Sjoerd vraagt op 9 oktober 2009:
Zijn er mensen die ervaring hebben met het volautomatische hydraulische level en Lock plus?
Op het moment is het niet leverbaar omdat er tijdelijk geen NL distibuteur is. Nu is het wel mogelijk om een systeem te kopen bij de fabrikant, maar dan per 5....
Mochten er nog meer mensen zijn die dit systeem willen kopen hoor ik het graag, dat scheelt weer....
RobD antwoordt op 9 oktober 2009:
Er zijn waarschijnlijk nog wel L+LP systemen te koop, Diverse dealers even bellen of mailen.
Zelf heb ik het Alko ECS systeem, bevalt prima en werkt perfect.
Tijs antwoordt op 10 oktober 2009:
Maar dat ziet er toch anders uit dan Level & Lock Plus. Dat Alko systeem werkt alleen op de uitdraaisteunen en kan dus alleen voor de lengterichting worden gebruikt, terwijl L&LP ook op de assen zit en dus ook de dwarsrichting kan stellen.
Maar volgens Google levert Caravanbedrijf Duijndam dat L&LP systeem. Is dat dan niet meer zo?
RobD antwoordt op 10 oktober 2009:
@Tijs: Een AL-KO Electronic Control System -ECS- is een systeem dat d.m.v. een afstandsbediening bediend wordt. Door het ECS systeem te gebruiken kunt u uw caravan horizontaal zetten. Max.35cm in lengte richting en 8cm in breedte richting.
U heeft de keuze om alle steunen tegelijkertijd uit te draaien of steun voor steun. Te gebruiken bij caravans tot een max. gewicht van 2000 kg. Belasting per stabielsteun is 1000 kg.
Ventje antwoordt op 10 oktober 2009:
Je mag een caravan toch nooit waterpas zetten met de uitdraaisteunen, hoe zit dat dan bij deze levelers?
Tijs antwoordt op 10 oktober 2009:
Precies, dat bedoel ik: het gebeurt via de uitdraaisteunen op de hoeken. Daarmee kun je dus inderdaad prima over de lengterichting horizontaal zetten (wat je anders handmatig met het neuswiel doet), maar over de dwarsrichting heb ik altijd geleerd dat je de caravan op z'n wielen/as moet houden en vooral niet moet gaan liften met de stabielsteunen. Vandaar mijn verbazing over die 8 cm van het Alko systeem.
Het L&LP systeem lost dat op door onder de assen te ondersteunen voor de dwarsrichting en via de stabielsteunen voor de lengterichting.
Graag hoor ik hier meer ervaringen / kennis van zaken over: die ontbreekt mij verder. Dus svp geen discussie over nut en noodzaak: laat dat ieder met z'n eigen camping en fysieke mogelijkheden zelf uitmaken.
RobD antwoordt op 10 oktober 2009:
We leren wat af, maar de mens evolueert, ontwerpers en materialen gelukkig ook en de 8 cm is op een moderne c/van te overbruggen.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 oktober 2009:
Sloerd,
Stuur even een mailtje naar mij (info@Caravantrekker.nl) dan kan ik je wellicht wel met iemand in contact brengen die ook zo'n systeem nog wil hebben. Uit ervaring weet ik dat dit systeem goed werkt.
Sjoerd antwoordt op 10 oktober 2009:
Geweldig!
Ik heb al rechtstreeks contact met Powerpacker gehad. Deze verteld mij dat de productie op het moment stil ligt, omdat er nu geen distributeur is. Daar zijn ze naar op zoek. Maar als ik er minimaal 5 bestel.......via mijn caravanbedrijf, dan is het mogelijk de productie voor de bestelling te starten, vandaar dat ik dit probeer te inventariseren.
Op het moment ligt er niets bij de dealers in het land.
Het systeem werkt perfect, zeker de laatste versie, ik heb echt het volste vertrouwen in dit systeem. Ik weet uit werkervaring dat een steun niet geschikt is voor het in de breedte pas zetten van de caravan, en inderdaad dit systeem ondervangt dit op de meest efficiente wijze met hydraulische stempels onder de as.
Er zijn ook volledig electrische systemen, maar dan praat je over een reguliere schaarkrik met daaraan een 12v motor bevestigd. Dit ziet er byzonder onbetrouwbaar uit.
Mochten er nog meer gegadigden zijn hoor ik het graag!
Sjoerd
Bert antwoordt op 10 oktober 2009:
Alko quotes...
"Met een druk op de knop de aanhanger stabiel en veilig plaatsen."
"De steunen zijn uitsluitend bedoeld voor het ondersteunen van de caravan. Ze mogen niet worden gebruikt als krik of voor permanente ondersteuning van de caravan."
"Compensatie
Het systeem heeft een afstelbereik van 350 mm in lengterichting en 80 mm zijwaarts"
ECS is dus niet bedoeld om de caravan te levellen. Dat doe je eerst op een andere manier, vervolgens worden tegelijk de 4 steunen uitgedraaid. Daarna kun je genoemde compensaties per steun toepassen.
Sander antwoordt op 10 oktober 2009:
Het level en loch systeem werkt super, wel 1 tip, zet blokjes van ca 8 a 10 cm onder de bigfoots van level en lock. Vooral bij wagens langer dan 7 mtr (incl dissel) kregen wij nog weleens wat problemen omdat de uitslag van de poten eigenlijk net te kort is. Dmv de blokken was dit opgelost en werkte het systeem perfect.
Jan@ antwoordt op 10 oktober 2009:
Wat mij bevreemd is dat er door enkelen stelselmatig behoorlijk gefulmineerd wordt tegen movers, als overbodige attributen, maar sorry hoor, zo' n leveler is dan toch minstens net zo overbodig. En dan hoor ik niemand. Dat lijkt sterk op selectieve en geen gefundeerde kritiek.
Hou me ten goede, ik ben voor alle systemen die het gebruik vergemakkelijken.
RobD antwoordt op 10 oktober 2009:
Het gros van de Kampeerders zie je met een accuboor lopen om de poten uit te draaien, dit is een ingebouwde versie van luxe accuboor. Om kort door de bocht te gaan: een mover heb je altijd bij je.
Jan@ antwoordt op 10 oktober 2009:
Een slinger en een paar plankjes heb je ook altijd bij je.
Sjoerd antwoordt op 10 oktober 2009:
@ Sander
Bedankt voor je reactie.
Heb jij de versie waarbij de spindels van de uitdraaisteunen vervangen worden, of de versie met de nieuwe complete hydraulische steunen?
Ik had nl. Begrepen dat dit euvel was verholpen met het nieuwere systeem, waarbij de complete steunen vervangen worden.....
Sjoerd
Benno antwoordt op 10 oktober 2009:
Heb je een grote(re) caravan met een mover, dan lijkt mij Level en Lock overbodig. Je movert het lage wiel achterwaarts op een wig en klaar.
De mover is tegenwoordig zo ingeburgerd dat dit het geringe succes van Level en Lock verklaart lijkt mij.
Tijs antwoordt op 11 oktober 2009:
Benno, ik ben het niet helemaal eens met je suggestie. Als ik de caravan achteruit de wig op mover dan zwenkt mijn grote(re) caravan direct uit als ik er niet met mijn volle gewicht tegenaan ga leunen. En dat is al bij 1 wig. Bij een dubbele wig vanwege flink hoogteverschil heb je met de mover sowieso een probleem.
Vandaar dat die L&LP best interessant kan zin. We staan regelmatig op plekken waar je caravan niet goed met de auto op de wig kunt zetten.
Nadeel vind ik wel weer het extra gewicht. Eerst maar eens oefenen met de tips uit Vakantiekriebels die elders op de site staan. 😉
Sander antwoordt op 11 oktober 2009:
@ Sjoerd
Ik heb er geen, wij monteerden dit systeem. En het was het systeem waarbij de complete steun vervangen wordt. Omdat de software eerst de voorzijde laat zakken, komt het soms voor dat de achterste steunen de grond niet halen. Hierdoor raak het systeem van slag en stopt de hele boel. Dit werdt dan opgelost met die blokken.
Sjoerd antwoordt op 11 oktober 2009:
Sander, bedankt. Ik denk niet dat ik tegen dat probleem aan zal lopen. Mijn caravan rolt op 13inch. Ik heb over het algemeen 5 cm minder bodemspeling dan de grotere enkelassers die op 14 of 15 inch rollen.
Benno, heb je wel eens zo'n wig tussen de wielen van een tandemasser geprobeerd? En heb je wel eens met een wig de caravan opgekrikt voor het wisselen van een wiel?
Overigens wordt de caravan maar 17 kilo zwaarder met dit systeem.....
En het is nog een scm goedgekeurd beveiligingsmiddel ook.....
Sjoerd.
Tijs antwoordt op 11 oktober 2009:
Kun je dan ook de accu van de mover gebruiken? Dan valt het totaalgewicht mij inderdaad wel mee.
Louis. antwoordt op 11 oktober 2009:
Waarom zijn sommigen toch zo tegen movers en andere luxe ?
Onze vorige caravan had geen mover ,en de huidige wel .
Terwijl ik de caravan met de auto exact kan neerzetten waar ik hem hebben wil ......mits ik manoevreerruimte heb ,en het gras niet te nat is !!
En vanaf zo'n 1200 kg wordt het (vooral op zachtere grond) al knap lastig om een caravan met de hand net dat laatste stukje door te drukken ook als je niets mankeert.
Zelf heb ik onze vorige caravan en onze vakantie eens "gered" door een snoekduik naar de handrem tijdens handmatig gestunt op een scheve plek waarbij hij met m'n vrouw en ik aan de haal ging ,en een goede 2.5 meter lager naar beneden dreigde te kletteren.
Het steunwiel tot aan de rand ! (Daar ga je dus behoorlijk van zweten kan ik je garanderen )
En dan zie je iemand in een vergelijkbare situatie waar je met de auto ook niets meer kunt ,veilig en precies het spul op zijn plaats zetten ,en meteen even eenzijdig op een wig rijden om de zaak waterpas te zetten .
Wij dik in het zweet met hartkloppingen ,en zij bij wijze van spreken al rustig aan de koffie.
Heb ook iemand gezien met een automatisch nivelleersysteem,
dus ook al zoiets "overbodigs".
Maar wel makkelijk,en zeker als je wat mankeert een uitkomst .
En ook nog goed voor de economie.
Ik ben bang dat er bij sommigen ook een stukje afgunst bij komt kijken.
Laat iemand toch eens gewoon z'n gang gaan zolang er niemand door wordt gehinderd.
Enne...veel succes Sjoert .
RobD antwoordt op 11 oktober 2009:
Sjoerd, die discussie is al meerdere malen gevoerd en uiteindelijk kwam men tot dezelfde conclusie als jij hebt.
Persoonlijk permitteer ik mij een luxe: het AL-KO Electronic Control System. Enkel en alleen omdat wij veel trekken.
En hoe anderen "moveren" en/of "levelen" zal me in principe wo.st wezen. Ieder zijn voorkeur.
Haarie K antwoordt op 17 oktober 2009:
Van: Tijs
Datum: 11 October 2009 om 14:17
Benno, ik ben het niet helemaal eens met je suggestie. Als ik de caravan achteruit de wig op mover dan zwenkt mijn grote(re) caravan direct uit als ik er niet met mijn volle gewicht tegenaan ga leunen. En dat is al bij 1 wig. Bij een dubbele wig vanwege flink hoogteverschil heb je met de mover sowieso een probleem.
Tijs, onze caravan weegt beladen 1500 kg, (Wilk S3 490 KM)maar wij hebben geen enkel probeem met het op rijden van een of twee wiggen, er zit een PowerMover XL onder.
Is de afstand bij jou mover goed tussen band en aandrijfrol ?
Benno antwoordt op 18 oktober 2009:
Ik heb zelf geen mover. Mijn "wijsheid" haal ik van postings hieromtrent op dit medium. De strekking is meestal dat het met de mover prima lukt.
@Sjoerd.
Mijn briefje ging over de "markt" over Level en Lock" in zijn algemeen.
Met een tandemasser, waar je plotseling mee op de proppen kwam, zou ik ook kiezen voor L. en L.
Wenn schon denn schon.
Tijs antwoordt op 24 oktober 2009:
Ik zal er bij de volgende onderhoudsbeurt eens naar laten kijken: bedankt voor de suggestie. Meestal gaat het echter wel om situaties waar de ondergrond al dermate "lastig" is dat de mover er toch al een kluif aan heeft.
ACC Group BIOD Caravans antwoordt op 25 oktober 2009:
Het Level & Lock systeem (tegenwoordig onder de merknaam Kwikee) wordt al bijna 5 jaar onder de BIOD caravans gemonteerd voor de Executive uitvoeringen. Het systeem werkt goed en tot heden is nog geen enkele storing gemeld.
Het klopt dat het systeem door een reorganisatie bij de producent (gevolg van de crisis in hun belangrijkste afzetmarkten, nl. automotive) momenteel niet meer geleverd wordt voor caravans tenzij er minimaal 5 stuks per afname worden besteld.
Wij hebben diverse BIOD's in bestelling staan waarvoor het Kwikee systeem besteld moet worden en kunnen dit combineren met opdrachten voor derden; montage door ons onder andere caravanmerken is eveneens goed mogelijk. Geinteresseerden kunnen zich melden via info@biod.nl
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen