Aloys Rottier vraagt op 3 december 2009:
De opmerkingen over degene die het zo goed weten wat ik zou moeten doen ect. kunnen beter zich van commentaar onthouden als je de stelling niet snapt.
De uit voortkomende vraag is gewoon: mag je de kogeldrukbelasting van het totaal gewicht aftrekken?
En zo ja, welke? Het totale kogeldrukgewicht of de op dat moment geldende kogeldruk van de caravan?
Koen antwoordt op 3 december 2009:
Kijk in het Menu aan de linkerkant bij De Wet. En dan naar Massa van auto en caravan.
Daar staat :
---------------------------------------------------------------------------
Kogeldruk
Hoort de kogeldruk nu bij het gewicht van de auto of de caravan?
Formeel heeft een losgekoppelde caravan een maximaal toegestaan gewicht dat bestaat uit de asdruk en de kogeldruk tezamen, de totale massa dus. Losgekoppeld mag de caravan niet meer wegen dan die drie punten. In praktijk echter wordt de caravan vaak aangekoppeld gewogen en wordt het meten van de kogeldruk achterwege gelaten. Bedenk wel dat de kogeldruk altijd ook ten laste komt van het gewicht van de trekauto.
----------------------------------------------------------------------------------
Overigens is er recent nog een topic over geweest.
Maar ik zal ook wel bij degene horen die het zo goed weten, dus dan stop ik maar.
Veel geluk toegewenst.
@Eric antwoordt op 3 december 2009:
Ik snap de stelling helaas wel maar heb nu eigenlijk geen zin meer om te reageren na zo'n vraagstelling van Aloys.
Ga maar lekker zoeken dus... 😉
Prettige vakantie!
Matthias antwoordt op 3 december 2009:
Als U in het bezit bent van een caravan met MTM van 15O0 kg dan moeten de banden die er onderliggen hier op berekend zijn. Dat wil zeggen dat uw banden die ieder 730 kg mogen dragen niet voldoen. Zo simpel als pompwater. Niet beginnen goochelen met 10 % norm van de banden of kogelgewicht gaan aftrekken of diensmeer.
RobD antwoordt op 3 december 2009:
" De opmerkingen over degene die het zo goed weten wat ik zou moeten doen ect. kunnen beter zich van commentaar onthouden als je de stelling niet snapt".
Hopelijk snap je de stelling zelf, en kun je jezelf hierin helpen. Vragen gedetailleerd stellen is een schone kunst, mensen voor hun hoofd schoppen is gewoon lomp.
Kees Kerven antwoordt op 3 december 2009:
Irritant mannetje ben je Aloys. Als je niet verlegen zit op dergelijke reacties waarom schets je dan de (dubieuze) omstandigheden? Ten tweede is je vraag totaal irrelevant, net of de banden weten of ze met een theoretische kogeldruk te maken hebben of misschien toch wel met de daadwerkelijke as- resp. wielbelasting.... Wat denk je zelf eigenlijk? Ach, nee laat maar. Ik wil het niet eens weten.
Waarom plemp je deze reactie neer als een nieuwe vraag trouwens, is daar een reden voor of doe je maar weer wat? Of snappen wij of ik dit niet?
jadatis antwoordt op 4 december 2009:
Om een exact antwoord te geven:
Voor de wet:
Je dient de werkelijke gewichten op de kogel en de banden bij elkaar op te tellen, en dat gewicht mag wettelijk gezien niet boven de MTM uitkomen.
Dus heb je 20 kg op de trekhaak, dan mag je dus meer op de banden hebben, maar je mag wettelijk gezien ook niet over de maximaal toelaatbare asbelasting gaan.
Meestal is de MTasbelasting gelijk aan de MTM dus theorie is dat je zelfs 0 kg op de trekhaak mag dan, wat natuurlijk niet wijs is.
Bij controles wordt vaak alleen de asbelasting gewogen, maar dat is geen garantie, dus als ze het anders doen dan kan je daar niet over klagen. Dan wordt er in Nederland vaak nog een marge van 5% tot 10% toegepast die bedoelt is voor meetfouten te compenseren, waarboven men gaat bekeuren of erger. Over de wet en kogeldruk heb ik nooit iets gehoord.
Dan Technisch: De as heeft vaak een ruime technische reserve voor overbelading, de banden niet altijd.
Dus voor de banden geldt het werkelijke gewicht dat er op staat, wat niet boven het maximum draaggewicht van de band mag komen. Let daarom op bij scheve belading dat er niet een van de banden te weinig draagvermogen heeft voor het werkelijk gewicht. er is een mogelijkheid van onder de max.asbelasting blijven en toch over het max draagvermogen van de band gaan.
Het gewicht op de trekhaak geeft meer gewicht op de achter-as, en ook die achteras heeft een wettelijk maximum toelaatbaar gewicht, met het zelfde bandenverhaal daarbij.
Hier op caravantrekker wordt een percentage aanbevolen , voor zover haalbaar van op de trekhaak 7% van het totaal werkelijk gewicht van de caravan. Niet altijd haalbaar want de meeste trekhaken mogen maar tot 75kg. Daar wordt in praktijk echter voor beter rijgedrag wel wat opgerekt. Ook voor de trekhaak zal er technisch gezien wel enige speling in zitten, maar je kunt ook overdrijven.
Ed Peeters antwoordt op 4 december 2009:
@Jadatis
Over de wet en kogeldruk heb ik nooit iets gehoord.
Ik ook niet, maar wel veel gelezen. Zoals de nieuwe (Ministeriële) Regeling Voertuigen van 1 mei 2009:
Een algemeen verbod is:
Artikel 5.12.7
Bij middenasaanhangwagens en opleggers mag de last onder de koppeling niet meer bedragen dan in het kentekenregister of op het kentekenbewijs is vermeld.
Over de caravantrekker (A. Personenauto’s etc. en daardoor voortbewogen aanhangwagens) zeggen ze:
Artikel 5.18.17f
. . . mag de toegestane last onder de koppeling:
a. alleen in neerwaartse richting zijn gericht;
b. niet meer bedragen dan voor het voertuig opgegeven technisch toegestane maximumlast onder de koppeling;
c. niet meer bedragen dan 10,0% van de technisch toegestane maximummassa van de aanhangwagen en niet meer dan 1.000 kg, en
d. niet minder bedragen dan 1,0% van de technisch toegestane maximummassa van de aanhangwagen, doch de last behoeft niet meer te bedragen dan 50 kg.
En over de caravan zelf (G. Middenasaanhangwagens) doen ze het nog eens dunnetjes over:
Artikel 5.18.31
Middenasaanhangwagens moeten in aangekoppelde toestand voldoen aan de volgende eisen:
a. (gaat over aslast en is dus OT)
b. de last onder de koppeling van een middenasaanhangwagen met een massa van niet meer dan 750 kg mag alleen in neerwaartse richting zijn gericht en mag niet meer dan 50 kg bedragen;
c. de last onder de koppeling van een middenasaanhangwagen met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg mag niet minder bedragen dan 1% van de toegestane maximummassa van het voertuig, doch behoeft niet meer dan 50 kg te bedragen.
Hoe je dat moet meten \\\'in aangekoppelde toestand\\\' vertellen ze er niet bij.
In normaal Nederlands: 😉
- negatieve kogeldruk mag nooit
Voor een ongeremde trailer < 750 kg:
- kogeldruk tussen 0 en 50 kg mag.
Voor een caravan van 1500 kg bvb.:
- kogeldruk moet > 15 kg. zijn
- kogeldruk mag niet > 150 kg zijn
- kogeldruk hoeft niet > 50 kg te zijn
Iets exacter?
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.