Caravantrekker.nl

Tempo 100

Janke vraagt op 14 september 2010:

Beste allemaal,

Al jaren rijden wij in de zomer door Duitsland op weg naar Kroatie. In Duitsland rijden wij - waar dat kan en ook mag 100 km - dus niet bij wegwerkzaamheden snelheidsbeperking enz. Dit om alle goedbedoelde opmerkingen te sparen. Bergaf doen we het om begrijpelijke reden (er drukt bijna 1800kg op de auto) wat rustiger aan.

Nog nooit zijn wij bekeurd door de Polizei ondanks dat wij meerdere malen door de ordebewakers voorbij zijn gereden.
Dus warom dan een tempo 100 goedkeuring vragen of beter vroegen wij ons af.... Tijdens onze vakantie is dit onderwerp meerdere malen de revue gepasseerd en waren de indianen verhalen niet van de lucht. Concreet kwam het op de volgende twee conclusies neer:

*Mits de combinatie er veilig uitziet kan je gewoon 100 blijven rijden. De polizei gedoogt dit daar men de vrachtwagens ook de mogelijkheid voor een goede doorstroom biedt.

*Er is niets aan de hand - tenzij men een ongeval veroorzaakt of er bij betrokken raakt. Dan is men altijd schuldig zonder tempo 110 sticker.

M.a.w. de laatste conclusie is overeenkomstig met die van winterbanden - niet verplicht maar indien een ongeval in de winter en men rijdt op zomerbanden - altijd schuldig.

Wat is waar? Wie kan ons de juiste informatie geven?
Wij nemen ook echt geen risico om c.a. 110.- dan komt die sticker er gewoon. Het gaat mij om de wetgeving - m.a.w. wat is waar wie reageert.

Wellicht relevante details: Caravan totaal lengte 8.10 gewicht c.a. 17.70 kg breedte 2.52. Auto leeg 1800 kg totaal beladen tijdens rit 2200 kg motor 3.0 TDI. De combinatie komt in aanmerking voor een tempo 110 goedkeuring.

Alvast bedankt en groet,

Janke

Naar laatste bijdrage

Reacties:

janke antwoordt op 14 september 2010:

Hallo,

Ter toevoeging i.p.v. 110 bedoel ik natuurlijk 100


RobD antwoordt op 14 september 2010:

Gedogen door de politie is het juiste.
Er is al veel over geschreven en gezegd met name over de zin en onzin omtrent de sticker/keuring. Ook ik rijd met regelmaat te snel en bij het ingehaald worden door de politie kijkt deze wel zeker naar de combinatie waarmee men te snel rijd.

Het altijd schuld verhaal is een item wat vele van ons voor waarheid aannemen. Men zal eerst moeten en kunnen bewijzen dat de snelheid te hoog lag. In tegenstelling tot het winterbanden verhaal is deze bewijslast haast onmogelijk, geen fysieke bewijzen.
Getuigenverklaringen moeten uitkomst bieden en deze zijn veelal niet standvastig in een rechtszaak. B.V: een VA chauffeur zegt dat een combinatie hem met 110 voorbij is gereden en 1 km verderop een ongeval krijgt. Dit is geen bewijs dat op het daadwerkelijk punt van aanrijding de snelheid nog steeds op 110 km/h lag. Men kan het aannemen, maar dit houd in een rechtszaal geen stand.


Michiel antwoordt op 14 september 2010:

Met de moderne autos met boordcomputers is het wel degelijk mogelijk hard bewijs te krijgen voor de snelheid op het moment van het ogeval. Alles wat men hoeft te doen is de boordcomputer uit te lezen. In de VS gebruikt men deze methode al in de bewijsvoering bij zware ongevallen.

Een andere zaak is dat het voor het al of niet uitkeren van een verzekering ook van belang is of de the hoge snelheid (mede)oorzaak is van het ongeluk. En dat laatste lijkt me moeilijk als de snelheid alleen maar te hoog is omdat de tempo 100 sticker ontbreekt. Hoe kan een te hoge snelheid (mede)oorzaak zijn van een ongeval als dezelfde snelheid met dezelfde combinatie onder exact dezelfde omstandigheden behalve dan die tempo 100 sticker, dat niet is?

MV


RobD antwoordt op 14 september 2010:

"Met de moderne autos met boordcomputers is het wel degelijk mogelijk hard bewijs te krijgen voor de snelheid op het moment van het ogeval. Alles wat men hoeft te doen is de boordcomputer uit te lezen"

In de USA zijn separate boordcomp. (tachografen) in omloop bij recidivisten, lui die herhaaldelijk de fout in gaan.
In een normale boordcomp is geen sprake van "gegevensopslag" van rit of snelheid. Dit in tegenstelling tot een tachograaf. De boordcomp ondersteunt het rijden in het algemeen, en registreert storingen.


" Hoe kan een te hoge snelheid (mede)oorzaak zijn van een ongeval als dezelfde snelheid met dezelfde combinatie onder exact dezelfde omstandigheden behalve dan die tempo 100 sticker, dat niet is?"

Bij een 100km/h gekeurde combi is 100 NIET te snel, bij een niet gekeurde juist WEL. Voor de wet is het simpel: de gekeurde combi kan en mag deze snelheid rijden en is dus niet schuldig, andersom wel. Bij de gekeurde is de bewijslast aanwezig: Keuringsrapport.
Waar het in alle gevallen om draait is: bewijslast. Niet de vraag zoals gegeven.


@Eric antwoordt op 14 september 2010:

http://www.autoblog.nl/archive/2010/01/04/zwarte-doos-uit-je-auto-is-bewijs-bij-ongeval

http://www.ad.nl/ad/nl/1006/Autowereld/article/detail/454288/2010/01/04/Zwarte-doos-in-auto-s-als-bewijs-voor-rechter.dhtml


RobD antwoordt op 14 september 2010:

De EDR waar hier aan gerefereerd word is niet identiek aan een ECU zoals we die nu kennen in onze auto's. De ECU registreert maximaal de laatste 5 sec, let wel: Maximaal de laatste 5 sec van een rit. En dit zonder gps gegevens, dus sec alleen wat het voertuig betreft .De rechter heeft dit als bewijslast inmiddels ook afgewezen
De EDR zoals in de betreffende Dodge is hier nog een utopie en lang geen standaard.


Theo antwoordt op 14 september 2010:

Het gedogen van 100 km/u rijden zonder sticker is hier meerdere malen aan de orden geweest. Hierbij werd gerefereerd aan het gegeven dat dat gedogen en bekeuren beide voorkomt.

Tijdens onze laatste vakantie 'stoven' kort na elkaar twee Nederlandse caravanscombinaties zonder sticker ons voorbij. Een eind verder stonden ze met een Polizei auto op een kleine parkeerplaats.
Of ze bekeurd werden en zo ja waarvoor, weet ik uiteraard niet.


Ray antwoordt op 14 september 2010:

Wij zijn afgelopen zomer door de Verkehrspolizei naar een parkeerplaats gedirigeerd. Onze combinatie voldoet aan de eisen voor een Tempo100 sticker, echter gezien de vele verhalen de combinatie nooit laten keuren.

Wij reden 100 km/h op de GPS en de Polizei heeft een tijdje achter ons gereden, alvorens wij naar de parkeerplaats gingen. Echter na controle van de papieren (kentekenbewijs en rijbewijs) mochten wij na een vriendelijke glimlach en 'Goede reis' verder rijden.

Vooralsnog zie ik geen toegevoegde waarde van een Tempo 100 sticker.


WvO antwoordt op 15 september 2010:

Janke

Als je caravan papier een MTM heeft wat meer is als het ledig gewicht van je auto kom je al niet in aanmerkng voor de sticker.

Als ik je verhaal lees, is dit (zo goed) al het geval, ik heb nl nog geen caravan op kenteken gezien met een MTM van 1770kilo , of......

Hoe dan ook, wij reden met een sticker tot medio vorig jaar.

Toen en andere auto gekocht en een nwe caravan , de combi natie voldeed niet meer aan de eisen, dus geen sticker meer aangevraagd.

(ook zo iets: alleen je caravan wordt gekeurd, en krijgt als hij voldoet aan de eisen de 100-sticker en het certificaat, in het certificaat staat vermeld dat het trekkend voertuig leeg meer moet wegen als de MTM op kenteken van de caravan, ofwel je hebt achterop wel een sticker terwijl je combinatie niet vodoet aan de eisen)

Nu een tiental ritten later in D, en veel Polizei gezien, en gecontroleerd geen enkele bekeuring ondanks tempo 100.

In tegendeel, zelfs al rijden (reden) ze naast of achter je en ze weten dat je 100 rijd geen op/aanmerkingen.

Belangrijkste waar ze naar kijken: hoe ziet de combinate er uit......


John antwoordt op 16 september 2010:

Janke geeft:
Wellicht relevante details: Caravan totaal lengte 8.10 gewicht c.a. 17.70 kg breedte 2.52. Auto leeg 1800 kg totaal beladen tijdens rit 2200 kg motor 3.0 TDI. De combinatie komt in aanmerking voor een tempo 110 goedkeuring" .

Waaruit WvO concludeert:
Als je caravan papier een MTM heeft wat meer is als het ledig gewicht van je auto kom je al niet in aanmerkng voor de sticker. Als ik je verhaal lees, is dit (zo goed) al het geval, ik heb nl nog geen caravan op kenteken gezien met een MTM van 1770kilo , of......

"Als ik je verhaal goed lees" JAWEL.


Theo antwoordt op 16 september 2010:

En een tempo goedkeuring van 120 kan dat ook aangevraagd worden?
Wij rijden namelijk weleens harder dan 110km/h en willen niet het risico lopen dat wij een boete krijgen.
Meestal gaan wij naar Frankrijk en daar mag je al 130 km/h dus hoef mij daar geen zorgen om te maken, maar stel we rijden in Duitsland daar mag je maar 80 of 90 km/h en we rijden toch vaak rond de 110km/h of soms zelfs iets harder en vragen ons daarom af of je ook een tempo 120 goedkeuring kunt aanvragen?
Je ziet het namelijk wel op touringbussen soms.
Mijn combinatie is een Ford Mondeo 2.0 16v met een caravan van bijna 1400kg erachter.


edwin antwoordt op 17 september 2010:

Dan wil ik een tempo goedkeuring voor 120+, zijn die er ook???? (grapje hoor). Aan iedereen: regels zijn regels, wil je harder ga je harder, maar neem dan ook de consequenties.
Op je auto zit toch ook geen sticker hoe hard je mag, of tot hoe hard je een type goedkeuring hebt. wat een geneuzel......


Vino. antwoordt op 17 september 2010:

Soms is het verstandiger om niet te "pronken" met e.e.a. Ons is het volgende over komen: Caravan en wagen gekeurd en goed bevonden voor de 100 km + sticker in Duitsland. In Duitsland, op weg naar Italië, snelheid op de autobahn rond de 85/90 km.Polizei langs zij en volgen.Rastette er vanaf, controlle papieren.De meeste belangstelling ging uit naar de keuring/zulassing voor 100km.Gelukkig had ik op advies van de caravan dealer deze papieren ook bij me.Resultaat : Gute fahrt.
Het moraal: Zorg dus dat je ook de bijbehorende papieren van de keuring bij je hebt.


Vino. antwoordt op 17 september 2010:

Ben nog vergeten dat ik bij thuiskomst als de weerga de 100-km sticker verwijderd heb.Als ik dus 100km in Duitsland rij en ze houden me aan, is niets aan de hand, de keurings papieren
heb ik altijd bij me als ik op vacantie ga.Het is niet verplicht om de sticker op de caravan te hebben.Het controleren van de 100km papieren zal op voorhand niet niet meer gebeuren denk ik.


Rob antwoordt op 17 september 2010:

Sticker er af gehaald? Jammer maar helaas! U mag weer 80 gaan rijden. Citaat van de Duitse uitleg van de regeling: Erst nachdem Sie diese Plakette an der Rückseite Ihres Anhängers angebracht haben, können Sie die Tempo 100 Regelung nutzen. Net als bij de Umweltplakette, dus.


Ives antwoordt op 17 september 2010:

Ik liep ook met de gedachte om een tempo 100 goedkeuring te nemen, maar wou het eerst eens aanzien of het voor mij nut had ( is mijn 1e caravan en wist niet of de combinatie met 100 km/U nog wel lekker op de weg lag). Maar als ik dan zie dat er heel wat stukken zijn richting Italie dat je met een caravan niet mag inhalen en dus achter vrachtwagens moet blijven die 90 km rijden, of wel inhalen met een kans op een boete, heeft me doen besluiten om er van af te zien.


AdM antwoordt op 18 september 2010:

Oke nu mijn vraag ook wij rijden meestal ruim 90 km/per uur om zo tussen de vrachtwagen uit te blijven en hebben het idee dat het lekker doorstroomt, toch merk ik dikwijls te laat de grote bakken boven de weg op die er hangen, vol met camera,s e.d.
onze vraag is nu , is dit voor de snelheid of heeft dit iets te maken met de tol die vrachtwagens moeten betalen je ziet ze namelijk vrij veel in Duitsland , wie weet het antwoord.


Willem antwoordt op 18 september 2010:

Dat is voor de Maut Kollekt (Tolheffing voor VA's)

Je kan met dit systeem niet gepakt worden voor te hard rijden.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker