Caravantrekker.nl

Fietsenrek (nummerbord)

Kees vraagt op 17 juni 2010:

Dit heeft niets met caravantrekker te maken, maar jullie weten het wellicht.
Wegens omstandigheden kunnen wij niet op vakantie met onze caravan (hopelijk volgend jaar wel) en hebben wij voor een week een stacaravan gehuurd in Bretange. We willen graag onze fietsen meenemen en kunnen daarom het fietsenrek van de buren lenen. Zij zeggen alleen dat er een wit nummerbord op moet, maar dat hebben wij niet?!
Is dit inderdaad verplicht of kun je ook gewoon een geel nummerbord erop doen? En controleren ze hierop?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Hans antwoordt op 17 juni 2010:

Het witte nummerbord is inderdaad verplicht. Toen ik een fietsendrager kocht had ik ook geen witte nummerplaat, maar deze kun je gewoon bij de betere automaterialenzaak kopen.


RobD antwoordt op 17 juni 2010:

DE RDW:
Witte kentekenplaat voor aanhangwagens, caravans en fietsendragers
De witte kentekenplaat is voor getrokken materieel zoals aanhangwagens en caravans, waarvan de zogenoemde 'massa leeg voertuig' plus het maximum laadvermogen lager is dan 751 kg, en voor fietsdragers.

De plaat heeft geen EU-symbool en NL-teken. De kentekenfabrikant mag deze kentekenplaat onbeperkt leveren. Ook voorwerpen die het zicht op een kentekenplaat ontnemen, moeten een witte kentekenplaat hebben.


Willem antwoordt op 17 juni 2010:

Kost ongeveer 10,00 en wordt bij de meeste automaterialenzaken (niet bij de Halfords) ter plekke voor je gemaakt ( duurt en paar minuten)


Tijs antwoordt op 18 juni 2010:

In aanvulling op bovenstaande antwoorden die al aangeven dat de plaat verplicht is: ook je autodealer kan zo'n witte plaat voor je regelen.


Theo antwoordt op 18 juni 2010:

Een geel nummerbord? Hoe zou je daar aan komen?


@Eric antwoordt op 19 juni 2010:

Van je auto aftrekken en op je fietsendrager schroeven?


RobD antwoordt op 19 juni 2010:

Een gele plaat? Gewoon bij de automaterialenzaak! Kan deze zo voor je maken.
Mits je aan alle voorwaarden voldoet.


Theo antwoordt op 19 juni 2010:

Als aan alle voorwaarden voldaan is, dat klopt: Als het oude kwijt of beschadigd is en er een politierapport is.


Michiel antwoordt op 19 juni 2010:

Als de kentekenplaat beschadigd is, maar de 10 cijferige laminaatcode, het kenteken en de code van de fabrikant nog leesbaar zijn, kun je hem inleveren en je krijgt dan op vertoon van legitimatie en kenteken een nieuwe plaat met dezelfde duplicaatcode. Onlangs nog gedaan bij Breezan in Zeist.

MV


Xander antwoordt op 19 juni 2010:

Witte kentekenplaat is verplicht. Als je die niet heb, mag je de kentekenplaat (geel) van de achterkant van je auto afschroeven en op de fietsendrager monteren. Zo lang er maar een wettelijk goedgekeurde kentekenplaat gebruikt wordt, krijg je geen problemen.


Hans antwoordt op 19 juni 2010:

@ Xander,

Dat is een kul antwoord, of het is verplicht of niet. Maar niet, het is verplicht behalve als je geen witte plaat hebt dan mag je er een gele op doen.


Michiel antwoordt op 19 juni 2010:

Voor een lichte aanhanger mag dat in elk geval niet meer, de achterste plaat van de trekker op de aanhanger monteren. Vroeger mocht dat wel, maar navraag bij de RDW leert dat het nu niet meer mag. Er moet een witte plaat op een lichte aanhanger. Waarom het niet meer mag werd me niet duidelijk.

MV


RobD antwoordt op 20 juni 2010:

Waarom het niet meer mag?
Wat zou je denken van wetgeving?


Tijs antwoordt op 20 juni 2010:

En hoe zou je dat willen uitleggen aan die gendarme onderweg? Maar goed, ik neem aan Kees na de eerste drie antwoorden gewoon op pad is gegaan om voor die paar centen een witte kentekenplaat te halen. Hij vroeg om info en heeft die in die antwoorden al gekregen. Goede reis 😉.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker