Jan@ vraagt op 20 december 2010:
Een van de belangrijkste elementen bij het trekken van de caravan is de stabiliteit op de weg. Ik begrijp dat dit moeilijk te meten is. Er wordt bij de trekkrachtberekening met name gekeken naar de gewichtsverhouding auto/car. Maar wat moet ik nu van de vlgde vergelijking verwachten m.b.t. die stabiliteit:
Ik heb nu een V70 met een eigen gewicht 1563 kg en een wielbasis van 2.755m. Die vergelijk ik met een Skoda Yeti met een eigen gewicht van 1455kg en een wielbasis van 2.578m.Best redelijke verschillen van omstreeks de 7%.
Oftwel ga ik dit echt merken op de weg.
(de v70 heeft 4 sterren, de yeti~5 sterren met mijn caravan)
Misschien dat Bert en-of Menno er ook antwoord op willen geven.
@Eric antwoordt op 20 december 2010:
Ik denk dat vergelijken van beide combi\'s zeer lastig wordt.
Bijvoorbeeld de overhang achter de wielen is bij de Volvo waarschijnlijk stuk langer dan bij de Yeti?
Dit wordt denk ik niet meegenomen bij berekeningen?
Langere wielbasis van de V70 hangt ook weer samen met de grotere totale lengte van de V70?
Ben benieuwd!
renaat antwoordt op 20 december 2010:
interessante vraag!
ben ook benieuwd naar de antwoorden van Menno en Bert
vraagjes: is de Volvo mss een benzine en de Skoda een diesel en welke caravan moet er gesleurd worden?
normaliter zou de 'lange wielbasis'enerzijds en de korte oversteek anderzijds, doorslaggevend moeten zijn .
mijn gedacht R.
Bert antwoordt op 20 december 2010:
Voorlopig hebben we - onlangs geïmplementeerd - ons wat betreft de veiligheidsreserve geconcentreerd op de caravan, z'n massa's, de verdeling ervan over de totale en opbouwlengte. Ja, en op de 'aloude' gewichtsverhouding. Tot voor kort eigenlijk de enige factor die iets kon voorspellen over de 'stabiliteit'. Beter is te spreken van risicoreserve, omdat een zware caravan met een lichte auto best heel stabiel kan zijn of aanvoelen. Als dan een zwiepertje gemaakt wordt zijn echter de rapen meteen gaar... Dat een lichtere auto ook instabieler is (of bij een lagere snelheid instabiel wordt) dan een zware jongen ligt m.i. aan de eveneens lichtere wielophanging en vering. Dezelfde krachten (bij gelijke caravan natuurlijk) dienen tenslotte verwerkt te worden door de auto.
Zeker zijn ook wielbasis en oversteek en de gewichtsverdeling van de auto factoren die de veiligheidsreserve beïnvloeden. Hoe groot of hoe belangrijk t.o.v. de 'andere' factoren is voorlopig giswerk, zo ver zijn we nog niet. Maar de variatie in caravanafmetingen is groter dan van wielbasissen van auto's. Aannemelijk is wel dat een grote wielbasis positief uitwerkt net als korte oversteken. Waar praten we over in het geval van de V70 en de Yeti? Lengte-wb=oversteken. 472-276=196 resp. 422-258=164 cm. In procenten 11-7-16. Opvallend is natuurlijk de veel geringere gem. oversteek van de Yeti (16%) en niet eens zo zeer die van de wielbasis (7%).
Ik zou me niet al te veel zorgen maken Jan@.
Jan@ antwoordt op 20 december 2010:
Bedankt voor de antwoorden. @Bert, klinkt op zich plausibel, die verhoudingen.Resteert overigens wel het 108 kg lichtere gewicht van de Yeti.Neutraliseert dat wellicht het overhang voordeel weer?
@ Renaat het betreft inderdaad een V70 benzine, 2.4i 170 pk en een Yeti diesel 2 liter van 140 pk ,beiden automaat en een caravan van max 1350kg, bijna 7m lang en 2.30m breed.
De V70 is zeer stabiel met de caravan aan de haak.Ik dicht dat met name toe aan het gewicht(tov de caravan), de lengte van de auto en de lange wielbasis. Dus ben ik huiverig erop achteruit te gaan m.b.t. de stabiliteit.Een beetje comfortabel, lees veilig, reizen vind ik erg belangrijk.
Jan@ antwoordt op 20 december 2010:
Ps: de oversteek aan de voorkant wordt in de verhouding ook meegerekend.Maar is dat wel relevant in dit kader?
Bert antwoordt op 20 december 2010:
Ik ken alleen de totale oversteek als verschil tussen lengte en wielbasis, vandaar... Die van vóór lijkt niet belangrijk, maar veelal is het zo dat een motorblok vóór de vooras ligt.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!