Mister16v vraagt op 22 augustus 2010:
Wij hebben een VW Touran 2.0 TDI met 140 PK, deze auto mag volgens het kenteken maximaal 1500 kg geremd trekken.
Nu willen echter een caravan kopen met een max. gewicht van 1600kg, het ledig gewicht is 1339 kg.
We weten dat we het max. gewicht van de caravan op kenteken door de RDW kunnen laten verlagen naar bijv. 1500 kg, dit willen we echter liever niet omdat het laadvermogen dan wel erg klein wordt.
Voor de VW Touran 2.0 TDI met 170 PK geldt een max. trekgewicht van 1600 kg, nu hebben wij onze Touran ook naar 170 pk laten chippen, incl. een test op een rollenbank, is het nu mogelijk om bij de RDW een verhoging van het max. trekgewicht aan te vragen?
De enige technische verschillende tussen deze 2 uitvoeringen is namelijk de turbo en het bijbehorende motormanagement, sterker nog, wij kunnen een 170 PK turbo gewoon op onze 140 PK TDI laten plaatsen. Na het chippen zou dit dan resulteren in ongeveer 210 PK.
Ik was benieuwd of iemand ervaring had met deze materie.
Jan antwoordt op 22 augustus 2010:
Indien je een homologatie of conformiteitsverklaring van VW kunt bemachtigen kan je een aanvraag indienen.
Mister16v antwoordt op 22 augustus 2010:
Jan bedankt,
Hoe gaat het verkrijgen van een homologatie of conformiteitsverklaring in zijn werk?
Ik maak me geen illusies over de medewerking die ik van VW ga krijgen, veel meer dan 0,0% zal dit echt niet zijn.
Over de technische kennis van de lokale VW dealer maar te zwijgen.....
Zou een andere oplossing kunnen zijn de melding aan de RDW dat de motor vervangen is door een 170PK type en dus een kenteken registratie wijziging?
@Eric antwoordt op 22 augustus 2010:
Geloof mij nou dat je dit niet gaat lukken met de RDW.
Gewoon een Touran 170 PK uitvoering of andere potentere trekker kopen en verlies slikken is de minst stress opleverende oplossing... 😉
Mister16v antwoordt op 22 augustus 2010:
Eric,
Waarop baseer je de opmerking dat dit niet gaat lukken. Je suggestie is ook nutteloos, ik snap natuurlijk ook wel dat het kopen van een andere auto het probleem oplost, of kiezen van een andere caravan.
Lekker simpele opmerking dus.
Ik was gewoon nieuwsgierig of dit wel eens gedaan wordt door mensen.
@Eric antwoordt op 22 augustus 2010:
Beste Mister 16V, als het je lukt krijg je van mij naar keuze een slagroomtaart of een bos bloemen.
Veel plezier!
antwoordt op 22 augustus 2010:
Zo heel royaal vind ik dat aanbod nou ook weer niet. 😉
vrgr
JT®
AJ antwoordt op 22 augustus 2010:
Je kunt het wel degelijk proberen! Maar....als je succes hebt komt de fiscus ook om de hoek kijken! Je wilt een "goedkeuring" voor 170 pk? Doen we maar die versie was duurder. Wil je dus alsnog even BPM etc dokken zullen ze zeggen! Misschien is een 170 pk versie kopen beter.
Hoe dan ook.....als je het probeert en het lukt laat het osn dan weten!
vr.gr. AJ
JH Vis antwoordt op 22 augustus 2010:
1600 kg trekken met een Touran. Dan ga je toch wel op de limiet zitten. Dat moet je mijnsinziens niet willen.
Waarom nou toch niet het laadvermogen van de caravan omlaag brengen en die 100kg extra (zware bagage) in de Touran laden en overig lichte bagage in de caravan? Zo doe ik het altijd; caravan zo licht mogelijk, auto zo zwaar mogelijk. Klassieke win-win situatie, toch???
@Eric antwoordt op 22 augustus 2010:
Onderwerp: Maximum trekgewicht auto verhogen
Van: Mister16v
Datum: 22 August 2010 om 10:52
Ik was benieuwd of iemand ervaring had met deze materie.
Mijn zwager had dezelfde "materie" bij de RDW aangezwengeld met een Volvo V70 2.4 140 PK die gechipt was naar een 170 PK versie.
Toevallig dezelfde vermogens waar "Mister16v" het over heeft alleen had de (ondertussen ex) V70 van 'mijn zwager een benzinemotor.
In principe had ik de hele email en briefwisseling waarschijnlijk wel van hem mogen gebruiken, hij heeft de V70 niet meer en heeft er geen belang meer in.
Maar ja, toen reageerde "Mister16v" als volgt:
Van: Mister16v
Datum: 22 August 2010 om 11:56
Eric,
Waarop baseer je de opmerking dat dit niet gaat lukken. Je suggestie is ook nutteloos, ik snap natuurlijk ook wel dat het kopen van een andere auto het probleem oplost, of kiezen van een andere caravan.
Lekker simpele opmerking dus.
Daar zakt m'n broek dus van af en kan "mister16v" (mooie naam voor een tupperware auto trouwens...) wat mij betreft zelf het wiel nog eens uit gaan vinden.
Ga d'r geen moeite meer voor doen.
Zwaai, zwaai!
mister16v antwoordt op 22 augustus 2010:
Beste AJ,
Het verschil in BPM is na al die jaren relatief klein, de 170 PK versie was maar 5% duurder (1500 euro) en dat bijna 6 jaar terug, dus het rest BPM bedrag is te overzien.
Ik verwacht ook niet dat het eenvoudig is, ik ben gewoon geinteresseert of dit gaat. Mijn inziens is het namelijk vooral een papieren kwesti en geen technische. De VW Touran van ons heeft een ledig gewicht van 1609 kg. Incl. belading en 2 volwassen en 2 kids ga je dan snel richting de 2000 tot 2200 kg. Het max. gewicht van de auto is 2258 kg. Dus hoe dan ook blijft de auto aanzienlijk zwaarder dan de caravan, of deze nu "1500" of "1600" kg is.
Jan antwoordt op 22 augustus 2010:
Gewoon die sleurhut terugkeuren en vervolgens gewoon volladen is mi een stuk simpeler.
Je ‘papieren’ zijn dan in orde en technisch lijkt het ook verantwoordt, zit je alleen nog met het risico dat je bij een weging te zwaar bevonden wordt, So what.
John antwoordt op 22 augustus 2010:
Al eens nagedacht aan het onderstel?? Waarom zou VW zelf niet met een hoger trekgewicht komen ALS DAT MOGELIJK WAS!!!
Dat eenzelfde auto meer kan trekken wil niet zeggen dat het onderstel identiek is, de bekende appels en peren.
Frans antwoordt op 22 augustus 2010:
Waarom zou je het laadvermogen terugbrengen als je met die caravan gewoon mag rijden? Logischer lijkt me ofwel nu een lichtere caravan (en dus groter laadvermogen) ofwel t.z.t. een auto met hogere toelaatbare totaal massa.
Mister16v antwoordt op 22 augustus 2010:
John,
Er is verder GEEN verschil in ophanging/remmen etc. tussen de VW Touran 140pk & 170pk. Vandaar mijn vraag, natuurlijk is de simpelste oplossing terug keuren en dan gewoon volladen.
Ik wilde alleen weten of het mogelijk is je kenteken bewijs te laten aanpassen. Je kunt dan op een nette manier toch maximaal de caravan beladen.
John antwoordt op 22 augustus 2010:
Van: Mister16v
Datum: 22 August 2010 om 20:42
" Er is verder GEEN verschil in ophanging/remmen etc. tussen de VW Touran 140pk & 170pk"
Duidelijke stellingname, 100% zeker?? Toch ff navragen maar.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 22 augustus 2010:
Het zal echt niet lukken je auto anders gekeurd te krijgen door de RDW. VW zelf bepaald in eerste instantie het max trekgewicht. Ik weet niet (jij wel??) of de versnellingsbak of andere componenten exact hetzelfde zijn?
De caravan terugkeuren is nergens nodig voor. Alleen er voor zorgen dat het werkelijk gewicht onder de 1500 blijft (je hebt sowieso BE rijbewijs nodig) en in praktijk moet de de asdruk onder de 1500 kg blijven.
Kan het kwaad?? Dat hangt heel erg af van wat je met de auto gaat doen. Grote kans dat de Touran tot 8% hellingen van VW 1700 kg mag trekken? (Bekijk dat eens op Duitse sites). De trekhaak zal technisch wel geschikt zijn voor 1800 kg?? Zoek dat ook eens uit. Is het een lease auto? Dan zal het je verder een zorg zijn toch?
Is het veilig? Ik vind van niet tenzij.... jij zeer ervaren bent en exact weet wat je doet, maar voor een normaal mens, die een paar keer per jaar met en caravan op vakantie gaat, vind ik dat je te veel vermogen hebt in een te lichte auto met een te grote caravan.
mister16v antwoordt op 22 augustus 2010:
Menno bedankt voor je reactie,
Een paar van je suggesties kan ik iets mee.
Inderdaad hebben we BE nodig, ik ken inderdaad de regeling dat bij rijbewijs BE het feitelijk gewicht geldt i.p.v. de maximum massa. MAAR na een gesprek met een kennis welke bij de verkeerspolitie werkt is het vaak toch verstandig om het wel te doen, zeker wanneer je regelmatig in het buitenland komt. Ga dan maar eens uitleggen aan de buitenlandse wetsdienaren dat de caravan echt niet te zwaar, ondanks de papieren overschrijding.
Bert antwoordt op 22 augustus 2010:
Nee, maximale massa is van belang bij B(E) en niet feitelijke massa. Maar dat bedoelde je waarschijnlijk ook.
Ik blijf de herhaald voorbijkomende argumentatie waarom je beter zou moeten terugkeuren krom vinden. Waarom zou je een buitenlandse diender moeten uitleggen wat hier en ook daar gewoon is toegestaan.
Het is zo simpel. Het antwoord op de vraag wat een auto mag trekken staat op de papieren enz. van de auto. Overschreiding is uitsluitend door weging te controleren. Dit heeft dus nooit iets met rijbewijzen te maken.
Wat betreft de Touran. De 125 kW versie heeft wel andere versnellingbakoverbrengingen (langer van de hoogste drie). Over andere verschillen zou ik geen uitspraken over durven doen. Dat doet niemand zelfs VW niet en zij bieden veelal fabrieks/importeurs/chiptuning aan!! Mij valt je stelligheid op.
dennisvk antwoordt op 1 september 2010:
Hoi Mister16v,
heb je al een oplossing voor je eventuele probleem. Ik zit er zelf ook een beetje mee. Ik mag 1300kg max trekken. Ik wil een caravan kopen lediggewicht 1290kg. Geen probleem, maar voor het handige wil ik dus ook weten of het mogelijk is door chiptuning bij de VW je kentekenbewijs aan te laten passen. (hiermee rekening houdend dat je boorslag, transmissie etc gelijk is aan hogere modellen). Mocht je iets weten, zou je mij dan een mailtje willen sturen. Alvast bedankt.
groeten,
Dennis
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 1 september 2010:
Een caravan met een leeggewicht van 1290 kg hangen achter een VW lijkt mij NOOIT verstandig. Het is maar goed dat het je niet zal lukken om bij de RDW het maximaal trekgewicht te verhogen.
ricky antwoordt op 1 september 2010:
quote Een caravan met een leeggewicht van 1290 kg hangen achter een VW lijkt mij NOOIT verstandig. unquote.
Hoezo niet??? ik heb een caravan van 1600 kg leeggewicht achter mij VW....???!!!
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 1 september 2010:
Pfff...hangt natuurlijk wel van de VW af... maar een VW die 1300 kg mag trekken wordt bedoeld!
ricky antwoordt op 1 september 2010:
ahah, ja dan word het een ander verhaal, dacht al dat er iets mis was met VW in algemeen 😉
wawikje antwoordt op 2 september 2010:
Dennisvk geeft aan een caravan van 1290 leeg achter zijn VW te willen knopen die 1300 max mag trekken. Dat max 1300 is iets waar de fabrikant al over nagedacht heeft. Denken wij nu even door het motorvermogen op te pompen dat de auto dan ineens meer mag trekken. Ik denk het niet en het RDW zal er nooit in mee gaan. Vraag mij ten zeerste af waar het verstand zit.
Hoop u in ieder geval nooit tegen te komen met uw combinatie.
Rest maar een ding koop een auto die wel meer mag trekken.
Andreas antwoordt op 2 september 2010:
Maximaal aanhangwagengewicht verhogen kan NIET. De RDW kan en mag deze gegevens niet veranderen. Buiten dat gaat de RDW "zijn vingers niet branden" aan het wijzigen van de kentekengegevens voor een voertuig met Europeesche typegoedkeuring. Ex-RDW medewerker 2002-2008.
AJ antwoordt op 2 september 2010:
Het volgende:
een neef van mij heeft een Touran 136 pk uit Duitsland geïmporteerd.
In nederland mag zo'n ding 1500 Kg trekken.....maar na goedkeuring door de RDW mag hij 1800 Kg trekken! Staat op z'n papieren.
Een Touran die 1800 Kg mag trekken!!
Wie weet hoe dat dan zit?
Om mister 16 V een beetje te "prikkelen".....die neef van mij heeft z'n Touran naar 170 Pk laten chippen....
vr,.gr. AJ
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 2 september 2010:
Heel veel VW's en andere Duitse auto's mogen tot hellingen van 8% meer trekken. In de Duitse papieren staan dan ook twee gewichten; tot 8% en tot 12% helling. Ik denk dat de RDW bij het invoeren niet goed gekeken heeft 😉
antwoordt op 3 september 2010:
Ter bevestiging van Menno z'n vermoeden:
Zul. Anhängelasten
gebremst bei 12% / 8% 1500 / 1800
ungebremst 750
zul. Stützlast / zul. Dachlast 75 / 100
Bovenstaande opgave van VW is voor sommige ambtenaren kennelijk moeilijk te snappen 😉
vrgr
JT®
Koen antwoordt op 3 september 2010:
""Ik denk dat de RDW bij het invoeren niet goed gekeken heeft ""
&
""Bovenstaande opgave van VW is voor sommige ambtenaren kennelijk moeilijk te snappen ""
In België is het gelijkaardig voor een Skoda : in het instructieboekje staan ook 2 maximum trekgewichten, telkens voor een ander hellingspercentage.
In België wordt enkel het laagste trekgewicht met het hoogste hellingspercentage toegelaten.
Ergens spijtig voor diegenen die weten (of toch ongeveer 😉 ) waar ze mee bezig zijn.
Nuttig om 'eigenaardige' situaties zoals bij sommige Peugeot en Renault te vermijden.
Of ook : anders zou het nòg drukker worden op deze site... :
"Mijn VW geraakt amper vooruit in de Alpen met mijn caravan van 1800 kg..." :-(
Andreas antwoordt op 3 september 2010:
Even een toevoeging op de laatste vier reacties. Ik ga geen welles-nietes-spelletje spelen of de RDW de verkeerde waarden heeft overgenomen, tenzij ik de Fahrzeugbrief zie. Maar....
Er zijn globaal twee manieren om een auto te importeren binnen Europa (EU/EVA-land).
Met buitenlands kentekenbewijs en CVO, hierbij is de leidraad het CVO. Het B.K. dient ter identificatie en voor de datum eerste toelating.
Of alleen met buitenlands kentekenbewijs, hierbij worden alle gegevens 1 op 1 overgenomen zoals in land van herkomst. Hierbij kunnen gegevens best wel afwijken of niet goed worden overgenomen. Hierbij is 1 probleem, staat een waarde niet op het B.K. of niet ingevuld, heb je een probleem en moet deze gegevens via een homologatiedocument worden overlegt of retour naar land van herkomst en aan laten passen.
Patricia antwoordt op 19 juni 2016:
Hallo Andreas
Ik heb een vraag wij hebben ook een probleem met onze mercedes c180 bleu effincency 1.6 met 156 pk er staat op onze kenteken card dat we 0 kg mogen strekken nu staat in ons instructie boekje dat het wel mag en sommige dealers zeggen het gaat niet ik wordt van kastje naar de muur gestuurd we hebben papieren van het instructie boekje gekopieerd en naar rdw vtt gestuurd en hun hebben met ons een afspraak gemaakt deze auto heeft wel een beetje label en heb er gas in laten bouwen kijken ze met die test ook naar de uitstoot? Kun je me helpen ben ten einde raad en alle mercedes dealer willen mij niet helpen met papieren van homolagtir omdat ik de auto er niet hebt gekocht
Mijn email is
patricia
zegers@outlook.com
Henkie antwoordt op 19 juni 2016:
Interessant om na 6 jaar te reageren op een topic ...
Kees antwoordt op 19 juni 2016:
En over iets heel anders.
Begin een nieuw topic Patricia, dan ktijg je ook de juiste aandacht.
Je vaart dan onder eigen vlag. 😉
Willem1 antwoordt op 22 juni 2016:
Kees heeft gelijk, nieuw draadje starten en je zal zien dan gaan de heren los 😉
Maar op uw vraag te antwoorden
Uw auto is om belastingtechnische redenen voor toelating aangeboden met 0 kg toelaatbaar trekvermogen en daar helpt achteraf geen moedertje lief aan.
Dat zal ook de dealer u verteld hebben maar dat is door u niet begrepen.
Jammer, blijft overigens wel de vraag of u tijdens de koop van de auto heeft verteld dat u van plan bent een aanhanger te trekken, zoja dan heeft de verkoper u foutief voorgelicht. Mits niet te lang geleden is het dan een zaak voor de rechtsbijstand.
Anko antwoordt op 23 juni 2016:
Zou het niet zo zijn dat de auto om fiscale redenen technisch is aangepast, wat uiteindelijk weer heeft geleid tot een bijstelling van het maximale aanhang gewicht? Ik denk hierbij aan een betere stroomlijn welke leidt tot een minder goede koeling van de motor of een langere eindoverbrenging welke leidt tot minder trekkracht aan de wielen, dat soort zaken.
Bij mijn weten wordt het verbruik tijdens het trekken van een aanhanger niet meegenomen door de fiscus bij het bepalen van de bpm, bijtelling, wegenbelasting, etc. en heeft het verlagen (of verhogen) van het trekgewicht op zich dan ook geen fiscale gevolgen. Dat maakt voor vragensteller natuurlijk niet veel uit, maar voor de algemene beeldvorming ...
Hoewel, als ik gelijk heb betekent dat wellicht dat Patricia niet alleen een fiscale / administratieve uitdaging heeft, maar ook technische, als zij met een (zwaardere) aanhanger wil gaan rijden.
Louis antwoordt op 23 juni 2016:
Men wil zo goedkoop mogelijk rijden...dat begrijp ik.
Wél anderen voor de nodige belastingen of subsidiéringen op laten draaien...daar wordt m'n begrip al behoorlijk minder.
En achteraf proberen er nóg weer iets bij te ritselen...daar is m'n begrip helemaal verdwenen .
Over dergelijke dingen mag je niet "ten einde raad" zijn daar de keuze helemaal aan jezelf is geweest.
Zoals er ook mensen zijn die een te zware caravan hebben gekocht voor hun auto .
kwok antwoordt op 11 januari 2017:
Je kunt gewoon via RDW je kentekenwaardes laten wijzigen. Je moet alleen daarbij de auto opnieuw laten keuren. Denk aan zelfbouw auto's etc. die moeten namelijk ook allemaal deze keuringen hebben gehad, voordat ze de straat op mogen. Kost wel wat, maar nog altijd minder dan een nieuwe auto of caravan. Ik las op een andere forum dat iemand dat gewoon heft laten doen. moet je alleen de auto laten testen door RDW, met een aanhanger en aangegeven gewicht. 5x helling op en 5x af van 12% en je handrem-stand moet het kunnen houden.
https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Gewicht-van-uw-auto,-bedrijfsauto-of-aanhanger-of-caravan-wijzigen.aspx
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen