Caravantrekker.nl

Kia Sportage II en veiligheid

Bert vraagt op 28 juli 2010:

Meer een opmerking, geen vraag, ook niet echt een uitnodiging tot een discussie, of het moet van insiders van Kia of Hyundai komen!

In aansluiting op zustermodel Hyundai ix35 hebben we onlangs ook de nieuwe Kia Sportage II toegevoegd aan onze database. De qua uiterlijk nog stoerdere tweeling zal ongetwijfeld goed verkopen. Ik denk ook terecht. Het zijn leuke en af en toe ook vermakelijke auto's die goekoper zijn ook dan... enzovoortsenzovoorts. 😉

Maar een kleine waarschuwing is op z'n plaats en dat is het toegestane trekgewicht van sommige modellen. Net als de Hyundai ix35 mogen de handgeschakelde tweeliters 1900 kg trekken. De diesels 2000 kg en de automaten 1600 kg.

Als met de ix35 2.0 benzine daag ik naast Hyundai ook Kia uit ons aan te tonen dat met het toegestane trein- en trekgewicht de boel heel blijft op een hellinkje van 12% op zeeniveau na de vierde keer optrekken vanuit stilstand. En als Kia en Hyundai niet reageren is er ook nog de RDW, die deze ogenschijnlijke gotspe heeft geautoriseerd.

Ten tweede hecht caravantrekker.nl aan veilige, stabiele, door normale mensen controleerbare combinaties. Eén aspect om dat te bereiken is een verstandige gewichtsverhouding tussen caravan en trekauto. Na zeer veel praktijkervaring met een breed aanbod aan combinaties hebben wij sinds kort gemeend zelf een advies-maximum gewichtsverhouding te gaan hanteren. Het beladen gewicht van de caravan zou niet hoger moeten zijn dan het lege gewicht van de auto. Beter is nog de grens te leggen op 75% wanneer je weinig of geen ervaring hebt opgebouwd met caravancombinaties. Met een kentekengewicht tussen 1355 en 1576 kg is het dus buiten kijf dat de maximum trekgewichten - indien als caravan - voor deze auto's veelal buiten proportie zijn.

Dat je dus een stabiele korte tweepaardstrailer ment met je Kia Sportage danwel Hyundai ix35 is heel wat anders dan een evenzware 1900 kg zware tandemas Hobby Landhaus van een metertje of 9 - om maar eens wat te noemen. Daarover kunnen we ook steggelen trouwens, maar toch. Lengte doet er toe. Size does matter, but weight also... 😉

Moet ik toch denken aan een heel ander soort auto, een dikke zware Defender, je weet wel van LandRover. Die dingen zijn niet alleen (terecht) stoer - omdat ze kunnen wat ze beloven! Maar wat als je 100 rijdt met een Hobby (Landhaus) erachter van 1900 kg?? Is dit als grap bedoeld? Nee! Een LR is op zich een wereldauto maar op de snelweg met een dikke caravan erachter wellicht toch wat minder dan een toch wel redelijk sophisticated stadsterreinvoertuig als genoemde tweeling. ?! Of niet?! Wat gebeurt er wanneer je met deze twee combinaties met 100 op de Route du Soleil ineens een elandproefje dient te volbrengen. Komt niet voor daar? Er zal maar ineens een flinke balk op de weg liggen - of een kind oversteken... Nah, ik bedoel dat je altijd wat kan overkomen en - dus - je ook dan de combinatie dient onder controle te houden.

Ik denk dus dat beide combinaties bij die excersitie de bietenrug opgaan. De Koreaanse vanwege het geringe eigen gewicht, wielbasis en verzin het maar. De Britse vanwege de te geringe snelweg- rechtuitstabiliteit. M.a.w. de te sterke nadruk op terreincapaciteit.

Weet je wat je dus zou moeten doen? Weten waarmee je onderweg bent en met de sterke danwel zwakke punten rekening houden. Dan kan je weinig gebeuren hoor! Vooral als je rekening houdt met de sterke en zwakkere eigenschappen van jou als 'menner' van het span! Die auto is het punt niet.... Jij als cock in die BMW wél...

BMW? Wie heeft het nu over BMW? Ik niet, ik begon over stoere schapen, meer niet... Haha 😉

Naar laatste bijdrage

Reacties:

L. antwoordt op 28 juli 2010:

Keep up the good work!! 😉


Willem1 antwoordt op 28 juli 2010:

Bert "En als Kia en Hyundai niet reageren is er ook nog de RDW, die deze ogenschijnlijke gotspe heeft geautoriseerd"

Bovenal mijn compliment dat je de knuppel in het hoenderhok werpt, maar natuurlijk wel bij de les blijven.
Allereerst wordt ieder auto vanuit de fabriek met een Cert. of Conformity afgeleverd. Het onderliggende ontwerp en de fabrikageprocedure is dan door een Authorized Inspection Agency beoordeeld en goed bevonden.
Als de bewijzen daarvan aanwezig zijn kan de RDW niets anders als toelating verlenen. Dus daar moet je het niet zoeken.

Tweedens met betrekking tot het heel blijven zie ik Kia als enige autofabrikant wel 7 jaar garantie verlenen hoef je bij de duitse merken niet om te vragen denk ik.

In de opmerking mbt. de gewichtverhouding trekauto-aanhanger kan ik me geheel vinden alleen heeft dat niets met het merk van doen dat gaat voor ieder merk min of meer op.
Ben je ervaren als chauffeur kan je je wellicht iets meer veroorloven maar ja met één of twee keer per jaar naar de Costa Brava wordt je natuurlijk nooit ervaren.
Voor mij zit de veiligheid toch in de persoon die beseft met welke combinatie hij rijdt en wat de rijkdom is van zijn gezin dat op hem vertrouwd.

Helaas is met dit laatste veel meer mis dat met onze voertuigen getuige de bravour waarmee ieder jaar weer de rijtijd van 12 uur naar Spanje als persoonlijk record wordt geponeerd.


John antwoordt op 29 juli 2010:

" Tweedens met betrekking tot het heel blijven zie ik Kia als enige autofabrikant wel 7 jaar garantie verlenen hoef je bij de duitse merken niet om te vragen denk ik" .

Lees de voorwaarden eens goed door, ook de kleine lettertjes en die 7 jaar garantie is al heel snel zeer beperkt.


Frans antwoordt op 29 juli 2010:

De stellingname van caravantrekker.nl tegen onverantwoorde treingewichten is alleen maar toe te juichen al is het maar ter waarschuwing van potentiële kopers. Gelikt uitziende auto’s met grootse officiële specificaties en typegoedkeuring van een rijksdienst (voor wie is die er eigenlijk?) winnen het bij het grote publiek helaas van gezond verstand en praktijkervaring van geroutineerde caravanners, gestimuleerd overigens door de discutabele tendens van steeds zwaardere caravans en door de gewichtsbelastingen op auto’s van onze overheid.

Eerder heb ik al een vrouw geciteerd die na aankomst op een Oostenrijkse camping nog in de stress van de heenreis melde ‘ik zal blij zijn als we weer thuis zijn en alles is goed gegaan’ en dat terwijl ze zich op het rondtrekken met de caravancombinatie zou moeten verheugen. Haar man reed een Tucson 2.0 met een kolos er achter.
September 2008 arriveert op de camping van Ceyreste een Duitse SUV met grote Büstner 5.6m. De zeer steile toegangsweg had de combinatie blijkbaar overleefd, maar wegtrekken na het inchecken op de matige helling was er niet meer bij a.g.v. de gravel op het asfalt. Met wat duwhulp verdween de combinatie uit de rook van de koppelingsplaat. Een kwartier later op een camping helling was het gebeurd: caravan vastgeschaard en de lucht van bandenrubber en koppelingsplaat streden om de eer. In alle bescheidenheid heb ik trekhulp aangeboden en de caravan op zijn plaats gezet. De SUV was een Kia Sportage 2.0
Dit voorjaar staat bij een boomkweker in de buurt een SUV met een tandemasser, beladen met coniferen. Volkomen vlakke, halfverharde ondergrond. De combinatie kwam geen centimeter van de plaats en werd weer afgeladen. De bijrijdster vol ongeloof: ‘..en er zit nog wel een twee liter motor in’ (Santa Fee).

Ik wil absoluut geen kruistocht aanmoedigen tegen merken, maar het kan nauwelijks toeval zijn dat het telkens gaat om gewichtswanverhoudingen met te beperkte aandrijflijn. Mooie auto’s die met een veel te zware bak op pad gaan, ver buiten de marge van mogelijke compensatie door een goed chauffeur. Zonde. De leverancier zou verstandiger moeten zijn!
Een wettelijke beperking van gewichtsverhoudingen van combinaties zou in Europees verband moeten worden afgesproken. De caravanbranche zal dan gedwongen worden om meer geschikte tour(!)caravans voor populaire auto's op de markt te brengen.


Willem1 antwoordt op 29 juli 2010:

John ieder merk heeft zijn uitzonderingen gespecificeerd dus ook Kia. Zelf heb ik geen Kia, denk ook niet dat ik er ooit een zal kopen. Niet te min zijn er hier veel rijders die trots zijn op hun koreaan en ik gun ze dat.
Kan jij specifieke uitzonderingen in de garantievoorwaarden noemen mbt "aanhangerschade"

Als Bert wilde aangeven dat het niet verstandig is om zonder meer het max. toegestane trekgewicht van een auto, ongeacht welk merk dan ook, als een veilig onder alle omstandigheden criterium te hanteren dan ben ik het geheel met hem eens.
Let wel dit geldt dus voor alle merken en evenzo voor alle overige specificaties (snelheid, remweg ,draagvermogen etc.) van een auto. Fijn idee als je weet dat auto daarop is getest maar onverstandig als je continu deze grenzen als standaard hanteerd.


Maar je kan m.i. niet de Kia- en Hyundairijders ongerust maken (en daarmee impliciet alle andere merkenrijders gerust stellen) met een stukje waarvan je weet dat nog het RDW nog de importeur hierop kunnen reageren.


Frans antwoordt op 29 juli 2010:

Je moet eigenaren bewust maken, en daardoor ongerustheid voorkomen. Het gaat over merken die terecht een groot marktaandeel hebben verworven, maar waarbij de importeur/leverancier een grote verantwoording neemt door aanlokkelijke specificaties te stellen zonder beperkende toelichting en een RDW die dat gewoon laat gebeuren.

De gevolgen van overbelasting bagatelliseren met een lange garantietermijn is ook misleidend. Dan kun je beter een redelijke termijn hebben voor het waarborgen van kosteloze reparatie van fabrieksfouten en voor de rest een merk dat geen claims veroorzaakt 😉


Bert antwoordt op 29 juli 2010:

De RDW is zo'n 'Authorized Inspection Agency'. Een Europese zusterorganisatie van de RDW heeft die auto goedgekeurd. Ik als Nederlander heb niets te maken met die andere organisatie, wel met Europese wetgeving, zo ook Hyundai en Kia en haar importeurs.

Ik heb niet specifiek willen aangeven dat genoemde trekgewichten bij Kia of Hyundai onverstandig zijn Willem1. In algemene zin is dat namelijk zo, ook bij andere merken. Ik heb daar zelfs begrip voor zolang het maar geen caravan betreft. 😉

Nee, ik doel in het eerste deel van mijn betoog op ons 'sterke vermoeden' dat de ix35 en de Sportage niet aan een simpele eis voldoen, n.l. wegkomen op een helling van 12%. Heel blijven is tot daar aan toe*, je komt niet eens weg! Aangezien dat ook al was met de vorige 2.0 liter benzine edities (Tucson en Sportage) - zie ook diverse TAvhJ verkiezingen - wilde ik potentiële kopers waarschuwen.

* Over de lange garantie. 7 Jaar op een koppeling? De dealer ziet je aankomen.


Andreas antwoordt op 29 juli 2010:

"De RDW is zo'n 'Authorized Inspection Agency'. Een Europese zusterorganisatie van de RDW heeft die auto goedgekeurd. Ik als Nederlander heb niets te maken met die andere organisatie, wel met Europese wetgeving, zo ook Hyundai en Kia en haar importeurs."
Bert, een CVO bestaat al een hele tijd uit deelcertificaten. Dat betekent dus dat verschillende technische onderdelen apart zijn goedgekeurd. Ook dus dat de deelcertificaten uit verschillende Europeesche landen zijn verkregen voor het maken van 1 complete CVO voor een auto. Alle deelcertificaten worden dus technisch een complete auto. Als Hyundai en Kia zo'n hoog trekgewicht trekgewicht hebben gekregen, IS dat volgens de Europeesche richtlijnen, of kun je anders aantonen?
Daarbij zijn er genoeg voorbeelden van dit soort gevallen. Kijk maar naar een bepaald type Ford Mondeo 2.0 benzine met 1800kg trekgewicht (kan volgens mij ook niet) of het verhaal van Renault. Een hoog trekgewicht afgeven maar beperken op het treingewicht.
Zolang er in Europa nog verschillend wordt omgegaan met trekgewichten, kijk maar naar de kentekenbewijzen, zal er niet veel veranderen hieraan. Voorbeelden zijn Duitsland met een trekgewicht bij 12% en een hogere trekgewicht bij 8%. Of Frankrijk, zij vermelden alleen het treingewicht.
Europa is naar jaren nog steeds geen 1. Off topic, de snelheden met aanhanger c.q. caravan.


michiel antwoordt op 29 juli 2010:

Die hoge trekgewichten zijn erg praktisch wanneer je paardentrailer of iets dergelijks hebt. Maar soms is het kennelijk nodig om mensen meer bewust te maken.......getuige de combinaties die je op de weg tegenkomt.

Die tot bijna op de grond hangende lease stations met een veel te grote caravan, omdat het op papier mag!

Een kennis van mij meende met een Astra station 1.7 cdti (125pk) een vijfkoppig (en diklijvig) gezin en caravan van 5 meter naar Spanje te kunnen bewegen....onder het mom " ze zeiden dat het kon bij het caravanbedrijf, want mijn auto kan 1400 kg trekken". Dat was de eerste, en dus meteen de laatste keer dat ze dat hebben geprobeerd....de 2 jaar oude Astra heeft de strijd in Luxemburg opgegeven....motor oververhit, kapot, veel rook. Ik heb zo'n vermoeden dat ze de heuveltjes hebben geprobeerd in zijn 5 te nemen!!

Je zou zeggen dat wanneer je even stilstaat bij de feiten van je potentieele trekauto je vanzelf tot de conclusie komt dat je geen 2000kg achter een Sportage of 1800kg achter een Mondeo moet hangen. Volgens mij zijn er best veel auto's met buitenproportionele trekgewichten....en eigenlijk zouden we die beperking van het treingewicht moeten toejuichen....als mensen het zelf niet begrijpen, dan maar verbieden.


Bert antwoordt op 29 juli 2010:

Michiel, je zit wat mij beteft op een verkeerd spoor. Die 1800 kg Mondeo dateert van voor de eis dat een treingewicht weg moet kunnen komen op 12%.

Het gaat hier niet om een onderdeel van de auto en een goedkeuring daarvan. Het gaat zelfs niet om de trekhaak, maar aan een eis waar een voertuig als geheel aan moet voldoen. Overal in Europa. Renault en andere merken doen dat soms door het treingewicht te beperken, dat is tenslotte waar het om gaat.


l.p. antwoordt op 29 juli 2010:

Bij alle combinaties is mijnsinziens de belangrijkste factor de chauffeur. Rijdt niet te hard (90 km), schakel op tijd terug, laat je niet gek maken door al die wilde verhalen van ik ben in zoveel uur naar Spanje gereden.

En het zogenaamde nieuwe rijden vergeten met een aanhanger.

Wel vind ik een probleem, het steeds zwaarder en groter worden van de caravans, terwijl de autofabrikanten steeds lichtere auto`s in gewicht bouwen.

Maar met wat voor een auto (betaalbaar) kan ik over 5 a 10 jaar nog mijn 1500kg zware (beladen) Fendt 470 trekken?

Waarschijnlijk weegt de nieuwe fendt 470 over 10 jaar beladen wel 1700kg.

Dus het einde van de caravan is in zicht en dus meer campers zoals bij onze buurlanden.


RobD antwoordt op 30 juli 2010:

Bert, ik denk niet dat er enige reactie komt van de Koreanen. Zou jij een verkoopargument de grond in geboord zien worden? ook al is dit maar ten dele waar. (Gelijktijdig komt de vraag boven, wat zouden ze doen met eventuele claims, maar dat is van later zorg). De 75% regeling vind ik een goede verhouding maar als we kijken wat er zich voortbeweegt op de wegen kan 70-75% thuisblijven denk ik. Tussen mogen en kunnen is een wereld van verschil en het verbaasd mij ieder jaar weer dat combinaties de reis heen en weer afronden, "zonder een centje pijn"

@ L.p. Lees het betoog van Bert eens goed, het heeft niets te maken met de bestuurder maar de mogelijkheden van bepaalde combi's.


Ruud antwoordt op 30 juli 2010:

Ook mij verbaasd het al heel lang, de enorme combinaties welke vaak op 100% zitten en de snelheden waar zo af en toe mee gereden wordt.

Heb het eerder al kort aangegeven, maar begin dit jaar zijn wij geschaard en dat hoop ik nooit meer mee te maken, ook van een ander niet.

Over de combinatie, er stond een Korando voor. Die van mij mocht 3000 kg trekken, maar latere jaargangen zijn verhoogd naar 3500 kg. Er hing maar een 450 er achter met een max toelaatbaar gewicht van 1500 kg. Een veilige combinatie zou je zeggen. Met ook nog een korte oversteek. Ook mijn rijsnelheid ligt gemiddeld rond de 90 km/h. Als de verkeerssituatie dat toelaat.

En toch ging de combinatie, in een fractie van een sec was ie gedraaid en de combinatie van de weg geschoven.

Ja, het was begin februari en er lag sneeuw. Had er al een dag in gereden en dat was met beleid best te doen. Maar we zijn op een ijsplaat terecht gekomen en met de achterwielaandrijving ging het daarop goed mis. Hield er al rekening mee, reed nog geen 60 km/u, heb een (solo) slipcursus gedaan. Ben zelf veiligheidskundige (bedoel te zeggen dat het altijd mijn speciale aandacht heeft) en toch gingen we.

Gelukkig hadden wij niets. De boel was total loss.

Bij het uitzoeken van een nieuwe combinatie ging onze voorkeur weer uit naar een 450 er en beslist niet groter. De dealer (een hele grote)had er niet zo veel staan en op mijn vraag waarom niet, zie ie dat ze moeilijker aan de man zijn te brengen dan de grotere. Dit bevestigd eerder gegeven commentaar dat er een tendens naar "steeds groter" is.

Mijn bedoeling met dit verhaal is dat ik hoop dat kopers nog eens goed kijken waar ze mee op pad willen. Zo'n ervaring als van ons wens je niemand toe.

Ruud


Pieter antwoordt op 30 juli 2010:

l.p. gaf aan, dat auto's steeds lichter worden en caravans steeds groter en zwaarder.

Het is natuurlijk wel zo, dat die grote caravans er komen naar aanleiding van een vraag in de markt. Ik ben het met Ruud eens, dat aanstaande kopers zich eens goed moeten bedenken, voor ze zich aan een nóg grotere caravan wagen.


michiel antwoordt op 30 juli 2010:

Bert...hoezo verkeerde spoor? Die mondeo mag in mijn ogen onverantwoord veel trekgewicht meenemen, zoals de Sportage II. Het grootste probleem is in mijn ogen dat mensen hiermee legaal de openbare weg op gaan. Los van het feit of ze op een 12% helling nog kunnen wegkomen is dat in mijn ogen levensgevaarlijk (zeker ook voor de rest van het verkeer).

Een hele korte eerste versnelling (of misschien een beresterke koppeling) zorgt dat je met een zware last kunt wegkomen op een helling. Je haalt daarmee de eis van het RDW, maar de verhouding is nog steeds zoek. Mensen moeten vooral meer hun verstand gebruiken, en voordat ze tot aanschaf (of reizen) overgaan deze site eens aandachtig in zich opnemen.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 30 juli 2010:

Waar het vooral om gaat is dat Kia/Hyundai hun eerste versnelling dusdanig lang hebben gemaakt dat volgens onze berekeningen het heel veel moeite kost om op 12% met 1900 kg op zeeniveau weg te kunnen rijden. Wij rekenen 10% uit, maar daar zit best een marge in als je alles zou vragen van je koppeling. 12% kan dus met heel veel kunde wel maar of de boel heel blijft..... dat vragen wij ons zeer af.
Met zo'n auto de bergen in.... op 1500m hoogte is 8% al te veel en 8% is niet veel!

Kortom, maak voor aanschaf vooral een berekening en interpreteer de cijfertjes juist! Eventueel kan een aankoopadvies daarbij helpen.


Andreas antwoordt op 30 juli 2010:

Maar op een als feit neergelegde bewering (naar mijn gegevens) is nog geen antwoord gegeven. Waar klopt het verkregen trekgewicht niet volgens de Europeesche richtlijn ?


Bert antwoordt op 31 juli 2010:

Lijkt me toch niet zo moeilijk Andreas, de auto kan volgens ons iets niet wat hij volgens eisen die in het pakket van typegoedkeuring liggen besloten wél zou moeten kunnen.


Andreas antwoordt op 31 juli 2010:

m.a.w. een nieuw project voor jullie, lijkt mij. Een idee om internationaal te gaan en aanpassing van de Europeesche richtlijnen te regelen. Caravantrekker in de politiek, een nieuwe partij.
In de praktijk rijdt, naar mijn mening, veel te veel mensen met een te grote c.q. zware caravan voor de auto. De Kia en Hyundai zijn twee voorbeelden van te hoge trekgewichten, maar er zijn veel meer voorbeelden van dit soort "fouten" op het kentekenbewijs.


JAvdHaar antwoordt op 1 augustus 2010:

Zoals reeds eerder gemeld op het ix35forum zijn wij gisteren teruggekomen uit Spanje met een ix35 2.0 benzine en Solifer S4 (1350 kg, 70kg kogeldruk) De snelheid waarmee we ons over de route Soleil konden voortbewegen was niet meer dan 85 km/uur (met Tucson 2.0 met gemak 110 zonder problemen) alle oneffenheden, vrachtauto"s en wind invloeden worden doorgegeven aan de auto waardoor het sturen erg onrustig/zenuwachtig is.
De achtervering van de ix35 is te slap en in combinatie met de electrische stuurbekrachtiging is het een combinatie waarmee ik niet nog eens de reis naar Spanje zal maken (dit jaar was de 25e keer)


JH Vis antwoordt op 1 augustus 2010:

Jammer dat de combinatie zo teleurstelde. Niet iets wat je hoopt natuurlijk. Ik begrijp de teleurstelling wel, ik zou ook geen trek meer hebben om met zo'n combinatie op pad te gaan. Er zijn echter legio maatregelen om de boel weer op de rails te krijgen. Te beginnen met het aanpakken van de te zachte vering, is niet zo vreselijk duur. Daarna wellicht de banden velgen (Bv 18 Inch om de wanghoogte verkleinen). Misschien heeft de dealer een setje te leen om eea uit te proberen. Vaak wordt vergeten dat het de achterkant is die de auto stuurt. Als het daar niet pluis is moet er door de voorwielen voortdurend gecorrigeerd worden. Succes met de oplossing(en). Ben ervan overtuigd dat het gaat lukken!!!


JAvdHaar antwoordt op 1 augustus 2010:

Beste heer Vis.
Zou het aanbrengen van hulpveren voldoende zijn of praten we over een compleet ander soort veren?
De ix35 is een style-uitvoering en staat nu al op 17 inch velgen, band Hankook Optimo K415 225/60 R17 99H dus heeft verhoging naar 18 inch dan nog zin?


leo antwoordt op 1 augustus 2010:

Bert beweert in zijn opening dat het rijden met een paardentrailer niet te vergelijken is met het rijden met een lange caraven, de feiten liggen toch iets genuanceerder,
Een 2 paardstrailer is bijna even breed als een flinke caravan en weegt rond de 750 kg, laad daar 2 paarden in van samen 1200 kg en je hebt een combi van tegen de 2000 kg.
Op zich is dat heel stabiel, maar dan komt het, het beweegt, en hoe !! in bochten kan er zo maar 1000 kg naar links of rechts gaan hangen, en wat te denken van remmen als er 2000 kg naar voren duwt. Het rijden met z`n combinatie is vele malen gecompliceerder dan een caravan. Het gaat niet voor niets zo vaak mis, mensen met een geschikt rijbewijs hebben geen idee wat voor een krachten er op de auto losgelaten worden door het gewicht en vooral de beweging.


Jan antwoordt op 1 augustus 2010:

Hoe zie je dit dan Leo?: mensen met een geschikt rijbewijs hebben geen idee wat voor een krachten er op de auto losgelaten worden.. Of bedoel je daar een NIET geschikt rijbewijs. En wat heeft dat rijbewijs met inzicht te maken?

Overigens heeft een (korte) paardentrailer niet zelden een tandem as-stel en heeft de massa (lading) vrij geconcentreerd rond de as(sen).
Iets heel anders dan een populaire +5 mtr klasse caravan met veel massa op de uiteinden door kop- of eindkeukens en/of laad/bergruimte onder bed in het vooronder of als ‘garage’ aan het achterschot.
Het is niet alleen de totaalmassa maar de verdeling daarvan en dat is wat Bert zeer terecht opmerkt, een heel verschil.


leo antwoordt op 1 augustus 2010:

De opmerking over het rijbewijs slaat op het feit dat je met een e achter b met genoemde combinatie mag sturen maar dan nog geen chauffeur bent natuurlijk.
Blijf erbij dat Bert m.i. het doet voorkomen of een com. met een caravan van 6 mtr. moeilijker is dan de door mij geschetste combinatie.
Zoals aangegeven zit het probleem bij de paardentrailer vooral in de "levende have"het beweegt op de meest onverwachte momenten.
Bij een caravan daarentegen zijn risico`s en veel beter in te schatten, wind bergaf e.d.


Jan antwoordt op 1 augustus 2010:

En daar ga je de mist in Leo.


JH Vis antwoordt op 1 augustus 2010:

Zou het aanbrengen van hulpveren voldoende zijn of praten we over een compleet ander soort veren?

Meestal zijn hulpveren afdoende. Deze worden in combinatie met de huidige veren gemonteerd.

De ix35 is een style-uitvoering en staat nu al op 17 inch velgen, band Hankook Optimo K415 225/60 R17 99H dus heeft verhoging naar 18 inch dan nog zin?

Het verschil zal niet groot zijn alhoewel verschillende merken banden met dezelfde maat onderling al een heel ander weggedrag kunnen vertonen. Het kan zijn dat de huidige banden een slappe wang hebben voor meer comfort. Overschakelen op bv een run-flat band zou dan al een hele verbetering kunnen zijn. Ik zou dit alleen overwegen indien hulpveren (nog) niet het gewenste effect hebben. Altijd eerst een set (via dealer) uitproberen.

Ik lees op internet meer verhalen met wegliggingsproblemen van dit type Hyundai, ook zonder caravan. Misschien eens een praatje met de dealer / importeur maken? Zij moeten dit toch ook vernomen hebben.


Pieter antwoordt op 1 augustus 2010:

Makkelijke kreet, waarom gaat hij volgens jou de mist in?


Pieter antwoordt op 1 augustus 2010:

Ow, er kwam ineens een bericht tussen! Jan, waarom gaat hij de mist in?


Jan antwoordt op 1 augustus 2010:

Vrij simpel Pieter.
Leo stelt dat het rijden met een paardentrailer veel moeilijker is dan met een caravan omdat de risico’s bij het rijden met een caravan veel beter zijn in te schatten.
Maw mag je daaruit begrijpen dat wanneer het met de caravan rijden mis gaat je daar zelf de oorzaak voor bent ondanks dat je het juiste rijbewijs hebt.
Aan de andere kant stelt hij dat het rijden met een paardentrailer pas echt moeilijk is omdat daar “levende have” mee wordt vervoerd.

Als je het dan hebt over risico’s inschatten denk ik dat je met de paardentrailer het beste af bent. Dit om eerder genoemde technische aspecten maar zeker omdat je het gedrag van “levende have” pas echt slecht kan inschatten en je daar constant je rijgedrag op moet aanpassen. Als het goed doet omwille van de “levende have” kom je dus met een paardentrailer niet in rijtechnische onoverkomelijke problemen.
Nu, aan de andere kant met een caravan bergaf en dan ingehaald worden door een racende touringcar en door de kopwind in de spoorvorming terechtkomen, ……dat zijn minder prettige situatie’s.
Een heel verschil dus…makkelijk zat toch?


Pieter antwoordt op 2 augustus 2010:

Eerlijk gezegd vind ik dat je zelf de mist in gaat door dingen tussen de regels te zien die er niet staan.
Ik lees het zo: aan een caravan kun je wennen, maar aan een geladen paardentrailer wennen is geheel andere koek.
Dat heeft dus nauwelijks iets van doen met vakkundigheid van de ene of de andere bestuurder.


Leo antwoordt op 2 augustus 2010:

En daar ga jij dus ook de mist in.


Matthias antwoordt op 2 augustus 2010:

Van mij mag de mist al optrekken.


Frans antwoordt op 2 augustus 2010:

@Leo: “Bert beweert in zijn opening dat het rijden met een paardentrailer niet te vergelijken is met het rijden met een lange caravan, de feiten liggen toch iets genuanceerder”
Leo maakt hier wel een punt, ofschoon dat door caravanners die nooit met een beladen tweepaards trailer gereden hebben niet snel beaamd zal worden. Ik mag stellen dat ik lange ervaring heb met beide. Als met de bewering ‘niet te vergelijken’ bedoeld wordt ‘heel verschillend’ kan ik er enigszins in mee gaan. Als bedoeld wordt dat het gemakkelijker is, zeker niet!

Door de bewegende massa en een zwaartepunt dat in vergelijking met een caravan extreem hoog ligt is het gevoel totaal anders. Met een caravansnelheid over een rotonde betekent – wanneer de paarden meewerken - dat de trailer op zijn kant gaat, ongeacht de trekauto.
Door de hoge en soms bewegende massa en de korte lengte van de trailer krijg je extreem wisselende kogeldruk. Belading wijzigen gaat niet. Dit speelt bij het rijden op de weg en zeker ook bij terreinovergangen (bijvoorbeeld het uitrijden van een parkeerterrein). Wegens dat krachtenspel kun je als trekker het best een zware jeep (-achtige) hebben of een zware bus, die 150 kg oplegdruk kunnen verdragen. Mijn combinatie heeft rijklaar een 100% verhouding en daarmee is 80 km/u echt de grens. Met een trekauto die 250 of 300 kg lichter is en wel 1800kg of meer mag trekken, is n.m.m. 60 km/u het hoogst verantwoorde maximum en moet je dus van rijks- en provinciale wegen weg blijven om het andere verkeer niet te gijzelen. Ik zou zelf een trekker van minimaal 2 ton adviseren. Het kan dus het nog steeds handig zijn om lokaal een trailer te mogen trekken met bijvoorbeeld een Kia met hoog trekgewicht; je moet alleen heel goed weten wat je er mee kunt en wat niet.

De caravanproblematiek wordt opgeroepen door de 100 km/u die je met een combinatie veilig moet kunnen rijden. Dat is bij een paardentrailer niet aan de orde.


@Eric antwoordt op 2 augustus 2010:

De caravanproblematiek wordt opgeroepen door de 100 km/u die je met een combinatie veilig moet kunnen rijden. Dat is bij een paardentrailer niet aan de orde.

Die snap ik effe niet, je moet veilig 100 km per uur met een caravan kunnen rijden?


Frans antwoordt op 2 augustus 2010:

Ja. Technisch moet een combinatie (vind ik) 100 kunnen rijden zonder dat je meteen een bergingsbedrijf hoeft te bellen. Je bent dan toegerust wanneer de snelheid net even hoger komt dan de anwb-adviessnelheid of de snelheid die de motorisering normaal toelaat (afdaling, wind mee, net even niet opgelet…)
Ook de rijder die 84 km zat vindt en toch besluit een 83 km rijdende va in te halen, kan dan met een droge broek gewoon ff wat gas bij geven om de linker rijstrook te ontlasten 😉


Rob antwoordt op 3 augustus 2010:

Volgens mij geldt deze discussie niet alleen voor Kia en Hyundai, maar voor meer auto's in deze klasse.

Neem de Toyota RAV4 2wielaangedreven benzine: vergelijkbare motor als de Sportage, alleen het max. koppel komt iets eerder vrij (4000 tpm resp. 4600 tpm) Auto weegt 1400 kg en mag maar liefst 2000 kg trekken! De RAV4 heeft dan wel weer een 6 bak.

Dan de Subaru Forster benzine. Deze motor heeft minder pk (150) maar een vergelijkbaar koppel als de Sportage/Rav4, waarbij het max. koppel iets eerder vrij komt dan bij de Sportage/RAV4 (bij 3200 tpm). De Forester weegt 1440 kg en mag ook liefst 2000 kg trekken. Daarbij heeft de Forester ook nog eens geen 6-bak.

De overbrengingsverhoudingen van bovenstaande auto's ken ik niet (ik heb geen trekkrachtberekening gemaakt), maar het lijkt me dat ook voor deze auto's met 'ouderwetse' benzine motoren 2000 kg toch echt te veel is.


michiel antwoordt op 3 augustus 2010:

Op een helling twijfel ik niet aan de capaciteten van de forester....die heeft namelijk lage gearing.

2000kg m.i. zowieso teveel voor een auto van 1450kg leeg!


Bert antwoordt op 3 augustus 2010:

Ja inderdaad. De Rav 4 2.0 zou met de toegestane trein (4070 kg) nog op 9.6% kunnen wegkomen. De genoemde Koreanen op 9,2% (3880 kg). De Forester III in 'laag' is een ander verhaal: 13,2% (4015 kg).

V.w.b. je laatste alinea Rob: daar ben ik het hartgrondig mee eens.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 3 augustus 2010:

Kortom, een trekkrachtberekening zegt meer dan de gegevens uit de folder van de fabrikant!


Ruud antwoordt op 4 augustus 2010:

Beslist mee eens, 2000 Kg hang ik er ook niet achter. Mijn caravan mag ik max beladen tot 1500 Kg, maar dat zit er niet in. Rijklaar leeg weegt ie 1135 kg. Mover en interne airco er in/op en dan loopt het al hard op. Heb alles gewogen toen het er weer in ging en kwam op ong. 1400 Kg totaalgewicht.


JAvd Haar antwoordt op 4 augustus 2010:

Ruud heb je al gereden met je caravan erachter?


Ruud antwoordt op 4 augustus 2010:

Ja, dat hebben we. Zijn naar Bretagne geweest en hebben bewust een aantal malen extra verkast. De combinatie doet het geweldig. Voelt natuurlijk anders aan dan de vorige combinatie (trekker is lichter en oversteek is ietsje langer), maar vol vertrouwen.


Arthur antwoordt op 4 augustus 2010:

Wat er ook aan aanhangmassa toegestaan mag zijn wil uiteraard niet zeggen dat je dat er ook aan moet hangen. Mijn auto weegt leeg 1340 kg en mag 1400 kg trekken. De caravan leeg weegt 1010 kg en mag 1350 kg wegen. Daar kom ik niet aan. Logisch nadenken en vooral verantwoord denken. Aan meer dan 1200 kg zal ik niet komen en in de auto gaat ook nog het nodige (behalve levende have) om de gewichtsverhouding op peil te houden. Al mocht er 1900 kg aan ervan uitgaande dat de auto dat mocht dan zou ik dat nooit en te nimmer doen. Gezond verstand is nooit weg!!!!


Jan antwoordt op 4 augustus 2010:

Is dan een max. treingewicht niet een beperkende factor Arthur? (Franse perikelen)
Dan is die 1400kg trekgewicht niet reëel nietwaar?


Arthur antwoordt op 4 augustus 2010:

Nou Jan, het treingewicht is natuurlijk niet die 1400kg. Dat mag getrokken worden. Zeker is dat een beperking mocht ik meer willen trekken dan die 1400kg. Ik bedoel juist dat ik 1400kg mag trekken maar dat niet zal doen (de caravan mag beladen 'maar' 1350kg wegen)!! Ik streef naar een verantwoorde balans tussen massa voertuig en aanhanger!! In mijn voorbeeld (theoretisch) gaf ik aan dat ALS de auto 1900kg mocht trekken ik het niet in mijn hoofd zal halen er dat ook aan te hangen.


JAvd Haar antwoordt op 19 augustus 2010:

Ruud wat voor uitvoering ix35 heb je met welke bandenmaat, probleem lijkt zich nl eerder voor te doen bij 17" dan bij 18" banden.


Ruud antwoordt op 19 augustus 2010:

Wij hebben geen ix35 of Kia sportage, maar een Subaru Forester. Wij zijn daar tevreden over, zeker met de low gearing er op. Altijd makkelijk in- en uitschakelbaar.

Voelt anders aan dan de Korando welke we eerst hadden (leeggewight 1860 kg en zeer korte oversteek), maar ff wennen en boven 95 km/h kwam ik toch nooit. Ben op vakantie.


Frans antwoordt op 19 augustus 2010:

JAvdHaar 19-08.
De invloed van banden op de stabiliteit wordt behalve door de bandconstructie/-profilering (“karakter”) natuurlijk ook door de maat enigszins bepaald. In algemene zin wordt een band, ongeacht de velgdiameter, instabiel, zwemmerig, wanneer de velgbreedte niet goed is afgestemd op de bandbreedte. De band rust bij een zijdelingse belasting als het ware steeds op één wang.
Dat verschijnsel is sterker naarmate de hoogte/breedte-verhouding lager is en zal dus bij dezelfde band in 18” groter zijn dan bij 17”. Zeker bij een caravanbelasting kan zich dat wreken. Na te gaan is of bij de standaard (17”?) wel de optimale(!) breedte is toegepast voor de betreffende bandenmaat. Dit is zo'n onzichtbare besparing die het in de folder prima doet...


Hay antwoordt op 29 augustus 2010:

Voor alle duidelijkheid! Een tucson 2 liter mag maar 1400 kg trekken.MVG. HAY.


Bert antwoordt op 29 augustus 2010:

Voor alle duidelijkheid, de nieuwe Sportage (type II moet eigenlijk III zijn, maar type I kent niemand meer) mag 1900 kg trekken.


Bert.s antwoordt op 29 augustus 2010:

IK denk dat je ook niet alleen op de cijfertjes en verkooppraatjes van de dealer uit moet gaan.
Je zult ook zelf goed na moeten denken.
En natuurlijk caravantrekker.nl raadplegen.
1900 kg aanhangwagen gewicht vind ik wel erg veel voor een auto van pak em beet 1400/1500 kg.
En als je dan bekijkt bij welk toerental zijn maximale koppel vrij komt dan zou ik het helemaal al niet doen.

Je moet dus zeker niet blind op verkooppraatjes afgaan.


Ruud antwoordt op 29 augustus 2010:

Niet blind afgaan op verkooppraatjes geld ook voor dealers van caravans. Zij weten ook heel goed wat "er achter mag" en wat verstandig is om er achter "te hangen".

Is m.i. een commercie


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker