Caravantrekker.nl

Kogeldruk

Gerard Bouwman vraagt op 24 mei 2010:

Ik heb sinds kort een Caravelair Antares 400 in mijn bezit. De caravan heeft een vast bed voorin. Zonder veel belading onder het bed en met voorin 1 gasfles en 1 reservewiel kom
ik op een veel te hoge kogekdruk tussen de 70 en 80 kg.
Mijn trekhaak mag tot 50 kg belast worden. Op de dissel zit ook nog een fietsrek voor 2 fietsen. Ik kan hier dus niets mee !
Wie heeft hier ervaringen mee of weet een oplossing ?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

johan antwoordt op 24 mei 2010:

Alle zware spullen onder de banken in het midden van de caravan en veel gewicht in de keuken.
Onder het vaste bed dus licht spul als dekens etc.
Ook de voortent middenin of in de auto.
Ik dacht dat dit type nast een eindkeuken ook een doucheruimte tegen de achterwand aan had, net als onze knaus. Tijdens de ris gebruiken we dus de doucheruimte ook als opslag.
En ik schuif met de tafel in de caravan, soms staat deze voorin en soms meer middenin of zelfs achterin.
En de voortent(isobella) ligt altijd in de auto.
Hierdoor kunnen wij 2 fietsen, waarvan een 75cm hoog frame model voor mij van 23kg, op de dissel meenemen.
Ik weeg dus wel voor elke rit om mijn kogeldruk op een 60 a 65 kg te houden.
Het zal even flink meten en schuiven worden. Maar wanneer je eenmaal goed overzicht hebt, en weet bv dat zonder fiets een andere belading vraagt dan met fiets, kun je steeds sneller verantwoord laden.
Het uitzoeken en schuiven heb ik op een middag op de parkeerplek voor de deur gedaan. Met alle belading er al in. Het vraagt wat creativiteit en geduld, en af en toe een kop koffie of een pilsje.
Johan


RobD antwoordt op 24 mei 2010:

Houde zware spullen onderin, in de buurt van de as. Hoe meer je de zware spullen ver vooraan en achteraan plaatst, krijg je het effect van een pendel of slinger. Met wat oefenen in het plaatsen en schuiven moet het lukken.


Karel Eimers antwoordt op 24 mei 2010:

Gerard, kijk nog eens goed in je disselbak met 1 gasfles en reservewiel moet die bijna leeg zijn. Waar is de kabelhaspel is zwaar hoor de klauwhamer extra haringen voor de voortent extra stroomsnoeren vullingen voor het chemisch toilet enz. Bij ons meestal in de disselbak. Als je echt maar de gasfles en reservewiel in de disselbak heb liggen is dit schrijven overbodig geweest.
gr. Karel


john antwoordt op 24 mei 2010:

- Op de dissel zit ook nog een fietsrek voor 2 fietsen. Ik kan hier dus niets mee ! -


Verwijderen? Scheelt weer kilo's.


Jasper antwoordt op 24 mei 2010:

Wij hebben ook zoiets, met een Beyerland 380-2.
Vooral het resevewiel kun je er sowieso uit halen en in een beugel onder de vloer en achter de as plaatsen. Die heb je niet zo vaak nodig, mag ik hopen.
De fietsen hebben we vervangen door 'vakantiefietsen', 2e hands racefietsjes, waar alleen het meest noodzakelijke op zit.
Verder ging de watertank als eerste naar achteren, maar ik begrijp dat je die niet hebt daar. Maar misschien kun je er toch nog iets mee schuiven?
Zo moet het wel lukken, denk ik.


ronald antwoordt op 25 mei 2010:

Ik zou het res. wiel aan de achterkant onder de caravan monteren.

of als je laadvermogen over hebt gooi je een rolletje lood achterin de caravan(niet de mooiste oplossing maar het werkt wel)


RobD antwoordt op 25 mei 2010:

WAT ?????????????????????? een rolletje lood?
Iedereen doet aan gewichtsbesparing, waarom dan lood meenemen? Je kunt het maar verzinnen........................


karel eimers antwoordt op 25 mei 2010:

Ja robD wij moeten onze caravans voor vertrek even laten uitbalanceren.


johan antwoordt op 25 mei 2010:

Wanneer het jullie lood om oud ijzer is kun je dus ook gewoon allerlei rotzooi/zinvols meenemen om te balanceren.
Varierend van een aambeeld tot bv 25 kilo aardappelen.
Is er ook een excuus om zelf eten mee te nemen toch?

Sorry voor mijn cynische reactie, maar een rolletje lood is in mijn ogen een rare oplossing. Zelf schuif ik wel met de 25 m elektrische kabel etc. Of met dingen die we toch al bij ons hebben. Daar horen geen 25 kg aardappelen bij overigens.
Johan


Koen antwoordt op 25 mei 2010:

Rob D schreef :
"""Hoe meer je de zware spullen ver vooraan en achteraan plaatst, krijg je het effect van een pendel of slinger."""

Maar sommigen geloven dit niet.
Zij gooien er wat lood in (hoe verzin je het ??), of zijn maar aan het compenseren met zware spullen (en dan vooral achteraan) om die fietsen toch maar mee te nemen op de dissel.
Tja, zo blijf je bezig.

Misschien nog eens herhalen ?
Fietsen thuislaten en ginder huren is de beste optie.
Anders in de caravan of op het dak van de auto.
De rest (op de dissel of op de achterwand) is bij vele caravans blijven aanmodderen met kogeldruk en/of slingergevoeligheid die verhoogt.

Veel fietsplezier op jullie vakantie !


Theo antwoordt op 26 mei 2010:

"een rolletje lood achterin de caravan(niet de mooiste oplossing maar het werkt wel)"

Inderdaad het kan zeer goed werken, met een beetje geluk krijg je er een aardige slingerbeweging van.
Kun je echt van genieten!
Een buurman loste het ooit op met een tegel achterin. Hij heeft na een prachtige slinger genoten van een weekje extra vakantie in Duitsland. Hij kijkt er nog steeds op terug.
Hij laat tegenwoordig de tegel thuis. Ik zal hem attend maken op het rolletje lood. Dat is weer eens wat anders en wat chiquer dan een ordinaire tegel.


robertb antwoordt op 26 mei 2010:

Terug naar de vraag, om enigszins te helpen:

ook wij hebben met de kogeldruk geworsteld. Als hulpmiddel hebben we de kleding op een stapel gelegd en gewogen, zo ook een deel voedingsmiddelen.
Daarna tankjes gevuld met water tot we vergelijkbare gewichten hadden. Met lege caravan de kogeldruk gemeten, vervolgens tankjes plaatsen, weer kogeldruk meten, tankjes verplaatsen en weer meten etc.

Opvallend was: dat alleen al met beladen de kogeldruk aanmerkelijk afneemt. De deur open of dicht, de disselklep omhoog of naar beneden etc geeft ook een paar kilo verschil.

Tijdens een trekvakantie hebben we elke dag gemeten wat de druk was. dat varieert nog al om dat het gas minder wordt, omdat de watervoorraad varieert, omdat de belading varieert met voedel dat je inkoopt (1 kg appels en twee grote broden, en pot jam, pak melk, 1,5 ltr cola etc weegt er in)

De haspel, stoeltjes zijn in de auto opgeborgen, voortent hebben we niet (en dat bij een Eriba Puck)

Wij zijn van 70 kg onbeladen tot 50 kg nauwkeurig beladen gekomen, maar het lukt niet om onder de 50 kg te komen, mits we mischien.....Maar men wil toch ook wat gemak van gooi maar in niet waar....


RobD antwoordt op 26 mei 2010:

" Tijdens een trekvakantie hebben we elke dag gemeten wat de druk was" En zonodig weer het geschuif en nameten?
Dacht ik toch dat vakantie vieren een andere bezigheid inhield.
Persoonlijk moet ik er niet aan denken, maar anderszins, mijn haak kan en mag 140kg hebben. Wegen doe ik met het optillen van de dissel, ruwweg.


janka antwoordt op 26 mei 2010:

Dat is goed voor je rug zeg! Daar zijn toch hulpmiddelen voor?


AJ antwoordt op 26 mei 2010:

Laat de rug van RobD maar even.....Volgens mij is hij sterk en groot....net als vroeger mijn papa..
Maar nog even terugkomen op wat RobD eerder schreef en waar ik het helemaal mee eens ben: je moet de zware spulen onderop in de buurt van de as leggen. Ja dat klinkt mooi...maar als je nu op de as aan de ene kant een keuken hebt en aan de andere kant een badkamer.....

met vr.gr. AJ


Jan antwoordt op 26 mei 2010:

Ik leg altijd een paar extra keien links achterin om de watertank te compenseren. Het ligt allemaal als een blok op de weg...😉


Karel Eimers antwoordt op 26 mei 2010:

Niet ongunstig deze indeling. Keuken is zwaar gevulde koelkast badkamer er tegenover dus ook chemisch toilet denk ik kan ook zwaar zijn en dat alles op de as, prima. Een van de nadelen van een kop of eindkeuken is het gewicht voor of achter. Maar blijf je zware spullen zo dicht mogelijk bij de as opbergen.
gr. Karel


robertb antwoordt op 26 mei 2010:

@RobD,
nee, niet meer verplaatst en daarna nagemeten.
Wij hadden toen ook een trekhaak en auto die 50 kg kogeldruk mocht hebben. We reden dan ook met te veel druk op de haak, foei ja. Door te meten hebben wij geleerd dat de kogeldruk blijkbaar varieert. Onze wagentje wil met wat wij mee hebben, niet onder 50 kg. En je gaat, om daar wel onder te komen, toch geen onnodige dingen meeslepen ? Aardappelen hebben ze overal. 😉


Karel Eimers antwoordt op 26 mei 2010:

Jan, ipv keien kan je ook lood nemen.
gr. Karel


RobD antwoordt op 26 mei 2010:

@ janka, tillen doe ik met mijn benen, met rechte rug. Enne het is maar 3 cm over het algemeen. Net genoeg om een goede indruk te krijgen.
Maar alsnog bedankt voor je zorgen 😉


Louis antwoordt op 26 mei 2010:

Het valt vaak niet mee om op de juiste manier het gewicht te verdelen .
Keuken met koelkast e.d op de as .
Kledingkast ,kachel enz. er tegenover en de ideale manier van beladen is al onmogelijk gemaakt ,tenzij je van alles in het middenpad dumpt ,en de caravan op de camping pas echt inricht.
Onze caravan mag bijvoorbeeld met 100 kg op de trekhaak liggen .
Kogeldruk van de auto is maximaal 80 kg .
Als ik in de disselbak twee kleine gasflessen zet,plus haringen,pootslinger,en wat ander klein spul zit ik bij een verder compleet lege caravan al op 110 kg kogeldruk .
( Dus een reich weger ,want een normale disselweger haalt dit niet eens )
Ik hou zelf graag 70 kg kogeldruk aan.
Dat heb ik redelijk kunnen bereiken ,maar niet zonder een aantal gewichtige dingen "achterin" mee te nemen ,en de gasflessen tijdens de reis ook niet in de disselbak te vervoeren .
Ik zie het toch als een constructiefoutje ,al zegt de dealer dat er al rekening is gehouden zou zijn met een fietsenrek achterop die ik daar overigens sowieso niet wil hebben.
Zo lust ik er nog wel een paar .
Al met al wil ik maar zeggen dat door de constructie en inrichting van een caravan al "af fabriek" bepaald is of de zaak ideaal te beladen zal zijn ,en dat is iets waar veel meer aandacht aan geschonken zou moeten worden door de fabrikant.
Dus mijn conclusie is dat alleen algemene raad gegeven kan worden op beladingsgebied ,tenzij je zelf toevallig net zo'n model en merk caravan hebt.
Anders blijft het toch een kwestie van zelf maar uit proberen .


john antwoordt op 27 mei 2010:

" Anders blijft het toch een kwestie van zelf maar uit proberen ."

Dit zal in alle gevallen zo zijn. Hoe wil je twee identieke caravans identiek beladen? Ja, als beide stellen/families identieke goederen meeneemt. En dat is een utopie.


Arthur antwoordt op 27 mei 2010:

Meestal gooi ik de zware dingen in de auto en verder goed verdelen en zeker niet te weinig kogeldruk aanhouden want dan gaat de c/van zweven.


Bert antwoordt op 1 juni 2010:

Toch ben ik het met Louis eens dat de constructeur een (schuif)fout(je) heeft gemaakt in z'n cad/cam pjoetersysteem. Daarna met uitvluchten (fietsen achterop) de bende probeert te redden. Iedereen weet toch (http://www.towingstabilitystudies.co.uk/stability-studies-simulator.php) dat je moet streven naar centrale plaatsing en niet naar uit elkaar trekken naar vóór én achterzijde?!

Of is dit toch iets nieuws?? 😉


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker