Caravantrekker.nl

Autonavigatie

Theo vraagt op 24 februari 2011:

Ik heb een oude MIo c520. Hierop kun je "vrachtwagen" kiezen, wat ik gebruik voor het rijden met de caravan. Nu kom ik bij de nieuwe apparaten deze optie vaak niet tegen. Dir geldt in mindere mate ook voor het invoeren van tussenpunten.
Bij Navigon zit dit er wel iets dergelijks op.
Wie heeft hier ervaring mee met andere merken?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Theo antwoordt op 25 februari 2011:

Op de Garmin Nuvi 765 (Volvo) zit de mogelijkheid van tussenpunten. Deze heeft geen mogelijkheid van keuze voor een vrachtauto. Er is een Garmin Nuvi die dat wel heeft (1200 ???).
Een bezwaar bij de Garmin die ik heb, is dat deze onvoldoende het verschil weet tussen grote en kleine wegen en vervolgens nog al eens - bij de caravan zeer vervelend - onhandige routes kiest. Of dat voor alle Garmins geldt? Ik weet het niet, maar sluit het niet uit.


ab antwoordt op 25 februari 2011:

Bij Navigon ( ik heb zelf de Navigon 40) kun je zowel tussenpunten invoeren als het profiel vrachtwagen gebruiken. Ideaal als je met de caravan rijdt. Blijf je tenminste op, voor een caravan, goed toegankelijke wegen. Daarnaast kan je ook nog kiezen uit een een aantal voorkeuren, bijvoorbeeld mooie route etc. Handig als je geen snelwegen wilt rijden.


dabbertje antwoordt op 25 februari 2011:

Ik heb nog een oude TT one (versie2 of 3) geen vrachtwagenoptie maar tussenpunten wel. Dit menu komt alleen tevoorschijn als je het uitgebreide menu aanklikt. Voor het gebruikersgemak zeg maar 😉.

Verder zijn de kaarten voor vrachtwagen wel te downloaden als ik het goed heb. En dan de echte kaarten die dus rekening houden met hoogte en breedte van het voertuig en dus niet die optie die je van Mio kent die alleen maar een aangepaste snelheid als vrachtwagenfunctie. Helaas is 't nog niet voor heel veel landen beschikbaar.
Kijk voor meer info maar eens op http://www.jouwnav.nl/ waar je info kunt krijgen over alle merken navigatie en de nieuwste updates kunt volgen.


John antwoordt op 25 februari 2011:

Theo, waarom deze vraag?
Je hebt een navi die voldoet. Ik zie de context niet, gewoon wat aan brabbelen???


Fr@ns antwoordt op 25 februari 2011:

Als je reeds beschikt over een smartphone met gps kan ik CoPilot Live v8 aanbevelen.
Deze software is snel, heeft prima kaartmateriaal en is heel eenvoudig te bedienen. Onbeperkt waypoints in te voeren en allerlei opties waaronder vrachtauto, fiets en voetganger. Extra voordeel: je hebt hem altijd bij je en er is volledige integratie van de navigatie met je contactpersonen en met je telefoon. Je spaart nog een hoop geld uit ook.


Theo antwoordt op 25 februari 2011:

@John,
Je opmerking snap ik niet. Ik heb een nuvi die een probleem heeft. Ik vraag me af of dit probleen voor alle Garmin Nuvi's geldt.
Zoals ik heb gezegd kent deze Volvo Nuvi bij de navigatie onvloldoende het verschil tussen grote en kleine wegen. Het verschil in de wegen ziet hij wel. Hij maakt echter onvoldoende gebruik van deze informatie. Bij rijden met een carvan kan dit problematisch zijn.
S.v.p. geen opmerkingen maken over instellingen etc. Deze zijn in overleg met Volvo/Garmin al allemaal uitgeprobeerd.
Vier maal per jaar krijg ik een update en hoop ik telkens dat mijn systeem 'het licht' ziet.


John antwoordt op 25 februari 2011:

"Ik heb een oude MIo c520. Hierop kun je "vrachtwagen" kiezen, wat ik gebruik voor het rijden met de caravan. Nu kom ik bij de nieuwe apparaten deze optie vaak niet tegen. Dir geldt in mindere mate ook voor het invoeren van tussenpunten.
Bij Navigon zit dit er wel iets dergelijks op.
Wie heeft hier ervaring mee met andere merken?"

Ik lees in de vraagstelling nergens een probleem, eerder een voordeel dmv de VA stand. Dus..........??


Jan antwoordt op 25 februari 2011:

Ik heb onlangs een tomtomXXL gekocht. Het ging allemaal goed totdat ik hem aan de computer met het programma ttHome hing. Niet meer op te starten en ik ben hem maar terug gaan brengen. Heb nu een Navigon. Een stuk stabiler en duidelijker, tenminste nog wel.....😉


Theo antwoordt op 25 februari 2011:

Beste John, ik heb de vraag gesteld, omdat ik me aan het orienteren ben om wat anders te kopen. Mio was zo vriendelijk om 1 jaar na verkoop geen nieuwe kaarten meer voor dit model te leveren. Na een aantal jaren met de oude gegevens, wil ik nu over een apparaat beschikken met up-to-date kaarten.


Jan antwoordt op 25 februari 2011:

Navigon levert in elk geval tegen hoge korting twee jaar lang nieuwe kaarten. Ik vind zelf ook de software en mogelijkheden erg pretting van dit merk.
Ik heb hetzelfde probleem met een MIO c710 meegemaakt, reden om nooit meer met dat merk in zee te gaan.


RobD antwoordt op 25 februari 2011:

Omzet word behaald door nieuwe modellen. Van updates leeft geen enkel bedrijf, vandaar dat voor alle merken en modellen een beperkt aantal jaar updates beschikbaar zijn.


Theo antwoordt op 26 februari 2011:

Hier in dit draadje lopen twee verschillende Theo's door elkaar.
De Theo die de vraag stelt en de Theo (dat ben ik dus) die zich als regel onder deze naam op deze site meldt.
O.m. de opmerking van John heeft hier tot verwarring geleid: ik voelde me aangesproken, terwijl de vraag aan de andere Theo gericht was.
Ik zal me voortaan anders gaan melden.


Vino. antwoordt op 26 februari 2011:

Ik heb een TomTom van 5 jr.oud.Wilde wel eens een nieuwe kaart.Bij het nakijken in "home" zag ik dat er mogenlijk te weinig ruimte zou zijn om een complete nieuwe kaart te installeren i.v.b. met uitbreiding van div. extra's.Contact opgenomen met de helpdesk van TT.Prima uitleg,vriendelijke medewerkers.Op advies div.extra's zoals de stemmen in vreemde talen, div.voorkeurs dingetjes etc verwijderd.Toen de nieuwe kaart van West-Europa op de computer gedownload en vervolgens een gedeelte op de TT.Ik kan dus indien gewenst het andere gedeelte op de TT overnemen na het vorige gedeelte weer terug gezet te hebben op de computer.De kern is dus dat je de TT wel kunt updaten.

Met vriendelijke groet.
Hoop dat e.e.a. nog duidelijk is.Ben geen technici.


TheoS antwoordt op 26 februari 2011:

@RobD
Bij mijn Garmin/Volvo is er de gelijkheid van lifetime update. Ongeveer 4 maal per jaar kan ik deze downloaden. Dit geldt alleen voor mij bij dit toestel. Bij een ander toestel (of een andere eigenaar van dit toestel) dient er dus weer een nieuwe lifetime updat te worden gekocht.

@Vino
Ook ik had een tekort aan geheugen. Door het plaatsen van een SD kaart heb ik 4 gig extra geheugen.


Bert.s antwoordt op 26 februari 2011:

Hoi theo

Even een kleine opmerking.

voor jouw nav systeem zijn geen updates meer leverbaar.
Ik ga er van uit dat dit misschien jouw probleem is ?
Je kunt wel Gemakkelijk igo8 op jouw navigatie installeren.
Je hebt dan de nieuwste kaarten en een nieuw navigatie programma en je kunt dan voor auto, fiets of bijv bus kiezen.
Ik heb ook igo8 op mijn mio c520 draaien, en dit werkt perfekt.


Jan antwoordt op 27 februari 2011:

Het probleem bij mijn Mio C710 was dat de software niet toegankelijk was. Uiteindelijk kon eea wel omzeild worden door op te starten via een tweede kaartje, maar je moet wel weten hoe eea werkt om opnieuw te kunnen installeren en je weet vooraf niet of de nieuwe software goed werkt.
Ik heb uiteindelijk gewoon een andere apparaat gekocht.


Bert.s antwoordt op 27 februari 2011:

Ook ik start gewoon op via een extra geheugen kaartje.
Werkt prima.


Mike antwoordt op 3 maart 2011:

IK zou ook wel een navigatie willen met de vrachtwagen functie. Heb zelf een garmin nüvi 250w en heb net als Theo al meerdere malen ondervonden dat deze absoluut niet geschikt is om met een caravan te rijden. Het ding stuurt je bijvoorbeeld gewoon over zeer smalle sluipdoor kruipdoor weggetjes om 10 meter aftesnijden terwijl er parallel aan dat geitenpad een N- weg loopt.
Laatst even met een nieuwe Garmin gereden, de 1490t, maar deze had precies het zelfde.
Zouden alle Garmins ongeschikt zijn voor caravangebruik?
De originele navigatie van VW(MFD)werkt wel goed maar hier kun je weer geen coördinaten in voeren. Via punten weet ik niet die gebruik ik eigenlijk nooit. Dit zal Theo natuurlijk een worst zijn want hij heeft een Volvo.


RobD antwoordt op 3 maart 2011:

"Het ding stuurt je bijvoorbeeld gewoon over zeer smalle sluipdoor kruipdoor weggetjes om 10 meter aftesnijden terwijl er parallel aan dat geitenpad een N- weg loopt."

Wat is er mis om ook eens op de borden te kijken? Blindelings op een nav.sys. afgaan is natuurlijk onzinnig 😉. Zeker doorgaande routes staan over het algemeen goed aangegeven.


TheoS antwoordt op 3 maart 2011:

@Mike,
heb net als Theo al meerdere malen ondervonden dat deze absoluut niet geschikt is om met een caravan te rijden.

Dat is wel een zeer vrije vertaling van hetgeen ik heb gezegd.
Je moet hem critisch volgen, dus goed opletten wat je doet.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 3 maart 2011:

Wij zeggen altijd 'Elke weg is geschikt voor caravans, maar niet elke weg voor alle caravanners!' 😉


TheoS antwoordt op 3 maart 2011:

@Menno,
Rij een eens keer via je navigatie vanaf de A2 te Maastricht via Scharn naar (Camping) Bemelen.
Vertel me daarna of je bewering nog gestand wilt doen.😉


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 4 maart 2011:

Ja is goed. Juist dit soort weggetjes zoeken we op in het Bergtrainingsweekend in Zuid Limburg (wel afhankelijk van de combinatie van de cursist en de kunde 😉)


TheoS antwoordt op 4 maart 2011:

@Menno,
Met een vouwwagen zal deze weg uitstekend lukken.
Met de caravan? Betaal jij mijn schade?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 4 maart 2011:

Waarom schade? Als het 'past' heb je geen schade. Schade door eigen schuld heb je alleen als je een fout maakt. Je moet namelijk alleen een weg met een caravan rijden als je voldoende vertrouwen in jezelf hebt dat je onder alle omstandigheden de gevaren van je eigen caravan letterlijk kan overzien. Schade is echt altijd eigen schuld (tenzij een ander een ander tegen je aan rijdt). De stelling 'Elke weg is geschikt voor caravans, maar niet elke weg voor alle caravanners!' gaat echt in 99% van de gevallen op.


Bert antwoordt op 4 maart 2011:

@TheoS. Bedoel je deze route?



Ik ken het daar (uiteraard). Dat is een prachtige route eenmaal uit de stad (Scharn) - helemaal buitenland - en zeker na de eerste dag van een BergTrainingsWeekend een eitje. De weg is breed genoeg en alleen wielrenners kunnen lastig zijn omdat je er niet voorbij kunt op het korte bochtige stuk voorbij Bemelen omhoog.

Ik kan me niet voorstellen dat navi-systemen daar (zeker als je als tussenlocatie Scharn invult) een andere route zou adviseren...


dabbertje antwoordt op 4 maart 2011:

Ik merk dat er toch echt te veel waarde wordt gehecht aan een vrachtwagenfunctie op navigatiesystemen. Dit is nl een vals gevoel van veiligheid voor caravanners. Er is zal vrijwel geen vrachtwagenchauffeur meer zijn die daarop rijdt. Mss wel in het begin, toen navigatie in kwam, maar nu echt niet meer.
Het houdt eigenlijk alleen maar rekening met lagere snelheid en andere aankomsttijd. Hoe vaak hebben we niet in het nieuws gelezen of gehoord dat er ontzettend veel overlast was door vrachtwagens in dorpen, terwijl er zo'n prachtige rondweg was.

Als je echt een vrachtwagenfunctie wil, dan moet je zoals ik al in een eerder post heb geschreven, een aangepaste kaart hebben in je navigatie. Navteq en Tele Atlas (kaartleveranciers) zijn daar enkele jaren geleden mee begonnen om wegen met breedte en hoogte in kaart te brengen, speciaal voor vrachtwagens.
Van Navteq heet 't Navteq Transport, waarbij niet alleen met hoogte en breedte wordt rekening gehouden, maar ook waar er beperkingen zijn voor gevaarlijke stoffen en waar het verboden is voor vrachtwagens of aanhangers. Bij Tele Atlas werd het destijds geïntroduceerd als Tele Atlas Logistics.


dabbertje antwoordt op 4 maart 2011:

Aanvulling: ik denk dat je als caravanner deze vrachtwagenkaarten niet moet willen. Je mist dan ook de leuke routes en er bestaat toch altijd nog zoiets als gezond verstand.
Mijn man rijdt en ik zit ernaast met de kaart op schoot en van te voren hebben we altijd al globaal de route doorgenomen. Zo komen we niet zo snel voor moeilijke sitaties te staan. Hoewel we 8 jaar geleden, toen we voor het eerst met navigatie reden, dus wel een keer in een dorpje hebben gestaan waar we niet meer vooruit konden. Gelukkig hebben we ook een achteruit 😉


TheoS antwoordt op 4 maart 2011:

@Menno, Bert,
Dat bedoel ik net niet helemaal.
Door mijn navigatie systeem (dat was Volvo, geen Garmin) werd ik daar (in 2005) genavigeerd. Ik kwam voor een viaduct te staan waar ik gezien de hoogte (ongeveer 2 meter) onmogelijk met een caravan onderdoor kon. Draaien was alleen mogelijk door los te koppelen.
Vandaar mijn kanttekening bij de opmerking van Menno.


fransvb antwoordt op 4 maart 2011:

Hoewel mijn opel Insignia uitgerust is met een nieuw en ingebouwd navigatiesysteem , de DVD 800.
Dat blijkt een Blaupunkt systeem te zijn.
Ik ben er niet tevreden over, vandaar dat ik een TomTom 940 GO heb aangeschaft.
In Frankrijk onderweg met caravan heb ik dit systeen voor het eerst gebruikt met de volgende instellingen:
Type Route? Beperkte snelheid 90 km/u (caravan mag niet harder)
Vermijd tolwegen
vermijd onverhard wegen
Het Resultaat van deze instellingen is dat je (in Frankrijk) te maken krijgt met heel rustige routes, waarbij je ook over snelwegen komt waar geen tol geheven wordt, maar waar je ook via provinciale wegen door dorpjes en kleine stadjes komt. Het zijn routes om te genieten. Lunchen op een dorpspleintje, even bij de bakker een stokbrood kopen, goedkoper tanken bij een supermarkt, enz enz.
Al met al zijn we met onze caravan door deze instellingen nog nooit in Frankrijk in de problemen gekomen, hoewel er ook wel eens smalle wegen op ons pad kwamen.
Ik vergeet er bijna bij te vertellen, dat ik de route ook met een paieren kaart voorbereid om eventualiteiten zoals steile hellingen te vermijden.
Dat is nml het cruciale punt in de meeste navigatie systemen ze geven geen hellingspercentages aan.
Je zou eigenlijk POI's moeten hebben die hellingspercentages aangeven en waar bij je in je systeem de keus krijgt: Vermijd hellingen vanaf een bepaald percentage bijv vanaf 5% ( zitten mijn collega,s ook niet meer met die vervelende helling bij Luik!!!)
In de voorbereiding van onze vakantiereis naar Kroatie waarbij we vanaf de snelweg (tolweg) naar Trogir moeten afdalen kwam ik erachter dat de route voorstellen van verschillende routeplanners ons toch over vrij steile hairpins naar beneden sturen.
Ook de TomTom is hierin niet altijd zaligmakend


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 4 maart 2011:

@TheoS
Dan past het dus niet en heb je een probleem. Daarvoor zijn de navigatie systemen waarbij je de hoogte kan opgeven ideaal.
Vaak is het verstandiger om de 'camping' bordjes en de route beschrijving van de camping te volgen.


Bert antwoordt op 4 maart 2011:

't Helpt natuurlijk ook op de borden te blijven letten. Die hoogtebeperking stond daar vast wel aangegeven. 😉


TheoS antwoordt op 5 maart 2011:

Menno,
Helemaal mee eens. Dit is me overigens in Griekenland ook een keer overkomen. Driemaal is scheepsrecht. Tenzij ik een geschikt navigatiesysteem vind, kan ik dus op de derde maal wachten. 😉

Bert,
Inderdaad, bij het viadukt. Mijn timmermansoog 😉 had evenwel al gezien dat het niet ging.


Fr@ns antwoordt op 5 maart 2011:

TheoS: …Tenzij ik een geschikt navigatiesysteem vind, kan ik dus op de derde maal wachten…
Zou je een softwarepakket willen waarmee je hoogte breedte, lengte en gewicht van je combinatie kunt instellen met het eerder genoemde speciale Navteq kaartmateriaal waarop ook hellingen, doorrijhoogtes en allerlei (breedte-)beperkingen zijn opgenomen: http://www.alk.eu.com/copilot/
Onder business vind je de verschillende opties. Een versie die voor Renault bedrijfswagens wordt aangeboden met Europa kaarten kost ca €140,- Het systeem is in prima Nederlands in te stellen.


fransvb antwoordt op 5 maart 2011:

hoe ging het ook alweer in de 50er en 60er jaren?
toen kwamen we toch ook op onze bestemming! Tegenwoordig zijn de wegen zijn breder geworden, de hellingen minder steil, grotere viaducten, betere bewegwijzering en toch, weten we niet wat we onderweg allemaal aan problemen tegen kunnen komen.


Fr@ns antwoordt op 5 maart 2011:

Helemaal met je eens! voor mij is een goede Michelinkaart nog altijd onontbeerlijk om te weten wat het navigatiehulpje allemaal doet. Als ik een van beide moest kiezen werd het de kaart.


Tijs antwoordt op 6 maart 2011:

En in aanvulling op de laatste twee reacties: bij lastige in te schatten stukken route na bestudering van de kaart dit forum even raadplegen. Dat heeft mij voor Noorwegen al een aantal nuttige tips opgeleverd die ik noch van de navigatie noch van de kaarten (Freytag & Berndt in dit geval)had kunnen krijgen. daardoor hebben we een paar hele mooie routes mogen rijden waarvan we vooraf goed hebben kunnen inschatten of dat met onze lange en zware combinatie mogelijk was.

Waar ik op vakantie de navigatie trouwens zelf veel voor gebruik is voor het inschatten van de bochtigheid van de weg (weg van de snelweg, in de bergen). Je moet er niet blind op vertrouwen maar de meerollende kaart geeft je een goede waarschuwing voor naderende S en andere bochten.


fransvb antwoordt op 6 maart 2011:

Thijs en Fr@ans zo doe ik het ook, van te voren voorbereiden op kaart evt alternatief op TomTom kiezen. Bovendien heb ik ook nog een vaste routeplanner in de auto die ik zonder een route aante geven in een wijder blikveld laat meelopen.


corne antwoordt op 6 maart 2011:

Hoi, ik zelf heb een TomTom go 720 (hiervoor go 710).
Nooit geen problemen mee gehad.

Op de TomTom (sd-kaart) kun je ook een truck versie zette.
Hierbij kun je de breedte hoogte ,gewicht, snelheid etc ingeven. Eenmaal op bestemming stop in mn gewone kaart weer erin.

grtz

corne


TheoS antwoordt op 7 maart 2011:

@Fr@ns,
Bedankt voor de tip. Het zou een aardige aanvulling kunnen zijn. Voor een caravanner horen hier ook hellingen etc. bij.
Ik hou het echter op de eerste plaats bij een goede kaart. Het navigatiesysteem is een hulpmiddel. Dat je wel eens voor verrassingen komt te staan is all in the game.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker