AJ vraagt op 16 november 2010:
Beste forumleden,
Wat is volgens jullie het beste als voortent ( voor Hobby 650 ) in Noord Holland aan de kust?
1. Een Gerjak wintertent die met "aandrukstokken" tegen de wand wordt gedrukt maar relatief klein is ( 4 meter )
2. Een echte "seizoenstent" ( Obelink ) die door de aluminiumrail gaat maar vervolgens wel veel meer doek heeft ( omloopmaat 1090 ) ?
Het kan er echt stevig waaien!
Graag jullie mening?
vr.gr.
AJ
Ronny antwoordt op 16 november 2010:
Je geeft aan dat het er echt stevig kan waaien. Dan ligt het antwoord toch voor de hand.
Veel plezier op reis.
naj antwoordt op 16 november 2010:
wil je echt een goede tent neem dan een isabella penta,staat als een huis zonder scheerlijnen
Tom antwoordt op 16 november 2010:
Beste AJ
Ik vind de Karsten voortent de beste voortent voor een winderige omgeving. Door de ronde vorm heeft de wind weinig grip. Wij hebben er goede ervaringen mee.
De voortent heeft een luchtslang die, middels de inritsbare voorgevel goed windvast is af te spannen. Er zijn voldoende aanhaak punten voor scheerlijnen. Zie www.karstententen.nl
RobD antwoordt op 16 november 2010:
Niet zozeer de grootte is bepalend, de hoek waar de wind vandaan komt is bepalend. Een kleinere tent kan hierdoor eerder de lucht in gaat als een grotere.
In dit geval is waarschijnlijk de wintertent geen verstandige keus. Er blijft wat zijkant v.d. c/van over waar de wind niet langs kan wegvloeien maar de zijkant v.d. wintertent 'tegenkomt' en gaat drukken. Komt deze kracht vrij dan komt de achterkant van de tent los v.d. zijkant v.d. c/van en slaat onder het dak. En dan gaat het van kwaad tot erger.
Geert antwoordt op 17 november 2010:
Sorry maar Een echte "seizoenstent" ( Obelink ) ??
Ik moet Naj toch echt gelijk hierin geven, een Penta staat als een huis ( komt met name door de vorm en de uitmuntende pasvorm van een Isabella voortent ).
Een alternatief is nog altijd een Brand Riogrande, Siena, Palazzo L of Magallan voortent. Deze zijn wel net als een Isabella in het duurdere segment te vinden maar............ kwaliteit betaalt zich terug !
Ik heb van beide merken tenten gehad ( penta, palazzo, siena ) en ben zeer tevreden hierover. Heb ook Hypercamp, Goldcamp, Gerjak en Dorema gehad.......... laat maar, niet geschikt voor het echte zware werk !
Ger antwoordt op 17 november 2010:
Kost een paar centen maar dan heb je ook wat: Isabella!
Karin antwoordt op 17 november 2010:
De Brandt die wij voor onze Hobby 520 hebben heeft een aantal jaren geleden een storm met windstoten tot windkracht 11 overleefd in Friesland en de tornado die vanuit Bordeaux over o.a. het Loiregebied raasde (ik meen in 2004). Het is een stevige tent die je goed en op veel punten vast kunt zetten, maar het was denk ik vooral een kwestie van ongelooflijke mazzel hebben. We stonden blijkbaar gunstig op de wind want de schade aan camping en materiaal van medekampeerders was enorm. Tijd om voortenten neer te halen was er niet meer, iedereen werd door de campingeigenaren gesommeerd naar de grote sporthal op het terrein te komen (al waren er dwazen die temidden van de enorme bomen aan hun tenten bleven hangen, met alle risico's van dien).
Je kunt niet alles voor zijn en ook de beste tent is kwetsbaar in zulke gevallen, maar sinds die tijd let ik in winderige gebieden, zoals de Bretonse kust, wel extra op hoe ik het spul neerzet. En uiteraard de stormband eroverheen en zorgen dat de wind die aan de ene kant hoe dan ook toch altijd binnenkomt er aan de andere kant weer uit kan, dus vooral niet alles hermetisch afsluiten, want dan gaat de boel toch echt de lucht in of scheurt af.
Een wintertent die losstaat van de caravan zal bij een flinke wind vanuit de verkeerde hoek idd vrij gemakkelijk de lucht ingaan.
Dat ronde tenten steviger staan heb ik ook gehoord, al lijken ronde tenten en stormbanden me een moeizame combinatie, maar ongetwijfeld is daar weer een andere oplossing voor.
janka antwoordt op 17 november 2010:
Deze kost ook wat euro's maar dan heb je ook wat, namelijk een oerdegelijke en zeer stormvaste voortent. Het merk? Karsten!
AJ antwoordt op 17 november 2010:
Hartelijk dank tot nu toe voor de reacties!
Ronny: wat bedoel je met het voor de hand liggende?
RobD: ik denk dat dus ook inderdaad. Die afdichting tussen caravan en doek.
Geert: Denk je echt dat een Obelink tent minder is? Een DWT tent met 32 mm staal kost rond de 2000 euro en zo'n Obelink tent 850 met 28 mm staal. Geef ik daar volgens jou zelf het antwoord mee?
Karin: dank voor PRAKTIJK info.
Ik heb Isabella gebeld en men zei uiterraad dat hun tenten de beste waren.....maar ze zeiden ook dat voor "overwinteren" je beter een Brandt of DWT kan nemen. Over eerlijkheid gesproken! Want naast de storm KAN er eventueel ook nog wat sneeuw op terecht komen. Ook in Nederland. Denk aan afgelopen winterseizoen.
Ik ben op weg met het denkproces.....hartelijk dank voor jullie reacties. Ik blijf geďnteresseerd voor eventuele verdere reacties.
vr.gr.
AJ
RobD antwoordt op 17 november 2010:
" Want naast de storm KAN er eventueel ook nog wat sneeuw op terecht komen".
Setje extra dakdragers, zijn los te koop
Gunst antwoordt op 17 november 2010:
De Unico Bologna is ook een zeer mooie kwaliteitsvoortent, die door zijn afgeronde vormen en stevig frame zeer stromvast is.
Geert antwoordt op 17 november 2010:
Niet alleen de frames bepalen de kwaliteit van de gekozen voortent, ook de doeksoort, afwerking pasvorm etc. heeft hier een zwaar aandeel in.
Dus, echt minder ja !
Vroeger zeiden ze wel eens, goedkoop is duurkoop, en dat is bij de voordeligere merken vaak het geval.
Zet maar een Hypercamp langs een Isabella of Brand, je zal zelf schrikken van de verschillen !
John antwoordt op 17 november 2010:
Goed, nog meer merken?
Frans antwoordt op 17 november 2010:
Aangenomen dat je die caravan met tent niet het hele jaar daar laat staan zou ik me alleen laten leiden door eigen smaak, tenteigenschappen en -afmetingen die me goed uitkomen en niet door storm (alleen november-maart), laat staan een pak sneeuw (in Noord Holland!). Ventilatie lijkt me bijvoorbeeld veel belangrijker in ons regenachtig klimaat.
Iedere tent kun je door goed afspannen en eventueel een losse stormband windbestendig opstellen. Als er een keer echt windkracht 10 of meer op het land wordt verwacht kun je altijd nog overwegen hem weg te halen.
Jan antwoordt op 17 november 2010:
Ik onderschrijf het advies van Frans.
Als het echt gaat stormen en er is geen of weinig beschutting dan is weghalen de beste remedie.
Martin antwoordt op 17 november 2010:
Kijk eens op www.fortexcaravanvoortenten.nl/page16.html.
Daar zie je de Aronde Universeel. Het fotootje met de Eriba Nova is mijn combinatie. Bij Fortex kun je (de meeste van)al je eigen wensen en ideeën laten realiseren. Door een stormervaring een paar jaar geleden op camping De Lepelaar aan de kust heb ik daarom een hele batterij storm-afspanningen op borstweringhoogte laten maken. Ook heeft mijn voortent dubbele slikranden, hetgeen het "onder-waaien" tegengaat. De tent heeft geďntegreerde stormbanden. Kortom, bij hevige storm zal de caravan zeker niet wegwaaien, als ie maar aan de voortent vastzit.
AJ antwoordt op 17 november 2010:
RobD: goede tip. OOk nu al gebruik ik halverwege de dakdragers extra steunen om de sneeuw op te vangen. Vorig jaar op de Veluwe pakweg 20 cm!!
Frans: Van nov t/m maart.....ja dat lijkt een korte periode maar in die periode verwacht ik storm en het zal maar één dag even echt stevig waaien...
We wonen niet vlak bij de caravan dus weghalen als het KNMI storm voorspelt.......tja dat doe je niet even...zeker niet als je een grote tent hebt van pakweg 11 meter.
Martin: wat een mooie tent die op de door jou genoemde site staat!! Maar.....twee dingen.
1. boven de ramen zit een soort luifel. Lijkt mij wind onder te gaan komen.
2. de tent drukt tegen de wand aan. ( zoals alle wintertenten. En ik begin nu een beetje te denken dat zoiets toch niet de goede oplossing is.
vr.gr.
AJ
Rob N antwoordt op 18 november 2010:
Tegen de natuur (als ze wil) is niets bestand, tegen een mildere natuur kun je je wapenen maar dan moet je er wel bij zijn of anders heb je misschien PECH.
Ruud antwoordt op 20 november 2010:
Hoi AJ,
Heb de discussie met belangstelling gevolgd, en bij een aantal adviezen krijg ik de indruk dat de adviseurs zo'n wintertent zelf nog nooit hebben gebruikt.
Zelf heb ik zo'n tent(je) al ong. 10 jaar in mijn bezit en vele jaren gebruikt op een (voor)sijzoenplek aan de kust, en recent in september, 4 weken in Katwijk. En daar heeft het een aantal malen heel hard gewaaid.
Op die camping in Katwijk stonden ook jaarplaatshouders met een formaat grote voortent zoals jij aangeeft. Veelal zijn die tenten ook voorzien van een (houten) vlonder en (de meesten) hebben het gewoon goed doorstaan.
Omdat het daar echt hard kan waaien en in het verleden er weleens caravans zijn omgewaaid zijn de caravans van jaarplaatshouders verankerd.
Het is mij niet duidelijk of jij het hele jaar door (zomer en winter) wilt camperen en dan met een grote groep in de voortent wilt verblijven, of alleen een voortent(je) nodig hebt om droog en windvrij in- en uit te kunnen stappen en ff te kunnen ventileren zonder in regen en wind te zitten.
Ons wintertentje is maar 2,5 x 2 mtr.
Het zal je verbazen, maar er passen ook nog 2 klapstoelen en een tafel in. Heeft al vele stormen doorstaan. Kan m (bijna) alleen in een uur opzetten. Heb ook een extra dakdrager en op halve hoogte dwarssteunen. Ook makkelijk voor de panoramaluiffel.
Natuurlijk vangt het wind, maar dat kan naar onder- en boven de caravan afvloeien, en windvangen doet elke voortent. Het buizenframe en tentdoek zijn er op aangepast.
En, hoe meer dr aan zit, hoe meer dr stuk kan gaan.
Natuurluijk moet ie goed afgespannen worden, en (als ie staat) plaats ik de bovenrail (aan bijde zijden van de tent)stoppers die er voor zorgen dat de tent niet gaat schuiven (zijn in de handel verkrijgbaar). En ook de aandrukstaanders goed vergrendelen.
Op de beplating van de caravan (vroeger gebobbeld en tegenwoordig glad) heb ik nog geen beschadiging kunnen ontdekken.
Wel heb ik eens de aandrukzijde over een raam gespannen (wat al verder naar buiten uitsteekt), maar dat liet krassen achter, en dus nooit doen. Heb de krassen er (met koperpoets) wel uitgekregen.
AJ, mijn advies is gericht op jou gebruik. Een (klein) wintertentje kan een hoop hebben, kost betrekkelijk weinig en is snel op te zetten. Met een grotere groep verblijven vraagt meer ruimte, investering, en is niet ff in n uurtje (alleen) op te zetten.
Ruud
e antwoordt op 8 december 2010:
Een tent van Nordland of DWT Zelten en ook het merk gusto, deze heeft een heel mooie internet site waarbij je zelf de indeling kunt samenstellen je geeft het caravan merk aan aan je weet ook direct de prijs. Aan deze tenten heb je geen onderhoud, en gaan minimaal 15 jaar mee. Kunnen het hele jaar blijven staan. Al die andere seisoenstenten zijn hierbij vergeleken echt niets. Kost iets meer maar je hebt er geen omkijken naar.
Jan antwoordt op 8 december 2010:
Lekker hoor, met de kerst in je nieuwe voortent.
Je kunt in elk geval de champagne goed koud zetten😉
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!