het gebruik van impactsleutels of slagmoersleutel of luchtsleutel om de wielen vast te zetten. Het gevoel moet dan toch wel erg verfijnd zijn om een nauwkeurig koppel op de bout/moer te bepalen. Dit lukt alleen een geoefend monteur die dagelijks met zijn luchttol meerdere wielen monteert. En dan nog is er altijd de controle met de momentsleutel. Is bij de controle dan toch een bout/moer te vast gezet dan hoort deze eerst weer losser gedraaid te worden teneinde een juist vastzetkoppel met de momentsleutel te bereiken.
Hierbij hoort de momentsleutel na gebruik teruggesteld te worden op zijn minimale bereik om de zuiverheid te bewaren en tevens dient deze jaarlijks geijkt te worden. Beide zaken willen nog wel eens in het slob raken maar laat onverminderd dat er een gelijk koppel op de bout/moer wordt losgelaten.

De enig juiste en makkelijkste manier om een wiel goed te monteren is met de momentsleutel. En dat is geen beursspekkerij Michiel want daar kan je (bij mij) altijd voor langsrijden dat gebeurd geheel belangenloos. Zelfs de koffie is voor nix. Wees welkom.


Theo antwoordt op 7 oktober 2009:

Roel,
N.a.v. de duidelijke verhaal 2 opmerkingen:
1. Een conclusie van het verhaal is dat het zelf aanschaffen van een momentsleutel niet erg zinvol is, omdat deze jaarlijks geijkt moet worden.
2. In alle caravans die ik tot op heden heb gehad, is een plakker met het advies na 50 km de wielbouten aan te halen. Dat doe je dan natuurlijk met de bijgeleverde of andere sleutel, die geen (geďjkte) momentsleutel is. Blijkbaar vinden fabrikanten het geen punt dat dit er toe kan leiden dat niet alle bouten even vast worden aangedraaid.


antwoordt op 7 oktober 2009:

Blijkbaar vinden fabrikanten het geen punt dat dit er toe kan leiden dat niet alle bouten even vast worden aangedraaid.
»
Of stellen zich op het standpunt dat dit eveneens door de service verlener dient te gebeuren.
Niet iedereen is even handig met gereedschap buiten het feit of men het kundig is.
Met de aanbeveling de wielen na te trekken laat men geheel in het midden wie dit moet doen. Men vrijwaard zich hier wel mee.
De conclusie trekken dat het niet belangrijk is hoe dit gebeurd durf ik daar niet aan te verbinden. 😉


Theo antwoordt op 7 oktober 2009:

Roel,
Dat "hoe het gebeurt" niet belangrijk zou zijn wil ik niet stellen.
Frabrikanten stellen echter alleen dat het dient te gebeuren, niet hoe.
Als onwetende leek ben je je er niet dat van bewust dat dit natrekken aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, te meer daar ook instructieboekjes er niets over vermelden. Je bent dan al snel geneigd om even stevig een sleutel er op te zetten.


antwoordt op 7 oktober 2009:

Als onwetende leek ben je je er niet dat van bewust dat dit natrekken aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, te meer daar ook instructieboekjes er niets over vermelden.
»
Wanneer je dan meldt dat een momentsleutel daarbij goede diensten kan bewijzen dan wordt beweert dat dat helemaal niet nodig is en een kruissleutel volstaat.
Zo zal het eveneens niet nodig gevonden worden om de bouten/moeren kruislings of per overslag vast te zetten. Toch is het verstandig om het wel te doen wil je niet de kans lopen de asflens ‘om te krullen’ of het centreergat ovaal te trekken. Maar bij velen is dit al jaren niet voorgekomen dus niet nodig voor anderen.

Je bent dan al snel geneigd om even stevig een sleutel er op te zetten.
»
Dat in aanmerking genomen is het dus niet onverstandig een momentsleutel in te zetten.

Alles in aanmerking genomen zul je zelf moeten nadenken en een mening vormen over wat in jouw situatie het verstandigst is.

De aanbeveling tot het wielen natrekken is bij de auto na het onderhoud is nimmer een gegeven geweest voor de eigenaar waarom zou dit bij de caravan wel zo moeten zijn.
Kwaad kan het echter nooit mits je daarvoor wel een momentsleutel gebruikt 😉


Jan antwoordt op 7 oktober 2009:

Het is onder omstandigheden zinvol om je wielbouten te controleren en deze mochten ze los zitten weer vast te draaien. Geen hond heeft een momentsleutel bij zich, maar wel een wielmoersleutel die bij de krik van de auto hoort. Gezien de lengte van de arm die die dingen meestal hebben is het niet zo dat je daarmee je wielbouten direct afdraait, maar alles met beleid, ook het aandraaien van wielbouten...😉


Theo antwoordt op 8 oktober 2009:

Roel,
De commentaren van jou lezend heb ik - zonder momentsleutel - in het verleden wielen met verstand gewisseld, b.v. kruislings aandraaien, pogen alle bouten even vast - dat was wel zo vast mogelijk, maar overal met dezelfde kracht - aan te draaien. Het ging dan natuurlijk wel om het aanbrengen van een reservewiel, dat dan vrij snel daar na weer door een vakman gewisseld werd.
Als een momentsleutel periodiek geijkt moet worden is aanschaf van deze voor een amateur weinig zinvol (te kostbaar)


antwoordt op 8 oktober 2009:

Inderdaad.
Een amateur kan zich prima redden met een kruissleutel of standaard bijgeleverde zwengel of wat er voor door moet gaan.
Bij twijfel even langs de bandenboer voor het natrekken en dan hoef je daar ook niet verder wakker van te liggen.

pogen alle bouten even vast - dat was wel zo vast mogelijk, maar overal met dezelfde kracht - aan te draaien.
»
Dit is wel enigszins verontrustend.
Er is namelijk wel een ‘ideaal’ aantrekmoment.
Voor een staal wiel ca. 90 Nm en dat is voor een gemiddeld persoon met een kruissleutel minder dan ‘zo vast mogelijk’.
Ondanks dat zij met een goed gevoel zo gelijk mogelijk zijn vastgezet kan dit schade aan de velg en schroefdraad opleveren. Zoniet onmiddellijk bij het vastzetten dan wel bij het losdraaien. Wanneer dit enige tijd later is dan heeft de bout zich ‘gezet’. Dit uit zich het duidelijkst wanneer de bout na forse kracht los knalt met alle mogelijk persoonlijk letsel gevolgen van dien. Bouten hebben de vervelende eigenschap alleen bij het losdraaien af te breken.
Evenzo zal het niet voor het eerst zijn dat hulptroepen (ANWC/Route Debiel) moeten worden ingeroepen om de bouten/moeren uiteindelijk los te krijgen.

Afijn, met beleid en verstand zal het allemaal niet zo’n vaart lopen.
Hele volksstammen redden zich als amateur prima met een kruissleutel en zullen zich dit nog wel decennia blijven doen.
Maar zeg niet dat het ‘professioneel’ vastzetten nergens voor nodig of zelfs overbodig is. Saillant is misschien dat juist door het professioneel vastzetten een amateur in de gelegenheid is gesteld zichzelf langs de weg met niet professioneel gereedschap te redden. 😉


Theo antwoordt op 8 oktober 2009:

Roel,
"Wanneer dit enige tijd later is dan heeft de bout zich ‘gezet’"

Dat zal niet zo snel gebeuren, want bij een lekke band meld je je z.s.m. bij een bandenboer.


antwoordt op 8 oktober 2009:

Dat zal niet zo zijn bij de notoire zelfwisselaar die met hand en voet op de kruissleutel zijn wielen wisselt.
Nogmaals er is wat voor te zeggen om een momentsleutel te gebruiken maar je kan natuurlijk ook naar de vakman gaan. 😉


Michiel antwoordt op 10 oktober 2009:

@®oel

Vanaf donderdag 15 oktober bij de Lidl:

Momentsleutel voor €19,99.

Kan die de toets de kritiek doorstaan?


MV


JH Vis antwoordt op 10 oktober 2009:

Deze heb ik ook. Heb 'm getest en hij gaf precies het juiste moment in vergelijking met een professionele...Verstelling verloopt iets stroever. Maar wat wil voor dit geld. In ieder geval krijgt elke bout / moer het zelfde moment.


antwoordt op 10 oktober 2009:

En dat is toch weer een stap in de goede richting. 😉


dirk antwoordt op 11 oktober 2009:

Caravan heeft vrijdag Bovag beurt gehad in Meerkerk.
Denk je nou echt dat ik de Wielbouten na ga trekken.
Hier op vertrouwen is de enige stap in de goede richting


Joost Kolen antwoordt op 11 oktober 2009:

Zoals ook Dirk doe ik dit niet. Trouwens ook na beurten en banden vervanging van de auto's nog nooit aan gedacht en dus niet gedaan. Ook nog nooit de vraag of opmerking gehad dat ik dit wel moet doen.


Pieter antwoordt op 11 oktober 2009:

Je hebt maar 1 loslopend wiel nodig om haaks van mening te veranderen.
Ik hoop alleen, dat er dan geen mensen getroffen worden door dat projectiel.


dirk antwoordt op 12 oktober 2009:

Nou iets anders dan als voorbeeld.
Bij menigeen is wel eens de autoradio gejat bij mij ook vroeger.
Moet ik dan voor de rest van mijn leven het Frontje elke dag meenemen in huis.
Een mens kan zich zelf zoveel peinigen als hij zelf wil.
Heb ik een dag gedaan en dacht toen wat ben ik aan het doen.
Duidelijk genoeg of de rest van je leven de bouten natrekken.


JH Vis antwoordt op 12 oktober 2009:

Je kunt ook overwegen de wc niet meer door te trekken. Gaat een beetje stinken maar het scheelt wel een aantal handelingen per dag.

Het secuur natrekken van wielbouten / moeren dient een bepaald doel. Men is door schade en schande wijs geworden. Heel vaak gaat het goed zonder natrekken; een enkele keer echter niet. Het feit dat we allemaal deel uitmaken van een samenleving brengt bepaalde verplichtingen met zich mee. Veilig deelnemen aan het verkeer is er een van. Punt.


Pieter antwoordt op 13 oktober 2009:

Het natrekken van wielmoeren hoeft ook niet zo vaak te gebeuren als het doortrekken van een WC, dat is dan weer een meevaller.


Ronny antwoordt op 13 oktober 2009:

Het nakijken (trekken) van de bouten(moeren) geeeft mij vnl een gerust gevoel voor onderweg. Daar die ik het voor.


van norel antwoordt op 27 juli 2016:

wij hebben nieuwe FEndt Bianco gekocht, wij moeten de wielmoeren na trekken meet een momentsleutel.
nu is onze vraag hoe zwaar moeten wij de momentsleutel instellen.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 juli 2016:

Normaal gesproken bij stalen velgen 90 Nm, en bij lichtmetalen velgen 120 Nm (tenzij het instructieboekje of dealer iets anders zegt).


Vino antwoordt op 27 juli 2016:

Dit is een vraag uit 2009.Het is zinvoller om een nieuw draadje te openen, indien je niet de gewenste informatie in de zoekfunctie hebt kunnen vinden.

Met vriendelijke groet.


Roger antwoordt op 31 juli 2020:

Ik heb gisteravond de nieuw gespoten velgen onder de caravan vastgezet met 4 wielbouten per kant.
Ik heb deze met een sleutel zo vast als het kon aangedraaid.
De volgende ochtend had ik een afspraak bij een bandenspecialist om mijn wielbouten volgens de juist geldende eisen te laten vastzetten. Zodat ik met een gerust hart op vakantie kan.
Helaas was mijn tripje naar de desbetreffende bandenspecialist niet meer nodig, want na 2 km op weg naar hem, verloor ik mijn velg met band en maakte de caravan aan de linkerzijde een schuiver over het wegdek.....ik vraag mij oprecht af of er sabotage heeft plaats gevonden of dat het zo snel fout kan gaan....groet Roger


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker