Caravantrekker.nl

Verzekerd, maar toch niet ?

H. v. Bijnen vraagt op 16 mei 2010:

Onze caravan weegt leeg 1350 Kg, rijklaar 1438 Kg en met maximale belading 1600 Kg. Tijdelijk heb ik een auto die 1400 Kg mag trekken. Ik heb 2 vragen waarop -tot nog toe- niemand mij een goed antwoord kan geven: 1. MAG ik onze caravan in rijklare toestand (zeg 1450 Kg) wettelijk gezien met een BE rijbewijs met deze tijdelijke auto trekken ? 2. Kan de verzekering weigeren om uit te keren wanneer ik met deze combinatie schade zou krijgen, bijvoorbeeld omdat de combinatie niet in balans is ? Voor de goede orde: ik begrijp dat het niet verstandig is om lange ritten te gaan maken met deze combinatie: het gaat dan ook alleen om halen van en brengen naar de stalling....

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Hugo van der Plas antwoordt op 16 mei 2010:

Antwoord is nee, het max totaalgewicht (beladen) van de caravan is maatstaf dus mag de auto max 1400 kg trekken dan mag de carvan (beladen) niet zwaarder zijn dan 1400 kg. Vraag 2 is dan lijkt me duidelijk de verzekering zal niet uitkeren bij schade.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 16 mei 2010:

Ja zal hier op het forum vast veel commentaar krijgen op deze vraag, maar ik zou voor een klein eindje er geen problemen mee hebben. Overbelading is een veel minder erg 'misdrijf' dan bijvoorbeeld te snel rijden (en dat doen wij allemaal).

Dus een klein stukje rijden....van mij mag je. En de verzekering? Die betaalt toch ook als je door het rode licht bent gereden....
Een verzekering kan moeilijk doen als bewezen is dat de oorzaak van het ongeval door grove nalatigheid komt. Met 50 kg te zwaar lijkt mij dat niet.


Durk antwoordt op 16 mei 2010:

Gaat het om een theoretische vraag of zit je er echt mee? Dat laatste? Rijklaar 1438 kg, dan gooi je voor die rit van en naar de stalling toch even je gasflessen, kussens en andere losse zaken in je auto. 38 kg+ moet er wel uit te halen zijn.


Bert antwoordt op 17 mei 2010:

Sterker nog, jij mag een caravan trekken die misschien wel 2000 mag wegen. Je hebt n.l. B+E.

Kortom, het probleem wordt beperkt door de factor overbelading en verzekeringsvoorbehoud. Als je de nodige moeite hebt genomen die caravan zo licht mogelijk te houden tijdens de ritten door al het belangrijke in de auto te stoppen, dan moet een verzekeraar toch van heel sterke huize komen om aan te tonen dat je niet moedwillig allerlei zaken hebt vernachlässigt...

Meld het hier als het zo ver zou en zal komen en de toorn onzes forums zal nederdalen op die vermaledijde verzekeraar! Die zal de bank- en verzekeraarscrisis zeker niet overleven vanwege o.a. het feit dat om maar wat te noemen poliskosten in rekening brengen... U wilt klant worden? Prima, dat kost u geld! Geweldig die reclame..... 😉


T. Hak antwoordt op 17 mei 2010:

Tweemaal een caravan naast de weg gezien na een aardige slingering, daar was buiten het chassis weinig meer van over. Alle spulletjes lagen her en der, de verzekering gaat deze echt niet verzamelen en wegen...


Arthur antwoordt op 17 mei 2010:

Met BE mag je deze combinatie rijden zolang het maximale trekgewicht van de auto niet overschreden wordt en de combinatie niet zwaarder mag wegen dan 3500 kg. Verzekeringstechnisch dus ook niets aan de hand. Mocht de caravan wel zwaarder wegen dan ben je dus in overtreding maar kun je nog wel in overleg met je verzekeraar. De caravan valt voor het rijrisico onder dekking van de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering van de auto. Mocht blijken dat de schade jouw schuld is dan dient je verzekeraar uit te keren aan de tegenpartij voor diens geleden schade. Ondanks het feit dat ze dit mogelijk niet zouden willen gezien de omstandigheden. Die moeten wel verband houden met de overbelading en die dient de verzekeraar aan te tonen. Niet zo eenvoudig dus. Mocht de verzekeraar hier in slagen dan kunnen ze uitbetaalde aansprakelijkheidsschade wel op je verhalen. Een casco-uitkering kunnen ze weigeren. Maar men dient dus eerst de overbelading aan te tonen en dat zal niet zo eenvoudig zijn. Blijkt echter dat je rijbewijs niet in orde is (B ipv BE) dan heb je wel een probleem want dan is er geen verzekeringsdekking.


Arthur antwoordt op 17 mei 2010:

En met dat laatste bedoel ik dat het niet in orde zijn van het rijbewijs door de verzekeraar eenvoudig aan te tonen is. Maar ook dan moeten ze de geleden aansprakelijkheidsschade uitkeren doch kunnen ze deze op je verhalen.


Willem1 antwoordt op 17 mei 2010:

Heb je nog één probleem wij weten het nu en het zal een duur rondje worden als wij het stil moeten houden 😉


Durk antwoordt op 17 mei 2010:

Zie mijn eerdere reactie. Ik begrijp al het getheoretiseer niet, het is gewoon heel simpel:
De auto mag 1400 kg trekken, meer niet. De caravan is rijklaar dus (marginaal) te zwaar. De verzekering hoeft dus niet uit te betalen als puntje bij paaltje komt.

In dit geval doet B of BE helemaal niet ter zake. Sterker nog: waarom wordt dat er bij gehaald waar vraagsteller nergens het gewicht van de trekkende auto vermeldt?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 17 mei 2010:

@Durk: Was het maar zo simpel.... Stel jij rijdt in de bebouwde kom 55 km/u (10% te veel!!), betaalt dan jouw verzekering als je een ongeluk hebt?


Arthur antwoordt op 17 mei 2010:

Het rijbewijs doet hier wel degelijk terzake. Met enkel B mag er al helemaal niet gereden worden met deze combinatie. En dat is eenvoudig te controleren. De 'geringe' overbelading zal heel wat moeilijker aan te tonen zijn. Overigens mag je er ook vanuit gaan dat juist door die overbelading de aanrijding veroorzaakt is.

Zorg er voor dat caravan niet meer dan 1400 kg weegt en er is niets aan de hand.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 17 mei 2010:

Overigens mag je er ook vanuit gaan dat juist door die overbelading de aanrijding veroorzaakt is.

Leg eens uit!

De heer v.Bijnen heeft een B+E dus is de rijbewijs kwestie niet aan de orde...Hij mag ook niet gedronken hebben.


Arthur antwoordt op 17 mei 2010:

NIet volledig geweest.... Mocht de verzekeraar zich met succes willen beroepen op die overbelading dan zal er denk ik ook causaal verband moeten zijn tussen schade en overbelading. Door die overbelading is de schade veroorzaakt. Maar nogmaals, die 50 kg te zwaar zal niet eenvoudig (of zeer lastig) aan te tonen zijn.

Met BE is er idd niets aan de hand en met B ook niet maar dan moet de auto al 1600 kg leeg wegen.

Zo duidelijker?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 17 mei 2010:

Ja.

(alleen elke caravan van 1600 kg kan alleen getrokken worden door een auto met B+E rijbewijs omdat het maximum toelaatbaar boven de 3500 kg uit komt. Maar dat was hier niet de vraag)


Arthur antwoordt op 17 mei 2010:

Okay, maar maximaal toelaatbaar is dan wat de auto leeg weegt met toegestane last en aanhanggewicht? Dan zul je de 3500kg wel overschrijden denk ik.


Durk antwoordt op 17 mei 2010:

Behalve het relativerende antwoord van Menno gaan de andere antwoorden weer verder dan de vraagstelling.

En je andere antwoord Menno: iedere caravan van 1600 kg met BE? Waarom? als mijn auto leeg 1600 kg weegt mag ik een caravan met max beladen gewicht van 1600 kg trekken met alleen B als ik maar zorg dat de belading van de auto niet meer is dan 300 kg. 1600 + 1600 = 3200 Dus 300 kg over voor passagiers en belading toch?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 17 mei 2010:

Nee, dat wordt veel gedacht. Het maximaal toegestaan gewicht van de auto mag dan niet meer zijn dan 1900 kg (en auto's met een laadvermogen van 300 kg zijn er eigenlijk niet). Zie http://www.caravantrekker.nl/algemeen/rijbewijs.php


Durk antwoordt op 18 mei 2010:

Oké Menno, met de kanttekening van jullie eigen oplossing:
2. U kunt het maximaal toegestaan gewicht van uw auto laten verlagen. Deze optie is vooral interessant als uw auto een groot laadvermogen heeft.

Dus in principe oftewel theoretisch, kan het wel, toch? 😉


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 18 mei 2010:

Klopt!


marco antwoordt op 23 mei 2010:

Ik snap de meeste reacties niet. Je mag de caravan gewoon niet trekken! Zou je het risico willen nemen? Afgezien of de verzekering moeilijk zou gaan doen na schade (weet ik niet), loop je het risico bij controle te stranden en valt je vakantie in het water. De politie gaat volgens mij uit van het max. gewicht van de caravan. Wat is trouwens het max. treingewicht van de auto?


Arthur antwoordt op 23 mei 2010:

Of de combinatie wel dan niet getrokken mag worden hier is niet duidelijk omdat niet alle gegevens bekend zijn. Het gaat hier echter om het stukje (?) van huis naar de stalling. Feitelijk maakt dat natuurlijk niet uit voor de wetgeving.

Maar ik ben het met je eens, als het niet volgens de wetgeving is, dan ook niet doen.


Bert antwoordt op 24 mei 2010:

H. v. Bijnen vraagt of hij verzekerd is wanneer zijn auto die 1400 kg mag trekken een volgens zijn zeggen 1450 kg zware caravan trekt.

Het antwoord daarop is natuurlijk: ja. Een caravan die 1401 kg weegt mag ook niet ermee getrokken worden, dat wil nog niet zeggen dat je onverzekerd rondrijdt. Als OP ook nog eens gasflessen in z'n auto plaatst (om zodoende het rijklaar leeg gewicht te verlagen) is het onvoorstelbaar dat een verzekeraar niet zou betalen om de reden dat wellicht de caravan (iets) te zwaar zou zijn.


Arthur antwoordt op 24 mei 2010:

Zo onvoorstelbaar hoeft het niet te zijn. Een verzekeraar zal dat beetje overgewicht -als hij het al aan kan tonen- niet direct aangrijpen om de schade af te wijzen (alleen het cascogedeelte). Indien er sprake is van een forse overschrijding die tevens tot de schade heeft geleid zullen de zaken waarschijnlijk anders liggen.


Bert antwoordt op 24 mei 2010:

Er is geen sprake van een forse overschrijding Arthur.


Arthur antwoordt op 25 mei 2010:

Dus in dit geval geen reden tot bezorgdheid Bert. Maar natuurlijk geen gewenste situatie.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker