Philippe M. vraagt op 6 maart 2005:
Ik heb een Suzuki GrandVitaraXL7-HDI-16V-80kW en ben geïnteresseerd voor een motortuning(men spreekt van daarna 100kw en een 50-tal Nm meer koppel). Eigenlijk zou ik dit willen laten doen om vlotter met de caravan te kunnen rijden op de autobaan. Nu heeft de auto met de caravan regelmatig extra moeite, waardoor ik vind dat de gaspedaal soms heel diep moet. Alhoewel ik mij bewust ben dat zelfs na een tuning dit nog zal gebeuren, lijkt mij deze optie niet te versmaden, alhoewel..mijn vraag:Is er na een tuning een reëel gevaar voor "brokkenrijden"? Ik bedoel hiermee steeds bij veelvuldig trekken van een caravan, want zonder, geloof ik bij volwassen gebruik, wel in een voldoende betrouwbaarheid. Kan bvb de versnellingsbak wel tegen die meerdruk, wat met de milieutest, het verbruik. Heeft iemand goede of slechte ervaringen met een getunde motor na veelvuldig caravanrijden?
Bert antwoordt op 8 maart 2005:
Ik spreek niet uit eigen ervaring, dat vooropgesteld. Maar ik denk dat het brokkenrisico natuurlijk groter is, maar grotendeels van jezelf afhankelijk. Wanneer je met caravan langere tijd echt gebruik gaat maken van de extra power bij bijvoorbeeld continu tegenwind dan heeft de boel toch meer te lijden, de drukken worden groter, de thermische belasting is hoger. Gebruik je de extra kracht om eens vlot te versnellen of om iets rapper een keer een heuveltje op te vliegen zal er weinig destructiefs gebeuren, lijkt me.
Maar misschien moet je het gewoon eens aan het hoofd werkplaats van je dealer vragen...
Grieko antwoordt op 24 maart 2005:
Meer vermogen zal de levensduur van de auto kunnen verkorten, doch met gebruik van hoogwaardige smeermiddelen zal dit enorm meevallen, misschien zelfs niet merkbaar zijn.
Tuning kan gebeuren naar mengselverhoudingen die de prestaties van de auto verbeteren, er moet dan worden gestreeft naar een maximale trekkracht waarbij het mengsel steeds te rijk is.
Dat heeft uiteraard gevolgen voor de milieubelasting en het is zeer goed mogelijk dat de door de overheid gevraagde Lambda waarden niet kunnen worden gehaald..
ronny antwoordt op 21 augustus 2008:
ik heb zelf geen carvaan of jeep maar een bmw520d e39 van 2001 maar op u vraag qua tunning te antwoorden ik rij er zelf al 5 jaar mee op de bmw staat nu 147.000 km nog geen problemen gehad met de motertunning en ik rij zeker verre van zachtzinnig bijna dagelijks 200 km/h (sorry :p) nadeel heb ik niet van chiptunning en ik rij er toch al 5 jaar mee ik ben zelfs veel sneller dan een 525d
voordeel is
veel meer trekracht op lager toeren tal
minder verbruik
10 km per uur winst aan maximum snelheid maar ik raad het niet aan omdat je anders de moter opblaast gaat hij over de toeren zeker niet doen
voor een caravaan trekker zou ik het zeker aanbevelen omdat je veel meer koppel hebt bij laag toerental ook in de 5de versnelling
het enige tja de prijs ik ben bij een zeer deftige tunner geweest de chip heef mij 700 euro gekost ga bij een deftige dealer en niet bij een amateur misschien kan je ook knn luchtfilter plaatsen een moter met chip heef zuurstof nodig dus luchtfiler heel belangrijk ik zou zeker een sportfilter plaatsen voor uw vitara trouwens ik ben zinnens om zelf een grand vitara te kopen kan u mij deze wagen aanbevelen heb er toch een beetje schrik van ?? wie kan mij overtuigen van de kwaliteit van deze wagen
succes
Rob antwoordt op 21 augustus 2008:
Wat wil je, alleen chiptunning of ga je de moter onderhanden nemen?
Tik in "zoeken" eens tuning in, er is al vaker over gedebateerd
T. Hak antwoordt op 21 augustus 2008:
Kijk eens in een boekje van bv VW. Daar staan dezelfde motoren, echter met verschillende turbo's en managment aanpassingen zodoende varieeren de pk's en kW's.
Albert antwoordt op 21 augustus 2008:
Het is niet alleen belangrijk of het motorblok "sterk" genoeg is om de extra pk's en Nm aan te kunnen, ook de koppeling en versnellingsbak krijgen meer op hun donder.
Jan antwoordt op 21 augustus 2008:
Ronny
"en ik rij zeker verre van zachtzinnig bijna dagelijks 200 km/h (sorry :p) nadeel heb ik niet van chiptunning ".
Jammer voor jou Ronny maar ik heb niet veel bewondering voor je dagelijkse rijgedrag.... Je behoort kennelijk tot de categorie BMW-racers die ik niet graag tegenkom op weg naar mijn vakantiebestemming.
Jos antwoordt op 21 augustus 2008:
Jan leest wel erg letterlijk. Uit de context maak ik op dat ronny dagelijks 200km rijd. Zo niet dan is het echt aso
Carlo antwoordt op 21 augustus 2008:
Ik denk dat er weining caravaners met chiptuning rijden want bijna alle antwoorden komen van mensen die denken dat ze er iets van weten, met goede bedoeling ,maar ik denk dat Philippe M meer heeft aan antwoorden met ervaring.Waar zitten ze.
antwoordt op 21 augustus 2008:
Ervaring, tja, ik heb heel wat ellende chiptuning ellende gezien variërend van buiten gestoken drijfstangen, gesmolten zuigers, uit elkaar gedraaide versnellingsbakken en differentiëlen tot oververhitting, maar er zij er meer die geen brokken krijgen. Het kan dus best goed gaan.
Mij lijkt het Suzuki vermogensprobleem van structurele aard. Mijn ervaring zegt dat het beter is de Grand Vitara te vervangen door een beter/zwaarder gemotoriseerd exemplaar.
Wanneer een motor 25% wordt opgekieteld en je daarna veelvuldig met een combinatie de autobaan opgaat kan je er zeker van zijn dat dit ‘meer’ vermogen bewust of onbewust zal worden ingezet. Hier is geen enkel bezwaar tegen maar je zal er rekening mee moeten houden dat er een groter verslijt zal plaatsvinden en de betrouwbaarheid van de motor zal inboeten.
Kortom, je zal vroeg of laat kunnen worden geconfronteerd met het door jou gevreesde “brokkenrijden”
Grieko schrijft:” Tuning kan gebeuren naar mengselverhoudingen die de prestaties van de auto verbeteren, er moet dan worden gestreeft naar een maximale trekkracht waarbij het mengsel steeds te rijk is.
Dat heeft uiteraard gevolgen voor de milieubelasting en het is zeer goed mogelijk dat de door de overheid gevraagde Lambda waarden niet kunnen worden gehaald..”
»
Waar slaat deze onzin op?
Ronny schrijft:” ……..ik rij er zelf al 5 jaar mee op de bmw staat nu 147.000 km nog geen problemen gehad met de motertunning en ik rij zeker verre van zachtzinnig bijna dagelijks 200 km/h (sorry :p) nadeel heb ik niet van chiptunning en ik rij er toch al 5 jaar mee ik ben zelfs veel sneller dan een 525d
voordeel is
veel meer trekracht op lager toeren tal
minder verbruik
10 km per uur winst aan maximum snelheid maar ik raad het niet aan omdat je anders de moter opblaast gaat hij over de toeren zeker niet doen”
»
Die 200km/uur zal wel 200 km/dag zijn maar verontrustend is natuurlijk dat het maximum wel wordt bereikt en dat misschien wél dagelijks.
Ik ga er gemakshalve van uit dat dit Duitse dagen zijn. Zoniet dan vindt ik het wel stoer hoor en jammer dat je het nodig vindt.
Rico antwoordt op 22 augustus 2008:
Ik rij op dit moment met m'n tweede auto die gechipt is. Ik heb er geen problemen gehad tot dusver. Alleen, ik vraag me af of het probleem van Philippe van structurele aard is. Als dat zo is, zal na chippen de neiging zijn het regelmatig te gebruiken. Dan denk ik dat chippen niet verstandig is.
Mijn mening is dat je een auto moet hebben die de caravan ongechipt al goed kan trekken. Dan kun je het chippen gebruiken als slagroom op de taart. Het chippen heb ik zelf b.v. laten doen om het vanuit stilstand wegtrekken op de helling te verbeteren. De druk op de voorwielen van mijn auto is zo groot (VW Transporter) dat ik ongechipt de wielen niet kan laten doorslippen om de koppeling te ontzien. Gechipt lukt dat wel. Voor de rst neem ik b.v. geen enkele helling volgas, dus van overbelasting van de motor versnellingsbak zal niet snel sprake zijn.
Dus advies aan Philippe: ga eerst na of jouw combinatie ongechipt wel een gelukkige is. Als daarop het antwoord "ja" is, dan kun je redelijk risico-arm laten chippen. Als het antwoord "nee" is, dan of een andere auto kopen of een lichtere carvan. Chippen is dan geen oplossing.
Succes,
Rico
MvO antwoordt op 22 augustus 2008:
Wat is het verschil tussen tuning en chippen???
Jos antwoordt op 22 augustus 2008:
Tunnig kan op diverse manieren: het blok onder handen nemen d.m.v. een andere nokkenas, spruitstuk, uitlaat, inlaat, luchtfilter e.d
Of het motormanagement aanpassen door een andere chip the plaatsen.
Het laatste word veel gedaan, vermogensaanwas gem 10-15%.
MvO antwoordt op 22 augustus 2008:
Jos, mijn vraag was ironisch bedoeld. Rico heeft het hierboven over tuning dmv aanpassingen in het motormanagement syteem waarbij de settings in de chip worden aangepast.
Noem het dan ook chiptuning en introduceer niet weer een nieuwe spraakverwarring door plotseling te schrijven over chippen, ongechipt etc.
Het Nederlands verloederd toch al steeds meer.
Jos antwoordt op 22 augustus 2008:
Wie? Ik? Sorry MvO maar deze opmerking raakt kant nog wal.
Over verloedering gesproken: spiegels in huis? Kijk effen
MvO antwoordt op 22 augustus 2008:
Effen ?? kijken.
Hans antwoordt op 23 augustus 2008:
Aan MvO.
Nederlands verloederd ? In dit geval Nederlands veloedert.
Hans antwoordt op 23 augustus 2008:
Sorry: verloedert
antwoordt op 23 augustus 2008:
Er is een verschil tussen 'tunen' en 'chippen'.
Het verschil zit hem hierin dat met tunnen de winst door mechanisch bewerken uit het blok/kop wordt gehaald en bij chippen gebeurd dit door het motorsturingssysteem aan te passen.
Bij het tunen heeft men te maken met 'ambachtelijke' motormensen. Knutselaars komt men er bijna niet tegen. Wanneer je het 'ambacht' niet verstaat doet de motor het niet meer.
Anders is het met het chippen. Daarbij wordt de motor met geen sleutel aangeraakt en blijft men in de aansturing van componenten, turbodruk, brandstofdruk en tijdstip worden veranderd zonder verder aan de motor iets te veranderen.
Een computerwizard die denkt verstand te hebben van motoren kan zo op een relatief eenvoudige manier een heleboel schade aanrichten.
Jos antwoordt op 24 augustus 2008:
citaat: Een computerwizard die denkt verstand te hebben van motoren kan zo op een relatief eenvoudige manier een heleboel schade aanrichten.
Een computerwizard die denkt verstand te hebben van motoren, maar met de juiste programatuur, kan een heleboel meer PK,s uit een blok halen. Met de goede programma"s voor het chippen is een monteur compleet overbodig. Let wel: nadruk op goede programma"s.
antwoordt op 24 augustus 2008:
Om niet te verzanden in een overloze discussie Jos, een goede programmeur/wizzard/ict-er of ieder andere motoranalfabeet is nog steeds in staat de motor met zijn goede programma versnelt om zeep te helpen.
Ik stel meer vertrouwen in een 'wizard' die ook nog eens weet waar hij, motortechnisch, mee bezig is dan iemand die er onkundig een 'goed programma' in stopt.
Dat maakt nu juist het verschil tussen een goede chiptuner en de prutsers die een boel ellende veroorzaken en de branche een slecht imago geven. Maar ja, voor ieder wat wils.
Een goed programma is niet zaligmakend in deze. Wel de voortduring van motor betrouwbaarheid en daarmee samenhangend een tuning op maat. Veel belangrijker is te krijgen wat er gewenst wordt en binnen de mogelijkheden van het motormechaniek.
Als je dit bedoeld met een goed programma ben ik het ten dele met je eens.
Jos antwoordt op 24 augustus 2008:
Roel, met goede programmatuur bedoel ik niet het programma wat hij erin stopt, maar waarmee hij de chip tuned. Wezenlijk verschil.
Goede programmatuur heeft van zichzelf al een ingebouwde veiligheid waardoor er niets "over de top" kan worden gejaagd.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.