Kees van Dinther vraagt op 28 november 2006:
We willen een jonge of nieuwe Toyota Avensis Wagon diesel kopen maar maken ons zorgen na het lezen van de verslagen. We zien bij de diesel 2.0 D/4D (116pk) goede cijfers met de hellingproef (18 tot 20 % )maar op dit punt negatieve beoordelingen in het verslag. De benzine 1.8 liter komt overigens niet hoger uit dan 10 a 11% hellingspercentage.
In de verslagen trekauto van het jaar verkiezing van de Avensis 2.0 D4-D lezen we dat deze auto een flink turbogat heeft en moeite met de hellingproef.
Verslag 2004 De jury vindt de maximum toelaatbare caravanmassa van 1300 kg de grens. Die grens is op de hellingproef blijkbaar ook bereikt want ondanks (of dankzij?) de turbodiesel in het vooronder heeft de voortrein moeite het motorkoppel op de straat over te brengen. De wielen ‘bokken’op het wegdek. Uitsluitend met fors geweld in hij weg te krijgen en dat gaat veel juryleden te ver.
Verslag 2004GB Moeizame hellingproef. Het eerste verzet is wat lang voor soepele wegrijacties. Die moezame hellingproef is ‘simpel’op te lossen door flink wielspin te genereren. De Toyo kan dan echt wel wat aan. Een typische turbodiesel dus, met blijkbaar een flink dieselgat.
Verslag 2005GB De acceleratie is redelijk armoedig en op de 17% hellingproef viel de motor dood en was slecht met tegenzin op weg te krijgen. Maar het lukte uiteindelijk wel.
Van de diesels 2.2D4-D en 2.2D-CAT zijn meer recente verslagen (2006 en 2007) Deze zijn positiever, maar het is niet duidelijk of dit ook voor de in september 2006 vernieuwde 2.0 D4-D opgaat.
Wie heeft ervaring met de Avensis 2.0D-4D of kan ons adviseren m.b.t. de aanschaf van een jong gebruikte of nieuwe diesel.
Bert antwoordt op 28 november 2006:
Vooropgesteld, ik heb het antwoord ook niet want ik heb er niet mee mogen spelen. Praktisch alle diesels hebben meer of minder last van een steil oplopende koppelcurve, daar moet je mee om leren gaan op steile hellingen. Er zit ook verschil in grip (tractie) tussen de diverse voorwielaandrijvers. De sterke 2.0 TDI Passat bleek wel erg makkelijk aan het slippen te krijgen en ik vermoed dat dat bij de Avensis beter voor elkaar is. M.a.w. de motor slaat af. Er is dan meer 'geweld' nodig om die voorwielen aan het slippen te krijgen om iets snelheid op te kunnen bouwen. En dan kan het zijn dat een voordeel een nadeel wordt zeker bij minder ervaren (soms niet caravannende) juryleden.
De nieuwe 2.0 D4D motor heeft een variabel turbootje gekregen zodat krachtsopbouw mogelijk wat geleidelijker gaat dan bij de oude 2.0.
Bert de K antwoordt op 29 november 2006:
Additioneel;
De percentage's van hellingen waaraan je refereert, zijn werkelijk niet kinderachtig. Een serieuze afweging zou kunnen zijn of je ooit in de tijd dat je voorgestelde auto wil gaan gebruiken, je die hellingen ook daadwerkelijk tegenkomt.....
En of die dan ook meteen in serieuze haarspelden worden verstopt. Kortom, wat zijn je wensen op dat gebied. Naar het Garda-meer en terug is heus geen probleem. De Col du Galibier (-15%), zou ik niet perse aanraden, maar die wordt voor auto's met caravan toch al niet aangeraden.
Bert antwoordt op 30 november 2006:
Ik ben 't niet helemaal met je eens andere Bert. De tavhj-hellingen zijn 12% en in Engeland vorig jaar 14 en anders 17% op zeeniveau met lichtere caravans waar wij (of men) mee rijden over het algemeen. Dat zijn startpercentages die je toch wel tegenkomt waar je het niet verwacht, vaak op het laatste stukkie naar de camping. Of op de camping zelf. Of in een dorpje met een lastige kruising, of op een dijkweggetje in een hollandse polder of ... Hou je dan ook nog rekening ermee dat op 1000m hoogte niet-turbomotoren (maar de vraagsteller heeft dat 'probleem' niet) zo maar een procentje of 2, 3 kwijtraken..., dan vind ik het terecht dat je die op die prestaties in de reviews en in onze berekeningen de nodige waarde hecht.
Je staat er ws niet zo bij stil, omdat jij al jaren automaat rijdt.
Bert antwoordt op 30 november 2006:
Overigens Kees, ter aanvulling...
Je verbaast je nogal over het verschil tussen de berekeningen en de verslagen tijdens die verkiezingen. Dat de berekeningen dus betere wegrijpercentages beloven. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer de juryleden met al die auto's verschrikkelijk hun best hadden gedaan ze 'onze' percentages hadden gehaald. Feit blijft dat wij met onze formules uitgaan van bepaalde gemiddelden voor elke auto en wij dus niet kunnen voorspellen hoe de wielgeometrie is (grip) of hoe sterk een koppeling is. Ook niet dat de ene koppeling prettiger te doseren is dan de andere. Soms merk je dat wanneer een auto in voorwielspin gebracht wordt (of zelf al snel doet) de hele voortrein inderdaad begint te dansen. Indertijd heb ik dat bij Golf-derivaten opgemerkt en, je meldde dat al, bij een Avensis werd dat ook gemeld. Is dat het geval geweest of dacht het jurylid dat alleen maar omdat het juist de koppeling was die 'opspeelde' na de 24e keer gemarteld te zijn door anderen... Je reactie is dan dat je gasloslaat en boem sta je stil en dus krijgt de auto een minder goede waardering op de hellingproef.
Kortom, technisch moeten die Toyo's kunnen wat wij berekenen, maar de uitvoering laat wat te wensen over, in casu het gemak waarmee berijders die niet gewend zijn aan die auto, er mee om kunnen gaan. De waarheid zal, zoals zo vaak, ergens in het midden liggen.
Erwin antwoordt op 1 december 2006:
Ik rijd al 4 jaar met een Avensis Verso 2.0 D4D en daaraan gekoppeld een Fendt saphir beladen tot 1400 KG .
Ik ben er al door de bergen mee naar Portugal geweest , verleden jaar in Zwitserland en dit jaar in Zuid Polen ( ook bergstreek ) ; Dit gespan voldoet zeer goed , ondanks dat er dit jaar voor de camping een helling was van +/- 20 % over 100 meter.
Dus stoppen er juist voor , een aanloop van ongeveer 2 meter en zonder problemen naar boven .Heb nog soortgelijke situaties meegemaakt en was nooit een probleem .
Altijd rustig blijven en de auto zijn werk laten doen , die is er voor gemaakt .
Bert antwoordt op 1 december 2006:
Ja, zo moet je het doen as 't effe kan, maar hoe doet deze combinatie het nu als je onverhoopt tóch stilgevallen bent op 15%?
Kees van Dinther antwoordt op 17 december 2006:
Bert geeft aam dat de nieuwe 2.0 D4D motor een variabel turbootje heeft gekregen, zodat krachtsopbouw mogelijk wast geleidelijker gaat dan bij de oude 2.0. De dealer zegt er er bij beide geen sprake is van een variabel turbootje.
Bert antwoordt op 17 december 2006:
Dan is de dealer niet goed geïnformeerd, want volgens Toyota wél.
MOTOR
Allgemein
4-Zylinder-Reihenmotor, 4 Ventile je Zylinder, zwei
obenliegende Nockenwellen, Oxidations-Katalysator,
Rußpartikelfilter
Hubraum (ccm) 1.995
Bohrung x Hub (mm) 86,0 x 86,0
Ventiltrieb DOHC, Steuerriemen
Gemischaufbereitung
Common-Rail-Direkteinspritzung mit Turboaufladung,
variabler Turbinengeometrie, Ladeluftkühler und elektronisch
gesteuerter, Wasser gekühlter Abgasrückführung EGR
Verdichtungsverhältnis 16,8 : 1
Max. Leistung 93 kW (126 PS) bei 3.600/min
Max. Drehmoment 300 Nm bei 1.800-2.400/min
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!