Caravantrekker.nl

Gwicht accessoires

Gert vraagt op 9 januari 2010:

Hoi,

Met wat voor gewichtstoename moet ik rekening houden als er een dakairco, vaste dakluifel en mover met accu wordt geplaatst?

De ongetwijfeld goedbedoelde adviezen deze producten niet aan te schaffen, zijn voor ons niet relevant. ALvast bedankt voor de concrete antwoorden.

Gert

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Gert antwoordt op 9 januari 2010:

Mover Powrmover
Airco Dometic B2200
Luifel omnistor 5 mtr handbediend


antwoordt op 10 januari 2010:

Heb je hier al eens gekeken?
http://www.caravantrekker.nl/algemeen/lading.php


Bert antwoordt op 10 januari 2010:

Geweldig toch dat internet...

http://www.dometic.com/nl/Europe/Netherlands/Vrijetijd/Airconditioning/Product/?productdataid=66884 ofwel netto 34 kg.
http://www.omnistor.com/nl/products/8000tech.php
netto zonder spierballen 48 kg.
Dan hebben we nog de mover, reken maar op 70 kg met de accu. Dus al met dik 150 kg.


Gert antwoordt op 10 januari 2010:

Dankjewel Bert,

Hier heb ik wat aan.

Ledig gewicht caravan is 1310kg maar deze zal wel wat hoger uitvallen.
Caravan mag 1700kg wegen. Houd ik dan redelijkerwijs genoeg gewicht voor wat kleding e.d. over? Stoelen e.d. gaan in de auto. gasfles lichtgewicht.

Hoe pakt het uit als je de caravan op de weegbrug gaat wegen met de caravan aan de haak?


@Eric antwoordt op 10 januari 2010:

Niet raar opkijken als die caravan op een weegbrug 1400 kilo weegt.
Daarbij de 150 kilo aan te plakken accessoires, zit je op 1550 kilo.
Blijft er netto 150 kilo over en dat houdt niet over.


Bert antwoordt op 10 januari 2010:

Klopt @Eric. En Gert, meten is weten, ofwel hoe pakt het uit op de weegbrug??? Wij weten het niet.... ;(

Ga maar uit van 1400 leeg en 150 minimaal!! voor genoemde accessoires. Dan resteert er dus voor een dergelijk forse caravan met neem ik aan een flink gezin slechts 150 kg. Give-and-take wat tolerantiemarge van 100 kg. Mits je banden en buitenlandse overheden die hanteren (?).

Kortom, imho, echt te weinig aan feitelijke beladingsreserve. Maar jij bepaalt dat uiteindelijk en hoe je omgaat met de ook de (gewichts)capaciteiten van de trekauto. Heb je een bus van 2700 dan kun je het e.e.a. transfereren?

Natuurlijk heb ik ook wel eens gesmokkeld, voordat we met deze website begonnen was dat. 😉: hoe krijg ik het nondeju voor elkaar om vier weken The Norwegian Experience mee te maken zonder overbeladen te zijn??? Mijn toenmalige Kip mocht 1200 kg wegen (kenteken leeg 875) en woog tegen de 1400!! Geen idee.... Heb toen de bibliotheek van mijn (ex)vrouw en de slijterij van haar (ex)man slim heringedeeld. Was toen nog wel niet 'helemaal goed bezig' maar je moet wat, toch?

Nu heb ik een nog zwaardere caravan en een auto die het ook goed aankan. Qua gewichtsverhouding vooral bedoel ik. Dat is namelijk belangrijker dan de prestaties. Dat laatste is een luxe. Toen..... was de gewichtsverhouding zeer twijfelachtig en de prestaties voor huidige begrippen minimaal. Ergo: ik reed eigenlijk nooit te hard zodat gew.verh. ook nooit een probleem kon gaan vormen. Toen was ik (ook al)zo slim om vooral bergaf het heel erg 'rustig' aan te doen....

Gert. De antwoorden en de marges, reserves, veiligheid, eigen weggedrag, rekening houden met....... Jij bepaalt dat, vooraf. Zeker en vooral ook tijdens je trips en reizen!


Peter antwoordt op 10 januari 2010:

Beste Gert,

Heb een Knaus 500 fsd, kenteken 1180 kg. Leeg gewicht over geijkte weegbrug (inc. mover, airco en res. wiel) was 1460 kg.
Had met twee jaar doorgezakte as, volgens de dealer overbelading. Had bij aanschaf 1700 kg as besteld. Moest dankjewel zeggen voor nieuwe asrubbers twv 300 euro. Mijn advies bij een nieuwe caravan: EERST WEGEN DAARNA AFLEVEREN EN BETALEN!!!!!!!


antwoordt op 10 januari 2010:

En zo niet kan je hem gewoon laten staan en een leuke bungalowtent uitzoeken wat dat probleem zal je bijna overal tegenkomen! 😉


Peter antwoordt op 10 januari 2010:

Beste Roel,

Gezien je reacties ben je goed op de hoogte, daarom snap ik je sarcatische opmerking niet als iemand hierdoor bv onderweg bij weging in de problemen komt. Mi ben jij goed op de hoogte met het caravangebeuren en de randverschijselen!


Jan antwoordt op 10 januari 2010:

Gelukkig heeft Roel altijd wel goede bedoelingen😉


RobD antwoordt op 10 januari 2010:

Niet alleen Roel is hierin goed op de hoogte, maar bijna iedere serieuze caravanner is op de hoogte van deze problematiek.
Het is dan ook erg verwonderlijk, in mijn opinie, dat mensen die al jaren erop uit trekken met hen caravan, niet weten hoeveel ze meezeulen. het eigen gewicht van een caravan weten is toch wel het minimum wat men behoort te weten om tot een goede belading te komen. Inherent hieraan is het rijgedrag van de caravan.


Jan S. antwoordt op 10 januari 2010:

Meten is inderdaad weten.
Ook ik balanceer en houdt voor mijzelf een marge van overbelading van maximaal 5% aan. Leeg gewogen gewicht 1180 kg en asdruk 1160 kg. MMT van mijn caravan is gelijk aan de asdruk is 1350 kg. Ik kan het MMT net onder de 1400 kg houden en de asdruk op ca. 1330 kg. (incl mover- en 2 fietsen op de dissel)
Zware stukken: tent, skottelbraai, electriciteitskabel, gereedschap, boeken, matten etc in de auto.
Passen en meten lukt het net met een overschrijding van ca. 3%


antwoordt op 10 januari 2010:

Peter, ik zal niet ontkennen dat jij het niet getroffen hebt met jouw caravan. Wie of wat daar dan de oorzaak van moge zijn.

Jouw advies over wegen en betalen is natuurlijk wars van alle werkelijkheid buiten het feit dat bijna zoniet elke caravan standaard niet overeenkomt met de massa vermeld op het kentekenbewijs.

Dat jij mijn opmerking (met een 😉) sarcastisch noemt geeft mi aan dat je dat zelf natuurlijk ook wel weet.
Wat is dan de waarde van jouw advies anders dan de teleurstelling in je eigen geval die destijds in het draadje van Bo (http://www.caravantrekker.nl/vragen/read.php?id=39857) eveneens niet aan duidelijkheid te wensen overliet. Tevens doe je je subjectieve relaas en advies in bijna ieder draadje wat dit onderwerp aankaart.

Overigens is de problematiek van het mogelijke overgewicht ten tijde van reisklaar zijn een eigen verantwoordelijkheid en niet die van de dealer of leverancier.

Naar mijn mening zijn te weinig mensen die met een caravan op pad gaan op de hoogte van de werkelijke massa van hun gespan.
Deze mensen worden niet als verassing maar als preventieve maatregel in de vakantietijd geconfronteerd met een weging controle, al of niet vrijblijvend, waardoor zij een extra mogelijkheid hebben zich op de massa te bezinnen.
Zij die ondanks alles toch in problemen komen (klabbanden, overgewicht, boetes, overladen etc.) krijgen wat ze toekomt.


Theo antwoordt op 10 januari 2010:

Roel,
We hebben intussen een hele discussie gehad over zomer- en winterbanden. Ga jij er nu een openen over "klabbanden". 😉


antwoordt op 10 januari 2010:

Sorry Meester!
Ik heb hem hier al met tippex veranderd! 😉


RobD antwoordt op 10 januari 2010:

Van: Bert
Datum: 10 January 2010 om 00:34
Geweldig toch dat internet...


De volgende vragen zullen zijn: Weet iemand waar de goedkoopste worden verkocht, hoe krijg ik dit thuis en kan iemand dit voor mij inbouwen?


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker