Caravantrekker.nl

Nieuwe vs oude caravans

Ludo fiers/antwerpen vraagt op 12 november 2006:

Ik bezit een home car ralley 442 gti van 1985, met een leeggewicht van +/- 820 kg. Als trekkend voertuig heb ik een peugeot 406 1.9dt (bj 96) Als ik de nieuwe caravans hun gewicht bekijk is dit voor een soortgelijke caravan minimaal 100 kg meer. De techniek is de voorbije 20 jaar uiteraard fel verbeterd, doch elke kg meer vereist extra (trek)kracht van het voertuig. Rijden de huidige caravans vlotter (grotere bandenmaat) dan vroeger ? Dat is toch wat sommige verkopers mij willen doen geloven.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Lex M antwoordt op 12 november 2006:

Als een verkoper mij zoiets vertelt, vraag ik hem direct dat uit te leggen. Meestal volgt dan stilte of onzin.
Veel verkopers leuteren maar wat.


Jan@ antwoordt op 13 november 2006:

Ben begonnen met een De Roeck uit eind jaren 60 begin 70 , daarna een Munsterland uit 1978 maar kan niet zeggen dat onze caravan uit 2006 nu vlotter of veel gemakkelijker rijdt. Zelfs qua gewicht vraag ik mij af of er wel zulke grote verschillen zijn. Die oude caravans wegen op het kenteken wel bv 800 kg maar werden voor keuring zonder kachels, koelkast e,d aangeboden .Daarna wogen ze ook minstens 100 kg zwaarder. Het gewicht van de toename van de accessoires in de moderne caravans hebben de bouwers onder andere gevonden in de materialen en het onderstel.Dat is van onze huidige caravan vele malen lichter uitgevoerd dan van onze Munsterland van 1978 , dat massief en veel dikker was.
Het valt vlgs mij dus wel mee met het verschil.


Tjinne antwoordt op 13 november 2006:

Dat een grotere bandenmaat gemakkelijker rolt is een feit dat heb ik zelf ervaren ;ik had vroeger een Chateau (1980) met 13" velgen en een totaal gewicht van 1000 kg en nu heb ik een Tabbert (1996) met 15" velgen en een totaal gewicht van 1300 kg en dat voel je als je hem in de bergplaats rolt , dat moest ik vroeger altijd met 2 personen doen en nu kan ik dat helemaal alleen want eens hij in beweging is rolt hij vanzelf,ik moet wel zeggen dat mijn eerste gewone rollagers had en mijn tweede naaldlagers en dat dit er ook wel iets zal aan doen denk ik maar toch is het verschil groot,op platte weg gebruik ik minder dan met met mijn vorige!


Koen antwoordt op 14 november 2006:

Of een caravan vlotter rijdt door zijn grotere bandenmaat, dat weet ik niet.
Maar elke band heeft wel een rolweerstand. En die weerstand trachten de bandenfabrikanten telkens te verminderen. Denk aan de "groene" banden en de "fuelsavers" : door een andere samenstelling van het rubber, het profiel en de koordlagen, slagen zij erin om die rolweerstand te verminderen.
Uiteraard is dus een band van 1980 niet te vergelijken met een band van 2006. (hopelijk rijdt er niemand meer rond met banden van 1980 !).
Maar wat gedacht van de altijd maar bredere banden ? Die verhogen dan weer juist wel de rolweerstand in vgl met een smaller exemplaar.
Een andere reden waarom huidige caravans "vlotter" (mee)rijden : een betere stroomlijn van de opbouw en verbeterde ophanging. Algemeen gesproken. Uitzonderingen waren en zijn er altijd : zowel pos als neg.

Koen


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 14 november 2006:

Dat een nieuwe caravan "met de hand" gemakkelijker rolt kan te maken hebben met de bandenspanning. Moderne caravans met commercial banden hebben veelal een luchtdruk van 4,5 atm terwijl oude caravans vaak maar 2,5 atm hadden.


Bert antwoordt op 15 november 2006:

@Koen. Bredere banden hebben bij gelijke bandenspanning geen grotere rolweerstand. Dit geldt ook voor fietsen trouwens... Wél een grotere luchtweerstand, maar bij het duwen van een caravan zal dat aspect niet merkbaar zijn. 😉


Koen antwoordt op 15 november 2006:

Ow ! Dat wist ik niet, bedankt om te verbeteren.
Wel eigenaardig : het loopvlak is toch breder ? Of zie ik iets over het hoofd ?
(de luchtweerstand van een band van een caravan die (mee)rijdt is te verwaarlozen, toch ?) (durf het niet meer ten stelligste beweren 😉 )

Koen


Lex M antwoordt op 15 november 2006:

@Bert.
Weet je het zeker? Dan kunnen die wielrenners beter harde ballonbanden monteren op de kasseien?
Of mis ik iets?


Bert antwoordt op 15 november 2006:

Wel, wat is zeker in het leven? Het wordt iig beweerd in Wikipedia (Engelse versie) en er zit wel wat in... Rolweerstand neemt voornamelijk toe door de vervorming van de band. Een smal tubeje (schrijf je dat zo?) zal dus harder opgeblazen moeten worden, vanwege de grotere druk per cm2. Voor wielrenners speelt natuurlijk de luchtweerstand een grote rol zodat ze streven naar smal en hard, errug hard.

Trekken we dit door naar caravans en Menno memoreerde dit al, veel zijn er tegenwoordig uitgevoerd met iets smallere en stuggere C-banden dan een paar jaar terug toen men veelal ging voor bredere low-profile banden. In rolweerstand zullen die - schat ik zo in - niet veel verschillen vanwege de hogere spanning in de C exemplaren. Praten we over wat meer jaren terug waren vaak erg iele hoge bandjes gemonteerd en daarvan zal de vervorming en dus de rolweerstand ongetwijfeld groter zijn geweest dan bij de huidige banden.


Bert antwoordt op 15 november 2006:

Ter overweging, ik ben n.l. niet zo goed in simpele formules. 😉
Wat is het effect van het mogelijk geringe* verschil in rolweerstand van (caravan)banden en in het verlengde daarvan de vier autobanden op de benodigde (extra) kracht die de motor van een auto moet opwekken? Anders gezegd: hoe veel of hoe weinig vermogen is er extra nodig?
* Ga je duwen aan een caravan zul je zoals ook beweerd is het verschil wel merken, maar in verhouding tot motorvermogens is de menskracht natuurlijk eerder gestresst!


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker