Nordal vraagt op 18 juli 2006:
Bij de in 2006 geintroduceerde auto's (bijvoorbeeld de Ford S-Max) staan opvallend lage officiele trekgewichten (maximale aanhangergewicht). Voorbeeld: de Ford S-Max 2 liter benzine: 1100 kg. Mijn vorige Ford Mondeo station met dezelfde 2 liter benzinemotor uit 2004 mocht liefst 1800 kg trekken (wiel- en totaalbasis circa 15 cm langer, S-Max circa 80 kg zwaarder).
Volgens een Ford dealer heeft dit te maken met gewijzigde (Europese?) regelgeving terzake het vaststellen van deze trekgewichten. Vanaf 1 januari 2006 zou het officiele trekgewicht (moeten) worden vastgesteld op basis van het kunnen wegrijden van een 10% helling.
Vraag:
Is de stelling van deze Ford dealer juist?
Indien de stelling juist is zullen vele caravanbezitters bij de aanschaf van een nieuwe auto voor een verrassing komen te staan. Wij hebben een Hobby Excelent Easy 495, maximaal gewicht 1400kg. Getrokken met een Mondeo Station 2 liter benzine (toegestaan trekgewicht 1800 kg), nu een Toyota Avensis Verso 2 liter benzine (toegestaan trekgewicht 1500 kg). Indien beide auto's in 2006 zouden zijn geintroduceerd zou het trekgewicht maximaal 1100 kg zijn...Vorenstaande betekent dat met een 1400 kg caravan men in geval van een benzineauto gedwongen is een V5, V6 of turbomotor te nemen.
Dank voor het antwoord.
Nordal.
Bert antwoordt op 18 juli 2006:
Vul eens de zoekterm S-Max in hierboven.
Bert antwoordt op 19 juli 2006:
Was die Mondeo geschikt voor het trekken van een caravan van 1800 kg? Nou dan...
Je zoekactie ten spijt wil ik er subtiel op wijzen dat er niets nieuws onder de zon is. De Mondeo heeft gewoonweg nog gelift op het oude regime bij de typegoedkeuring, het is al enige jaren zo dat een bepaald maximum treingewicht 5x binnen een bepaalde korte tijd moet kunnen wegkomen op een helling van 12% op zeeniveau. Heel veel auto's zijn dus al zodanig EU-gehomologeerd / toegelaten, omdat ze nieuw zijn.
Gek genoeg halen nogal wat nieuwe auto's dat echter niet zo blijkt uit onze berekeningen. Waarom? Weetniet... Steekpenningen? Geen idee.
Andere auto's, o.a. menig Mondeo en heel veel Franse merken, beperken niet het trekgewicht, maar wel het treingewicht. Waarom? Staat toch leuk in de folder dat hij 1300 kg mag trekken. Dat je dan vrouw, kinderen en bagage moet thuislaten is van ondergeschikt belang. Wie niet weet die niet deert. Of toch wel? Bij garantiekwesties bijvoorbeeld. Of in het geval dat een verzekeringsmaatschappij fors moet betalen... Dat treingewicht staat niet op je kentekenbewijs hier in Nederland. Wel op het typeplaatje en ook bij diverse buitenlanders op hún kentekenbewijs. De Ned. wetgever en de RDW vonden dat niet nodig... Het is echter wel wettelijk - zoiets als: je wordt geacht de wet te kennen (vrije interpretatie van mij)
Goed dat er www.caravantrekker.nl is
Nordal antwoordt op 19 juli 2006:
Dank voor de reactie Bert.
De auto's die ik heb genoemd zijn leaseauto's, die je na zoveel tijd/kilometers weer moet inleveren. Geldt dus ook voor mijn huidige Toyota. Ik begrijp uit jouw reactie dat al enige jaren de trekgewichten volgens de huidige normen worden bepaald en dat de Mondeo en Toyota uit een (introductie/typegoedkeurings)jaar stammen waarin het trekgewicht op een andere wijze werd bepaald.
Uiteraard heb ik de S-Max (2 liter, niet de 5-cilinder) ingevuld op jullie site en dat bevestigde mijn indruk. Conclusie blijft derhalve dat met een 1400 kg caravan en de voor mij verplichte keuze van een benzinewagen, je in geval van de Ford "gedwongen" bent te kiezen voor de S-Max 5 cilinder turbo (met een toegestaan trekgewicht van 1700 kg). Wel ff 5 mille duurder in aanschaf (en dus hogere leasetarieven) dan de 2 liter versie.
Groet,
Nordal
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!