Caravantrekker.nl

BMW 5-serie 520i automaat

Jeroen vraagt op 15 april 2010:

Wij willen na jaren weer op vakantie met de caravan. Wij hebben een nieuwe caravan gekocht, een Dethleffs 590s (aardig grote en zware caravan). Wat ik mij afvraag hoe het rijden is met een automaat in de bergen, of dit allemaal vanzelf gaat? Hoef ik mij geen zorgen te maken, etc. Ik heb namelijk totaal geen ervaring met het rijden met een automaat en caravan. 9 jaar geleden hadden wij ook een caravan en zijn wij ook 2 zomer mee op vakantie geweest naar Spanje, alleen toen hadden wij een kleinere caravan + een auto die handgeschakeld was. Dit ging prima, gewoon paar keer terugschakelen, etc...maar ik ben benieuwd hoe het gaat met een automaat, misschien hebben jullie ervaringen en/of tips.
Het gaat dus om de BMW 5-serie 520i (170PK) automaat. Wij gaan er mee naar Spanje (costa brava) en gaan via Luxemburg- Lyon- Orange- Perpignan.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

janka antwoordt op 15 april 2010:

Hallo! Over automaten is er heel wat leesvoer op dit forum en deze site! Ik zou zeggen, neem de tijd ervoor en geniet..


Koen antwoordt op 15 april 2010:

Kijk links in het "MENU" - "RIJDEN" - en dan ga je naar "Automaat of handgeschakeld". Nadien lees je "Rijden in de bergen".
En vermits je toch bezig bent : "Wegrijden op helling" of ook "Rijden op snelweghellingen".

Veel leesgenot !


L. antwoordt op 15 april 2010:

Van welk bouwjaar is de BMW? Het is namelijk een flink gewicht en frontaaloppervlak dat getrokken dient te worden.
Maak eens een trekkrachtberekening van de combinatie op de site en je ziet wat je op basis van de theorie kan verwachten van je combinatie. Het wegrijden op hellingen gaat altijd prima met een automaat. Hoe de auto verder presteert hangt voor een groot deel af van de overbrengingen van de versnellingsbak.


Jeroen antwoordt op 15 april 2010:

De BMW is uit het jaar 2007 (November)


L. antwoordt op 15 april 2010:

De genoemde BMW 520i heeft een automaat met 6 verzetten, waarbij de eerste vier redelijk kort zijn. Dat is prima voor het trekken van een caravan. Op steile bergwegen zal hij het vaak nog in zn 2 redden en wat steilere stukken op de snelweg trekt hij het waarschijnlijk goed in zn 3. Let erop dat de automaat niet twijfelt tussen twee versnellingen en daardoor constant heen en terug blijft schakelen. Zet deze als het kan vast in een versnelling. Verder zou ik de gewichtsverhouding goed in de gaten houden. Zware spullen in de auto, voldoende kogeldruk en lading in de caravan bij de as. Verder moet het allemaal prima kunnen volgens mij.


Bert antwoordt op 16 april 2010:

Theorie, studie, weten hoe zo'n automaat functioneert, zwakheden, sterke punten.... Inzicht daarin hebben we geprobeert te geven via bepaalde items op deze site. En het is dus ook goed dat je je afvraagt of en hoe met zo'n automaat om te gaan. Het gaat vaak niet helemaal vanzelf, ja kapot gaan... 😉 De beste tip die we je kunnen geven is er in de praktijk mee leren omgaan. En dat is bijvoorbeeld tijdens een van onze BergTrainingsWeekendjes. Of ook via een meer gepersonificeerde Op Maat Ultra training. Zie het menu > cursussen en ook het gastenboek.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker