Caravantrekker.nl

Zwarte strepen

Dirk vraagt op 7 februari 2010:

Hallo,

Er is veel geschreven en gevraagd over poetsen en zwarte strepen, toch een vraag.

Onze caravan van net 3 jaar jong heb ik vorige week in de vloeibare was gezet. Dit ging makkelijk evenals het uitpoetsen, het resultaat is keurig. Echter ontstaan er voor mijn gevoel sneller zwarte strepen voornamelijk op de voor en achterkant.

Wat kan de reden zijn dat dit met waslaag sneller ontstaat? Of was laag weer verwijderen met 1-2-3 en niet meer in de was zetten?

Overigens zijn goede tips van echte ervaringsdeskundigen zeer welkom.

Alvast bedankt voor uw reacties.


Dirk

Naar laatste bijdrage

Reacties:

@Eric antwoordt op 7 februari 2010:

Het zou kunnen dat je sneller zwarte strepen krijgt omdat het (vuile) water logischerwijs ook sneller van je caravan afloopt.

Waarschijnlijk zijn de zwarte strepen wel makkelijker te verwijderen van je caravan als hij goed in de was staat?


JH Vis antwoordt op 7 februari 2010:

Wellicht komt de wind uit een andere richting waardoor meer vuil aangevoerd wordt? Zoals @Eric zegt zou het weer makkelijk te verwijderen moeten zijn. Kan eigenlijk niet ad was liggen alhoewel vaste was langer houdt. Dit verschil merk je echter niet binnen een week.


Bert antwoordt op 7 februari 2010:

Als er iemand geen verstand heeft van poetsen ben ik het wel 😉, maar ik doe een poging e.e.a. te verklaren. Wie weet heb je er wat aan Dirk.
Misschien lost(te) het rubberzwart op door het poetsmiddel waardoor het vlugger of intenser streept. In ieder geval zou de streep op het aluminium na de poetsbeurt gemakkelijk te verwijderen moeten zijn met water of in ieder geval met water + beetje reinigingsmiddel.


Theo antwoordt op 8 februari 2010:

Mijn ervaring is ook dat met een (verse) waslaag alle vuil zich gemakkelijker laat wegpoetsen.

Mijn ervaring is ook dat naarmate het gemakkelijker is een waslaag (met name een vloeibare, die gemakkelijk is uit te poetsen) op te brengen, deze ook sneller verdwijnt.


RobD antwoordt op 8 februari 2010:

Van: Bert
Datum: 07 February 2010 om 23:47
Misschien lost(te) het rubberzwart op door het poetsmiddel waardoor het vlugger of intenser streept.

Hier heeft Bert een punt. Houd er rekening mee dat in WAX ( want daar praten we over) vaak polymeren zitten. Om te zorgen dat deze polymeren niet in de fles (blik) gaan uitharden zijn deze waxen voorzien van oplosmiddelen die vervliegen in de buitenlucht. Vaak zijn deze middelen op basis van alcohol (ipa en mpa) die het rubber weer aantasten.
Het rubber ziet er wel weer gelikt uit, maar is onderhuids aan het harden en bros aan het worden. De zwarte strepen zijn de kleurstoffen die opgelost worden door de alcohol en een wezenlijk onderdeel uitmaken van de samenstelling v.h. rubber.
Wax is niet gefabriceerd voor rubber maar voor lakken en moet de lak min of meer beschermen. Dit gebeurd door de oppervlakte spanning te verlagen waardoor vloeistoffen er eenvoudig van af lopen.
Pas op voor producten met gefluoriseerde acryl polymeren (o.a.Teflon). Vaak Nano technologie genoemd. Deze polymeren breken niet af in het menselijk lichaam en je blijft er mee rondlopen, wat de risico's op termijn zijn is nog niet bekend maar 3M is er al mee gestopt uit angst voor claims.


antwoordt op 8 februari 2010:

Rob,
Ik ben er mee eens dat je moet proberen te vookomen dat er was (wax) op de rubbers komt. Met de auto idemdito.
Maar wat je schrijft over gefluoriseerde acryl polymeren (o.a.Teflon) intereseerd me.
Sommige nieuwe autos worden afgeleverd met een extra “Waxoyl” behandeling.
Uiterraard wordt dit door de verkopers aangeraden “voor een beter lak bescherming”.
Ik had een beetje mijn twijfels over het nut hiervan en het kost ook weer bijna € 200 extra.
Maar nu zie ik voor het eerst vraagtekens wat de gezondheid betreft.
Ik dacht dat “Waxoyl” ook een soort Teflon product was – maar weet ik niet zeker.
Kan ik beter geen extra “Waxoyl” behandeling aan laten smeren (bijna letterlijk!!).
Ben benieuwd naar je mening hierover.
Groet, Piet®


RobD antwoordt op 9 februari 2010:

Volgens de website van Waxoyl bevat het product Polymeren. Zoals bijna alle waxen die er op de markt zijn. Op zich zijn deze onschadelijk. Het gaat zich om de gefluoriseerde acryl polymeren en deze zitten veelal in de vloeibare waxen.
Mijn verhaal omtrent de gevaren hiervan blijft staan maar wil het nuanceren. Het gevaar zit hem tijdens de verwerking van deze producten, dus de applicatie. Eenmaal uitgehard is het effect minimaal. Wat waxoyl verder claimt laat ik voor hen. Ik kan niets terugvinden over garantie maar vermoed dat de garantie alleen geldt als men onderhoud met waxoyl producten.
Glans zit in de lak, niet in een eventuele waxlaag. Vandaag de dag word er in de industrie goede lakken gebruikt die zeker 20-25 jaar meekunnen bij normaal onderhoud.


Theo antwoordt op 9 februari 2010:

@RobD,
"Glans zit in de lak, niet in een eventuele waxlaag. Vandaag de dag word er in de industrie goede lakken gebruikt die zeker 20-25 jaar meekunnen bij normaal onderhoud."

20 - 25 Jaar is langer dan de normale levensduur van een caravan.
Enkele vragen:
Hoe wordt de glans dan veroorzaakt bij het opbrengen van was?
Wat is "normaal onderhoud" ? Hoort hier was bij of kan het ook zonder? Is was alleen voor het "oog"? Als er was bij hoort, aan welke eisen moet deze dan voldoen?


RobD antwoordt op 9 februari 2010:

@Theo. Heel wat vragen en excuseer dat ik ook niet alle antwoorden weet. Wat voor een lakfabrikant normaal is kan voor ons wel te weinig of te veel zijn. Ik zit zelf in de chemie business en ga af op rapporten die gepubliceerd worden door de lak-jongens. Vervelend is dat het "normale" nooit omschreven word. Akzo heeft ooit gepubliceerd dat normaal, bij een auto een wasbeurt (geen waXbeurt) in de 2 weken is.
Glans zit in de lak, en hier blijf ik bij. Wax brengt glans OP de lak, haal de waxlaag weg en de glans ik ook verdwenen. Eerder schreef ik omtrent het aanbrengen van wax: Dit gebeurd door de oppervlakte spanning te verlagen waardoor vloeistoffen er eenvoudig van af lopen. door de oppervlakte spanning te verlagen is reinigen een stuk makkelijker, en bij erg goede wax zou zelfs teer er met een wasbeurt eraf moeten komen. Persoonlijk wax ik nooit, auto en c/van. Ga je echter met agressieve middelen aan de gang voor reinigen van beide, zal de lak een opdonder krijgen en sneller glans verliezen. Ook ik heb harsvlekken op het dak v.d. c/van. Lekker laten zitten, het schaad niet en bied zelfs nog enige protectie, ik hoef niet te werken met agressieve middelen tot verwijdering ervan en zodoende niet te waxen. fraai is het niet, misschien, maar daar heb ik geen c/van voor.


Theo antwoordt op 10 februari 2010:

@RobD,
Bedankt voor je uitvoerige reactie.
Als frabrikanten niet invullen wat normaal onderhoud is, proberen ze zich blijkbaar in te dekken tegen eventuele claims. Wat normaal onderhoud is, weten ze natuurlijk goed.

Inderdaad wordt een laklaag minder snel vuil bij een waxlaag. Daarom breng ik die voor een vakantie op. De caravan is in de vakantie mijn huis en het geeft mij een fijn gevoel als het er mooi uitziet. Dat anderen dat anders beleven, is kan natuurlijk. Ieder moet dat op zijn manier doen.
Ik verwijder hars en (tijdens de vakantie) eventueel teer (met wasbenzine) wel. Dat het laten zitten enige protectie geeft, kan ik begrijpen. Dit soort "vuil" irriteert me echter. Ik laat het dus niet zitten.


JH Vis antwoordt op 10 februari 2010:

Wax beschermt de glans van de lak en geeft zelf ook een glimmend laagje. De dikte van de laklaag op een caravan is dusdanig minimaal dat ik 'm liever goed bescherm. Ik doe dit met een non-polishing wax geschikt voor polyester jachten. Deze wax tast rubber en kitlagen niet aan en zorgt voor een ultra gladde beschermende toplaag zodat externe invloeden, waaronder UV (oorzaak van verkrijten van de lak), zure regen, vogelpoep, roetdeeltjes etc niet of nauwelijks kunnen indringen. Het kost wat moeite dit ieder jaar op te brengen, maar dat heb ik er graag voor over. Het makkelijk schoon kunnen maken compenseert weer. Inderdaad heeft een vuile laag ook weer een beschermende werking maar vind dat minder fraai...Ligt er wel een beetje aan waaruit die vuile laag bestaat!!


john antwoordt op 10 februari 2010:

Wie gaat er ieder jaar het dak op van zijn huis om het schoon te maken, en dan praat ik niet eens over eventuele waxen van de dakpannen?
Is bij een caravan ook overbodig lijkt me.


@Eric antwoordt op 10 februari 2010:

Heb jij ook een aluminium of polyester dak op je huis liggen dan? 😉


janka antwoordt op 10 februari 2010:

Maar hoe zit dat dan met de luchtweerstand? Het lijkt me dat een caravan/auto met een lekker glad oppervlak veel minder luchtweerstand heeft tijdens het rijden dan als deze vuil van vogelpoep, hars, luizenpoep of andere ongerechtigheden is. Of valt dat te verwaarlozen?


Lodewijk antwoordt op 10 februari 2010:

Zal weinig uitmaken denk ik. Bij niet al te grote voorwerpen is het zelfs omgekeerd en is een ruw oppervlak aërodynamischer dan een glad oppervlak 😉
http://www.intermediair.nl/artikel/knagende-vragen/7807/deuken-in-de-lak.html


john antwoordt op 10 februari 2010:

Van: @Eric: Heb jij ook een aluminium of polyester dak op je huis liggen dan?

Nee, niet echt, maar zoals 80% vd huizen, betonnen dakpannen. In verhouding slijten die veel sneller als het alu dak vd caravan. En hier doen we niets aan, terwijl het in verhouding eerder nodig is.


Theo antwoordt op 10 februari 2010:

@john,
In verhouding zouden betonnen dakpannen sneller slijten dan het alu. dak van een caravan?

Na dertig jaar zijn betonnen dakpannen nog bij lange na niet versleten. Ze zijn niet mmoi meer, tenzij je ze goed schoonmaakt en met iets behandelt.
Alu. daken van een caravan: er zijn er weinig die dertig jaar halen.
Welke verhouding bedoel je?


RobD antwoordt op 10 februari 2010:

" . Ze zijn niet mmoi meer, tenzij je ze goed schoonmaakt en met iets behandelt.

De toplaag is compleet weg. En het is waar, de dakpan, hoe dik ook is eerder verrot als het alu plaatje met lak. Het is dat ze hellend liggen maar de pan is al redelijk poreus geworden na een periode van 3 jaar. Zul je met alu niet meemaken. En als het alu eens zo dik was als een dakpan, ja dan........................


JH Vis antwoordt op 10 februari 2010:

Zullen we het ook nog hebben over het onderhoud van mijn hardhouten kozijnen in m'n 2-onder-1-kap tov de aluminium ramen in mijn caravan? 😉


Bert antwoordt op 11 februari 2010:

Inderdaad, kappen nu met die dakpannen! Ga caravannen ofzo zonder internet!!!!!!!!!!!!!!!!


Robin antwoordt op 11 februari 2010:

Janka; ik vermoed dat de luchtweerstand (hoe marginaal ook) zelf lager is bij een vuil oppervlak dan bij een superschoon.

Ter illustratie: ik ben een verwoed roeier, en in de wedstrijdregels staat expliciet vermeld dat een roeiboot niet licht mag worden opgeschuurd voor de wedstrijd. Dit ivm weerstandsvermindering door het Vortex-effect.

Lucht (en water) 'plakt' meer aan gladde oppervlakken dan aan niet-gladde oppervlakken.

Maar daar ging de originele post alleen niet over................


janka antwoordt op 11 februari 2010:

Nee dat klopt maar ik was door het poetsen wat afgegleden 😉 Het antwoord van Lodewijk gaf daarover ook al duidelijkheid. OT we gebruiken 123 om de zwarte strepen die ook op plaatsen zonder rubber onstaat weg te halen. Verder toch maar in de was. Vooral de voorzijde omdat dan de vliegenlijken dan ook gemakkelijker te verwijderen zijn.


T. Hak antwoordt op 12 februari 2010:

Misschien kunnen we de besproken medhodes op mijn caravan proberen.

Schikt het dit weekeind?

Oh.. Jammer

Zelf ben ik niet te zuinig met dreft en ajax gecombineerd in een heet sopje, alle vliegen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zwarte strepen ook.


@Eric antwoordt op 13 februari 2010:

Van: T. Hak
Datum: 12 February 2010 om 23:15

Misschien kunnen we de besproken medhodes op mijn caravan proberen.

Schikt het dit weekeind?

Oh.. Jammer

Zelf ben ik niet te zuinig met dreft en ajax gecombineerd in een heet sopje, alle vliegen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zwarte strepen ook.


Je waslaag ook... 😉


RobD antwoordt op 13 februari 2010:

Niet alleen je waxlaag, je laklaag gaat er ook sneller aan.
De bekende huis-tuin afwas of schoonmaakmiddelen zijn over het algemeen sterke ontvetters, zeker de afwasmiddelen. Voor de wax-liefhebbers onder ons word het een vicieuze cirkel: schoonmaken en meteen weer waxen. Als je tijd teveel hebt en poetsen een hobby is, tja.


Janka antwoordt op 13 februari 2010:

Krijgen we nu weer een "hobby" discussie?


Dirk antwoordt op 15 februari 2010:

Dirk is inmiddels al afgehaakt.........

Of we er wijzer van zijn geworden laten wij maar in het midden.

Desalniettemin bedankt voor de reacties.....


Jan antwoordt op 15 februari 2010:

-Het sopje van 123 wordt geleverd in een handmatige spuitbus en alle zwarte strepen verdwijnen als sneeuw voor de zon.
-Daarna verwijder ik de resten daarvan met water.
-Door in de was te zetten en dit uit te moeten wrijven bestaat een grote kans om de toch al dunne laklaag van de caravan te beschadigen; Begin ik niet aan...
-Ik gebruik daarom een wash & shine van GP(wit van kleur); kost ca 19,95 per fles(halfords, campoworld etc), je hebt er heel weinig van nodig, zeker als je het ook met een handspuit aanbrengt. Eénmaal per jaar is voldoende. Eventuele extra schoonmaakbeurten doe ik met de sopvariant van GP (bruin van kleur).

http://www.uspinternational.nl/cms.php?id=17

Het spul kan ook voor auto's, en polyesterboten worden gebruikt.
Het scheelt ook nog een dag poetswerk want je bent klaar in hooguit 15 minuten en die zwarte strepen blijven echt weg.


Theo antwoordt op 15 februari 2010:

@Jan,
Beschadigen van de laklaag door deze in de was te zetten en dit uit te wrijven. Dit snap ik niet. Kun je me dit uitleggen.
Wat is hier anders aan dan een wash & shine van GP?


RobD antwoordt op 16 februari 2010:

Jan bedoeld waarschijnlijk een cleaner zoals b.v. Commandant.
Dit is inderdaad sterk af te raden op een dunne laklaag zoals bij een caravan. Een wax zal dus zonder polijst middelen moeten zijn, dus even de samenstelling goed doornemen voor dat men deze aanschaft of gebruikt.


Theo antwoordt op 16 februari 2010:

Jan heeft het over in de was zetten, niet over een cleaner.
Het is misschien beter dat Jan zelf antwoordt.


john antwoordt op 16 februari 2010:

Met een gewone was beschadig je de lak niet, dus is de opmerking van jan niet juist. Logisch dat dit rechtgezet word door anderen, want een cleaner polijst wel.


Theo antwoordt op 16 februari 2010:

Nu weten we nog steeds niet waarom Jan zegt wat hij zegt.
Misschien heeft hij wel een aannemelijk verhaal.


janka antwoordt op 16 februari 2010:

Er bestaat ook zoiets als een cleanerwax. Misschien bedoeld hij zo'n product? Wat betreft dat 123 kan ik kort zijn. Goed product maar lees wel de gebruiksaanwijzing.


Jan antwoordt op 17 februari 2010:

Het is heel simpel hoor.
Ook een was waar geen slijpmiddel in zit moet worden uitgepoetst.
Eén zandkorreltje op de caravanlak kan al een behoorlijke kras geven in de relatief dunne caravanlaklaag.
De door mij bedoelde wash en shine hoeft niet te worden uitgepoetst en er is dus geen risico op krassen.
En niet uitpoetsen is een stuk minder werk, terwijl het GP-spul een dusdanige kwaliteit heeft dat het niet voor welke waslaag dan ook onderdoet.
nb Ik heb geen financieel belang bij het spul. Ik heb er gewoon goede ervaringen mee😉


Theo antwoordt op 17 februari 2010:

@RobD en john,
Je ziet, laat mensen zelf de vraag beantwoorden i.p.v. uit te gaan van eigen interpretaties.

@Jan,
Het niet uitpoetsen is inderdaad een stuk minder werk. Ik heb wel altijd het idee (misschien ten onrechte) dat naarmate je er meer poetswerk mee hebt (123 b.v.) de bescherming beter is.
Of een eventueel zandcorreltje zo problematisch is, betwijfel ik.


RobD antwoordt op 18 februari 2010:

van: Theo
Datum: 17 February 2010 om 21:22
Of een eventueel zandcorreltje zo problematisch is, betwijfel ik.

Test het eens, één korreltje op het dak en flink wrijven. Achteraf niet gaan huilen als je het resultaat ziet. Het is al vele malen aangehaald: het lak laagje is zo dun, het minste of geringste is funest. Maar je moet het zelf proefondervindelijk maar eens testen.


Theo antwoordt op 18 februari 2010:

@RobD,
Daar kan ik me wel iets bij voorstellen.
Dat zandkorreltje zal eigenlijk niet voorkomen. Als ik hem gewassen heb, zitten er op de zijden al geen meer. Mocht er op het dak nog een zitten, dan verwijder ik hem voor ik ga vrijven.


Andreas- NL antwoordt op 18 februari 2010:

Laten we het niet overdrijven m.b.t. (zichtbare) lakbeschadiging. Ik heb 6 jr. een Fendt 470 gehad waarmee elk jaar óók in Spanje overwinterd werd. Derhalve veel zon, stof èn regelmatig sahara-zand, die weliswaar snel afgespoeld werd, maar dat droogdoekje zal heus niet altijd brandschoon zijn geweest. Daarnaast de vogels, vogelpoep etc. In die 6 jaar de lak één keer in de was gezet. Maar bij de inruil -na een goede wasbeurt- zag de laklaag er nog als nieuw uit.


RobD antwoordt op 23 februari 2010:

Juist Andreas, hoe meer men poetst des te eerder heeft men kans op dof worden en beschadigingen.


Jan antwoordt op 23 februari 2010:

Ik verkeer inmiddels uiteindelijk toch wel in het stadium van de leesbril en ik vrees met grote vrezen dat ik wel eens een korreltje zand over het hoofd zie.
Bijkomend voordeel is wel dat ik -in elk geval zonder leesbril- de krassen en doffe plekken ook niet zie😉


Horsterhoek antwoordt op 13 november 2011:

Heeft niemand ooit gehoord van dat spul dat 1-2-3 heet?
Mogelijk moet blanke lampenolie ook werken en naderhand goed met water afspoelen.


Diny antwoordt op 13 november 2011:

Op aanraden van gebruikers op een ander forum heb ik 123 gekocht om zwarte strepen te verwijderen. Het is een sterk soort schoonmaakmiddel, zoiets als ajax enz. Het wordt verkocht bij WIBRA.
Toen ik ernaar informeerde bij een verkoopster vertelde zij dat ze het ook voor haar caravan gebruikte, sterk verdund en bij strepen bijna onverdund. Ze drukte me op het hart om het heel goed af te spoelen en het alleen op de lak te gebruiken. Gebruik zonder daarna het geheel in de was te zetten ontraadde zij, omdat het spul agressief is. Ook was ik bang voor aantasting van de rubber omlijsting van ramen enz.
Ik heb het wel gekocht maar niet gebruikt; bij nader inzien [wel voor de wat oudere toiletpot en dat werkt onverdund prima].


Zapp antwoordt op 13 november 2011:

Het heet Dasty, de gele fles, uitsluitend verkrijbaar bij de Wibra. Het werkt idd super. Het is wel erg agressief. Ik heb het op mijn vorige caravan gebruikt. Ik deed het stukje voor stukje, goed afspoelen en daarna met groene zeep gewassen voor een vetlaagje. De caravan zag eruit als nieuw.


TheoS antwoordt op 14 november 2011:

Het spul dat 123 heet wordt in caravanzaken verkocht. Het is er in meerdere uitvoeringen: shampoo (hoe minder verdunt hoe sterker), was, schoonmaakmidel voor watertank en -leidingen.


Bert antwoordt op 14 november 2011:

Flash 123...


RobD antwoordt op 14 november 2011:

Hoe minder verdunt hoe sterker? In 99% v.d. gevallen juist niet, en valt de werking tegen. Fabrikanten geven juist een verdunning op waardoor het goedje zijn optimale werking krijgt. Iedere 'reiniger' bezit agressieve bestanddelen die het reinigen mogelijk maken. Deze enzymen werken optimaal in een "ruimte" (hoeveelheid water) die voor die enzymen worden gecreëerd d.m.v verdunning. Zo ook de temperatuur van het water.


Bobb antwoordt op 14 november 2011:

In een emmertje warm water wat Savon du Chat oplossen. Savon du Chat is vaste zeep, wat lijkt op een ouderwets stuk sunlightzeep. Caravan wordt schoon en glimt. De zeep is verkrijgbaar in Franse supermarkten. (Hier heb je wat aan als je daar nooit komt!!)

mvg
Bob


Tom antwoordt op 14 november 2011:

Ik heb voor het eerst een product gebruikt uit de pleziervaart. Het is Epifanes Seapower Cleaner and Wax
Cleaner. Het verwijdert alle verontreiniging en beschermt in één en dezelfde behandeling.
Kan worden toegepast op gelakte oppervlakken en polyester.
Mijn BIOD staat weer te glimmen in de stalling!


Diny antwoordt op 14 november 2011:

@Tom,
Je weet vast wel waar dat spul te koop is. Ik winkel niet graag, dus de tip is van harte welkom!
Diny


Louis antwoordt op 14 november 2011:

Mij is opgevallen dat zwarte strepen pas ontstaan als (regen)water de aluminium tentprofielen passeert .
Het dak word slechts gewoon smerig .
Maar alle wanden vertonen zwarte strepen vanaf de dakrand en/of vanaf de tentlijsten waar je bijvoorbeeld je raamluifeltje in schuift.
En dan is er nog geen enkel (raam)rubber gepasseerd.
Zou rubber de oorzaak zijn ,dan zou je bij iedere lichtgekleurde auto zwarte strepen te zien krijgen hetgeen dus niet het geval is .
Bij gebouwen zie je ook vaak dat daar waar aluminium kozijnen of dorpels zijn gebruikt er zwarte strepen op de gevel ontstaan.
Ook bij geanodiseerd aluminium .
Alleen bij gelakte of gepoedercoate uitvoeringen zijn er wat dat betreft nauwelijks of geen problemen.
Let maar eens op gecoate kozijnen waar natuurlijk ook dichtingsrubbers gebruikt worden .
Geen zwarte strepen .
Ik heb nu een transparante pvc tentpees aan een transparant strookje pvc gelast van 6 cm breed en 1 mm dik ,op volledige omloopmaat.
Deze schuif ik komend voorjaar in het tentprofiel aan de niet voortentzijde zodat het vuile water niet direct langs de wand loopt,maar er naar verwachting hoofdzakelijk voorlangs valt en zie wel wat er gebeurd.
Het zal door de transparantie geen daglicht tegen houden en ook onopvallend zijn .
We hebben een voorseizoenplaats dus zijn er dan drie maanden voor deze test.
Ik ben een beetje flauw van al die producten die op de verpakking beloven moeiteloos de strepen te verwijderen hetgeen gewoon niet zo is.
Bovendien is er altijd een arbeidsintensieve nabehandeling nodig .
En daar wil ik vanaf,daar dit bij m'n auto ook niet nodig is.
Ik zal t.z.t. hoe het ook uitpakt het resultaat laten weten .


Tom antwoordt op 14 november 2011:

@Dini
Voor verkoopadressen zie http://www.seapower.nl/verkoopadressen.php

Gr. Tom


Tom antwoordt op 14 november 2011:

Louis,
Ik denk dat zwarte strepen onder de ramen ontstaan door de uittreding van stoffen uit het kit tussen de raamprofielen en de wand van de caravan. Raamprofielen zijn van neopreenrubber gemaakt, een kunststofproduct, hier kan geen uittreding van stoffen plaatsvinden (denk aan rubbers van auto's).
Strepen bij bijv. achterlichten e.d. komen van vervuiling als gevolg van regenwater. Deze zijn ook eenvoudiger te verwijderen.


Benno antwoordt op 16 november 2011:

Potjandorie Louis,
Jouw onderzoek snijdt waarschijnlijk hout.
Blanke lak op het aluminium is misschien ook het proberen waard.


PieteR antwoordt op 16 november 2011:

Die zwarte strepen ontstaan inderdaad door losspoelend vuil uit naadjes rond raamprofielen en dergelijke.
Dat alu profielen meer vervuiling zouden leveren? Het zou kunnen, maar de veronderstelling dat gecoat aluminium minder zou vervuilen, bestrijd ik.
Er zijn hier honderden woningen met gecoate alukozijnen, die net als houten en kunststof kozijnen zwarte snorren achterlaten op het stuc- of metselwerk.

Er is daar echter wel iets leuks aan de hand: Waar de ramen 4 x per jaar gewassen worden met gedemineraliseerd water zonder zeeptoevoegingen, zijn die snorren stukken kleiner en worden de muren onder de onderdorpel echt schoon!

Misschien kunnen we eens een proefje doen op caravans? 😉


Louis antwoordt op 16 november 2011:

Benno en PieteR ,
Wat let ons om het ieder op eigen manier te proberen?
Altijd beter dan al dat schijnbaar nutteloze gepoets met steeds alleen resultaat tot de volgende regendag .
Ik heb nog niet voor langere tijd bij een caravan in de buurt gestaan met gelakte tentprofielen om het eventuele verschil met de tot op heden meest gebruikte geanodiseerde uitvoering te kunnen vergelijken .
Maar je ziet ze al steeds vaker,en zal daar ook op letten .
( wie weet is er een forumbezoeker met dit soort lijsten,en weet hij of zij nu al meer dan wij ,maar dat merken we vanzelf wel )
Misschien rolt er uiteindelijk iets uit waar we allemaal wat aan kunnen hebben.
Ik zal na volgende zomer opletten ,en ben nu al benieuwd naar jullie bevindingen.
En als Tom het bij het rechte eind zou hebben blijft het strepen probleem jammer genoeg sowieso,maar dan kunnen we achteraf evengoed mooi zien of we toch nog iets aan het transparante peesstrookje kunnen hebben .


PieteR antwoordt op 16 november 2011:

Citaat:
Benno en PieteR ,
Wat let ons om het ieder op eigen manier te proberen?
***

Ik zie werkelijk geen enkel beletsel, veel plezier er mee dus! 😉


Louis antwoordt op 21 mei 2012:

Ik had beloofd op het effect van het eerder genoemde smalle transparante strookje tegen zwarte strepen op de zijkant van de caravan terug te komen.
We zijn nu over de helft van m'n voorseizoensplek,en de zwarte strepen zijn tot nu toe 100 % weg gebleven.
Dus het ziet er vooralsnog goed uit, en zal t.z.t. laten horen hoe het afgelopen is.
Als het echt goed blijft voldoen zal ik er eens twee proberen bij iemand die z'n caravan komende winter buiten stald, zodat beide zijden schoon(er) blijven.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker