Caravantrekker.nl

Handrem en stalling

Nitram vraagt op 1 januari 2010:

Ik plaats mijn caravan in de stalling met NIET aangetrokken handrem, maar wel met wielkeggen voor en achter. Dit lijkt me beter dan de handrem 6 maanden aangetrokken te laten. Is het ook echt ''beter'' of maakt het niet (veel) uit?De vloer in de stalling is perfect horizontaal in beide richtingen. Dus ook zonder wielkeggen blijft de caravan al onbeweeglijk staan.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

antwoordt op 1 januari 2010:

Inderdaad beter zonder handrem en mét wielkeggen.

Los van het vastvriezen in de winter is het mogelijk dat er zich enige roestvorming op het blanke loopvlak van de remstommel ontwikkeld.
Daar waar de remsegmenten tegen de remtrommel drukken zal er minder roestvorming plaatsvinden en bij de eerste remmingen zal het verschil in frictie mogelijk een stoterig remgedrag geven.
Na verloop van tijd is dit wel weer verdwenen.
Bij zwaardere roestvorming kan het remsegment mogelijk vastroesten aan de trommel. Het effect is dan hetzelfde dan wanneer ze vastvriezen. De oplossing om ze los te krijgen is echter niet zo eenvoudig (warm water) en zal eerst grof geweld vragen om het weer in beweging te krijgen.
Uiteraard kan de levensduur daar onder lijden.
Als laaste zou er in een ongunstig geval een mogelijkheid bestaan dat de remtrommel zijn rondheid verliest.


Frans antwoordt op 1 januari 2010:

Nitram, als je een eigen stalling hebt zou ik als aanvulling de caravan zo ondersteunen dat de banden en vering gedeeltelijk ontlast worden om blijvende deformatie te vermijden. Als je dat bij een stallingverhuurder niet mag i.v.m. evacuatie, maar je hebt wel een vaste plek, kun je wellicht een ondersteuning verzinnen die weg kantelt wanneer de caravan wordt weggetrokken.
Met de beste wensen voor jou en je caravan!


Nitram antwoordt op 2 januari 2010:

Frans, kun je wat preciezer zijn over die ondersteuning. Hoe kun je de rubbervering dan iets ontlasten?


Michiel antwoordt op 2 januari 2010:

Gewoon de poten uitdraaien.

MV


Theo antwoordt op 2 januari 2010:

Michiel,
Ondersteuning van as en banden creëren door hem via de poten wat op te krikken, lijkt me niet zo'n goed idee. Je gaat dan de poten overbelasten.
Een mogelijkheid is onder de chassisbalken in de buurt van de as steunen te plaatsen, na eerst de caravan iets opgekrikt te hebben. Vervolgens dien je de poten natuurlijk wel weer verder uit te draaien. Je haalt dan veel druk van de banden en de as rubbers weg.

Frans,
Naar wegkantelbare steunen ben ik benieuwd.


Jan@ antwoordt op 2 januari 2010:

""Ondersteuning van as en banden."" Wat men niet allemaal verzint. Wanneer je banden elke 6 jaar vervangt door een goede kwaliteit banden dan is dat helemaal niet nodig. As ondersteunen: zal wel. Wanneer de caravan in de stalling staat is ie meestal grotendeels leeg en weegt die ca 80% van de maximaal toegestane aslast.
Misschien is het een nieuwe hobby: caravan pamperen.


@Eric antwoordt op 2 januari 2010:

Van: Jan@
Datum: 02 January 2010 om 11:49

""Ondersteuning van as en banden."" Wat men niet allemaal verzint. Wanneer je banden elke 6 jaar vervangt door een goede kwaliteit banden dan is dat helemaal niet nodig. As ondersteunen: zal wel. Wanneer de caravan in de stalling staat is ie meestal grotendeels leeg en weegt die ca 80% van de maximaal toegestane aslast.
Misschien is het een nieuwe hobby: caravan pamperen.


😉 😉

Mee eens, ik pomp m'n banden tot de max spanning op en lever hem af bij de stallingsbaas.
Nog nooit problemen ondervonden met as of banden.

Handrem is bij mijn stalling niet nodig want stalling is gewoon een kas waar hij in de winter echt niet de benen zal nemen naar een warmer oord.
Koppeling slot gaat er ook niet op, mag niet van de stallingsbaas en de meeste verzekeraars vinden dat dat prima.
Poten uitdraaien mag niet van de politie dus ook niet van m'n stallingsbaas, beste man heeft al een halve hernia van al die caravans die weggezet worden met een kogeldruk van 150 kilo....

M'n stallingsbaas ziet me aankomen zeg:
Uhh, stallingsbaas, zou u elke keer als mijn caravan verrijd even de steunen onder de as willen zetten en wat inlegkruisjes onder de banden willen leggen.....


Pieter antwoordt op 2 januari 2010:

Goed plan, om de handrem er niet op te zetten tijdens de stalling.

Wie heeft er eigenlijk wel eens een vastgevroren rem gehad met zijn auto of caravan?

Ik heb onderweg een keer meegemaakt, dat er zoveel sneeuwkoek tussen de remklauwen kwam, dat die niet of nauwelijks meer werkten, maar een vastgevroren handrem ben ik nog nooit tegengekomen op mijn eigen spullen.

Gek genoeg zat laatst wel de caravanhandrem vast in de stalling. Hij stond er nog maar net een paar dagen op en nauwelijks aangetrokken. Temperatuur daar: 15 graden.


Frans antwoordt op 2 januari 2010:

Toelichting bij die mogelijke ondersteuning van het chassis om de as te ontlasten: denk aan de hefboom waarmee een formule 1 wagen in de pits wordt gelicht voor een bandenwissel . Of aan een steekwagentje, L-vorm, lange kant is hefboom; korte kant 3 cm langer dan de ruimte onder je chassis. Als je dat zo uitvoert dat de hefboom langs de caravanwand beweegt, kun je in een handomdraai je banden ontlasten. Een bosje ijzerwerk en een lasapparaat en klaar. Spaart je nog een avondje tv ook 😉
En degene die het onzin vindt moet het vooral niet doen!


Frans antwoordt op 2 januari 2010:

Voor het overige: als je een stalling hebt waar om de haverklap met je caravan gerangeerd wordt heb je waarschijnlijk weinig te kiezen. In dat geval is het plaatsen van wielkeggen en het vrijstellen van de handrem waarschijnlijk ook al te veel. Vandaar mijn opmerking over "een vaste plek"


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker