Caravantrekker.nl

Watertank Hobby

Coen vraagt op 18 februari 2011:

Ik heb een watertank in de caravan, maar moet die iedere keer bijvullen. Is er een makkelijke en goedkope manier om deze om te bouwen zodat er continu druk op komt te staan. Ik weet niet zeker of de leidingen die druk aankunnen. Zat zelf aan een w.c.-vlottertje te denken met gardena-koppeling ofzo, zijn er nog andere Mc-gyver oplossingen.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Theo antwoordt op 18 februari 2011:

Ik heb een watertank in de caravan, maar moet die iedere keer bijvullen.

Wat vreemd, gebruik je dat water dan ergens voor? 😉


Jan antwoordt op 18 februari 2011:

Als je een kampeerplaats hebt met een watervoorziening kun je meestal gewoon een slang aansluiten waarmee je je tank vult. Ik gebruik daar zelf twee koppelbare slangen voor van 10 meter en een opschroefbare aansluiting voor een buitenkraan. Gardena of een goedkoper merk voldoet uitstekend, ook om even de caravan of de auto te wassen op de camping😉


RobD antwoordt op 18 februari 2011:

Er zijn systemen te koop incl.vlotter en aansluiting in iedere goed geoutilleerde camping accessoires zaak.


Vino. antwoordt op 18 februari 2011:

coen,

Vraag e.e.a eerst even goed na voor dat je begint te knutselen.Er blijft m.i. het risico dat er constante druk blijft staan op de aanvoer, indien je vergeet de kraan te sluiten bij een directe aansluiting.Het gevolg kan zijn dat je een hoop water binnen in de caravan hebt, waar je het niet wilt hebben!Om de dag vers water in de tank is niet verkeerd hoor.

Met vriendelijke groet.


antwoordt op 18 februari 2011:

Coen, kun je iets met deze link:

http://www.ivra.nl/accessoires_detail.asp?id=215&cat=11

Als je dit maakt IN de watertank (dus niet in de wand, maar op een kunststof plaat die geklemd wordt tussen bodem en bovenkant tank), vanuit de watertank een slang via de oorspronkelijke dikke slang tot net buiten de caravanwand, daar een (gardena)koppeling.
Op deze manier kun je dus ook nog op de oorspronkelijke manier blijven vullen.
Ga je rijden dan maak je de koppeling los en duw je de slang iets naar binnen in de dikke waterbuis en dan gewoon de oorspronkelijke dop op de watervulopening.
Succes
JT®


Jan antwoordt op 19 februari 2011:

Hallo Coen, ik heb ook een CITY wateraansluiting. Bevalt uitermate goed, op het watertappunt een dubbele (kraan) aansluiting plaatsen, een voor de CITY wateraansluiting en een voor de groente en aardappelen etc. af te spoelen bij de tapkraan. Ik heb dezelfde tank als JT aangeeft in de disselbak gezet, bij storingen aan de vlotter loopt het water dan direct uit de disselbak en heb je verder geen natte boel.


Jasper antwoordt op 19 februari 2011:

In oktober 2000 heeft er in de KCK een stukje over gestaan.
Op de site http://www.kck-online.nl/?page=artikelen&sub=article&id=1601&lastpage=cms&lastid=59 staat dat je dat daar als pdf kunt downloaden. Maar kennelijk is het linkje de mist ingegaan.
Maar ik heb 'm nog wel.
Waar stuur ik 'm heen?


piet antwoordt op 19 februari 2011:

ik vind een vaste aansluiting niet echt proper en wel om de volgende reden, als je een vaste aansluiting hebt is het stilstaande water in de tuinslang bij temperaturen van misschien wel 40-50 graden een bron van bacterien,
als je in de caravan bijvoorbeeld water pakt om koffie te zetten ververs je alleen het stilstaande water in de tuinslang en heb je het opgewarmde water in de koffiepot zitten.


Jan antwoordt op 20 februari 2011:

Piet je hebt volkomen gelijk, maar als het water in de slang 40 a 50 graden is hoe warm is het water dan in de wateropslagtank van de caravan? Daarom water voor de consumptie koffie of thee etc. altijd eerst koken. Ik koop in de warme landen altijd water in flessen en drink niet uit de kraan.


thijs antwoordt op 19 juli 2011:

Beste mede kampeerders, ik heb ook een oplossing gevonden voor het gesleep met water tanks. Onze oude Fendt heeft zo'n witte tank met zwart deksel in de disselbak staan. Eigenlijk twee zodat je het pompje kunt wisselen. Nu heb ik bij wijze van proef in een van de twee tanks bovenin een standaard vlotter kraan ingebouwd van Plieger. 10 euro bij de karwei. Als je op de messing aansluiting van dit vlotter een metalen verloopje zet van de 3/8 draad naar 1/2 draad kun je hier een standaard Gardena koppeling zetten. Tuinslang met twee standaard koppelingen mee en eventueel een extra gardena koppeling voor als die nog niet aan de kraan zit op de kamping en klaar ben je. Geen gesleep meer. Gebeuiken het nu een week, werkt prima en geruisloos. Enige is dat er er lichte kunststof geur aan het water zit, vermoedelijk van de nieuwe slang. Deze is van PVC, dus kan geen kwaad neem ik aan...


Jan@ antwoordt op 20 juli 2011:

Het is een oplossing Thijs. Alleen hoeveel meter tuinslang neem je mee?


Bob antwoordt op 20 juli 2011:

Je bent aan het kamperen. Dan moet je je een beetje aanpassen. Een van die aanpassingen is af en toe wat water halen. Neem een klein tankje mee als je richting sanitair gaat en vul het daar. Legen in de grote tank van de caravan. Als de partner dat ook doet zit je nooit zonder vers water.
Een slang aan een waterpunt koppelen en de anderen mensen in de buurt dan als die water willen halen? Ik vind dit egoistisch gedrag.

mvg
Bob


Jan@ antwoordt op 21 juli 2011:

Als je altijd naar dezelfde stek toegaat die een eigen waterpunt en afvoer op de plek heeft is een slang en afvoerslang natuurlijk reuze handig en niet asociaal vind ik. Maar wanneer je overal en nergens naar toe gaat met de caravan dan weet je niet waar de tappunten zijn. Je zal nl niet de eerste zijn die een metertje slang ""te kort"" komt en alsnog kan gaan lopen met de tanks/gieter.Vandaar mijn(enigszins ironische) vraag: hoeveel meter slang neem je dan mee?


Jasper antwoordt op 21 juli 2011:

Ja, als je het over massieve tuinslang hebt. Maar er bestaat toch ook nog zoiets als die plat opvouw-(rol-)bare kunstof slang? Dat weegt bijna niks en neemt ook geen ruimte van betekenis in. Daar kun je makkelijk 10-tallen meters van meenenen.
Al jaren sleep ik zo'n rolletje mee, maar nog nooit nodig gehad. Ben niet zo weg van slangen die lekker, al dan niet in de zon, liggen. Wat je er uit krijgt is altijd het lauwste en minst betrouwbare water. Dan loop ik liever een keer.
Trouwens, het linkje naar de KCK dat ik hierboven gaf ging al nergens meer heen. Nu is ook het hele artikeltje verdwenen. Als ik die redacteuren ooit zal leren snappen.. :-(


Nico antwoordt op 21 juli 2011:

@ Coen in het kampeermagazine Freelife 2e jaargang no 1 is ong. 2 pag. gewijdt aan:water halen op zijn Engels misschien staat daar iets waar je wat aan hebt.


wilma antwoordt op 21 juli 2011:

Ik zou geen slang aansluiten met constante druk erop, of je watertank moet in een losse disselbak moeten staan, zodat je bij een lekkage geen water in je caravan kan krijgen.
Veel camping, waar je een eigen kraan heb op je plek, hebben gewone kranen op het waterpunt gemonteerd zitten, dus geen kraan met een terugslagklep, de meeste van deze campinghouders willen niet dat je de slang aan je caravan koppelt en daar constant water op hebt staan. Omdat zoals boven als eens is gezegd de temperatuur in de slang vaak hoog oploopt, het is al voorgekomen, dat er zich samonelle had gevormd in een slang door de warmte, door weg-werkzaamheden vlak buiten de camping werd de waterleiding geraakt waardoor de camping even zonder water zat.
Jullie raden het al..........het besmette water liep terug het camping-waterleidingnet in, gevolg ? Het hele leiding net van de camping besmet en dagen zonder water gezeten.
Kijk of informeer eerst of er een kraan met terugslagklep is gemonteerd.........

Neem anders een slang mee, met op het uit einde een kraan (gardene of zo) daar kan je makkelijk mee vullen en zonder te morssen, door met lopende slang terug te lopen naar de kraan om deze dicht te draaien.
Met het kraantje op het uit einde, kan hem aan de caravan al dicht draaien, na gebruik even de slang laten leeg lopen, voor gebruik even het water laten lopen.(slang spoelen)
Een fijne vakantie alle maal.


mark antwoordt op 21 juli 2011:

wat een gedoe om die paar liter water, pak toch gewoon een gieter om de tank te vullen.
dit is bovendien het meest veilig in verband met salmonella


Ruud antwoordt op 22 juli 2011:

M.i. nog makkelijker zijn 2 stuks 5 ltr. brandstoftankjes. 2 x 5 ltr. draagt makkelijker dan 1 x 10 ltr. Opdraaislangen zitten er bij, dus gieten is geen probleem en om ze vlot leeg te gieten in de handsvatten een klein gaatje geboord voor de beluchting. En door het geringe volume kan ik ze ook makkelijk kwijt in de disselbak.


Gijs antwoordt op 22 juli 2011:

@Jasper: waarom neem je al jaren meters slang mee terwijl je liever een keer loopt??


Frank antwoordt op 22 juli 2011:

Als iemand een vaste standplaats heeft, kan ik mij heel goed voorstellen dat het irritant is om elke keer bij te vullen.
Die vlotters of vaste leiding zijn dan best prettig.
Maar de mens beweegt steeds minder en wil steeds meer comfort. Door een zittend beroep vind ik die extra beweging best prettig, dus voorlopig blijf ik gewoon lekker sjouwen met dat water.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker