Caravantrekker.nl

Trekgewicht auto

Dorgelo vraagt op 4 november 2009:

KLOPT DE VOLGENDE STELLING WEL???
(kom ik op deze site tegen)

Het maximaal toegestaan gewicht van de caravan (op papier) is dus niet van belang. U mag dus best met een auto die maximaal 1200 kg mag trekken op het kentekenbewijs een caravan trekken die op papier 1350 kg mag wegen, als bij weging in werkelijkheid het gewicht maar niet meer is dan 1200 kg.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Bert antwoordt op 4 november 2009:

Ja. De wettekst niet gelezen? (Voertuigreglement)


dorgelo antwoordt op 4 november 2009:

Geld dit ook voor een paardentrailer (misschien een domme vraag)?
Ik hoor vaak tegenstrijdige stellingen..


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 4 november 2009:

Ja.

Zie: http://www.caravantrekker.nl/vragen/faq.php#1


Gilbert antwoordt op 6 november 2009:

Bert ik wil niet meer mee reageren, maar ben uit nederland afkomstig? of uit Belgie, blijkbaar zit er ergens verschil in.


RobD antwoordt op 6 november 2009:

Gilbert, de site is Nederlands .nl staat er achter en de nl wetgeving is van toepassing.


WL antwoordt op 6 november 2009:

Bert zal vast nog wel antwoorden, maar intussen: Bij mijn weten zijn de normen voor het mogen trekken van een caravan intussen Europees op elkaar afgestemd, op een enkele uitzondering na (Denk aan de maximale breedtenorm in Engeland).
De wetsteksten kunnen dus wel wat afwijken, maar de essentie van de normen zou hetzelfde moeten zijn.


Bert antwoordt op 6 november 2009:

Ook in België klopt deze stelling, voor Belgen en Nederlanders. We hebben het hier namelijk niet over het wel of niet bij je moeten hebben van een reflecterend hesje, het wel of niet voeren van verlichting overdag e.d.

In de faq hebben we het over uitleggen aan een spaanse agent, dat is niet omdat de regels in Spanje anders zijn, maar omdat die agent niet op de hoogte is van dit soort zaken en verwart met rijbewijseisen. Dat gebeurt je mogelijk ook in Nederland!


Gilbert antwoordt op 8 november 2009:

Nou bert , dan heb ik een vraag voor u, ik heb namelijk een wagen die maximum 1000kilo mag trekken, maar ik heb een caravan van 850kilo en max te beladen tot 1100kilo op papier dus, waarom als ik op de technische keuring kom om de tweejaarlijkse keuring te laten uitvoeren bij de caravan, ik niet kan gekeurd worden omdat het trekkend voertuig niet in orde is omdat ik wettelijk deze caravan niet mag trekken,en dus deze aanhanger niet met mijn voertuig kan en mag aanbieden. nu verwacht ik van u een klaar sluitend antwoord, want u zegt dat belgie en nederland de zelfde wet heeft.
Misschien is het net zo iets als de zaak fiat 500, maar ......het is wel zo.


Gilbert antwoordt op 8 november 2009:

sorry mijnheer Robd omdat er nl achterstaat wil het niet zeggen dat het alleen nederland betreft toch, is dat nu echt niet wat kortzichtig zijn.
U geeft nochtans anders goede antwoorden, maar dit vind ik echt nip.


Bert antwoordt op 8 november 2009:

Misschien is het zinvol op zoek te gaan naar de wel of niet vergelijkbare teksten in het Belgisch Voertuigregelement? Dat is wat ik zou doen wanneer ik zo afgescheept zou worden. E.e.a. doet mij denken aan herhaaldelijk foutief gegeven antwoorden door de Nedelandse Rijksdienst voor het Wegverkeer(d) (RDW) over deze materie. Veel ambtenaren en niet in de laatste plaats van de politie weten ook niet hoe het zit. (Ik doel dus op de verwarring die er is tussen wat een auto mag trekken en wat een persoon met een bepaald rijbewijs mag trekken)


RobD antwoordt op 9 november 2009:

Van: Gilbert
Datum: 06 November 2009 om 13:53
Bert ik wil niet meer mee reageren, maar ben uit nederland afkomstig? of uit Belgie, blijkbaar zit er ergens verschil in.

Gilbert, ik reageerde met het .nl verhaaltje op bovenstaande. Blijkbaar wist jezelf ook niet uit welk land je kwam, gezien de tekst. In eerste instantie word er gereageerd op de nl wetgeving tenzij iemand duidelijk anders aangeeft.


Gilbert antwoordt op 9 november 2009:

ok bert en rob ik ga dit dus toch even goed uitpluizen want blijkbaar is er dus toch verschil en meermaals word iets opgenomen door iemand en dan staan ze later voor de gebroken potten ik laat wel iets weten hoor, aangaande de belgische wetgeving hieromtrend , om verdere misverstanden uit te sluiten, en Rob ik ben natuurlijk een belg dat wist je toch wel he, (lachje).
vr gr
Gilbert


WL antwoordt op 9 november 2009:

Gilbert, wellicht zijn dan de volgende websites handig voor u: http://www.belgielex.be/V2/belgiumlex/website/nl/
en eventueel:
http://www.cass.be/

Probleem is wel dat hier veelal wijzigingswetten staan en dat de integrale tekst van zo'n wet voor mij nog moeilijk te vinden is. daar zou ik dan vanavond eens naar moeten kijken, want dat zou toch moeten bestaan. Verder is de terminologie toch wat anders dan in Nederland waardoor er andere trefwoorden moeten worden gebruikt, maar daar zou u dan weer handiger in moeten zijn.
Ergens op deze sites moet in ieder geval de juiste wetstekst te vinden zijn.


WL antwoordt op 9 november 2009:

En wellicht ook nog: http://www.wegcode.be/index.php


jz antwoordt op 9 november 2009:

Rijbewijs B
Hiermee mag men een caravan trekken, inclusief laadvermogen, van maximaal 750 kg. Hiermee mag men een zwaardere caravan trekken dan 750 kg als de caravan plus laadvermogen niet meer weegt dan de ledige massa van de trekauto én de massa van de totale combinatie, inclusief de belading van de trekauto, niet meer weegt dan 3500 kg.
Rijbewijs BE
Hiermee is er geen beperking in het gewicht, inclusief laadvermogen, van de caravan. Voor bovenstaande gevallen mag de maximale trekhaaklast op het kentekenbewijs van de auto niet overschreden worden. Ingeval van een rijbewijs BE mag er gekeken worden naar het werkelijke aangehangen gewicht.
Voorbeeld: U heeft een rijbewijs BE en de caravan een ledige massa van 1100 kg. Het laadvermogen van de caravan is 400 kg. Totaal dus 1500 kg. De trekauto geeft op het kenteken een maximaal aangehangen massa van 1400 kg. Als u zich beperkt tot 300 kg belading mag u er met een rijbewijs BE mee de weg op.


Bert antwoordt op 9 november 2009:

Is dit een citaat uit Belgische wetgeving? Als het al een citaat is dan klopt het niet. (Eerste deel).


Gilbert antwoordt op 10 november 2009:

beste jz het gaat hier in dit draadje niet over het rijbewijs, het gaat er over het gewicht dat op het gelijkvormigheid attest staat, welk in belgie niet mag overschreden worden, wat word in dit draadje bedoeld, in Nederland telt het reele gewicht bij weging en in belgie telt het papieren gewicht daar zit een enorm verschil in en kan veel centjes kosten bij weg controle, ik ben nog steeds op zoek maar heb navraag gedaan bij div en bij politie, we zien wel wat het word.


Gilbert antwoordt op 10 november 2009:

§2. a) Beschikkingen toepasselijk op personenauto's en auto's voor dubbel gebruik :
1° De massa van een aanhangwagen in beladen toestand mag de maximale toegelaten sleepbare massa niet overschrijden. Deze waarde wordt berekend door de maximale toegelaten massa van het trekkend voertuig af te trekken van de maximale toegelaten massa van de sleep.

2° De maximale toegelaten massa van de aanhangwagen mag, indien het gaat om een aanhangwagen zonder remmen, niet groter zijn dan de helft van de eigen massa van het trekkend voertuig, vermeerderd met 75 kg.

3° De maximale toegelaten sleepbare massa mag niet meer bedragen dan 75 % van de maximale toegelaten massa van het trekkend voertuig, indien het gaat om een aanhangwagen uitgerust met een reminrichting van het oplooptype, d.w.z. deze welke de krachten benut die ontstaan door nadering van de aanhangwagen tot het trekkend voertuig.

§ 2.b) Bijzondere schikkingen toepasselijk op personenauto's, auto's voor dubbel gebruik, minibussen en lichte vrachtauto's waarvan het proces-verbaal van goedkeuring in een maximale toegelaten sleepbare massa voorziet.

1° De massa van een aanhangwagen in beladen toestand mag de maximale toegelaten sleepbare massa van het trekkend voertuig, vastgelegd in het proces-verbaal van goedkeuring, niet overschrijden.

2° De maximale toegelaten massa van een aanhangwagen zonder remmen mag niet groter zijn dan de helft van de eigen massa van het trekkend voertuig, vermeerderd met 75 kg.

3° De maximale toegelaten sleepbare massa mag niet meer bedragen dan de maximale toegelaten massa van het trekkend voertuig, indien het gaat om een aanhangwagen uitgerust met een reminrichting van het oplooptype. Nochtans, indien het trekkend voertuig uitgerust is met vierwielaandrijving en met een onderstel, los van het koetswerk, mag de maximale toegelaten sleepbare massa niet groter zijn dan de maximale toegelaten massa van het trekkend voertuig vermenigvuldigd met 1,2.

§3. De door de Minister van Verkeerswezen voor de automobielinspectie erkende organismen vermelden de maximale toegelaten massa van de voertuigensleep op het inschrijvingsbewijs of op het schouwingsbewijs van het trekkend voertuig en de maximale toegelaten sleepbare massa, wanneer deze waarde in het proces-verbaal van goedkeuring voorzien is.

Wanneer de personenauto of de auto voor dubbel gebruik niet kan gebruikt worden voor het slepen van een aanhangwagen, wordt er "Nihil" geschreven in het vak voorbehouden voor de aanduiding van de maximum massa van de voertuigensleep.

als je dit leesst begrijp je zelf ook wel dat het dus wel degelijk papieren gewicht betreft in belgie zonder onderscheiding, verder is er een alinea toegevoegd dat een aanhanger wel eventueel mag omgebouwd worden achteraan, van zolang hij binnen zijn gewicht blijft, voor het vervoeren van fietsen of rolstoel, reeiskoffers welke speciaal ontworpen zijn , zijn in princiepe verboden, maar net als vele andere zaken in de handel verkrijgbaar, tot je er iets mee aan de hand krijgt en de verzekering de staart in trekt. Dus voor Belgie nogmaals papieren gewicht is de regel.
vr gr
Gilbert


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 november 2009:

Gilbert: Ik lees niet uit jouw stukjes dat het om papieren massa gaat. In 1° De massa van een aanhangwagen in beladen toestand mag de maximale toegelaten sleepbare massa van het trekkend voertuig, vastgelegd in het proces-verbaal van goedkeuring, niet overschrijden. gaat het toch om het werkelijk gewicht.


WL antwoordt op 10 november 2009:

Dat gaat volgens de gebruikelijke interpretatiemethode inderdaad om feitelijk gewicht. Anders was het woord 'toelaatbaar' er bij gebruikt.

We zitten dan in par. 2 die gaat over auto's waarvan het PV van goedkeuring de maximaal sleepbare massa vermeldt.
Is dat niet zo dan geldt par 1, met een lagere norm, zeg maar de oude 75% norm. Overigens gebruikt men ook daar in par 1(a) ten eerste, een formulering die slaat op feitelijke massa.

We weten hier (nog) niet of het Gilbert's auto een PV heeft met of zonder max. sleepbare massa. Ik ga er even van uit dat dat wel zo is.

De snack kan dan namelijk ook nog zitten in par 2(b), ten derde. Daar staat nl. dat de maximaal sleepbare massa niet meer mag bedragen dan de maximale toegelaten massa van het trekkend voertuig voor zover het gaat om aanhangers met oplooprem.

Omdat we het max. totaal gewicht van de auto van Gilbert niet kennen weten we dus niet precies of de Belgische keuringsinstantie verkeerd leest, of dat er een ander probleem is, nl. een te lage totaalcapaciteit van de auto in kwestie.

Maar nogmaals, ik lees in beide paragrafen het 'ten eerste' als feitelijke massa. Of de andere beperkingen wellicht van toepassing zijn kan ik niet beoordelen.


jz antwoordt op 10 november 2009:

ik doel ook niet op het rijbewijs maar dit is een regel die in nederland geldt
ik wil er mee aan gegeven dat hier het zo is dat als je b hebt dat je tenallentijde niet met een aanhanger/caravan mag rijden die die ongeacht wel of geen lading heeft en op papier zwaarder weegt dan je ledig gewicht van de auto op papier

en bij be is dat niet van toepassing zolang je maar niet over het gewicht van je aangegeven trek gewicht uit komt en wel te verstaan geremd
al weegt een caravan/aanhanger dan met laat vermogen 2000 kilo als je auto maar 15oo mmag trekken dan laadt je deze niet verder dan dat gewicht dan is er niks aan de hand zo lees ik die vraag van boven aan
en er staat niet bij in welk land het is


dabbertje antwoordt op 10 november 2009:

Dan heb je de vraag niet goed gelezen.


jz antwoordt op 11 november 2009:

hoe lees jij hem dan


dabbertje antwoordt op 12 november 2009:

De vraag is of de stelling klopt. En het antwoord is JA.

Of de combinatie in het voorbeeld met B of BE gereden mag/moet worden kun je niet weten en is niet te beantwoorden en ook niet gevraagd.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker