Caravantrekker.nl

Achteruitrijverlichting

Ton vraagt op 26 juni 2010:

T.a.v. achteruitrijverlichting: is dit nou wel, of niet verplicht (op nieuwe caravans)?
En als deze verlichting aanwezig is, ben ik dan strafbaar als ik de lampjes er uit draai ja/nee....?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Jan antwoordt op 27 juni 2010:

Als er een achteruitrij verlichting op je caravan zit neem ik aan dat het gaat om een exemplaar met een nederlandse typegoedkeuring. Waarom zou je die lampjes er dan uitdraaien? Dat doe je bij je auto toch ook niet?


Michiel antwoordt op 27 juni 2010:

Achteruitrijverlichting is verplicht voor aangangers met eigen kenteken vanaf 10 juli 2008. Ten minste één voor aangangers korter dan zes meter en tenminste twee voor aanhangers langer dan zes meter.

http://www.rdw.nl/NR/rdonlyres/A2A3AE56-8A73-4C59-A19B-EAED71F7E1C3/0/RDWijzernummer22008.pdf pag 17

Dus als ie van na 10 juli 2008 is en een eigen kenteken heeft, dan ben je in overtreding als je de lampjes er uit haalt.

MV


Ton antwoordt op 27 juni 2010:

Het was allemaal nogal verwarrend, omdat ik ook volgend artikel tegenkwam, waarin echter die datum in 2008 totaal niet genoemd wordt:

--knip--

Artikel 5.12.0
Een aanhangwagen met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg achter personenauto's, bedrijfsauto's, bussen en driewielige motorrijtuigen moet voldoen aan de in deze afdeling opgenomen eisen en wordt beoordeeld volgens de bijbehorende wijze van keuren, waarbij in voorkomend geval bijlage VIII van toepassing is.

§ 10 Lichten, lichtsignalen en retroreflecterende voorzieningen

Artikel 5.12.51

Aanhangwagens moeten zijn voorzien van:

c. twee achterlichten;
d twee remlichten;
e. achterkentekenplaatverlichting
f. twee rode retroreflectoren aan de achterzijde van het voertuig;
g. één mistachterlicht indien het voertuig na 31 december 1997 in gebruik is genomen; het mistachterlicht moet zich bevinden in of links van het middenlangsvlak van het voertuig;
l. één achteruitrijlicht indien het voertuig na 31 december 1997 in gebruik is genomen en twee achteruitrijlichten indien het voertuig langer is dan 6,00 m en na 31 december 1997 in gebruik is genomen.

--knip--

Ik ken echter nauwelijks caravans van, laten we zeggen, minder recente datum en voorzien van achteruitrijverlichting....
Dus lijkt me 2008 meer van toepassing.....


Michiel antwoordt op 27 juni 2010:

Inderdaad nogal verwarrend. Die datum van 1997 voor achteruitrijverlichting zie ik nu voor het eerst. Als dat correct is had me dat toch eerder opgevallen moeten zijn, gezien het feit dat ik mij tamelijk vergaand in de materie van aanhangerverlichting heb verdiept...

MV



Bert antwoordt op 28 juni 2010:

Het lijkt wel een klucht. Zie http://wetten.overheid.nl/BWBR0025798/Hoofdstuk5/Afdeling12/10/Artikel51251/geldigheidsdatum_28-06-2010

l. één achteruitrijlicht indien het voertuig na 31 december 1997 in gebruik is genomen en twee achteruitrijlichten indien het voertuig langer is dan 6,00 m en na 31 december 2012 in gebruik is genomen;


antwoordt op 28 juni 2010:

Ik heb even uitgerust in Frankrijk en zit me nu het schompes te lezen op alle onzin van jullie van de afgelopen 6 weken 😉

Ik ga weer meedoen als het mag van jullie 😉

Waarom zit er dan op mijn caravan van 05/99 (klopt met chassisnr) geen achteruitrijlicht??????????????

vrgr
JT®


Hans antwoordt op 28 juni 2010:

Omdat de caravan misschien overjarig was toen hij verkocht is.


Willem antwoordt op 28 juni 2010:

@JT

Je zult er wellicht een hebben, maar misschien niet aangesloten??

Nu je weer meedoet geen onzinnige antwoorden he. (smiley)


Karel Eimers antwoordt op 28 juni 2010:

Vanmorgen de caravan uit de stalling gehaald. Caravan is van 2009, is langer dan 6 meter en heeft slechts 1 achteruitrijlicht is dat nou toegestaan of niet, heeft uiteraard ook een eigen kenteken.
gr. Karel.
ps. ook geen valbeugel neuswiel laagste punt.


Michiel antwoordt op 28 juni 2010:

Sja, als de overheid zelf op haar eigen officieële websites ondeling tegenstrijdige informatie verstrekt, hoe moeten wij het dan weten? Het lijkt inderdaad wel een klucht. :-(

Als het klopt dat nieuwe aanhangers nu al werkende achteruitrijverlichting moeten hebben, dan kunnen de koddebeiers gaan prijsschieten denk ik. Zeker als het niet om caravans, maar om gewoone aanhangers gaat. Meer dan de helft van de trekkers is nog voorzien van 7 polig, dus dan werkt het achteruitrijlicht sowieso niet. Aanhangers - niet zijnde caravans of vouwwagens - met Multicon of Jaeger zie ik ook maar weinig. Omdat ik mij zoals gezegd er in verdiept heb, ik let op die dingen. En als het al vanaf 1997 moest, dan is het bijna zeker altijd prijs.

MV




John antwoordt op 28 juni 2010:

Van: Karel Eimers
Datum: 28 June 2010 om 13:45
Vanmorgen de caravan uit de stalling gehaald. Caravan is van 2009, is langer dan 6 meter en heeft slechts 1 achteruitrijlicht is dat nou toegestaan of niet?

LEES DE ANTWOORDEN EENS


antwoordt op 28 juni 2010:

@Hans
Ik schreef dat de uitgiftedatum klopt met het chassisnr. Conclusie: geen overjarig model.
Bovendien kan ik dat in dit geval ook controleren aan de as, want die was tm 1998 slechts 1100 kg en miv 1999 is dit verhoogd naar 1300, maar op papier 1200kg. Ik heb een 1300kg as.

@Willem
Een heel serieus antwoord 😉 : Hij is niet aangesloten omdat ik hem echt niet heb, geen wit glas in mn rechterachterlicht. Is geen ruimte voor.

Mijn zoon heeft dezelfde car uit2000 en mijn dochter uit 2001 en beiden hebben geen achteruitkijklamp.

Toch iets vreemds aan de hand met die wetgeving of zouden we het anders moeten interpreteren?
Als de typegoedkeuring is afgegeven voor de gestelde datum dan kan dat type nog zonder lampen afgeleverd worden.
Of is dit een vreemde veronderstelling?

@Ton
We bakkeleien wel over plm 10 jaar geleden, maar het zal duidelijk zijn dat je in jouw geval maar beter kunt zorgen dat de lampen branden. Ik ga er van uit dat op de caravan alles in orde is, dus alleen een draadje trekken van je achterlicht vd auto naar de stekkerdoos en je loopt geen risico op een bekeuring. Aansluiten op pool 8 . Succes.

vrgr
JT®


Michiel antwoordt op 28 juni 2010:

"Als de typegoedkeuring is afgegeven voor de gestelde datum dan kan dat type nog zonder lampen afgeleverd worden. Of is dit een vreemde veronderstelling?"

Ik vind het geen vreemde veronderstlling, maar ik ga er van uit de ze onjuist is. In de regelgeving wordt namelijk steeds gesproken over de datum van eerste ingebruikname in Nederland, niet de datum van typegoedkeuring.

Ik interpreteer dat zo, dat het voertuig op de datum vermeld op het kentekenbewijd deel 1A, moet voldoen aan de dan geldende voorschriften.

Overigens snap ik er niets van waar die datum van 1997 ineens vandaan komt. Dat was toen het mistachterlicht kwam, over achteruitrijlichten had toen nog niemand het, en ook bijna geen enkele aanhanger had er één.

Rara, politiepet!

MV


Ton antwoordt op 28 juni 2010:

---quote---
Overigens snap ik er niets van waar die datum van 1997 ineens vandaan komt. Dat was toen het mistachterlicht kwam, over achteruitrijlichten had toen nog niemand het, en ook bijna geen enkele aanhanger had er één.
---end quote---

Tja, en da's dus waar ik me ook suf over pieker.....
Het in mijn vorige reactie weergegeven wetsartikel werd mij aangereikt door een politiefunctionaris.

Ik heb 'm (per e-mail) gewezen op het RDW document + het feit dat vrijwel geen enkele caravan van wat minder recente datum (b.v. '98) is uitgerust met (een of twee) achteruitrijverlichting.....
Ik heb nog geen reactie gehad.....


Michiel antwoordt op 28 juni 2010:

Ik wil daar nog aan toevoegen dat ik mijn twijfels heb over het nut. Over het nut van de verplichting dan wel te verstaan, niet over het nut van de de verlichting als zodanig. Ik had in de jaren 60 op mijn FIAT 500 al twee achteruitrijlichten gemonteerd dus vond ik het kennelijk zinvol. Ook mijn Home Car uit 1978 heeft sinds 1999 een achteruitrijlicht. Eveneens zelf toegevoegd. Maar ik ben een beetje een lampjesgek, dus ik tel niet mee.

Van oorsprong was het achteruitrijlicht bedoeld om zelf wat te kunnen zien. Voor een aanhanger is dat al wat twijfelachtig want je ziet sowieso toch al niet veel. Later verschoof de functie meer in de richting van een waarschuwing aan het achteropkomend verkeer. Ook voor een aanhanger zeker zinvol. Misschien nog wel meer dan voor solo. Maar ik vraag mij toch echt af of dat een algemene verplichting rechtvaardigt. En kom me er nu niet mee aan dat dat 30 doden per jaar scheelt, want over die 30 doden heb ik in een ander - wel verkeersgerelateerd - verband drie jaar geleden al eens iets geschreven: http://www.vlist.eu/columns/drempels.htm

En als het echt zo zinvol is, waarom blijven aanhangers onder de 750 kg dan buiten schot? Verliezen de argumenten ten faveure ineens hun kracht beneden de 750 kg? Alsof gewicht iets met zicht te maken heeft! Waarom mistachterlichten wel verplichten voor lichte aanhangers, maar achteruitrijlichten niet? Ik snap het niet.

MV


RobD antwoordt op 29 juni 2010:

" Waarom mistachterlichten wel verplichten voor lichte aanhangers, maar achteruitrijlichten niet? Ik snap het niet."

Ik moet de eerste "lichte" aanhanger van 6mtr lengte en 2.mtr breedte nog tegenkomen. Vaak zijn dit lichte platte bakjes waar achteruit rijlicht met gemak langs en overheen kan. Met een c/van is dit even wat anders.
De taak van een mistlicht is heel anders, het achterop komende verkeer waarschuwen, dit moet hel en duidelijk zijn en niet door een karretje geblokkeerd worden.


Michiel antwoordt op 29 juni 2010:

"Ik moet de eerste "lichte" aanhanger van 6mtr lengte en 2.mtr breedte nog tegenkomen. Vaak zijn dit lichte platte bakjes waar achteruit rijlicht met gemak langs en overheen kan. Met een c/van is dit even wat anders"

Dat hangt er maar helemaal van af hoe "klein" dat karretje is. Bij deze valt het inderdaad wel mee:



Maar bij deze is het al een heel stuk minder:



En natuurlijk heb je ook nog caravans die niet meer wegen dan 750 kg.



Dus...

MV


RobD antwoordt op 29 juni 2010:

...............................................................Ik zat echt te wachten op de eerste die met de welbekende uitzondering kwam.


Michiel antwoordt op 29 juni 2010:

Het zijn|waren toevallig wel mijn eigen spullen, dus van mijn standpunt uit bekeken is het geen uitzondering. Of het nu wel of niet uitzonderlijk is, die achteruitrijlamp is sowiese al gebaseerd op uitzonderingen. Hoe vaak rijd jij met je caravan achteruit in het donker?

Als je kleine aanhangers buiten de verplichting wilt houden, dan moet je de afmetingen als maatstaf nemen, niet het gewicht. Een "lichte" aanhanger kan immers best zo groot zijn dat hij de achteruitrijlichten van de auto afdekt. Gewicht en zicht zijn twee verschillende dingen.

MV


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker