Robin vraagt op 4 augustus 2010:
Ik kom net terug uit Zweden en heb mij verwonderd over de vele kilometers in Duitsland waar voor de caravan een inhaalverbod of sowieso een max 80 gold.
Dus nu vraag ik mij af hoeveel procent van jullie kilometers in Duitsland je daadwerkelijk gebruik maken kan van de 100-ontheffing....
Ik snap dat het comfortabel is om harder te mogen dan 80, maar hoevaak ben je ook echt in de gelegenheid om 100 te rijden?
Overigens overweeg ik een 100-ontheffing......
ricky antwoordt op 4 augustus 2010:
Wij wonen in noord duitsland maar ik kan hier in het noorden geen autobahn vinden waar we geen 100 mogen, tenzij er wegwerkzaamheden zijn of andere bijzonderheden zoals scherpe bochten en autobahn door de stad. Verder zijn we regelmatig naar Thuringen geweest middels verschillende auto bahn maar overal mag men 100.
Welk stuk hebben we het dan over dat je geen 100 mag??
grt Ricky
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 4 augustus 2010:
Ook richting zuiden zijn in Duitsland veel inhaal verboden voor caravans waardoor het lang niet altijd mogelijk is om 100 km/u te rijden. Bovendien is mijn ervaring dat de Polizei niet streng optreedt tegen snelheidsovertredingen van caravans (wel bij inhalen wanneer dat niet mag). De 100 km/u ontheffing heeft dan ook heel weinig praktisch nut en is duurder dan een bon.
Toch heb ik een tempo 100 op mijn caravan 😉
RuudM antwoordt op 4 augustus 2010:
Ben net terug van kroatie. gereden via osnabruck/kassel richting munchen. enkele reis ca 900 km door Duitsland. Zo goed als geen max 80 of inhaalverboden tegengekomen (behalve een paar x bij wegwerkzaamheden) dus ik was 1800 km lang heel erg happy met mijn 100 sticker!
Robin antwoordt op 4 augustus 2010:
Vanuit Zweden ben ik natuurlijk langs een heel stuk met werkzaamheden gekomen. Maar daarbuiten gold vaak een inhaalverbod waardoor ik mijn best deed mij niet te ergeren aan een 70 tot 75 rijdende camper voor mij. En eigenlijk komt daar mijn vraag vandaan.
Vaak mocht je wel harder, maar was het in de praktijk niet mogelijk dankzij een inhaalverbod. Andere stukken Duitsland ken ik eigenlijk amper, met caravan dan. En daarom mijn vraag.
ricky antwoordt op 4 augustus 2010:
@menno,
Graag wat specifieker, als ik van hamburg naar bremen rij ga ik ook richting het zuiden..... echter geen inhaal verbod.
Als je in de bergen (eigenlijk heuvels, duitsland heeft geen bergen) rijd dan is het logisch dat je berg afwaarts maar 80 mag. Dit ivm verantwoordelijke snelheid. Er zijn geneog mensen die de autobahn links laten liggen en de haubtstrasse nemen, hier mag men met caravan ook 100 kmh wat erg prettig rijden is. De redenatie dat een bon goedkoper is als de 100 kmh sticker vat ik al helemaal niet aangezien de sticker maar 35 euro kost. En in 8 van de 10 gevallen krijgt men niet alleen een bon maar ook nog een punt op zijn rijbewijs, boven de 20kmh te snel op autobahn is een punt (ook nederlanders!!!) Sticker is trouwens niet caravan maar auto gebonden!!!!
Willem antwoordt op 4 augustus 2010:
@Ricky:
Ik ben toch van mening dat de sticker en certificaat Caravan gebonden zijn ( en niet auto zoals je schrijft)
ricky antwoordt op 4 augustus 2010:
@robin,
Er even vanuit gaande dat je de boot vanuit lubeck of kiel genomen hebt, dan ben je over hamburg gereden. de gehele ring van hamburg is inhaal verbod. van hamburg naar bremen is ook inhaal verbod aangezien dat een lange buastelle is. maar voorbij bremen tot aan osnabruck is geen enkele inhaal verbod. kan het zijn dat er onder deze inhaal verbods borden nog een klein wit bordje was geplaatst met 'nur bei nasse' of '22-06' deze zijn er namelijk wel echter geld het dan alleen bij regen of in de nachtelijke uren.
Ik woon aan deze route en rijd hem wekelijks.
ricky antwoordt op 4 augustus 2010:
de voorwaarden van TuV nord website:
Voorwaarden Tempo 100 Ontheffing:
De auto moet voorzien zijn van een ABS remsysteem
De caravan / aanhangwagen moet gekeurd worden op het keuringsstation van de TÜV in Apeldoorn.
De caravan / aanhangwagen moet voorzien zijn van:
een oploop rem
hydraulische schokdempers
banden voorzien van de juiste Loadindex
banden voorzien van de juiste snelheids codering
de banden van de caravan/aanhangwagen mogen niet ouder zijn dan 6 jaar
eventueel anti slingerkoppeling (voorzien van E-keurmerk)
Indien geen anti-slinger koppeling aanwezig:
Het maximaal beladen caravangewicht mag ten hoogste 80% van het ledig autogewicht (massa rijklaar) bedragen.
Het maximaal beladen aanhangergewicht mag ten hoogste 110% van het ledig autogewicht (massa rijklaar) bedragen.
Indien een anti-slinger koppeling aanwezig:
Het maximaal beladen caravangewicht mag ten hoogste 100% van het ledig autogewicht (massa rijklaar) bedragen.
Het maximaal beladen aanhangergewicht mag ten hoogste 120% van het ledig autogewicht (massa rijklaar) bedragen.
Voor een caravan geldt nu:
Indien de waarde bij Maximum Massa Voertuig (caravan) groter is dan de waarde Massa Ledig Gewicht (of Massa Rijklaar) van de personenauto, komt u helaas niet in aanmerking voor de Tempo 100 Ontheffing.
Indien de waarde bij Maximum Massa Voertuig (caravan) groter is dan 80% van de waarde Massa Ledig Gewicht (of Massa Rijklaar) van de personenauto, komt u wel in aanmerking voor de Tempo 100 Ontheffing. De caravan moet dan wel voorzien zijn van een goedgekeurde stabilisatorkoppeling.
Indien de waarde bij Maximum Massa Voertuig (caravan) kleiner is dan 80% van de waarde Massa Ledig Gewicht (of Massa Rijklaar) van de personenauto, komt u in aanmerking voor de Tempo 100 Ontheffing. De caravan hoeft dan niet voorzien te zijn van een goedgekeurde stabilisatorkoppeling.
Janke antwoordt op 4 augustus 2010:
Hallo,
Ook wij zijn net terug uit Kroatië.
Wij hebben vanaf de Duitse grens tot aan Salzburg merendeels 100 km gereden. Wij hebben een grote caravan welke c.a. 1800 kg weegt en 2.53 breed is - m.a.w. niet geheel onopvallend dus. Wij hebben geen tempo 100 sticker en zijn 3 keer voorbij gereden door de polizei... De heenreis idem dito, de afgelopen jaren ook. De combinatie is wel nagenoeg nieuw echter denk ik niet dat dit er veel toe doet.
P.s. het is geen zuinigheid maar het is er gewoon niet van gekomen. Nu we geen weerstand hebben ondervonden ben ik voornemens het zo te laten.
Tot zover onze ervaring.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 4 augustus 2010:
@Ricky,
Heel veel Nederlanders rijden de A61 met hele grote delen een inhaalverbod, en ook op de A5 Karlsruhe-Basel. En de meeste Nederlanders betalen meer dan 100 euro voor die sticker....
janka antwoordt op 5 augustus 2010:
Eigenlijk mag ik niet meepraten omdat we geen Tempo 100 sticker hebben. Maar omdat we met grote regelmaat door Duitsland rijden kan ik wel de vraag van Robin begrijpen. Inderdaad zijn er op de genoemde BAB's veel inhaalverboden en snelheidsbeperkingen. Wij vinden het hebben van zo'n ontheffing daarom niet nodig. Want ook als je 90 of zelfs iets sneller rijdt zul je geen prent krijgen van de Polizei. Ga je inhalen waar het niet is toegestaan, zelfs met sticker, tja dan vraag je erom. En de tijdswinst is te verwaarlozen. Het verbruik echter gaat wel met sprongen omhoog.
Frans antwoordt op 5 augustus 2010:
Als je rekening houdt met de routekeuze en reismoment kun je 75% van de route naar het zuiden 100 rijden. Kies 3-strooks wegen of rijd een weg als de A61 en A5 op zondagochtend (zeker buiten het seizoen, wanneer er weinig nl caravans op zitten).
Sticker (on)zin? Zie de stickerinvoering als een legalisering van de status quo. Legaal willen rijden is m.i. de enige reden om de TÜV te spekken. Ik rijd al 10-tallen jaren 100 z sticker en heb genoeg politie langszij zien komen zonder vragen of gebaren. Zorg voor een strakke combinatie die niet deint of slingert en die royaal voldoet aan de keuringseisen. Geef wel het voorbeeld bij lokale snelheidsbeperkingen en stoor het verkeer op de middenstrook minimaal, dat oogst meer waardering dan een sticker.
edwin antwoordt op 5 augustus 2010:
Robin, ik deel je mening. Ben dit jaar nu al 2x naar scandinavie gewwest en wij rijden denk ik dezelfde route die jij rijd. Dus over Oldenburg, Bremen en Hamburg. Inderdaad veel buastelle en het stuk tussen Hamburg en Bremen v.v. inhaal verbod tussen 6-22 uur
Ook al voldoe ik aan alle Tempo 100 punten heb ik geen sticker, vind het geen gezicht op mijn caravan. Aangezoen wij al vanaf 1996 jaarlijks naar scandinavie gaan heb ik geen bekeuringen mogen ontvangen van"de "polizei". Ik hou me netjes aan de inhaal veboden, ook al is dat zwaar ergeren en hou me aan evt opgelegde max snelheden die gelden voor Auto's. Daarbuiten cruisen we met 100-110km/h over de autobahn en worden daarbij ook wel eens ingehaald door "der Grune" maar tot opheden geen problemen.
Succes met je reizen naar scandinavie, ik ben net afgelopen zaterdag weer zonder files door de baustelle gekomen.
Jan antwoordt op 5 augustus 2010:
De meeste moderne caravans zijn gemaakt/ontworpen om 100 kmpu mee te rijden.
Het lijkt inderdaad op geldklopperij bij de tuv, MAAR krijg je een ongeval of aanrijding dan is het toch handig dat je aantoonbaar 100 kmpu mocht rijden ipv 80 ivm verzekeringskwesties etc.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 5 augustus 2010:
Jan, rijdt jij wel eens 65 km/u in de bebouwde kom met je solo auto? Ben je dan ook bang dat de verzekering niet betaald als je een aanrijding zou krijgen?
Willem antwoordt op 5 augustus 2010:
Helemaal mee eens dan toch maar liever die 100 sticker erop.
Stel je haalt VA's in, en er gebeurt wat.
Als de politie dan als bewijslast de tachograaf van de VA neemt, en deze al uitwijst dat de VA bv 95 reed, dan moet de inhalende caravan harder hebben gereden. (beide hebben dan een probleem)
Stel dat je dan geen 100 sticker dan heb je toch heel wat uit te leggen.
Ben benieuwd naar de reactie van de verzekerings mij.
Met sticker voorkom ik bovenstaande, het lijkt (is) inderdaad geldklopperij, maar toch heb ik er ook een om ingedekt te zijn................
Piet antwoordt op 5 augustus 2010:
Geen probleem toch? Je loopt alleen het risico van een bekeuring voor de snelheidsovertreding. Verder niets.
Rudy antwoordt op 6 augustus 2010:
Aangezien we direct aan de duitse grens wonen rijden we daar ook veel. Iedere vakantie komen we (met vouwwagen) door duitsland. De aangegeven snelheidsbeperkingen kom ik nauwelijkstegen, behoudens bij "baustellen". Omdat de combinatie auto (120 pk diesel)/vouwwagen natuurlijk geen enkel probleem is rijdt ik al gauw veel te snel (110-120 kmh). Ook wij worden regelmatig door de politie ingehaald, maar er is nooit een probleem. Ook wij hebben geen "100 sticker", maar ik vindt het argument t.a.v . evt aansprakelijkheid wel steekhoudend.
Rico antwoordt op 6 augustus 2010:
Ook wij wonen vlak op de Duitse grens, dus rijden nogal eens met de caravan daar doorheen. Ik rij meestal rond de 90 a 95 km/h, heb geen tempo-100 sticker. Heb sterk de indruk dat de Polizei kijkt naar hoe de combinatie er uitziet. We hebben een flinke trekker (MB Vito) en een niet al te grote caravan (Kip Vision). De politie gaat er dan naast rijden, kijkt even, en rijdt gewoon door. Geen enkel probleem gehad.
Rico
Ray antwoordt op 6 augustus 2010:
In juni zijn wij naar het Gardameer geweest. Ik rij (daar waar mogelijk en toegestaan) tussen de 95-100km/u op de GPS. Dit jaar zijn wij door de verkehrspolizei van de weg gehaald voor verkeerscontrole. Wij rijden zonder sticker, dus eerlijk gezegd kneep ik hem behoorlijk. Na controle van de auto en caravanpapieren, werd ons een goede voorzetting van de reis gewenst.
Ondanks dat ze een tijdje achter mij hebben gereden, werd er geen woord over de snelheid gezegd.
Na deze controle ga ik in iedergeval geen geld spenderen aan de sticker. Volgens mij is dit geldklopperij!
Houtman antwoordt op 6 augustus 2010:
De afwijking van snelheidsmeters in auto's is 5 tot 10%.
Dit kan betekenen dat mensen die denken dat ze 90 km/uur
rijden in werkelijkheid 80-85 km/uur rijden.
En als de politie, net als in ons land, rekening houdt met een meetapparatuurafwijking (mooi scrabbelwoord) van 5 % kan ik met de houding van de Duitse politie wel voorstellen.
janka antwoordt op 6 augustus 2010:
90 op de teller en 80-85 km in het eggie? De onze wijkt ook af maar 90 op de TT is op de de teller 86-87. !0% is wel heel veel denk ik zo.
Ray antwoordt op 6 augustus 2010:
@houtman
Zoals ik schreef, wij rijden 95-100km/u op GPS. Dit is dus echt sneller dan 80km/u dat wettelijk is toegestaan.
frank antwoordt op 7 augustus 2010:
Duitsers zijn vrij formeel. Zij gedogen een overschrijding omdat dit de doorstroming ten goede komt, maar ook ik heb mijn twijfels bij een ongeval e.d. Als een tachograaf uitwijst dan je ruim boven de 90 km gereden hebt, denk ik ook dat je veel moet uitleggen.
Het is misschien geen vergelijk : maar sommige eigenwijze Nederlanders reden/rijden al jaren de winterdag door Duitsland zonder (fatsoenlijke) winterbanden. Bij een ongeval heb je altijd schuld omdat je niet aan de eisen voldoet.
Zo zie ik het vignet ook. Zelf heb ik er (nog) geen, rij in Duitsland ook ruim sneller dan 90, maar ga wel een 100km sticker halen. Het is een kleine moeite en ik heb dan weer marge tot 110 km.
janka antwoordt op 7 augustus 2010:
En dat mag dan weer wel??
frank antwoordt op 7 augustus 2010:
@janka : LOL, natuurlijk niet, maar wel weer ietsje "legale te hard" marge door de sticker.
Ed antwoordt op 7 augustus 2010:
@ Houtman
De Duitse polizei houd ook rekening met de afwijking van 5% van de meetapparatuur.
Louis antwoordt op 9 augustus 2010:
Ben net terug uit een ( zeiknat $#@& !) Oostenrijk ,en dus door Duitsland.
Wel in het weekend ,dus praktisch zonder vrachtverkeer.
En het rijd inderdaad fijner rond de honderd / honderdtien.
Zonder tempo honderd sticker overigens ,al voldoet het spul ruim aan de voorwaarden .
Maar ik vind het een beetje misleidend allemaal.
Bij een stoeprandrijder met banden van nog geen zes jaar oud bijvoorbeeld ,zegt het totaal niets .
Hetzelfde geld voor het beladingsgedrag .
Dit is een 100 % financiele kwestie zonder enig veiligheidsnut vanwege al die andere factoren die een mega invloed kunnen hebben ,en totaal niet aan bod komen.
En ik heb ze echt wel bij het minste geringste zwabberend zien gaan ,met (teveel) fietsen achterop bijvoorbeeld .
Dus met sticker kun je legaal onveilig rijden .
Enig overblijvende reden is dus wat sneller mogen rijden zonder bekeuringsrisico.
En dat blijft simpelweg ieder z'n eigen keuze.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 9 augustus 2010:
Dat het zonde van het geld (kan zijn) oké ... maar er wordt wel degelijk naar belading gekeken. De ontheffing is namelijk alleen geldig indien gereden wordt met de maximaal toegestane kogeldruk!
Ik zie de Polizei onderweg al wegen 😉
Jan antwoordt op 10 augustus 2010:
Op winterbanden controleren ze in de BRD ook niet, maar als het op een aanrijding aankomt dan telt het toch echt mee bij de schuldvraag, zowel straf als civielrechtelijk.
Zo ook als je 65 kmpu rijdt binnen de bebouwde kom @Menno, het kan de schuld bij jou leggen ondanks dat de tegenpartij misschien ook iets verkeerds deed.
Ik verwijs gelijk maar even naar www.rechtspraak.nl, al gaat het daar voornamelijk om andere koek😉
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 augustus 2010:
Natuurlijk kan je op onverantwoord rijgedrag aangesproken worden, maar waar het mij om gaat is dat mensen (in het algemeen) helemaal niet moeilijk doen over grove overtredingen met een solo auto. Kijk maar hoe het er op de weg aan toe gaat, maar opeens als een caravan in het spel is, willen ze zich aan regels houden.
Ik heb daar overigens wel een verklaring voor......
Zodra je niet 100% zeker bent van je zaak geven regels een heerlijk houvast. En caravanners zijn blijkbaar niet 100% zeker van hun zaak (en dat kan ook niet als je maar twee keer per jaar er op uit trekt). Met een solo auto zijn ze dat wel dus heb hebben ze er geen moeite mee zelf in te schatten wat wel en niet kan. Voor overbelading geld dat ook.... 50 kg te veel is eng maar door rood rijden met solo auto.... je ziet toch dat er niemand aan komt...
Houtman antwoordt op 10 augustus 2010:
Quote:
Ik heb daar overigens wel een verklaring voor......
Zodra je niet 100% zeker bent van je zaak geven regels een heerlijk houvast. En caravanners zijn blijkbaar niet 100% zeker van hun zaak (en dat kan ook niet als je maar twee keer per jaar er op uit trekt). Met een solo auto zijn ze dat wel dus heb hebben ze er geen moeite mee zelf in te schatten wat wel en niet kan. Voor overbelading geld dat ook.... 50 kg te veel is eng maar door rood rijden met solo auto.... je ziet toch dat er niemand aan komt...
Misschien begrijp ik je niet goed, Menno. Corrigeer me maar als ik je verkeerd begrijp.
Samen met Bert geef je, op deze site, aan hoe je verantwoord een auto-caravancombinatie kunt samenstellen en waarop gelet moet worden om veilig met de combinatie te kunnen rijden.
Ondanks die prima informatie tref je regelmatig caravanners aan op de weg die het met "de regels" niet zo nauw nemen.
Denk daarbij aan belading en rijsnelheid. Bij één van de zomerinspecties werd vastgesteld dat 30% van de caravans te zwaar beladen was. En meer dan 50 kilo want de politie weegt de kogeldruk niet mee.
En wat te denken van caravanners die klagen dat hun auto de zware caravan niet met 110 kilometer per uur de berg op trekt?Caravanners houden zich angstvallig aan de regels?
Dat geloof je toch zelf niet?
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 augustus 2010:
Ik denk dat "....het met de regels niet zo nauw nemen..." meer komt door onwetendheid dan een wel overwogen beslissing om expres met een te zware caravan op stap te zijn.
Ook het voorbeeld van iemand die met 110 op cruise controle en met automaat omhoog gaat doet dat uit onkunde met het rijden met een caravan. Had die bij ons een cursus gevolgd dan had die meer begrip gehad over de techniek en het rijden met een caravan en was zijn auto vast niet kapot gegaan.
Jan antwoordt op 10 augustus 2010:
Regeltjesmoe heet dat Menno. Misschien alles verscheuren en opnieuw beginnen bij jou op de cursus?
Dan blijft in elk geval onze trekauto en caravan heel😉
Houtman antwoordt op 10 augustus 2010:
Een diplomatiek antwoord, Menno.
Helaas hoor ik te vaak op een camping een eigenaar van een modale auto met een grote caravan roepen: als je de ANWB-regels voor de gewichtsverhouding ( 75%-regel) moet aanhouden, kun je met een normale auto geen fatsoenlijke caravan meer trekken.En meestal volgt dan: deze auto mag maximaal ....kilo trekken. Kruissnelheid 100 km./uur: geen centje pijn. Onwetendheid? Kop in het zand steken, denk ik.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 augustus 2010:
Klopt wel denk ik van die kop.... Maar als je in zulke gevallen maar je kop gebruikt kan je best met een wat zwaardere caravan dan aanbevolen op stap. Maar dan moet je wel weten waar op te letten en daar naar handelen.
Louis antwoordt op 10 augustus 2010:
Ik denk dat er geen algemeen geldende oplossing is om elk risico uit te sluiten .
Je zult altijd ,en op elk gebied meemaken dat de een inzicht en gevoel voor de materie heeft, en de ander slechts in staat is het aangeleerde statisch te kopieeren .
En zal dus makkelijker en ongewild de fout ingaan als er zelfstandig een oplossing bedacht moet worden in een bepaalde onvoorziene situatie.
Heb eens iemand z'n caravan met hulp van het hele gezin zien loskoppelen ,waarbij de caravan hard achterover klapte .
Dit was bij de vorige caravan nog nooit gebeurd terwijl daar toch ook veel onder het vaste bed lag.
( Die had het vaste bed voorin ,en de huidige achterin.......)
En zij hadden met z'n allen nog even "de laatste beetjes"
ingepakt toen de caravan al aangekoppeld op de oprit stond .
Of neem het "nieuwe rijden" maar eens als het om inzicht en gevoel gaat .
Zolang het geen arts is ,die zuiver en alleen op z'n goede geheugen van het geleerde is geslaagd met alle gevolgen voor z'n patienten van dien ,heb ik er niet zo'n moeite mee.
We moeten tenslotte ook elkaars tekortkomingen trachten op te vangen onderweg.
Maar om op het tempo 100 terug te komen, ben ik niet overtuigd van het nut .
Een APK betreft ook een momentopname, maar dan wel met een bepaalde regelmaat .
Hoe zit dit eigenlijk met "tempo 100 " ?
Ik denk dat bij twijfel aan eigen vaardigheden een cursus veel meer bijdraagt aan de veiligheid dan de "100" sticker .
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 augustus 2010:
Lees het onderzoek maar eens dat het Ministerie heeft uitgevoerd naar het effect van het ophogen van de maximum snelheid in NL van 80 naar 90 km. De verkeersveiligheid was er niet mee gediend. En klakkeloos 100 in D rijden is vast ook niet echt veilig...
Met je laatste zin ben ik het helemaal eens!
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 augustus 2010:
Voor de liefhebber hier te downloaden:
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2007/11/06/20073671-bijlage-maximumsnelheid-voor-auto-s-met-een-caravan-of-andere-aanhangwagen.html
Louis antwoordt op 10 augustus 2010:
Dat is zo'n beetje wat ik bedoelde Menno.
"zomaar klakkeloos 100 rijden in Duitsland is vast ook niet echt veilig "
Dus alleen vanwege een technische momentopname om aan de stickereisen te voldoen, zonder enig verder besef of ervaring .
Robin antwoordt op 10 augustus 2010:
Grappig, ik was eigenlijk van plan om voor een 100-sticker te gaan en wilde wat meningen peilen over de praktische toepasbaarheid.
Maar dit verhaal is langzaamaan gedraaid naar een discussie of de sticker überhaupt (woordje Duits) nodig is om straffeloos tussen de 80 en 100 te rijden in Duitsland.
Dat had ik niet verwacht.
Ondanks dat ben ik toch zo'n brave borst die liever legaal iets harder rijdt. Persoonlijk rijd ik bij voorkeur 'met de vrachtwagens mee' zodat wij elkaar niet tot last zijn. En vaak kom ik dan boven de 84 (80 + meetcorrectie) op de gps uit.
Bedankt voor alle reacties!
Louis antwoordt op 10 augustus 2010:
Dat is nu juist zo leuk en leerzaam aan de caravantrekker Robin.
Je krijgt meestal wat je vraagt ,en nog veel meer !!
Huub antwoordt op 11 augustus 2010:
Vrijwel de hele weg door Duitsland vanuit Oostenrijk met 90-100 km/uur gereden; laatste stukje vanaf Keulen 100-110 en jawel hoor juist op dat laatste stukje aangehouden door Polizei, of ik niet wist dat je maar 80 mag! Er wordt wel degelijk gecontroleerd zelfs om 4 uur s'ochtends.
@Eric antwoordt op 11 augustus 2010:
Er wordt wel degelijk gecontroleerd zelfs om 4 uur s'ochtends.
Juist om 4 uur 's ochtends heb ik wel eens 't idee.
Misschien dat ze dan meer tijd/aandacht aan elke combi kunnen geven?
janka antwoordt op 11 augustus 2010:
Als je vraagt om controle, dan krijg je controle. Ik durf er best wat onder te verwedden dat je bij de eerste snelheid niet aan de kant was gezet.
Jaap antwoordt op 11 augustus 2010:
En Huub, hoe hoog was je bekeuring?
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!