Caravantrekker.nl

Subarucombinatie op de helling?

PieteR vraagt op 23 januari 2011:

Wie heeft ooit een kilometerslange helling gereden van dik meer dan 11% met een Subaru combinatie met een caravan van plm 1300 kg?

Hoe ging dat?
Hoeveel PK had die Soeb?
Was het een automaat? Zo ja, in welke versnelling kon je die helling toen rijden?

Wat deed je eventueel de eerste keer verkeerd en doe je nu anders?
(Nooit meer die helling rijden, kan ik zelf wel bedenken) 😉

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Bert antwoordt op 23 januari 2011:

Dat kun je toch 'gewoon' uitrekenen? En dan trek je de conclusie dat je kunt kiezen om het te proberen plankgas in 2 hoog of met gemak in 2 laag (2.0 benzine schakel). 2.0 benzine automaat altijd in één.


PieteR antwoordt op 23 januari 2011:

Dat heb ik al gedaan (nou ja: jij en Menno dus, waarvoor onuitsprekelijk dank!) 😉
Maar afgezien van theorie ben ik erg benieuwd naar praktijkgebeurtenissen.
Niks zo leerzaam als andermans en eigen ervaringen, zowel positief als negatief.


antwoordt op 23 januari 2011:

.....kilometerslange helling....dik meer dan 11%......

Ik weet niet wat je verwacht. Maar ik denk dat er onderaan voor zo'n bult op een splitsing/kruising borden zullen staan dat het verboden is voor een auto/car combinatie en vrachtverkeer. Omrijden!!
In Frankrijk bij Lons le Saunier op de D52 is een helling van plm 1,5km en 13%. Je mag er niet op met je combinatie. Eraf mag wel.
De kans dat je een door jou omschreven helling zult tegenkomen en mag berijden lijkt me haast nihil.
Maar (als je naar Frankrijk gaat) bv. de Col de l'Iseran en de Izzoard en de Route Napoleon zijn ook leuke tochtjes om met caravan te rijden. Maar voldoen niet helemaal aan jouw criteria 😉
Als je dit soort wegen wilt gaan rijden, ga dan eerst eens een aantal jaren oefenen op iets minder lange en steile cols en bergpassen zodat je goed weet wat je van de auto kunt verwachten.
Als jij als bestuurder er goed mee om weet te gaan en doet wat Bert schreef, dan hoef je in ieder geval aan die Soeb niet te twijfelen en voor warm lopen hoef je niet bang te zijn. Het is mij nog nooit gelukt om hem over/in de rooie te jagen.
vrgr
JT®
Forester 2003 automaat (4 Versn met een lange 1)

PS Als je overweegt nieuw te gaan kopen, kijk dan even in de toekomst want het zal me niet verbazen als er binnen afzienbare tijd een nieuwe Forester komt met 6CVT.(dus een kortere 1) Legacy/Outback hebben hem al.


PieteR antwoordt op 23 januari 2011:

Dank voor je antwoord.
Het is niet nodig om me te waarschuwen, ik heb een vrij aardige hoeveelheid ervaring achter diverse sturen, zowel met handbakken als automaten. Momenteel rijd ik een loeisterke automaat met een lange één en veel meer PK dan een Soeb 2.0.
Maar die Subaru kan iets wat die auto niet kan: in drassig gras rijden en er dan ook weer uit komen na even te hebben gestopt. Helaas heb ik geen geld voor nieuw, maar ik ben al verscheidene jonge oudjes tegengekomen, die als nieuw rijden.

Tijdens elke vakantie kom ik dergelijke hellingen wel tegen, altijd lekker smal met uitwijkvakken en zo. Soms ook met nog ouderwets gruis en lekker veel kuilen.

Maar nu je er toch bent: 😉 Kan jouw Subaru een uur lang trekkend hellingop in die lange één rijden zonder dat het technische problemen geeft? (Hoofdpijn van de herrie reken ik niet mee)


antwoordt op 23 januari 2011:

@PieteR

Helaas dat kan ik je niet zeggen want ik rijd niet achter elkaar een uur door op zulke trajecten. Wij zijn van het "toeristisch rijden" en stoppen op mooie plekjes, als het kan soms al binnen 5-10 minuten als het erg mooi is.
We vertrekken om 10u van een camping en komen om 14-15u op de volgende aan en hebben dan soms nog geen 75 km gereden. Onderweg veel stoppen want als je zulke stevige hellingen en cols rijdt dan is het bijna altijd een prachtig stukje natuur. Als er maar een half plekje is, benut ik hem helemaal om te parkeren en te gaan wandelen of te picknicken.(mei-juni, dus ruimte genoeg)
Dus ervaring met een vol uur continu hellingop rijden zonder stoppen heb ik niet. Maar ik rijd die cols wel, in de 1 en zo snel mogelijk tot plm 4000rpm en daarna iets gas los zodat het toerental iets daalt en bovendien de lock-up voor terugval van nogeens plm 300rpm zorgt. Uiteindelijk rijd ik dus zonder slip met plm 3500 rpm in een rustig tempo naar boven.(car= 1200 kg)Ik heb nog nooit het gevoel gehad dat ie me in de steek zal laten.

Wellicht weet je het wel, maar toch....
In de officiele prijslijst en op deze site komt de TurboForester niet meer voor, maar hij is in Aalsmeer gewoon nieuw en gebruikt te koop. Dus mocht je daar interesse in hebben dan even naar de site van Subaru en bij gebruikte auto's zoeken op een T-versie vd Forester en je komt uit bij de dealer in Aalsmeer, en die verkoopt ook de nieuwe.
vrgr
JT®

PS @Bert: toch opnemen in jullie lijst of is de animo daarvoor te gering?


PieteR antwoordt op 23 januari 2011:

Van die XT heb ik van zowel de 2.0 als de 2.5 veel gelezen.
Dat zijn nog eens beesten! Helaas hebben die met handbak geen low-gear. Vorige week heb ik nog naar een mooie 2.5 XT automaat staan kijken. Erg verleidelijk, maar ik wil er met minder geweld proberen te komen.
Vandaar, dat ik gebruiksinfo zoek van de 2.0X met 158 pk.
Ik ben in ieder geval blij met jouw bijdrage!


Bert antwoordt op 23 januari 2011:

Nou, ik heb die 'nieuwe' T's niet kunnen vinden hoor... 😉 Het huidige model dateert van mei 2008 en die is nooit geleverd met turbo benzine.


Bert antwoordt op 24 januari 2011:

... in de 1 en zo snel mogelijk tot plm 4000rpm en daarna iets gas los zodat het toerental iets daalt en bovendien de lock-up voor terugval van nogeens plm 300rpm zorgt. Uiteindelijk rijd ik dus zonder slip met plm 3500 rpm in een rustig tempo naar boven.

Lijkt me helemaal goed JT®

@peter. De turbo heeft zo veel kracht dat laag niet nodig is tijdens caravangebruik. Dat ligt anders met de 2.0X, Zonder die low gear zou het een waardeloze trekker zijn. Op natte weilandjes zou ik wel de voorkeur geven aan de 2.0X of de T automaat, die vast ook goed te doseren is onder die omstandigheden.


antwoordt op 24 januari 2011:

Inderdaad, nu niet. Maar 3-4 weken geleden stonder er 4 op hun site met km-standen van 0-1000 en enkele occassions.
De Forester wordt in andere werelddelen verkocht als 2.5X en 2.5XT (zie Subaru.com), dus mogelijk hebben ze af en toe importspul op voorraad.
In ieder geval niet officieel via de importeur.
vrgr
JT®


PieteR antwoordt op 24 januari 2011:

Zo langzamerhand krijg ik, dank zij jullie, een goed beeld.
JT, (of iemand anders) wat zijn typische beginnersfouten voor een Subaruchauffeur?


Bert antwoordt op 24 januari 2011:

Psies JT, niet via de officiële importkanalen en dus ook niet 'via Aalsmeer'. Maar om jou plezier te doen is die US versie toegevoegd. 1088 kg mag die trekken daar... 😉

Beginnersfouten?
Denken dat je met een Subaru elke caravan veilig en verantwoord kan trekken tot aan het toegestane trekgewicht. Vanwege AWD en lage gearing en zo. Niets is minder waar.


antwoordt op 24 januari 2011:

.....1088 kg mag die trekken daar... ....

Die opmerking van Bert is gelijktijdig een stevige waarschuwing: Als je zo'n auto wilt kopen, controleer dan vooraf wat er op NL-kentekenbewijs staat voor trekgewicht.
Bert, bedankt voor het toevoegen, het is toch leuk om het te bekijken.

Beginnersfouten zal ik ongetwijfeld wel eens gemaakt hebben maar dat was ver voor mijn Subaruperiode. En dus vergeten😉
Maar ik onderschrijf Berts opmerking want de auto is relatief licht (de mijne 1350 kg, de latere 1450 kg).
Automaat is (gelukkig) al beperkt op 1500 kg trekgewicht maar de handbak mag 2000 kg trekken en dat is echt teveel voor zo'n lichte auto. Omdat hij het technisch best wel even zal kunnen, moet je niet gaan denken dat je met zo'n combinatie veilig de weg op kunt en dan liefst ook nog boven de 100km gaan rijden. Echt niet!!

Pieter nog even een kleine opmerking toevoegen: Je zoekt een 158 pk?
Ik meen dat deze auto er maar vrij kort geweest is en dat daarna het vermogen is teruggebracht naar 150 pk, maar toen is (meen ik) wel het koppel verhoogd en het bijbehorende toerental verlaagd.
Zou het niet beter zijn voor die uitvoering te kiezen als je wilt boenderen in de bergen? Die 151....158 pk kun je wel missen 😉
Ik weet uit mijn hoofd niet of de versnellingsbakverhoudingen toen gewijzigd zijn. Maak evt een berekening op deze site om te zien of er verschil is.
Het zou me niet verbazen als de 150 pk-uitvoering in de bergen net iets prettiger zal zijn.Het is maar een hint.
vrgr
JT®


Matthias antwoordt op 24 januari 2011:

Pieter,

Ik rijd reeds 15 jaar met een Forester. Eerst model 97 met 120 pk, nu sinds een jaar of 5 met 2.0 X 158 pk model(handgeschakeld) met een caravan max 1200 kg. Zolang je de gewone wegen bewandelt, trekt de Subaru niet beter of slechter dan een andere auto met de zelfde cylinderinhoud. Het is pas vanaf wanneer de ondergrond verslechtert,dat de kwaliteiten van de Subaru naar voor komen. Ofdat het nu sneeuw, grind, natte grasbodem of gewoon een steile helling is, de wagen heeft altijd tractie. En dankzij de dubbele versnellingsbak vind je altijd de juiste versnelling voor ieder traject.


antwoordt op 24 januari 2011:

Maar verder dan hier lukt met een Forester niet.



Dit is bij de hoogste kabelbaanlift boven Alpe d'Huez.
Jawel zonder caravan 😉

vrgr
JT®


Bert.s antwoordt op 24 januari 2011:

Er worden wel meer auto's geleverd met 4x4, die ook probleemloos ( of misschien nog wel beter) een helling kunnen nemen?


PieteR antwoordt op 24 januari 2011:

Jawel, maar die hebben in betaalbare versies niet zo'n enorme lijst merktrouwe caravanners achter zich. 😉
Ze zijn meestal ook zwaarder en hebben dan vaak een dorst die de mijne overtreft, en dat moeten we niet hebben.

JT, die 150 pk wordt nauwelijks als occasion aangeboden, maar ik neem je tip mee!


antwoordt op 24 januari 2011:

Ik heb de 158 en 150 pk versies met elkaar vergeleken. Mijn veronderstelling blijkt niet waar te zijn. De 158 is vlgens de berekeningen toch de betere trekker, 4 vs 3 sterren.

Maar Bert/Menno er valt me iets op: de kleur van de sterren.
Ik ben uitgegaan van de volgende gegevens:
caravan 1100 + 250 = 1350 kg
auto belading 300 kg

158pk weegt 1680 kg....gew verh is 80% = groene sterren
150pk weegt 1750 kg....gew verh is 77% = oranje sterren

Dezelfde auto, maar zwaarder, krijgt geen groene maar oranje sterren.
Ik ben benieuwd wat daar de reden van is.
vrgr
JT®


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 24 januari 2011:

Hm... gaat fout bij de vergelijking van 2 trekauto's. Bij de afzonderlijke berekening gaat het wel goed gelukkig en blijven de sterren (terecht) groen.
Ik weet waar het door komt, maar moet het nog wel ff fixen.


PieteR antwoordt op 24 januari 2011:

Menno, het is net alsof ik bij die oranje sterren ook een muziekje op de achtergrond hoor?
Iets van Hazes, ...houden van orahanje...? 😉


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 24 januari 2011:

Ik ben niet zo van oranje maar houd meer van groen 😉

Het foutje is gevonden en ik zal de stabiliteitsindex erbij zetten (in de vergelijking van twee trekauto's).


Jan antwoordt op 24 januari 2011:

Ik hoor nog niemand over de Diesel versies van Subaru. Ik kan melden dat mijn Impreza diesel geheel en al hellingproof is. Rijdt ook zonder caravan fantastisch😉


nico antwoordt op 24 januari 2011:

Jarenlang een Legacy 2.0 gehad met, ik meen, 115 pk. In al die jaren alle soorten en maten aanhangers erachter gehad en die auto gaf echt geen krimp. Mijn eigen kip (max 1000kg) was speelgoed voor die auto, en voor kennissen regelmatig een (te zware) Hobby van 1600kg ergens op een camping in europa neergezet. Motor lekker laten roffelen, een beetje tussen alle versnellingen spelen en je komt overal. Daarbij blijft de temperatuurmeter gewoon op zijn plek.
Een beginnersfout? Omdat er onder de wielen geen slip is komt alle slip op de koppeling.... Oppassen dus met de koppeling!

Maar aan al het goede komt een eind, na 470000 km op lpg werdt hij toch een beetje gammel....

Nico


Pieter antwoordt op 24 januari 2011:

@Jan: mijn vraag gaat niet over diesels, maar is verder nogal duidelijk. Heb je de gevraagde info? Zo nee, geef deze draad dan geen ongewenste richting alsjeblieft. 😉


PieteR antwoordt op 24 januari 2011:

@Jan: het is wél mooi spul, die diesels! (Vergat ik er bij te zetten) Ik ga voor auto's uit het dieselloze tijdperk, meer kan de bruin niet trekken en meer is ook niet nodig.
Ik ben daarom wel blij met alle input.

Even wat anders: ik zie dat sommige auto's een sperdiffentieel hebben. Waneer voegt dat wat toe?


antwoordt op 25 januari 2011:

PieteR ik zal proberen in lekentaal en aan de hand van een voorbeeld het duidelijk te maken.
Veel fabrikanten schrijven in hun folder dat (bij een 4x4) de krachten verdeeld worden over de voor en achterwielen. Meestal is deze info niet geheel juist. Ze zouden moeten schrijven: verdeeld over voor en achteras.
Vrienden van ons hebben een Suziki Grand Vitara, het verschil met de Forester is alsvolgt:
Neem een flinke bult zand en rij er met 1 voorwiel op.
Op een gegeven moment komt het andere voorwiel in de lucht te hangen, maar ook een achterwiel.
Je staat dan diagonaal op 2 wielen.
Zware pech voor de Forester want je komt niet meer weg. Want de 2 vrijhangende wielen draaien lustig rond maar er gaat geen enkele kracht naar de 2 op de grond staande wielen. Wiebelen totdat 1 vrijhangend voor of achterwiel weer grip heeft is de enige remedie.
Doe hetzelfde met de SGV en je rijdt gewoon weg omdat er bij 4L gelijktijdig een sper ingeschakeld wordt die er voor zorgt dat er toch een aandrijfkracht gaat naar dat wiel (per as) dat nog op de grond staat.
vrgr
JT®


PieteR antwoordt op 25 januari 2011:

Dus een subaru met een sper is dan in het voordeel.
Jullie hebben me veel bijgebracht, dankjewel allemaal.

Nu nog een hele mooie vinden voor de praktijk 😉


antwoordt op 25 januari 2011:

PieteR, ik heb me er nooit echt in verdiept, vandaar deze vraag: Welke Soeb heeft een sper?
De mijne in ieder geval niet (Forester automaat)
Veel succes met je zoektocht.
vrgr
JT®


John antwoordt op 25 januari 2011:

Van: JT®
Datum: 25 January 2011 om 00:12
Doe hetzelfde met de SGV en je rijdt gewoon weg omdat er bij 4L gelijktijdig een sper ingeschakeld word.
Van: JT®
Datum: 25 January 2011 om 12:00
vandaar deze vraag: Welke Soeb heeft een sper?


??????????????????????????????????????


Michiel antwoordt op 25 januari 2011:

Het tegenwoordig gemonteerde VDC (ESP) op je subaru lost dit probleem al voor een deel op voor een handgeschakelde versie. Hij remt dan elk wiel afzonderlijk af om toch (wat) power naar het andere wiel te kunnen sturen.

Een automaat(met VDC) heeft elektronische verdeling over vier wielen...en zal zoals de Suzuki gewoon klimmen met twee wielen in de lucht. Op Youtube staan zelfs filmpje waar je een Subaru met tractie op maar één van de vier wielen ziet klimmen.


PieteR antwoordt op 25 januari 2011:

(in Alphen/Rijn staat een Soeb met sper te koop,dan kun je zelf zien bij welk type dat is)

Hoe ziet de bediening van een sper er uit en hoe bedien je dat?


antwoordt op 26 januari 2011:

PieteR, je bedoelt die groene? Die kleur is in NL nooit voorgekomen via Subaru importeur, wel bij Cosis die hun wagens uit Dld halen. Het is dus vermoedelijk een duitse import wagen en kennelijk is hij daar wel met sper leverbaar.
vrgr
JT®


antwoordt op 26 januari 2011:

Datum eerste toelating 01-12-2005
Datum aanvang laatste tenaamstelling 24-01-2011
Datum eerste afgifte Nederland 06-02-2007

PieteR, bovenstaand kopie uit RDW register. Het is zoals ik al vermoedde een import auto. Duitse uitvoeringen wijken op meer punten af van de NL versies. "Kenners" herkennen je direkt aan de afwijkende kleur.😉
vrgr
JT®


PieteR antwoordt op 26 januari 2011:

In Aalsmeer staat op blz 2 van hun voorraadlijst een luxury, waar er ook een op zit. Dat is geen import.

Overigens: met behulp van de hier verkregen input heb ik (ook mezelf) verstandige vragen kunnen stellen en me vandaag een mooie soeb aangeschaft, zoals in die advertentie is omschreven, maar dan een nieuwere 😉

Nogmaals dank!


antwoordt op 26 januari 2011:

PieteR, veel plezier met je nieuwe aanwinst
vrgr
JT®


PieteR antwoordt op 27 januari 2011:

Dankjewel, ook voor je bijdragen.
Ik heb in de afgelopen week nogal wat proefritten gemaakt met vanallesennogwat en kwam steeds op dit type terug.
Bovendien had ik de mazzel, dat deze auto precies vandaag binnenkwam toen ik bij de dealer een bakkie ging doen.
Deze, én eentje met handbak waren de beste uit die eigengebakken test.
En waar ik een van nature luie mens ben, werd het de automaat. 😉


Jan antwoordt op 28 januari 2011:

Veel plezier met je nieuwe auto Pieter. Ik weet zeker dat je Suub niet zal tegenvallen!


PieteR antwoordt op 28 januari 2011:

Dankjewel, Jan.
Ik ben erg blij met die wagen.
Maar ik heb wel een verklaring moeten tekenen van mijn vrouw, dat ik de komende tien jaar niet meer om een andere auto mag zeuren. 😉
Wat denk je, gaan we dat met deze auto halen?


Jan antwoordt op 28 januari 2011:

Beste Pieter, ga er maar van uit dat je zelf de komende 10 jaar ook niet meer om een andere auto zeurt😉


antwoordt op 28 januari 2011:

Met die auto wel, maar met die v...w?? 😉
Sterkte ermee.
vrgr
JT®


PieteR antwoordt op 28 januari 2011:

Dat gaat wel lukken hoor, ze is lief, knap en intelligent, dus ze vergeeft me mijn tekortkomingen. 😉


John antwoordt op 28 januari 2011:

".....en intelligent".

Goh dat ze dan aan jouw is blijven hangen, jammer voor haar


Jan antwoordt op 28 januari 2011:

Ik begrijp je jaloezie John, maar op ieder potje past een dekseltje, dus het komt ooit wel goed.
Overigens een Subaru Forester voor de caravan trekt ook het vrouwelijk schoon aan dus wat let je....😉


Ruud antwoordt op 28 januari 2011:

Wil jij je ervaringen met ons delen Jan ?.


Jan antwoordt op 28 januari 2011:

Hoi Ruud, een retorische vraag... maak de zin af en kleur de plaatjes😉


PieteR antwoordt op 28 januari 2011:

Nou, ze heeft jullie "hartelijke" opmerkingen gelezen en ze is het helemaal met iedereen eens.
Ze wil van elke knapperd een foto, zodat ze onderweg naar je kan zwaaien als wij gaan kamperen en jullie aan het werk moeten! 😉

Maar zullen we met deze draad stoppen, voordat het van kwaad tot erger gaat? 😉

Volgend jaar ga ik die enge helling zelf wel uitproberen en verder hebben jullie met groot geduld mijn vragen uitstekend beantwoord!


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker