Caravantrekker.nl

Witte plaat met EU band

Michiel vraagt op 21 januari 2010:

Ik vind eigenlijk dat er voor lichte aanhangers en fietsendragers witte kentekenplaten met EU logo en NL teken moeten komen. Bij navraag bij de RDW kreeg ik te horen dat destijds voor witte platen zonder EU logo gekozen was om de kosten laag te houden, maar dat klinkt mij niet erg overtuigend in de oren.

Het probleem is dat je met de bestaande witte platen buiten Nederland ook nog de witte ovale NL stikker zou moeten voeren. Maar die is nauwelijks nog te krijgen. Witte platen met de blauwe EU band zouden dat probleem oplossen.

Wat vinden we er van?
--------------------------------------------------------
Ik wil een witte plaat met EU logo op mijn Home Car 310.


MV

Naar laatste bijdrage

Reacties:

RobD antwoordt op 21 januari 2010:

Als jij dat graag wil, doe je het toch.
Wil je hier een "Don Quichote" aktie gaan ondernemen?

De RDW heeft in dit geval gelijk het blauwe loge maakt de plaat eens zo duur. 2kleurendruk doet het hem.


Lex M antwoordt op 21 januari 2010:

Plak toch een simpel een nl-klever. Is overal geldig. Dat blauwe streepje is slechts voor de EG. Te koop bijvoorbeeld bij http://www.carstickers.nl , zelfs zo'n blauw streepje, als je dat graag wilt.


dabbertje antwoordt op 21 januari 2010:

Dank je voor de link. Vorig jaar zomer hadden we NL stickers nodig en die waren hier in de buurt nergens te verkrijgen. Zelfs niet bij de ANWB winkel.


Lex M antwoordt op 21 januari 2010:

Naar mijn ervaring is het met de Anwb nog veel erger: ze weten helemaal niets.
Ik werd door hen verwezen naar Halfords, waar een feeststikkertje te koop is dat zeker niet aan de voorschriften (die zijn wel ergens opgetekend) voldoet.
Zelfs de grote wittte-met-zwarte-letters van carstickers.nl voldoet niet aan de voorschriften, maar komt wel in de buurt.


john antwoordt op 21 januari 2010:

Het plakken van het blauwe NL stickertje op een bestaande witte kentekenplaat is strafbaar.


Michiel antwoordt op 21 januari 2010:

@RobD: "De RDW heeft in dit geval gelijk het blauwe loge maakt de plaat eens zo duur. 2kleurendruk doet het hem."

Geloof ik niks van. De blanks zijn massaproducten en de makers van de blanks hebben de spullen al om blauwe logotjes te maken. Je ziet het ook aan de detailhandel. Die rekenen maar één of twee Euro meer voor een gele plaat met euroband dan voor een witte. En het verschil komt denk ik eerder door de administratie- en afhandelingskosten dan door het verschil in de materiaalkosten.

@Lex M: Die blauwe stikkertjes zijn illegaal. Ik wil een legale witte plaat met Eurologo en NL teken. Niks Don Quichotte, gewoon medestanders proberen te krijgen.

En wat die NL stikkers bereft: die voldeden al voor de invoering van de GAIK platen al zelden aan de officiële voorschriften. De letters moeten minimaal 8 cm hoog en 10 mm breed zijn er er mag niks anders op staan dan de letters NL. 95% zou afgekeurd worden als er een keuring voor was.

En ja Lex, ik weet dat dat blauwe bandje officieel alleen voor binnen de EU is. Maar ja, jij had op je Biod wel, maar op je Volvo ook geen NL stikker tijdens jullie trip door NA...

Ik blijf er bij: Ik wil een legale witte plaat met EU logo.


MV


Lex M antwoordt op 21 januari 2010:

Michiel schreef: "Maar ja, jij had op je Biod wel, maar op je Volvo ook geen NL stikker tijdens jullie trip door NA... "

Ik heb het geprobeerd uit te zoeken voor onze trip naar Marokko. Die op de BIOD zit er al jaaaren. Op de auto heb ik een 'beschaafd' geel stikkertje geplakt, zie http://biod.info/2009na/foto/1004.jpg
En zo'n grote witte heb ik los bij de autopapieren.
Tot nu toe heeft er geen hond een opmerking over gemaakt.
Maar er was ooit een verhaal over boetes in Italie.


Lex M antwoordt op 21 januari 2010:

Nog wat over de kosten.
In de VS zijn staten waar de kentekenplaat aan de voorzijde niet hoeft. Men heeft mij verteld dat de reden is de burgers niet met onnodige kosten op te zadelen 😉)
Kom daar hier eens om 😉


Michiel antwoordt op 21 januari 2010:

Lex, dat kleine gele stikkertje op je Volvo is wel erg onopvallend. Had ik over het hoofd gezien op de fotos. Sja, die voldoet ook niet aan de voorschriften. En bij de papieren een goede hebben, zal ook niet veel helpen als Bromsnor zijn quotum nog niet gehaald heeft vrees ik.

Wat Amerikanen betreft: Ik ken een Amerikaan die het verploft om het voorste nummebord op zijn Camaro te monteren. In texas waar hij woont is nog niet zo lang geleden een voorstel om de voorste plaat te laten vervallen afgeketst. Dus het moet wel, maar hij verploft het. Niet vanwege de kosten, maar omdat hij het niet mooi vind. Hij betaalt dan wel gewoon de boete zegt ie. Gaat overigens al jaren goed.

Als het om de kosten gaat, moet je er dan wel bij zeggen dat in de meeste Amerikaanse staten er elk jaar een nieuw nummerbord op moet...

En als dat eurologotje nou echt zo veel meer kost, dan zou dat argument natuurlijk voor ALLE platen gelden en niet alleen voor de witte...

Ik heb trouwens op mijn Homercar 310 wel een NL stikker. Zit er ook al jaaren op...
http://www.vlist.eu/fotos/caravanachter.jpg
Rechts kun je ook nog de EU stikker zien.


MV



Lex M antwoordt op 21 januari 2010:

"Als het om de kosten gaat, moet je er dan wel bij zeggen dat in de meeste Amerikaanse staten er elk jaar een nieuw nummerbord op moet... "

Ja, ik weet het. Maar ik zou dat graag doen in ruil voor mijn 1600 euro wegenbelasting per jaar. Toen ik hun dat vertelde, kregen heel glazige blikken in de ogen 😉


RobD antwoordt op 21 januari 2010:

" Geloof ik niks van. De blanks zijn massaproducten en de makers van de blanks hebben de spullen al om blauwe logotjes te maken"

Kentekenplaten zijn ook massaproducten en die hebben de makers ook al. Geen argument om ze dan maar weg te gaan geven. Kosten zullen gedekt moeten worden. Enig idee wat het drukken van die 2 handelingen extra zijn? Geen gooi en smijtwerk, maar precisie drukwerk. Maar jouw geloof hoeft het mijne niet te zijn.

" En als dat eurologotje nou echt zo veel meer kost, dan zou dat argument natuurlijk voor ALLE platen gelden en niet alleen voor de witte... "

Dit is correct, alleen die gele hebben we allemaal nodig om een auto legaal op de weg te krijgen, ongeacht de hoogte van het. prijskaartje.


Lex M antwoordt op 21 januari 2010:

Michiel schreef: "Ik heb trouwens op mijn Homercar 310 wel een NL stikker. Zit er ook al jaaren op..."

Prachtig toch. Zo'n blauw bandje past helemaal niet bij de kleuren van de Homecar 😉 Kortom, wees blij met je witte plaat 😉
NB. Zit de NL-klever niet te hoog? 😉


Jeroen antwoordt op 21 januari 2010:

Die stickers zijn gewoon te koop bij Halfords.
Ik heb 3 jaar geleden geinformaard bij TwinnyLoad waarom dat er nergens ruimte is voor zo\\\'n sticker op mijn nieuwe fietsendrager. Zij vertelden mij dat die sticker niet meer nodig is tegenwoordig.
Eerste jaar nog wat geimproviseerd met een bordje omdat ik er aan twijfelde, maar afgelopen 2 zomervakanties gewoon zonder sticker gereden tot Spanje en Italie.


Michiel antwoordt op 21 januari 2010:

@Jeroen: Je kunt niet afgaan op wat ze bij Halfords zeggen. Destijds - toen ze ze nog verkochten - beweerden ze ook dat die blauwe stikkertjes legaal waren. Hetgeen pertinent onjuist is.

@Lex M: Sja, met Amerikanen over belasting praten levert soms interessante gesprekken op. 😉

Terug naar het onderwerp: Ik heb destijds - in 1993 - geïnformeerd of die NL klever op een bepaalde plaats moest zitten. Antwoord was dat ie overal aan de achterkant mag zitten, als ie maar goed zichtbaar is. Hij zit zo hoog omdat het daar vlakke plaat is, lager is het van die sinaasappelhuid en dat plakt niet goed.

En dat dat blauwe bandje op mijn homecar niet zou staan is een kwestie van smaak. En over smaak... 😉 Ik heb overigens nog een klein aanhangertje om te verhuizen...

http://www.vlist.eu/fotos/nieuwekar.jpg

Zoals je kunt zien heb ik inmiddels een nieuwe trekker. De Volvo is met de sloopregeling afgevoerd.

@RobD: Ik was ooit eens in een fabriek van televisietoestellen in Wenen. We hadden even niets te doen omdat we ergens op moesten wachten. Dus kregen we een rondleiding. De bedrijfsleider vertelde ons dat de kostprijs van een massaproduct als een TV toestel voor 99% bepaald wordt door het gewicht. Het gewicht bepaalt namelijk de transportkosten en die zijn lineair met het verkochte aantal. Bij voldoende grote aantallen vallen alle eenmalige investeringen daarbij uiteindelijk in het niet. Prijsverschillen in de winkel berusten op marketing, niet op verschil in kostprijs.

En als Eurlings het kan regelen dat witte platen niet voorzien hoeven zijn van een blauwe euroband, dan kan ie ook regelen dat gele platen dat niet hoeven. Flauwekul dus dat kosten argument. Mijn argwanende natuur fluistert mij in dat er wel een andere reden zal zijn. Eentje die men liever niet aan de grote klok hangt...


MV


Jeroen antwoordt op 21 januari 2010:

Ik zei ook niet dat Halfords dat gezegd had.
Ik heb het aan TwinnyLoad gevraagd.
Het exacte antwoord heb ik niet meer, maar zij gaven als fabrikant aan dat het niet verplicht (meer) is om die sticker op de fietsendrager te hebben. Vandaar dat ze er ook geen rekening mee hebben gehouden.
De vorm van de lichtbalk is namelijk zo dat ik er geen een op kan plakken zonder dat die heel slordig zit.


Michiel antwoordt op 21 januari 2010:

Ok, verkeerd gelezen. Dus TwinnyLoad zegt dat het niet (meer) hoeft. Vreemd dat de RDW mij dat dan niet verteld heeft toen ik het probleem van de slechte verkrijgbaarheid van de NL klever aan hen voorlegde. Ik dicht toch aan de RDW wat meer autoriteit toe dan aan TwinnyLoad.

En nog even over die kosten: Als een witte plaat met euro logo dan wat meer moet kosten, vind ik dat ook niet zo erg. Hij mag van mij best net zo veel kosten als een gele met euro logo. NL sticker is ook niet gratis immers. Dus waarom niet beiden (witte plaat met en zonder euro logo) toestaan en de markt zijn werk laten doen?


MV


Lex M antwoordt op 21 januari 2010:

Begin gerust een actiegroep, Michiel.
Ik neem aan dat je het niet erg vindt als ik niet meedoe 😉


Michiel antwoordt op 21 januari 2010:

Nee hoor Lex, geen enkel probleem. Even goede vrienden. En als ik voor dit voorstel geen of onvoldoende medestanders kan vinden kan ik mij altijd nog op mijn andere aan het verkeer gerelateerde actiepunt werpen: modulerende verlichting voor motorfietsen. 😉


MV



Lex M antwoordt op 21 januari 2010:

Modulerende verlichting. Wat is dat nou weer? Waarom?
Ik heb ook nog wel wat.
1 Rechts inhalen toestaan (bijkomend voordeel geen betweterig geleuter meer van vertegenwoordigers van de uitvoerende macht),
2 rechtsaf slaan bij rood toestaan onder voorwaarden.
Hoe zou ik daar nu aan komen? 😉


Michiel antwoordt op 21 januari 2010:

Modulerende verlichting: Het vier maal per seconde tussen 40% en 100% laten variëren van de helderheid van de koplamp van de motor.

Waarom? Om meer op te vallen. Ook overdag licht aan voor alle voertuigen lijkt onafwendbaar. De motorrijder die altijd al met licht overdag aan reed, verdrinkt dan in de zee van licht.

http://www.ej-electronics.nl/

In Scandinavië , de VS en Canada al toegestaan voor motoren. Hier blijkbaar getolereerd. Als de motor straks weer uit de schuur komt, ga ik daar ook mee experimenteren.

Rechts inhalen? Hmm, kweenie of ik daar wel een voorstander van ben. Zeg nog geen nee, maar ook geen ja.

Rechts af bij rood? Alleen indien expliciet toegstaan zou ik zeggen.

Nou ja, zo hebben we allemaal onze stokpaardjes. 😉 Hier blijf ik nog even met deze adverteren:

MV


RobD antwoordt op 21 januari 2010:

"En als Eurlings het kan regelen dat witte platen niet voorzien hoeven zijn van een blauwe euroband, dan kan ie ook regelen dat gele platen dat niet hoeven"

Gele platen zijn Europees erkend vandaar de blauwe "euroband".
De witte zijn een NL verzinsel vanwege de gewichtsklasse onder 750kg. Boven de 750kg hebben ze een eigen kenteken zoals je weet, ook een EU regeling. De overheid heeft besloten om dan maar meteen een duidelijk onderscheid te maken.
Net zoals de blauwe platen voor Taxi,s, groene handelaarsplaten zijn ook deze niet voorzien van de blauwe euroband, alweer: niet Europees erkend.


Michiel antwoordt op 22 januari 2010:

Overigens mag volgens mij een zelfgeschilderd NL ovaal ook. Deze heb ik zelf gemaakt met de kwast:



Ook nooit een opmerking over gehad.

MV


Willem1 antwoordt op 22 januari 2010:

Nou bij deze dan
"Je ben een beetje uitgeschoten met je kwast, dr hele koelkast zit onder" 😉


Michiel antwoordt op 22 januari 2010:

Tja, het is dan ook niet voor niets dat die vriezer wordt afgevoerd naar de sloop. 😉

Dat karretje is inmiddels zelf na 10 jaar trouwe dienst ook afgevoerd naar de sloop. Eigenlijk mocht dat ding helemaal niet de weg op achter een auto. Het was namelijk een ongeveerde aanhanger. En dat mag niet.


MV


Peter van Gestel antwoordt op 22 januari 2010:

Bij ons in Belgie is dit al ingevoerd, ikzelf heb een wit nummerbord met zwarte letter en cijfers vooraf gegaan door een blauw Europees teken met de "B" erin.
Dit is lekker makkelijk omdat ik niet van stickers op m'n caravan hou en duidelijk voor iedereen.
Zou dit voor de overheid zo'n grote meerkost zijn om dit te maken ? Lijkt mij niet !
P.S. De caravan staat immidels klaar voor de deur om op wintersport te vetrekken.


dabbertje antwoordt op 22 januari 2010:

@Peter van Gestel:
Kijk tijdens de reis of op de campings maar eens naar NL caravans. Sinds 1 september 2003 voeren die allemaal een gele plaat met blauwe EU logo. Het is in NL dus al lang ingevoerd.


Waar dit topic over gaat is de witte plaat voor lichte aanhangers/caravans onder de 750 kg en fietsendragers.


Peter van Gestel antwoordt op 22 januari 2010:

Ja das waar, ik dacht dat dit voor alle aanhangwagens zo was in Nederland. Bij ons in Belgie mag nog steeds een duplicaat van je auto (wit met rood) als je aanhangwagen onder de 750 kg is of een fietsenrek. Dus eigenlijk gelijkaardig punt ivm europees logo hierop.


lammert Jagt antwoordt op 2 maart 2010:

Beste Peter ook in u land is het onder de 751 KG.Dus t/m 750 KG

groet Lammert


hein.p antwoordt op 7 maart 2010:

kijk voor informatieop,
www.wittekentekenplaat.nl


T. Hak antwoordt op 7 maart 2010:

Stem dan ook direct voor kentekenplaten die persoonsgebonden zijn. Dat lijkt mij nu echt een vooruitgang.


Michiel antwoordt op 8 maart 2010:

Hoezo? In welk opzicht is dat een vooruitgang?

Ik snap ook niet wat dat met witte platen met NL teken en EU logo te maken heeft.

MV


T. Hak antwoordt op 8 maart 2010:

Nou, 1 setje platen voor de rest van je leven is wat handiger dan bij elke nieuwe auto een andere, en voor de aanhanger hoeft deze dan ook niet meer geperst te worden.

"Ik snap ook niet wat dat met witte platen met NL teken en EU logo te maken heeft"

NIETS, evenals de flikkerende lampjes voor de motor...


Michiel antwoordt op 8 maart 2010:

Als je elke twee jaar een nieuwe auto koopt, is dat misschien handig. Ik doe dat niet. Tegen de tijd dat ik aan een andere auto toe ben, zijn de platen ook wel aan vervanging toe. En een plaat voor de aanhanger heb je toch nodig.

Desgevraagd vertelde de RDW mij dat het niet meer toegestaan is de achterste plaat van de trekker tijdelijk op de aanhanger te monteren. Vroeger, voor de GAIK platen , mocht dat wel, nu niet meer. Aldus de RDW.

En inderdaad, flikkerende lichtjes op de motor hebben er ook niets mee te maken. Daarom sleep ik dat er ook niet bij in dit topic.

MV


T. Hak antwoordt op 8 maart 2010:

Nu ben ik je even kwijt...

Maar om een lange discussie te voorkomen (off-topic)

Succes met de EU-band en een fijn motorseizoen!


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker