Caravantrekker.nl

Knarsen verbinding caravan en kogel van de trekhaak

H.W. Wessels vraagt op 25 mei 2010:

waar komt dat hele harde geknars van daan en hoe te verhelpen

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Andreas NL antwoordt op 25 mei 2010:

Een veel voorkomend probleem. Typ onder ZOEKEN bovenaan de pagina eens in "knarsende stabilisator", dan komt er van alles naar boven met oplossingen. Succes.


RobD antwoordt op 25 mei 2010:

zoek op: krakende en of stabilisator. je krijgt wat leesvoer en oplossingen.


Karel Eimers antwoordt op 25 mei 2010:

Hr Wessels ik was toen de vraagsteller. Ik weet niet of U al gekeken heeft op knarsen stabilisator maar er zijn veel antwoorden. Bij mij ik heb er veel geprobeerd hielp alleen een nylon stuk stof over de kogel en aankoppelen. Is raar want naar een paar kilometer waren die door de aandruk schoentjes van de stabilisator doorgesleten maar geen geknars meer. Probeer het eens veel succes.
Gr Karel


Koen antwoordt op 25 mei 2010:

"""Bij mij ik heb er veel geprobeerd hielp alleen een nylon stuk stof over de kogel en aankoppelen. Is raar want naar een paar kilometer waren die door de aandruk schoentjes van de stabilisator doorgesleten maar geen geknars meer. """

En deed de stabilisator zijn werk ook niet meer.


AJ antwoordt op 26 mei 2010:

Die stabilisator zal z'n werk nog wel doen maar sterk verminderd. Dat nylon gaat als het "vergruisd" wordt een beetje lijken op teflon......en dat is een smeermiddel.
Het beste is nog steeds er niets anders tussen te doen dan de remstof zelf. Kogel licht schuren en remblokjes licht schuren. De remstof komt vanzelf.
Succes ermee!

vr.gr. AJ


Ad Leijtens antwoordt op 26 mei 2010:

De beste oplossing is met fijn schuurpapier (120) de kogel opschuren. Het komt maar zelden uit de beweging links/rechts maar uit de horizontale beweging.


Frans antwoordt op 28 mei 2010:

Van tijd tot tijd het frictiemateriaal reinigen met thinner. Evenzo de kogel. Gaat het toch knarsen onderweg een beetje afwas op de kogel en het is over.
En nooit met WD40 en siliconenspray in de buurt van het frictiemateriaal/kogel komen. Spraynevel..................


RobD antwoordt op 28 mei 2010:

Afwas: kan goed ontvetten maar het is zeep, is vet. Geen wonder dat het knarsen weg is....

ALLES wat men er op of tussen probeert te brengen is funest.
Reinigen op zijn tijd, eventueel wat opschuren en verder niets.
Nylon vergruisd niet, het verbrand en is dan een perfect smeermiddel, m.a.w. weg effect v.d koppeling.


AJ antwoordt op 28 mei 2010:

Dat bedoelde ik eigenlijk ook met "vergruisen" Rob. Maar je hebt wel gelijk. Door de wrijving... warmte... smelten... smeermiddel!!
Dat afwasmiddel is inderdaad niet goed. Ik gebruikte het vroeger om bijv. de vulslang van een lpg tank door het "afsluitrubber" te trekken...het was dan smeermiddel!


johan antwoordt op 28 mei 2010:

Heel erg flauw: zet er een Stabifix op, die mag je wel enigszins smeren. En natuurlijk ook de kogel goed schoon houden. Maar ook hier is de ervaring dat de kogel goed schoon en roestvrij houden echt van belang is.
Johan


v bloemendal antwoordt op 30 mei 2010:

heb vrij lang met een caravan gereden zowel ssk 1 en een alco 2000 ,maar nog nooit gekraak of dergelijke gehoort.

alleen voor vertrek ontvetten en schuren ,en bij nieuwe trekhaken de poedercoating er af ,en max kogeldruk


WL antwoordt op 31 mei 2010:

Soms vergeet ik het en dan kraakt de koppeling en maakt ik onderweg even schoon, maar normaliter maak ik voor vertrek de kogel en binnenkant van de koppeling schoon met een stuk gewoon printerpapier. Over de kogel duwen en goed met de handen knijpen en een paar maal rond draaien totdat de kogel schoon genoeg naar je zin is. Vervolgens een stukje dubbel vouwen en binnenkant van de koppeling en vooral de blokjes en voorkant en achterkant/klemkant. Werkt prima, gekraak weg.


Joop antwoordt op 31 mei 2010:

Voor vertrek maak ik de trekhaak even goed vet en dan heb je de gehele weg geen gekraak/geknars meer.


Wilem antwoordt op 31 mei 2010:

Wat een antwoorden die laatste 2 !!

Kogel invetten --> haal dan de stabilisatorkopepelig er ook maar af, de werking ervan is er toch niet meer.

En met een vel printer papier schoonmaken heeft ook geen zin, want dan ontvet je nog steeds niet.

Allerbeste: spuitbus remmenreiniger kopen (kost 3-5 euro) bij de automaterialenzaak en de kogel en koppeling hiermee reinigen.

MOTIP REMMENREINIGER
Remmenreiniger met hoog oplossend vermogen. Remmenreiniger laat geen residu
achter, is niet geleidend en niet corrosief. MoTip Remmenreiniger heeft een krachtig,
gericht spuitbeeld en is onder elke hoek te gebruiken.
INHOUD: 500ML


Pieter antwoordt op 1 juni 2010:

@Johan:
Er knarst en kraakt niets zo luid als een Stabifix 3!
De "4" hoor je inderdaad zelden.


WL antwoordt op 2 juni 2010:

> En met een vel printer papier schoonmaken heeft ook geen zin, want dan ontvet je nog steeds niet <

Waar staat dat er ontvet moest worden met dat papier? Nergens.
Als je de kogel hebt ingevet heb je een probleem.
Maar toevallig heb ik de kogel nooit ingevet, dus hoef ik ook niet te ontvetten en werkt het prima met het papier. Het verschil tussen 'voor en na' is zeer duidelijk hoorbaar.


AJ antwoordt op 2 juni 2010:

Alleen de remstof en anders niets!!

Papier bestaat uit houtvezels of hout vervangers die door de één of andere lijm in een hogedrukprocede tot papiervelen worden gemaakt.
Soms komt er zelfs nog een heel dun laagje
was" overheen om het printen te verbeteren.
Kortom.....de reden dat je na het aanbrengen van het papier niets meer hoort is dat ook daardoor smeerwerking gaat optreden. En.....dat betekent weer minder werking van de stabilisator.


WL antwoordt op 3 juni 2010:

Was wordt bij mijn weten alleen bij luxere papiersoorten gebruikt maar niet bij normaal papier en zeker niet bij inktjet papier. Dat moet nl. specifiek heel snel inkt absorberen en in het papier trekken. Vandaar ook de kleilaag aan de achterzijde van het papier.

Mijn ervaring is dat met het vuil dat al op de kogel zit met het papier werkt al een soort schuurpapier. Je ziet dat de roest van de kogel wordt af geschuurd en dat er een vrij schone kogel overblijft. Tijdens de vakantie hooguit nog even afvegen met een papieren zakdoekje. Op momenten dat ik gekraak hoor en ik kijk zie ik een behoorlijk vuile kogel. Bij een min of meer schone kogel is er geen gekraak (en veeg ik ook niet af). Mijn indruk is dus toch dat het gaat om het verwijderen van vuil en roest.
Uiteraard heb ik een dop over de kogel, maar na een winter niet caravan-slepen wordt het spul toch vuil.
En het verschil tussen stabilisator aan en uit is ook duidelijk voelbaar aan de kleine bewegingen van de caravan, dus die werkt goed.
Nogmaals ik hou het dus toch op vuil en roest als oorzaak en iedereen moet maar zien hoe hij dat verwijdert.


RobD antwoordt op 3 juni 2010:

Nu heb ik weinig of geen verstand van papier, ik ken er twee: schrijf- en schijtpapier, maar wat hier staat: "Vandaar ook de kleilaag aan de achterzijde van het papier".
Ik ga er voor het gemak even van uit dat WL meer verstand van papier heeft en er inderdaad wat klei inzit/achter zit.

Maar WL: Klei is een zeer vette substantie !!

PS een dop op de haak is er niet om vuil of roest tegen te gaan, het is ter voorkoming dat je kleren onder de roest komen te zitten.


JH Vis antwoordt op 3 juni 2010:

Toch kan WL een punt hebben.
Vette aangeslagen autoramen laten zich prima schoonmaken met........een prop krantenpapier!!


john antwoordt op 3 juni 2010:

Jawel JH Vis, maar er is een groot verschil tussen een stuk (vettig) printer- of absorberend krantenpapier!


Willem antwoordt op 4 juni 2010:

En is krantenpapier niet vettig dan.......bij ons zijn de kranten meestal bedrukt met inkt.........


bert.s antwoordt op 4 juni 2010:

zorg gewoon voor een schone kogel.
Sinds ik auto's rijd met afneembare trekhaak heb ik nooit geen enkele kraak meer gehoord.
(kan natuurlijk toeval zijn).
Je hebt dan in ieder geval altijd een mooie schone kogel die niet geschuurd hoeft te worden of schoongemaakt met remmenreiniger, afwaszeep enz


WL antwoordt op 4 juni 2010:

>groot verschil tussen een stuk (vettig) printer- of absorberend krantenpapier! <
Nee, er juist vrij weinig verschil, behalve de zwaarte van het papier. Beiden zijn er op gemaakt om inkt zo snel mogelijk te absorberen. De inkt moet het papier in om niet te vlekken. Vet werkt dat tegen. De klei aan de achterzijde van (inktjet)printerpapier trekt de inkt snel het papier in, maar dan moet er ook geen vet aan de voorzijde zitten. Dan lukt het echt niet meer. Beide papiersoorten absorberen dus. Wel absorbeert krantenpapier en stuk sterker dan inktjetpapier. Natuurlijk zijn er nog allerlei variaties voor allerlei druktechnieken voor tijdschriften, glossies en zo, maar we hebben het hier over simpel inktjetprinterpapier. Laser papier is alweer wat anders want toner is een kunststof die door hitte als het water op het papier wordt 'gebrand' en wat dus bij blootstelling aan hitte niet mag krullen, maar ik doel op papier wat ik thuis gewoon voor de inktjet heb.

De (te bedrukken) voorzijde van inktjetprinterpapier zit altijd aan de 'dichtgeplakte' zijde van het pak papier. Je kunt checken wat de voorzijde van het papier is door er met b.v. een ring een kras over te geven. Aan de achterzijde komt er een donkere kras, aan de voorzijde zie je vrijwel niets.
Trouwens mors eens een druppeltje vet op het papier en kijk hoe groot de vlek wordt, over vet en olie absorberen gesproken.
Een jusvlekje dat je in in boek hebt gemorst blijft daar tot in eeuwige dagen zitten. Je kunt het alleen verminderen of verwijderen door er een sterker absorberende papiersoort op en onder te leggen en er dan met een warme strijkbout overheen te gaan. Dan verplaatst het vet zich deels naar het sterker absorberende papier. De vlek kan dan trouwens dan ook nog wat groter worden omdat hij meer in het papier zelf uitvloeit.
Krantenpapier is een ouroud middeltje om te helpen vetvlekken te verwijderen, en niet alleen van vette ramen waar JHVis terecht op wees.
Trouwens vroeger maakte je ook koekenpannen schoon met krantenpapier en zout.

Maar goed, waar je ook mee schoon maakt, wat mij betreft is de hoeveelheid vuil die op de lap, het papier, je handen of wat dan ook voor het schoonmaken is gebruikt, komt te zitten geeft aan of de kogel schoner is geworden of niet.

Ook lapjes hebben vezels en laten ook permanent vezels en stofjes los, maar ik geloof er echt niet in dat een lap smeert, terwijl dat doorgeredeneerd volgens de bovenstaande ideeën wel zo zou zijn.
Nogmaals ik kijk gewoon hoe vuil het ding wordt waar ik mee schoon maak en hoe schoon de kogel er na afloop uitziet en, niet te vergeten, aanvoelt. Dat is voor mij de maatstaf.


Willem antwoordt op 4 juni 2010:

Wat ik alleen niet begrijp, waarom heb ik altijd zwarte vingertoppen als ik een krant lees.

Absorberen mijn vingertoppen dan weer beter dan een krant?

E zit toch ook vet aan mijn vingertoppen en die zou dan toch door de krant geabsorbeerd moeten worden, of niet.....!?

Hoe dan ook, met remmenreiniger heb ik in ieder geval geen last van een piepende kogel.


john antwoordt op 4 juni 2010:

En nu compleet off topic:
Volgens diverse leveranciers maakt het geen worst uit welke kant je bedrukt op het printerpapier. Er is volgens de genoemde instanties geen voor of achterkant, pas als het bedrukt is.


Klaas antwoordt op 5 juni 2010:

De Stabifix 3 kraakt inderdaad vrij snel. Kogel goed schoonmaken en een enkel laagje van een plastic boterhamzakje ertussen: probleem over!


RobD antwoordt op 5 juni 2010:

En daar is Klaas die er weer het nodige tussen friemelt.

Vraag aan ieder: wat doen we als de remmen van de auto een keer piepen of kraken?
Vet, plastic, nylon, zeep of al het andere wat is genoemd?
Als je hier ontkennend op antwoord, behandel de frictie cupjes en kogel dan ook niet zo.


Bert.s antwoordt op 5 juni 2010:

ik denk dat oordopjes de beste remedie zijn.


Jan antwoordt op 5 juni 2010:

Gewoon niks doen en een beetje geduld opbrengen, het "kraken" gaat vanzelf over als de blokjes en de trekhaak aan elkaar gewend zijn, zeg maar ingereden...😉


Willem antwoordt op 5 juni 2010:

Een plastic zakje er tussen.

Grondstof van plastic....... juist ja OLIE !!


Klaas antwoordt op 5 juni 2010:

"En daar is Klaas die er weer het nodige tussen friemelt."

Nou, beste Rob, dat heeft Klaas ook niet zelf bedacht, maar vernomen uit onverdachte hoek. Ik citeer:

"Tip van hr. Sanders zelf (ontwerper van de Stabifix) voor wat betreft het kraken van de Stabifix. Als je een hekel hebt aan kraken moet je, volgens Sanders, een plastic boterhamzakje om je trekhaakkogel doen elke keer als je de caravan aankoppelt. Dat gaat het kraken tegen, de frictiewerking blijft optimaal en de koppeling blijft droog, dus ook geen aanhang van stof en straatvuil. Ik heb geprobeerd en inderdaad, geen kraken en toch alles lekker stabiel. (Jelis Lamain)"


Jan antwoordt op 5 juni 2010:

Lekker professioneel van "meneer Sanders de Stabifix ontwerpert...."😉
Krijg je bij je stabifix ook nog een reserve botorhamzakje uit een evenzo onverdachte hoek om het volgende kraakje te lenigen?


RobD antwoordt op 5 juni 2010:

Bovenstaande is op zich al ongeloofwaardig: De frictiewerking zorgt ervoor dat er niet overblijft van het zakje. Hoezo voorkoming van vuil, stof en vocht???????????????


Zou het niet verkeerd geciteerd zijn? Na het LOSkoppelen een zakje om de kogel en/of stabifix??

Nu is mij ook bekend dat Hr Sanders vertelt dat beperkte smering mogelijk is. Maar welk onderdeel? Toch niet de frictiecups?


Klaas antwoordt op 5 juni 2010:

Volg deze link: http://caravanhandboek.biod.info/geb-aan/stabifix/stabifix.htm
Onderaan de pagina.


Willem antwoordt op 5 juni 2010:

Ineens herinner ik meer de discussie van lang geleden waarom hierboven genoemd koppeling van meneer Sanders niet door de ANWB werd .......... Wellicht weten we nu ook de reden waarom.....


Willem antwoordt op 5 juni 2010:

Het moet niet gekker worden:

Gekopieerd uit handleiding van Stabifix:

Tenslotte:
Het kan voorkomen dat de Stabifix onder bepaalde omstandigheden een licht krakend/bonkend geluid maakt en dat is hinderlijk maar onschuldig, alle koppelingsstabilisatoren kennen dit verschijnsel. Met een kleine hoeveelheid vet (*WD-40) is dit te verhelpen. Indien men overdadig smeert verminderd de stabiliserende werking te drastisch.


AJ antwoordt op 5 juni 2010:

Een beetje drastisch kan dus wel?
Ik wil het nog één keer zeggen: alleen remstof ertusen en verder niets. Of......je moet een zo stabiele combinatie hebben dat een stabilisator niet nodig is!
Als je even 120 rijdt ( zonder stabilisator ) vlak na vertrek en er gebeurt niets.....dan heb je bij 90 helemaal geen stabilisator nodig. Kraakt er ook niets. Heb je wel een stabilisator nodig dan goed schoonmaken en rijden. Remstof ontwikkelt zich vanzelf wel.


Jan antwoordt op 6 juni 2010:

De stanpunten staken over wel of niet smeren.

Ik sluit mij bij AJ en anderen aan die zeggen NIET smeren.

Ik denk dat de tijd ons zal leren wie gelijk heeft. Ondertussen stel ik voor dat iedereeen de veiligheid boven alles stelt.

Verder voor iedereen een prettige vakantie toegewens, met of zonder gekraak ! 😉


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 6 juni 2010:

Het is heel simpel...

Alle stabilisatoren NIET SMEREN!

Alleen de Stabifix mag beperkt gesmeerd worden, omdat die onvergelijkbaar is met de andere stabilisatoren (qua materiaal van de frictieblokjes).


john antwoordt op 6 juni 2010:

he he, sluit deze topic aub Menno


@Eric antwoordt op 6 juni 2010:

(qua materiaal van de frictieblokjes).

Dat is toch brons geloof ik?
Waarom zou je dat eigenlijk wel mogen "smeren" en ander frictiemateriaal niet?


Bert antwoordt op 7 juni 2010:

@Eric: Messing.

Ander frictiemateriaal zou mogelijk op kunnen lossen of anderszins beschadigd raken ten gevolge van oliehoudende smeermiddelen. Dat is de reden dat alle frictiestabilisatoren nooit gesmeerd mogen worden op de kogel, behoudens technisch gezien, qua materiaalinvloed dus, de Stabifix 4 en 5.

Samenvattend: het beste is nooit te smeren want dat gaat ten koste van de werking van een frictiestabilisator. Lijkt me heel erg logisch. Het verf-, roest- en vuilvrij houden is een eerste methode om gekraak te voorkomen. Maar is dit eigenlijk ook niet tegenstrijdig? Glad maken is wat je doet, net als smering veroorzaakt. (!)

Ik heb ervaringen met de Stabifix 4, die heel af en toe gekraak oplevert, en dan bij het irritante af. Ik veeg mijn kogel af met een oude ruwe werkhandschoen. Glad genoeg denk ik dan. Heel soms poef ik er een wolkje grafietpoeder op dat ik vervolgens er helemaal vanaf wrijf met keukenrol en vervolgens - u raadt het al - die werkhandschoen. Ik hoef dus nooit meer dat grafietslotenspul te gebruiken, want restjes daarvan zitten op die handschoen. Het resultaat is een gladde kogel maar niet "echt" ingevette kogel.

Het effectief dempingskoppel zal vast minder zijn dan wanneer je de kogel voorziet van bijvoorbeeld extra groefjes (het andere uiterste). Laten we dus gewoon heel verstandig omgaan met dit soort stabilisatoren en na- en voordelen afwegen. Het is hoe je met verstand en logica om gaat met de werking, die gebaseerd is op frictie ofwel wrijving. Dat houdt niet per se in, dat je nooit en te nimmer de wrijving mag verminderen.

Je zou 'het' misschien anders kunnen aanpakken om overmatig geknars te verminderen en toch voldoende frictie over te houden - e.e.a. in balans te brengen. Smering (gladheid) in relatie tot druk. Dus wrijving verminderen en tegelijk de druk verhogen. Geen idee, maar zou zo maar kunnen...

Ik vind 'het' eigenlijk niet zo interessant (voor mezelf). Ik heb een Stabifix4, die ik behandel zoals ik behandel. En dat voldoet prima. Ik merk geen verschil na zo'n invetmethode. En als je daar goed over nadenkt is het ook goed. De stabilisator op zich moet het verschil niet uitmaken, de combinatie zelf doet dat. Vervolgens voeg je wat veilige topsnelheidmarges er aan toe door een goed functionerende stabilisator.


Pieter antwoordt op 7 juni 2010:

Bij een Stabifix kun je ook smeren met siliconenspray.
Dat geeft slechts een tijdelijke verslechtering en daarna een verbazende verbetering.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker