Caravantrekker.nl

Neuswiel met weegsysteem

Niels vraagt op 9 december 2010:

Welk neuswiel met weegsysteem?
Alko heeft er 1 met een weegschaal bij het wieltje, maar ik zag er ook 1 met de weegschaal bij de slinger?
Welke zou ik het beste kunnen kiezen?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Andreas-NL antwoordt op 9 december 2010:

Ik heb alleen ervaring met die gele ring op de slinger, maar ik vind het een waardeloos ding met soms variaties van 20 kg. Ik kijk er niet eens meer en weeg al lang \"op gevoel\" en dat bevalt me prima


Theo antwoordt op 9 december 2010:

Om correct te wegen, zul je moeten wegen op de koppeling. Het neuswiel ligt wat terug en geeft - ook bij een goede weegschaal - niet de juiste waarde. Ik heb het eens gemeten. De afwijking was behoorlijk groot.
Dit zal ook voor de slinger gelden.


Peter antwoordt op 9 december 2010:

Heb een Alko met het met het weegschaaltje bij het wiel. De eerste keer caravan horizontaal en neuswiel op personenweegschaal. Weet je de mogelijke afwijking en zul je er veel plezier van hebben.


Theo antwoordt op 9 december 2010:

Met het neuswiel op de weegschaal weet je nog niet verschil tussen het gewicht op het wieltje en het gewicht op de koppeling.


Peter antwoordt op 9 december 2010:

Beste Theo,

Het is eenmalig met een personenweegschaal. Geeft het neuswiel rechtstreeks op de grond zestig en het neuswiel op de personenweegschaal 40 kg aan dan is er een afwijking van 20 kg. Aldus bij een volgende weging rechtstreeks neuswiel op de grond 70 kg, is dit in werkelijkheid 50 kg.
Succes


Frans antwoordt op 9 december 2010:

Waar de schaal zit maakt op zich niet zoveel uit. Ik zou voorkeur hebben voor de schaal die het gemakkelijkst is af te lezen.
Ander criterium voor de keuze is de reproduceerbaarheid van een weging. Als het apparaat bij meerdere wegingen niet exact hetzelfde gewicht aangeeft heb je er niet veel aan.

V.w.b. de afwijking met het gewicht op de kogel: als je dat graag wilt weten hoef je maar eenmalig het verschil met de neuswielweger vast te stellen met hulp van bijvoorbeeld een personenweegschaal en je weet de (caravan-afhankelijke !) afwijking. Dat verschil is bij iedere weging herbruikbaar.
Voor de praktijk maken die enkele kilo’s afwijking overigens helemaal niets uit.


Niels antwoordt op 9 december 2010:

Dank jullie voor jullie ervaringen/antwoorden; hier kunnen we zeker iets mee.

Gr. Niels


Theo antwoordt op 9 december 2010:

@Peter,
Wat je bedoelt begreep en begrijp ik wel.
Je meet echter de afwijking van de meter op het wiel.
Hetgeen je dient te meten is het verschil tussen het neuswiel en de koppling.
Het gaat uiteindelijk om het gewicht op de koppeling. Het neuswiel bevindt zich dichter bij de as dan de koppeling. Daarom wordt bij weging bij het neuswiel niet dezelfde waarde aangegeven als bij weging bij de koppeling.


Frans antwoordt op 9 december 2010:

Ter aanvulling voor de microfreaks:
De belasting van het neuswiel hangt samen met de richting van het wiel: naar achteren is de belasting maximaal, naar voren minimaal. Voor het eenmalig vaststellen van het verschil tussen neuswielaanwijzer en feitelijke kogeldruk dient daarom ook onthouden te worden in welke richting het neuswiel staat en die richting is verder steeds te hanteren bij een weging. Het kleinste verschil is er uiteraard met het wiel naar voren.


beverwijk antwoordt op 10 december 2010:

Ik heb een alko neuswiel hij weegt goed ,maar als je een mover hebt is de wielconstructie van het neuswiel veel te
zwak!! Als je neuswiel iets dwars staat in zachte grond dan drukt de mover de wangen van het neuswiel krom en loopt het wiel aan met alle gevolgen Het is mij 2keer overkomen en ik heb nu een neuswiel van een beter fabrikaat er in


Michiel antwoordt op 10 december 2010:

@Theo

In theorie heb je gelijk, maar als je een vrij grote afwijking hebt gemeten, dan heb je waarschijnlijk niet goed gemeten. Je kunt het ook uitrekenen.

Voorbeeld:
Afstand hart wiel tot kogel: 5 meter.
Afstand neuwswiel tot kogel: 30 cm.
Gemeten druk op neuswiel: 60 kg.

Dan zal de werkelijke druk op de kogel gelijk zijn aan:

((500-30)/500) x 60 kg = 56,4 kg.

Een afwijking van 6%. Volgens mij is dat in de praktijk te verwaarlozen. Het is tenslotte maar een indicatie.

@Frans: Ja, in theorie heb je ook gelijk. Als je op het neuswiel meet, maakt de stand van het wiel verschil. OOk dat is m.i. in de praktijk te verwaarlozen.

Ik heb het ooit wel eens gewogen met een personenweegschaal. Nu doe ik het altijd op gevoel. Als ik de dissel met twee handen net kan optillen, is het wel goed.

MV



Willem1 antwoordt op 10 december 2010:

Even kort.

De afwijking van de meetwaarde van het neuswiel ten gevolg van de afstand tot de koppeling is al door de fabrikant gecompenseerd. Wel dient men de instructie te volgen meestal is dat meten met het wiel naar voren.

Ik ben wel verbaasd als men niet de weging van het neuswiel vertrouwt maar wel die van een personenweegschaal, ook deze kunnen behoorlijk afwijken zegt mijn schoonmoeder.

Overigens zo kritisch is de koppelingsdruk ook weer niet, pas als het span niet lekker aanvoelt kan wegen één van de te nemen maatrelen zijn.


louw antwoordt op 10 december 2010:

Bij het alkoneuswiel wordt in de handleiding een formule aangereikt waarme het verschil tussen de druk van het neuswiel en de druk op de kogel eenmalig kan worden bepaald met het neuswiel naar achteren. Ik werk met een bandbreedte voor de kogeldruk van 60-75 kg. Als de druk op het neuswiel zich (afgerond ) tussen de 75 en 90 kilo beweegt is eea in orde. Het verschil op de beide meetpunten is ongeveer 15 kilo.
Voor alle helderheid de formule is als volgt:
gewenste kogeldruk x afstand hart caravanwiel tot hart kogel kopeling gedeeld door afstand hart caravanwiel tot hart neuswiel.


Theo antwoordt op 10 december 2010:

@Michiel,
De afstand van het hart van de koppeling tot het hart van het neuswiel (neuswiel naar achteren) is bij mij ongeveer 75 cm. Conform jouw berekening kom ik dan op een afwijking van 15%.
Dit gaat in de richting van hetgeen ik gemeten heb.
Ik noem dit behoorlijk groot omdat het ging van ongeveer 90 kg.(een behoorlijke overschijding van de normen) naar 70 á 75 kg. (mooi binnen de normen).
Natuurlijk is dit betrekkelijk, behalve in je gevoel.


Michiel antwoordt op 10 december 2010:

@Theo

En afwijking van 15% is wel wat veel ja. 10% zou ik in de praktijk nog wel verwaarloosbaar willen noemen, maar 15% net niet.

Jouw neuswiel zit kennelijk wat verder naar achteren dan het mijne.

MV


renaat antwoordt op 10 december 2010:

Wij wegen de kogeldruk onder de koppeling met zo'n "rode telescopische weger" voor elke rit.
Ik heb hier de tip gelezen dat je dat rode spul eens moet ijken met een houtje plus een personenweegschaal, en dat gaan we bij gelegenheid eens doen

Wat ik me afvraag, moet de caravan HORIZONTAAL staan bij de weging. Ik lees altijd van ja, maar ik lees nooit waarom.
Ik hoor geen argumenten. Men gaat er van uit dat het zo moet.

Uiteraard is wegen in horizontale positie juist, maar met de koppeling 10 cm hoger of lager zou de weging geen juiste waarde aangeven???Daar heb ik mijn twijfels over. 😉

Nog een bijkomend vraagje, mag de handrem opstaan?

Wie weet meer? grt R.


Jan antwoordt op 10 december 2010:

Als de caravan bijna horizontaal staat kan er een theoretisch gewichtsverschil gemeten worden. Dat verschil is simpel te meten door de de caravan te weten als hij wel horizontaal staat.
Het is allemaal erg marginaal, want ook op een helling of ook al tijdens het rijden kan er een verschil in kogeldruk optreden. Ik zou er geen apart neuswiel met weegschaal voor willen aanschaffen. Dat rode weegstokje kost ca. een tientje, dat is meer dan genoeg😉


Jan antwoordt op 10 december 2010:

door de de caravan te weten = WEGEN tikfoutje dus😉


@Eric antwoordt op 10 december 2010:

Ik weeg mijn kogeldruk dmv van een personenweegschaal en een afgekort balkje zodat de dissel bij weging net zo hoog staat als de caravan achter de auto aan de haak hangt.

Zo, dat is toch nog een lastige zin geworden.... 😉


Michiel antwoordt op 10 december 2010:

\"Ik weeg mijn kogeldruk dmv van een personenweegschaal en een afgekort balkje zodat de dissel bij weging net zo hoog staat als de caravan achter de auto aan de haak hangt\"

Trek je dan wel het gewicht van het balkje er af? 😉

MV


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 december 2010:

@Renaat: \"Wat ik me afvraag, moet de caravan HORIZONTAAL staan bij de weging. Ik lees altijd van ja, maar ik lees nooit waarom. Ik hoor geen argumenten.\"

Kan je je dat mooie plaatje niet meer herinneren? zie: http://www.caravantrekker.nl/vragen/read.php?id=44882
mijn bijdrage van 30 april.

10 cm maakt niet zo veel uit maar bij 40 cm verschil tussen de horizontale stand moet je er wel rekening mee gaan houden. Wie rekent het even uit?


renaat antwoordt op 10 december 2010:

tja,

Ik was alweer vergeten dat deze discussie in april/mei 2010 al uitgebreid gevoerd geworden is.

sorry dat ik hetzelfde probleem terug naar boven heb gespit

er toch nog aan toevoegen dat:

1° onze wegingen horizontaal, of iets minder horizontaal, hetzelfde resultaat geven.😉

2°dat de 'rode weger' betrouwbare metingen geeft; alleen één maal ijken om te weten of 60 kg idd. = 60kg.

grt R.


Michiel antwoordt op 10 december 2010:

\"Wie rekent het even uit? \"

Ok daar gaat ie dan. Stel:

Afstand kogel tot hart wiel: 5 meter.
Massa caravan 1000 kg.
Hoogte zwaartepunt boven hart wiel: 75 cm.

Als de dissel aan het uiteinde 40 cm omlaag gaat, dan beweegt het zwaartepunt (75/500) x 40 cm = 6 cm naar voren.

Dat geeft een extra koppel van 0,06 X 1000 mkg = 60 mkg.

Om dat koppel te compenseren moet hetzelfde koppel door een kracht op de kogelkoppeling worden uitgeoefend. De arm is 5 meter, de bijbehorende kracht is dus 60mk/5m = 12 kg.

De gemeten kogeldruk zal met 12 kg toenemen.

MV


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 december 2010:

Das mooi!
Als ik dan hetzelfde sommetje maak voor mijn eigen caravan die korter en zwaarder is:

Afstand kogel tot hart wiel: 3.85 meter.
Massa beladen caravan 1400 kg.
Hoogte zwaartepunt boven hart wiel: 75 cm.

Als de dissel aan het uiteinde 40 cm omlaag gaat, dan beweegt het zwaartepunt (75/385) x 40 cm = 7,8 cm naar voren.
Dat geeft een extra koppel van 0,078 X 1400 mkg = 109 mkg.
Om dat koppel te compenseren moet hetzelfde koppel door een kracht op de kogel koppeling worden uitgeoefend. De arm is 3.85 meter, de bijbehorende kracht is dus 109mk/3.85m = 28 kg.

Dat is dus meer dan het dubbele!


Jasper antwoordt op 10 december 2010:

Nog even wat anders.
Mijn neuswiel was wegens vervorming ook eens aan vervanging toe. En hoewel ik zo\'n ingebouwde weger niet zo nodig hoef, maar het wieltje een beetje breder is, er ook wat vering in de pijp zit en de prijs alles meevalt heb ik maar zo\'n ding gekocht bij een firma in het oosten des lands.
Na drie dagen in de buitenlucht bleek de pijp geheel onder de oxydatiepukkels te zitten en zat er roest op de lasnaad van het omgevouwen stuk plaat. Dus roestplekken op de stoep. Als je wilt reclameren moet je zelf de transportkosten betalen. En ook nog hopen dat een volgende beter is.
Ik laat het maar zo...;-(


Michiel antwoordt op 11 december 2010:

@Menno

Dat is dus meer dan het dubbele!

En dat is misschien meer dan je dacht. 😉 Maar er is geen speld tussen te krijgen. Het effect is evenredig met de massa. Dat het omgekeerd evenredig is met de lengte is misschien wat minder vanzelfsprekend, maar het is wel zo. En als de één dan met en factor 1,4 toeneemt en de ander met een factor 1,5 afneemt, sja, dan zit je boven het dubbele...

Je kunt overigens eenzelfde berekening toepassen om uit te rekenen bij welke kogeldruk je hem op de staart kunt zetten. Dus wanneer je de dissel zo ver omhoog kunt halen dat de kogeldruk negatief wordt en hij omhoog blijft staan...

MV


Frans antwoordt op 11 december 2010:

Je moet de uitkomst wel relativeren. Het mag dan wel het dubbele zijn, maar twee maal niks is ….
Het hoogteverschil van 40 cm is voor de praktijk natuurlijk volledig theoretisch; neem 10 cm - wat ook al erg veel is - en de invloed op de kogeldruk is al heel wat realistischer.
De andere aanname van zwaartepunt 75 cm boven de as is ook maar een aanname. Ligt het zwaartepunt op 50 cm … ga je gang. De gehanteerde momentenvergelijking kun je trouwens prima gebruiken om de plaats van het zwaartepunt uit te rekenen. Je hoeft dan alleen twee kogeldrukmetingen te doen met bijvoorbeeld het 40 cm verschil et voilà!


RENAAT antwoordt op 12 december 2010:

naar aanleiding van het huidige draadje en rekening houdend met hetgeen al geschreven werd in april 2010 ( topic 44882) heb ik een poging ondernomen om OOK een tekening te maken met 'Paint'😉
ik krijg ze echter niet'geplakt' in deze reply ;-(

waarover gaat het:
je tekent een homogene balk/schoendoos, die een caravan moet voorstellen en je verbindt de hoeken met diagonalen. het snijpunt van de diagonalen vormen uiteraard het zwaartepunt. vanuit het zwaartepunt trek je een verticaal lijntje naar beneden.

vervolgens teken je een tweede balk met dezelfde afmetingen, die precies op de eerste geplaatst wordt maar die laat je vervolgens scharnieren t.h.v. de as, dus voorover hellen.
je brengt opnieuw de diagonalen en het verticale lijntje aan

en je ziet het: het zwaartepunt is naar voren en naar beneden verplaatst

na jaren in twijfel te hebben geleefd kom ik tot de volgende conclusies:

1° als de c'van voorover helt, verschuift het zwaartepunt naar voor en neemt de kogeldruk dus toe

2° het zwaartepunt blijft op dezelfde plaats IN de c'van, maar die plaats verplaatst zich t.o.v. de as 😉

3° in de praktijk: met hellingen van ± 10 graden maakt het weinig verschil

4° een tekening is veel duidelijker dan een uitgebreide tekst en kost veel minder moeite 😉

grt R. nu helemaal overtuigd van 'toenemende kogeldruk bij voorover hellende c'van'








Frans antwoordt op 12 december 2010:

Het was mooi weer, dus heb ik bij mijn caravan twee kogeldrukmetingen gedaan om een reëel beeld te krijgen van ligging van het zwaartepunt:
kogeldruk horizontaal: 63 kg
kogeldruk naar voren geheld met kogel precies 30cm lager: 72 kg
Het huidige gewicht van de grotendeels lege caravan heb ik moeten schatten op basis van een oud weegrapport en de huidige belading met o.a. twee gasflessen en een accu, maar zonder water in jerrycans, wc en boiler. Ik schat dat ik binnen de + of – 5% zit. De metingen zijn zo nauwkeurig mogelijk uitgevoerd met een personenweegschaal met analoge schaal, dus niet in decimalen afleesbaar.

Met de ook door Michiel en Menno gehanteerde momentenvergelijkingen heb ik de plaats van het zwaartepunt uitgerekend: 23 cm vóór en 39,6 cm boven de as.
Het lage zwaartepunt verklaart omgekeerd de geringe kogeldrukverhoging van 9 kg bij voorover hellen. Metingen bevestigen het beeld dat door @Renaat wordt geschetst, wat niet wegneemt dat bij een andere caravan/belading het zwpt verder weg van of dichterbij de as kan/zal liggen.

Meteen de neuswielbelasting gemeten met naar voren en naar achteren gericht neuswiel, beide met horizontale caravan: respectievelijk 64 en 70 kg.


Peter antwoordt op 12 december 2010:

Mi. einde discussie. Zoals eerder medegedeeld heb ik het neuswiel met vering en meting. Als je bekend bent met de situatie dat bij gebruik van een mover het neuswiel recht moet staan, je niet moet zeuren als het fout gaat als het neuswiel scheef staat!!!! Heb zelf een caravan met een leeggewicht van 1460 en gebruik het neuswiel in combinatie met mover al vijf jaar tot volle tevrenheid.


Dirk antwoordt op 12 december 2010:

Hallo,

Wij hebben een caravan (2007) met een ledig gewicht van 1550 kg (Dethleffs 669 lifestyle) met Alko onderstel. Dacht wel mooi zo een solide Alko neuswiel met veer en weegconstructie.... In de praktijk functioneerde het wiel best aardig.

Moet daar bij vermelden dat de caravan met twee personen nagenoeg niet manueel te manoeuvreren is - dus zit er een mover onder. (sorry landgenoten die met 100km per uur fluitend achteruit naar Frankrijk rijden en de caravan op plaats van bestemming met een paar simpele stuur bewegingen - zonder uit te stappen op de plek zetten)

Echter is de weegfunctie niet toereikend gebleken. Terug naar de simpele optie: stukje lat, weegschaal, onder de kogel en zakken maar... op het neuswiel gaf deze een indicatie aan van c.a. 130kg op de weegschaal 110 kg... Dus iets gewicht verplaatst en 100 kg op de weegschaal was het resultaat.
Daar onze Audi (nieuw) 100 kg kogeldruk mag hebben - klaar.

Toch ook het Alko wiel maar eens op de weegschaal gelegd: 16kg - dus het standaard wiel maar weer gemonteerd met als resultaat dat de alko nu te koop is.

Wie doet een bod?


fransvb antwoordt op 12 december 2010:

€ 5,--


@Eric antwoordt op 12 december 2010:

Gratis af te halen? (samen met die leveller die ook al jaren in een bankkast stof ligt te happen 😉 )


Theo antwoordt op 13 december 2010:

De leveller heb ik na een keer gebruiken gelukkig terug kunnen brengen bij de dealer.
Het neuswiel lijkt me uitstekend geschikt voor de oud-ijzer actie van de fanfare. Kan hij toch nog waardig met een serenade de deur uit. 😉


Dirk antwoordt op 13 december 2010:

Haha,

Denk dat ik toch eerst marktplaats maar even probeer.
Ik schrok echt van het gewicht... zeker in vergelijk met het standaard neuswiel.

En we slepen al zo veel gewicht mee....


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker