Caravantrekker.nl

Rijden met een automaat + caravan

Ronald vraagt op 18 februari 2010:

Ik heb sinds kort een automaat gekocht en trek hier een caravan van 1500kg mee zijn er nog dingen waar ik rekening mee moet houden tijdens het rijden

afz Ronald

Naar laatste bijdrage

Reacties:

john antwoordt op 18 februari 2010:

Tik in in zoeken: automaat en lees ze even.
Op een zo een onduidelijke vraag is geen direct antwoord te geven, toch?


Bert antwoordt op 18 februari 2010:

Hier vind je de haken en ogen... http://www.caravantrekker.nl/algemeen/versnellingsbakken.php

(Menu Rijden > Automaat of handgeschakeld)


@Eric antwoordt op 18 februari 2010:

Onderwerp: rijden met een automaat + caravan
Van: Ronald
Datum: 18 February 2010 om 16:22

Ik heb sinds kort een automaat gekocht en trek hier een caravan van 1500kg mee zijn er nog dingen waar ik rekening mee moet houden tijdens het rijden


Dat je een auto om die automaat heen zet? 😉


piet antwoordt op 18 februari 2010:

weinig problemen met het rijden met een automaat,het is veel makkelijker om op gang te komen.
alleen zorgen dat je niet te veel onder de 2000 toeren rijdt (bij een dieselmotor) anders kan de transmissieolie oververhit raken door een constante slip in de vloeistofkoppeling.
eventueel de bak in een niet te hoge versnelling vast zetten.


Marcel @ A antwoordt op 19 februari 2010:

Misschien is het een goed idee om nog even te vermelden wat voor nieuwe auto je hebt gekocht (merk/type). Dan krijg je wellicht nog wat speciefieke tips waar je wat mee kunt


ronald antwoordt op 19 februari 2010:

De auto die ik gekocht heb is toyota avensis verso 2.0 150pk en mag 1500 kg trekken.
de caravan is een dethleffs 500tk mag tot 1500kg beladen
worden
ik weet dat ik wat meer gewicht in de auto zal moeten pakken voor een goede verhouding(anders is de caravan even zwaar als de auto)


piet antwoordt op 19 februari 2010:

hallo Ronald,

ik weet niet hoeveel versnellingen een toyota heeft, mijn wagen heeft een automaat met 6 versnellingen hetgeen ik als een groot voordeel zie, je kunt dan makkelijk in z'n 5 rijden.
als je een automaat met 4 versnellingen hebt ben je al snel genoodzaakt om in zijn 3 te rijden wil je de automaat niet oververhit te laten worden


john antwoordt op 20 februari 2010:

"als je een automaat met 4 versnellingen hebt ben je al snel genoodzaakt om in zijn 3 te rijden wil je de automaat niet oververhit te laten worden"

????????????????????????????????????????? verklaar!


piet antwoordt op 20 februari 2010:

als het toerental van de automaat te laag is, dus dit is bijvoorbeeld bij 90 km per uur in zijn 4 dan is de vloeistofkoppeling niet gesloten en het je slip in de automaat, normaal kan dit geen kwaad voor even maar als je zo kilometers rijdt wordt de transmissieolie te heet en zal verbranden met als gevolg een versleten automaat.
dit verklaard het voordeel van meer versnellingen, deze overbrengingen zitten korter bij elkaar zodat er beter een juiste versnelling kan worden gekozen of nog beter je kiest zelf een versnelling zodat het geheel niet onder zijn toeren draait.
dit is juist het grote voordeel van de 6 at automaat waar ik eerder over sprak, hierbij kun je alle versnellingen ook met de hand bedienen.


HSR antwoordt op 20 februari 2010:

Slip in de automaat-bak treedt niet altijd bij alle versnellingen op. Terugschakelen hoeft dus niet altijd om de automaat-bak heel te houden.
Er zijn vele soorten automaten en ieder soort heeft zijn eigen eigenschappen. VAG gebruikt zelf al 3 verschillende soorten automaat systemen.


Quirien antwoordt op 21 februari 2010:

Om alle discussie's over een automaat even als tip kort te sluiten. Nergens zie ik weer de must genoemd van het monteren van een extra oliekoeler. Tenzij je de link informatie over automaten doorleest.
Mijn eraring is dat een garage in principe al zegt; dit is niet nodig.
Echter wel doen!!
Kun je een hoop ellende mee besparen en je olie blijft veel langer in goede conditie!!!
En nogmaals zorg dat je systeem niet in een te hoge versnelling rijdt. Gebruik dus als je de mogelijkheid hebt om te schakelen deze optie;of blokt deze in 3 of 4 af.(afhankelijk van de aantal versnellingen in de automaat).
Overigens de kosten van een oliekoeler vallen ontzettend mee.


john antwoordt op 21 februari 2010:

Piet, leuk verhaal en is maar voor een klein gedeelte waar.
Als een automaat "onder" zijn toeren gaat draaien, zoals jij zegt, behoord deze terug te schakelen. Gebeurt dit niet dan staat deze verkeerd afgesteld of is versleten.

Quirien,
Een extra oliekoeler? Altijd? Nog meer onzinnige opmerkingen?


Bert antwoordt op 21 februari 2010:

@HSR. De Avensis Verso automaat is een 'echte' automaat dus met koppelomvormer, hij heeft 4 trappen. Slipgevaar in de omvormer is dus aanwezig, dit i.t.t. robot-automaten als de DSG, die tenslotte 'gewone' koppeling(en) heeft.

Piet heeft wel een punt John. Wanneer er onder omstandigheden redelijk hard gewerkt moet worden schiet een automaat vaak uit de lock-up, de vaste verbinding. Lock-ups zijn een soort sperren in meestal de 2 hoogste versnellingen om het verbruik wat te verminderen. Een aut. met koppelomvormer zal namelijk anders altijd slip hebben. Je kunt dit herkennen door goed te luisteren e/o op de toerenteller te letten, die schiet 2 of 300 rpm op en neer. Rij je dus niet in de lock-up dan verg je eigenlijk net iets te veel op dat moment. Je kunt dan overwegen ietsje gas te lossen. Een stap verder is dat de bak echt terugschakelt en dan in de lagere versnelling wél lockt. Het toerental is sowieso hoger en dus is er meer vermogen beschikbaar. Hoe dan ook: slip is altijd beter te voorkomen of te vermijden. Weet je echt niet waarover ik (of iemand anders) het heeft; denk je dat een automaat alles automatisch zelf wel voor je regelt, dan adviseer ik zeer sterk een ook door Quirien geadviseerde oliekoeler te laten monteren. Zo'n ding zit meestal niet standaard op hier leverbare auto's.

Jouw opmerking John zou ik eerder als onzinnig willen bestempelen dan Quiriens goedbedoeld maar een beetje generaliserend advies zo'n goedkoop radiatortje te laten monteren. Juist het goed laten werken van een automaat vereist meer technische kundigheid dan gebruik van een manuele transmissie. Laat ik nu de indruk hebben dat het met de meeste gebruikers net andersom gesteld is... 😉


Quirien antwoordt op 22 februari 2010:

Mijn advies is om een extra oliekoeler te laten monteren inderdaad als goed bedoeld. In Nederland vind je in 99% van de gevalllen geen extra oliekoeler gemonteerd op automaten.
En zoals mijn ervaring is; nee dit hoeft niet.

Mijn indruk en ervaring op de camping is met de caravaners met een auto met automaat inderdaad dat men denkt dat er dan niets meer gedaan behoeft te worden.

Inderdaad vereist het meer kundigheid hoe met een automaat om te gaan dan men denkt om de zaak heel te houden en het maximale er uit te halen.
Menig een uitgelegd die altijd maar gewoon in D reden dat dit schadelijk is en getracht het uit te leggen waarom.
Vele hebben zich er niet eens in verdiept en vinden het dan ook raar dat automaten de geest hebben gegeven en hier op af geven.
Ik kan mij dan ook goed vinden in de slot zin van @ HSR


Marcel @ A antwoordt op 22 februari 2010:

Wij hebben een Mondeo automaat (2L benzine uit 2010).
Onze auto heeft in de 4e (hoogste) versnelling eigenlijk niet genoeg vermogen om de caravan te trekken. Dus die staat meestal uitgeschakeld.

Verder kan ik kiezen tussen sport-stand en normaal stand. Hier prefereer ik de normaal stand.

Op advies van de dealer is er een oliekoeler geďnstalleerd.

Het verspringen van het toerental waar Bert het over heeft is makkelijk te zien (toerenteller) en horen. Ik rijd meestal op CC en geef als dit gebeurd een tikje gas bij. De bak schakelt dan direct terug. Als de bak daarna weer opschakelt en in de slip blijft hangen, dan zet ik de versnelling handmatig terug.

Ook bij steile afdalingen zul je de bak handmatig terug moeten zetten. Doe je dit niet, dan ga je in de hoogste versnelling - zonder motorrem - de berg af.

Verder ben ik persoonlijk erg gecharmeerd van het rijden met een automaat.


Quirien antwoordt op 22 februari 2010:

Voor Marcel,
Gelukkig zijn er ook nog wel goede dealers die een oliekoeler adviseren.

Voor Bert: Onze vrienden hebben al 3 x in hun Toyota Advensis automaat( 1.8 en 2.0l) een extra oliekoeler laten zetten.
Trekken er een ruim 5 meter opbouw Tec mee zonder problemen.


Quirien antwoordt op 22 februari 2010:

Correctie met Bert bedoel ik Ronald hoewel het voor Bert misschien ook wel leuk is dit te vernemen.


johan antwoordt op 22 februari 2010:

Onze automaat HDI heeft ook een oliekoeler. Zowel bij een manuele bak als een automaat, is idd het rijden met een caravan echt anders dan solo.
Wij hebben op onze automaat de zgn "S" stand. Dat verandert het toerental bij welke overgeschakeld wordt naar een hogere/lagere versnelling. Dus niet bij 2100 toeren naar de 4e om dan met 1600 toeren verder te rijden. Het schakelgedrag is dan zo dat er nooit na opschakelen onder de 2000 toeren wordt gereden.
In de S trekt de auto dus langer in de versnelling door. Dat is met de caravan erg prettig. Op bergwegen schakel ik liever zelf. Een voorbeeld is de weg naar Kanderstegg.
Kijk dus even of er verschillende schakelpatronen op zitten. Of dat de automaat "zelflerend" is. Nadat we de caravan hebben afgekoppeld moet onze auto altijd hier even aan wennen. In de zin dat het schakelgedrag opnieuw ingeleerd en gelezen wordt. Gaat overigens zeer snel hoor, enkele honderden meters is genoeg.
Solo zijn we rustige rijders en schakelt de bak al snel over naar een hogere versnelling. Met caravan trekt hij verder door in de versnelling, ook zonder de S stand.
Maar nog te weinig in mijn beleving. Vandaar dat ik hem op S zet.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker