Caravantrekker.nl

Mooie bergpassen

Frank vraagt op 1 mei 2011:

Wat zijn mooie bergpassen in Oostenrijk, Zwitserland en evt. Frankrijk die nog rijdbaar zijn met een caravan?

In het verleden bleven wij altijd een paar daagjes in de bergen met een tent. Nu moeten wij rekening houden met de sleurhut.
Wie weet leuke bergpassen/wegen en kan daarbij ook nog wat bijzonderheden melden?
Dit mag van alles zijn zoals : de hoogte of altijd sneeuw, een mooie bergcamping, een stuwmeer, een heerlijk uitzicht of pichnickplek. Alles wordt gewaardeerd

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Carlo antwoordt op 1 mei 2011:

Frank in Frankrijk voorbij Grenoble de N85 nemen dan de N91 richting Briançon van Briançon de N94 richting Embrun.Vanaf daar kan je col d'Izoard doen naar St Véran heel mooi.Je kan dan verder richting Barcelonnette verder naar Jausiers vandaar over Cime de la Bonnete, zeer mooi de Isola 2000 en verder naar St Saveur-s-Tinée. Dan richting Valberg Je kan dan Georges du Cians doen ,prachtig en Georges de Dallius ook prachtig.En campings zijn er overal te vinden in Frankrijk.Frank ik hoop dat je er een beetje aan hebt,als je dat allemaal gezien hebt dan heb zeker genoten.


Dirk antwoordt op 1 mei 2011:

Wij zijn een keer op deze camping geweest. Naar ik meen op 1700 meter hoogte gelegen. Het nationaal park de Mercantour ligt om de hoek. Fantastische omgeving.

http://www.camping-marmottes.fr/


RobD antwoordt op 1 mei 2011:

Met wat voor een combinatie wil je ze doen, aleer we losschieten met passen die eventueel een obstakel blijken.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 1 mei 2011:

Er zijn maar enkele passen voor een caravan verboden. Binnenkort zullen we wel ergens hier op de site een overzichtje plaatsen.
Of het verstandig is om met een caravan 'voor de lol' passen te gaan rijden is de vraag? Bert zal zeker zeggen van wel 😉
E.e.a. hang natuurlijk wel af van de combinatie.

Er is een leuke erg simpele bergcamping in Göscheneralp. Nauwelijks om als je via de Gotthard (tunnel) naar het zuiden zou rijden en toch echt in de bergen. Bij Göschenen naar het westen naar boven (1500m). Je komt er zeker geen grote tandemassers tegen voor een enkele nacht.


Frank antwoordt op 1 mei 2011:

Wij hebben voor het eerst een caravan gekocht, maar vinden bergpassen rijden gewoon leuk, net als Bert.
(maak je geen zorgen over de combi en de chauffeur 😉 ).

Ik zal zo direct onder een kop koffie eens naar d`Izoard en Cime de la Bonette kijken. Col de la Bonette ken ik van 20 jaar geleden met de auto en die lijkt mij niet echt geschikt voor een caravan in het hoogseizoen, beetje smal meen ik mij te herinneren.
Een bergcamping op 1700 is helemaal top.

Camping in Göscheneralp is ook helemaal goed, maar.....tunnel??? Gewoon de oude Gotthard, kinderkopjes rijden 😉

Alsvast dank voor de suggesties. Wie weet nog meer?


RobD antwoordt op 1 mei 2011:

Tja, legio mogelijkheden, zoals: http://www.camping-glaciers.ch/site/camping_nl.htm of Camping Petit Praz
Arolla,Zwitserland.(Op 1950 m boven zeeniveau gelegen camping, grenzend aan een snelstromend riviertje). Waarbij Lac des Dix, en Lac de Moiry zeker een bezoek waard zijn.
De Nufenenpass is mooi om te rijden met campings aan beide zijden.
http://www.camping.ch/cgi/campsites/detailview.pl?id=319 en http://www.camping-randa.ch/index.php?idcatside=2 liggen beide richting Zermatt.

Voor een overzicht te verkrijgen ga naar Google maps en tik in: camping Zwitserland (en/of Oostenrijk en Frankrijk) en je kunt precies inzoomen in de berg gedeeltes waar de campings worden aangegeven.


Fr@ns antwoordt op 1 mei 2011:

Hou je van leuk stuur- en manoeuvreerwerk, dan moet je het zoeken op wat kleinere weggetjes. Als het uitkomt ga je bijvoorbeeld naar de Aire naturelle in Chambon (noordelijke Cévennes, iets ten oosten van de bron van de Tarn). Heeft vermelding Accès difficile pour caravanes dus je hebt geen last van Nederlanders 😉 Als je hier lekker uitgerust bent aan de oever van de Luech trek je verder; zie eerst weer op de openbare weg te komen en rijd dan over de D29 naar het oosten tot het kruispunt (of rotonde?) in Peyremale. Hier sla je rechts af en ga je omhoog via de D453 en een paar leuke uitdaginkjes richting Portes. Daar kun je op een prachtig plekje een bakje koffie genieten bij het chateau de Portes. (P.s. met een caravan van 5,5m opbouwlengte en 2.1m breedte lukt het)


Frank antwoordt op 1 mei 2011:

2.10 mtr...mmmm..ik ken het lekkere gevoel van 2.11 breed.
Hoef je nauwelijks in je spiegel te kijken, het volgt wel.
Hij is nu 2,30 en dat vraagt meer allertheid vooral met bergwandjes. Gelukkig in totaal maar 6,40 mtr lang maar ik ga dat smalle nog wel missen ben ik bang voor.
Je had 5,50 opbouw en maar 2,10 ???? Zou je hem met 2,30 ook rijden?


Fr@ns antwoordt op 1 mei 2011:

Met 2.10 ga ik alles in of op wat niet verboden is, maar 2.30...? Het hangt ook van je lengte af. Zou het eerst eens met 2.20 doen.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 1 mei 2011:

Met 2.30 moet je niet de Postbus tegen komen op weg naar Goschenenalp 😉


Bert antwoordt op 2 mei 2011:

Met 2.10 wel dan? 😉 Advies op het weggetje naar de Gösscheneralp: kijk in Gösschenen op de bushalte wanneer die postbus naar beneden rijdt. Ik meen dat je hooguit een half uurtje hoeft te wachten.

Frankrijk. De Bonette (Restefond) zou ik niet doen met caravan. Maak bijv. vanuit Barcelonnette solo een fraaie rondtour via de Col d'Allos (die kan goed met caravan), sla linksaf bij Colmars via een intrigerend smal bijzonder fraai colletje (des Champs) naar al maar oostwaards Saint-Sauveur sur Tinée. Links naar de Bonette en terug naar Barcelonnette.

De nabij gelegen Col dé la Cayolle is verboden voor aanhangers en langere vrachtwagentjes i.v.m. de erg krappe bruggetjes.

De Col de Vars is ok met caravan, in een wat andere regio de Télegraphe ook en aansluitend de Galibier. Maar laatste stukje naar de col (dus niet via het tunneltje) is 15% zuidwaards en andersom steiler en druk in de zomer met wielrenners etc. Lastig.

Zwitserland dan. Rondom Andermatt is de Susten en Oberalp prima te rijden en natuurlijk ook de Gotthardpas. Furka oostwaards afdalen mag niet als je het kleine bordje op de pas ontdekt. Zou er westwaards ook niet opwillen met caravan. Kortom ga vanuit die 'natuurcamping' Gösscheneralp een fraaie solorondtour maken via de Nufenen (die kan goed met caravan) en dan terug via de Furka. Bezoek de Rhonegletsjer-(ijsgrot). De Lukmanierpas (Lucomagno) is niet zo interessant maar kan vanuit Italië een alternatief zijn voor de Gotthardsnelweg en dan via de Oberalp richting Andermatt. Goh, dat bordje dat je die pas Zwitserland niet in mag afdalen naar Disentis is zooo klein. En is in mijn ogen onzin, maar ja...

Via de Susten terug naar huis? Dan kom je in Meiringen. Neem dan de weg langs de flank van de Hasliberg naar de Brünigpas en verder noordwaards.

Oostelijker: prima te rijden met caravan zijn de Maloja, de Bernina, de Ofen en Flüelapaswegen. Vanaf Zernez richting de Ofenpas kun je rechtsaf een via stoplichten geregeld tunneltje door naar Livigno (belastingparadijsje). Geen probleem met caravan. Van daaruit kom je via de Forcola di Livigno halverwege de Bernina en kun je links alsmaar zakken naar bijv. de camping bij La Prese (net ten noorden van het Lago di Poschiavo). Pak de Berninaspoorlijn heen en terug tot Pontresina of St. Moritz.

Ofenpass verder oostwaards kom je in het Val Müstair. In de eerste kilometer rechtsaf de Passo Umbrail op (in het dorpje Sta. Maria im M.) is een prima camping te vinden die meestal vol is. Rij anders door naar Müstair daar is een camping die meestal plek heeft. Maak dan een solotochtje via de de beroemde Stelvio (48 Tornanti) en even voorbij de pas rechtasaf de Umbrail af (deels onverhard). Nee, beslist niet met caravan... Bormio is niet veel aan, maar de westzijde van de Stelvio (Stilfserjoch) is zeker ook de moeite waard.

Nou, dan kun je wel even vooruit dunkt me.... 😉


Bert antwoordt op 2 mei 2011:

@Frank: ...maar.....tunnel??? Gewoon de oude Gotthard, kinderkopjes rijden 😉

Ja, je plaatste een smily, maar ik denk dat je je met caravan beter houdt aan de laatste versie van de Gotthardpas. Of is die <50-er jaren wel te doen? 😉 Niet echt hè?!


@Eric antwoordt op 2 mei 2011:

Om warm te draaien voor het grote werk en de echte cols misschien de Col de la Colombiere van Le Grand Bornand naar Cluses waarvandaan je over de A40-E25 verder kan naar Chamonix Mont Blanc.

Op de top van de Col de la Colombiere (slechts 1613 meter) een lekker wandelingetje (4 uur heen/terug) richting de Pointe Blanche(2437 meter)

Campings zijn er tot in La Grand Bornand, verder niet, nachtje wildkamperen kan wellicht wel bij het restaurant/winkeltje op de top van de Colombiere.

@Bert: zijn caravanners niet verplicht de top van de Galibier te nemen, het tunneltje onder de top van de Galibier is toch verboden voor caravans?



Jammer dat ik dit soort Cols niet meer kan doen, na de verkoop van onze superlichte Lander van 680 kilo en de aanschaf van een Knaus Flatgebouw van 1200 kilo zijn dit soort Colletjes helaas niet meer te doen...



Bert antwoordt op 2 mei 2011:

Je moet over de Galibier idd, tunneltje is verboden.

Een zeeeeer aanbevelenswaardig boek is de Grosser Alpenstrassen Führer van Denzel isbn 978-3-85047-769-7.


RobD antwoordt op 2 mei 2011:

Misschien heb je hier iets aan: http://www.outdoorspecial.nl/index.php/bergpassen


Frank antwoordt op 2 mei 2011:

Goh, dat is smullen, routes genoeg. De kaart met een kop koffie erbij en ik ga even vooruit.

Het beroerde met bergpassen is dat je er pas achter komt als je hem rijdt. Bij relatieve drukte met smallere stukken en fietsers met tegenliggers is het helemaal niets. Ik wil immers ook kunnen genieten van het uitzicht en rond kunnen kijken i.p.v. voortdurend te timen en door de haarpin heen omhoog te kijken.

@Bert : waarom de oude Gotthard niet? Het bovenste stuk is toch wel te rijden?

Carlo gaf een aanbeveling voor de La Bonette zonder kanttekening te plaatsen terwijl Bert zegt niet doen.
Mijn herinnering van 25 jaar terug zegt ook niet doen.
Carlo waarom beveel je hem aan met caravan? Is hij verbreed?

Ben net wezen wegen ik schrok van de extra massa van deze caravan. Morgen ga ik eerst alles eens goed legen.
Denk ook dat die mover er maar afgaat en ook die accu van 32 kg moet er maar uit.

Iemand nog een tip voor een lichte accu, geschikt voor een Kip?
Met hoeveel Ah trek je het nog voor een lampje 's avonds?



Fr@ns antwoordt op 2 mei 2011:

Ben een keer vanuit Sospel over de Turini en Col de la Bonette naar het noorden gereden. Op de route de la Bonette op 2300m overnacht. Was met mijn combinatie goed te doen, maar ik moet er bij zeggen dat de weg uitgestorven was. @Frank: gewicht reduceren is een goed initiatief; je remmen zullen je dankbaar zijn.


Bert antwoordt op 2 mei 2011:

Ja, breedte en drukte is het probleem. Ik zou geen moeite hebben met de Stelvio als ze boven het verkeer zouden tegenhouden en aan de onderzijde alle wielrenners terug zouden sturen naar veiliger oorden... Maar ja, Caravantrekker.nl is TopGear niet. 😉

Ik wist tot voor kort eigenlijk niet eens dat de echt oude Gotthard nog bestond als begaanbare route. Stukjes ervan gezien onderweg en het wegdek beviel me niet. Vandaar. Maar in algemene zin gaat het om het genieten zoals je ook stelt. Er is dus geen enkele reden om grenzen op te zoeken op die Gotthard tussen wielrenners en op kasseien. Rij althans met caravan gewoon de huidige Gotthardpas heel relaxed.

Wil je geen mover en accu in de caravan, maar slechts het pompje en een paar lampjes op 12V kunnen laten werken? Een C+ vanaf de auto is voldoende.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 2 mei 2011:

Ben toch wel benieuwd naar welke caravan en auto je hebt Frank. Heb je ooit met die caravan in de bergen gereden? Er zijn maar weinig caravans die zonder speciale hulpmiddelen goed en langdurig kunnen afdalen zonder dat de remmen warm lopen. Heb je daar ervaring mee met jouw combinatie?


Bert antwoordt op 2 mei 2011:

Ja, ik was beide keren (op de Bonnette) toen het druk was. Vooral noordwaards is dat lastig omdat er nogal wat smalle stukken zijn. Wegtrekken vanuit stilstand is altijd 'het' probleem, dat is dus voor mijn routes het criterium. Ik wil dat vermijden. Ook al kan mijn combi nog wegkomen op ca. 14,6 op die hoogte (volgens een welbekende website) en zou dat door schaartechnieken toe te passen misschien 17% kunnen zijn... Ik probeer nooit stil te staan ook niet op 8, 4, 0%. Tot nu toe lukt dat aardig. Bijna 300.000 km met de originele koppeling. 😉


Frank antwoordt op 3 mei 2011:

Als de weg uitgestorven is dan maak ik mij niet meer druk. Dan kan ik lekker rondkijken en hoef ik niet telkens te timen om te voorkomen dat ik stil kom te staan. Helaas weet je niet de drukte van tevoren, behalve als je aan het begin van de avond omhoog rijdt.
Cols met scherpe pins en steile binnenbochten zijn ook ellende en volgens mij zitten deze ook in de la Bonnette. Bij probleemloos kunnen gebruiken van het dubbele wegdek zal dit meevallen, maar het is niet direct een pas die ik als eerste zal rijden met de huidige caravan.

@Menno : combi is een Passat 2.0 TDI 140 (chip 175/400) met een Kip Greyline 44 TDB. Ik ken inderdaad zijn oplooprem nog niet, maar ben bezig om dit uit te vinden. Eigenlijk ben ik voor lichter en iets smaller, daarom moet die mover er ook af. Je word niet blij van extra kilo's als weg steil of slecht en lastig is. Bergervaring solo is er genoeg, maar met caravan niet.
Als remmen echt goed zijn afgesteld, lopen ze m.i. niet warm als je goed omlaag gaat als het rustig is.
Menno, heb je nog tips hiervoor? Alles is welkom, want je hebt veel meer ervaring met combi's dan ik.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 3 mei 2011:

Frans: Zoals je weet hebben we daar speciale cursussen voor 😉

Ook goed afgestelde remmen kunnen warmlopen bij een lange afdaling. Ik kan dat niet helemaal van te voren inschatten hoe dat bij jullie Kip zal zijn. Het lijkt mij dan ook verstandig eerst wat kortere afdalingen te rijden voordat je een Alpenpas van 1000 meter hoogte verschil gaat rijden.


Frank antwoordt op 3 mei 2011:

Frans heet Frank 😉.
Over 1000 mtr. hoogte verschil maak ik mij geen zorgen.
Het venijn zit hem in passen boven de boomgrens.
Omlaag vanaf de Gr.Bernhard bleef de naaf van een Eifelland mooi koel, het kan dus wel. De oplooprem loste netjes in elke bocht.
De Kip is onze eerste eigen caravan en aangezien ik toch een "caravantik" heb, moet hij straks voor het echte werk 100% klaar zijn, want daarin zit een deel van het plezier.
De "tik" leidt soms tot bijzonderheden zoals bij mijn dealer : die al 20 jaar nog nooit de voor en achtercup van een 2004/3004 AKS vervangen heeft (is niet nodig zegt hij)
Mij verbaast aankijkt als ik vraag hoeveel mm er nog aan remvoering is en nog vreemder kijkt als ik op zijn erf test of de achteruitrij inrichting goed vrijkomt door een plankje te plaatsen.

Jullie website lees ik met veel plezier, want hij staat boordevol mooie informatie.
Zoals : een caravan 1 wiel aangedreven/draaiend met de mover op een leveler plaatsen i.p.v. rechtuit.
Ook van de details in het trekkrachtrapport stak ik weer iets op. Als ik het Kipje verder leegmaak, zijn alle sterren gevuld en is het helemaal groen.

Menno, een tip of waarschuwing kan een carvancursus niet vervangen, dus als je nog een tip hebt...
Hoe kan ik bv. in Nederland een fout reagerende oplooprem herkennen? Of eentje die misschien problemen problemen gaat geven. Wie heeft daar ervaring mee?


Fr@ns antwoordt op 3 mei 2011:

Als je niet aan hulpmiddelen als CDC begint is het rijden van lange afdalingen, zoals Bonnette-Barcelonette, met een standaard oplooprem altijd een probleem waar je heel alert op moet zijn. Voor lang en steil samen zou je eigenlijk een ander remsysteem moeten hebben.
Bij mijn Kip controleer ik met vrij draaiend wiel of de schoenen niet (echt) aanlopen, of hij goed vertraagt, of l/r verschillen zijn (op een gravelweg) en ik ben alert op de oploopdemper. De caravan moet namelijk niet te snel mee gaan remmen. Ik ga dat na op een helling in de buurt, maar het is puur gevoelswerk: wat is niet te snel… Dempers en remschoenafstellingen zijn uiteraard ook op banken te testen (voor de meeste caravanners de veiligste methode), maar ik wil het toch zelf voelen. Testen doe ik beladen met in het achterhoofd het verschil in remreactie bij een lege en beladen paardentrailer (600 vs 1800kg) Iets zwaardere dempers, voor hogere massa's zijn op afdalingen fijner, maar je moet dan wel van een goede gewichtsverhouding uit gaan.
In het hooggebergte kom je in situaties dat de caravan teveel mee remt (merk je dat wel?) en wat doe je dan bij druk verkeer aan de kop van de file, houdt je vrouw jouw hoofd koel? Het komt uiteindelijk helemaal op inzicht en ervaring van de chauffeur aan. Dat leer je niet uit een boekje en het zit ook niet bij de E-opleiding, dus toch maar…


Frank antwoordt op 3 mei 2011:

Komende dagen ga ik richting Limburg.
Ik zal eens kijken of ik wat gevoel heb bij de afgestelde oplooprem. Aanvankelijk gleed hij door in de eerste kilometers na de servicebeurt.
Een remtestje op de zandweg is ook een goede tip.
Op helingen van 10% zal ik eens aanremmen of terugschakelen en kijken wat de caravan doet.
Ben alweer een beetje wijzer.


Bert antwoordt op 3 mei 2011:

Frank: Over 1000 mtr. hoogte verschil maak ik mij geen zorgen.

Fr@ns: dus toch maar...

Ik hoef daar niet zo veel meer aan toe te voegen beste Frank? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen straks....
Ik hoop dat jouw caravantik geen klop krijgt 😉


Andreas-NL antwoordt op 4 mei 2011:

@Frank: Je hebt niet echt een afdaling nodig om de afstelling en werking van de oplooprem te controleren. Kan ook op het vlakke zonder de autorem te gebruiken. Trek eens stevig op in een lagere versnelling, bijv. in 3. Bij 60 laat je het gas los en door de compressie minder je snel vaart. Heel snel voel je dan achter je een licht rukje v.d. oplopende caravan die de oplooprem activeert. Je weet dan dat het zaakje goed werkt; dat is mijn ervaring althans. Succes.


Fr@ns antwoordt op 4 mei 2011:

@Andreas-NL: Je weet dan dat het zaakje goed werkt
Je weet dan dat de aanhanger goed remt, maar voor mij persoonlijk zou dat veel te snel zijn.


TheoS antwoordt op 4 mei 2011:

Bovendien weet je dan nog niet hoe snel hij bij een afdeling gaat 'slepen', dus op de rem blijft hangen.
Het gaat bij een afdaling meer om de vraag hoe lang hij blijft remmen. Deze vraag wordt niet beantwoord met de methode van Andreas-NL.


Frank antwoordt op 4 mei 2011:

@Andreas : bedankt voor deze tip. Mijn voorgevoel zegt echter dat als de oplooprem zo snel reageert op de compressie dat hij te gevoelig is voor de bergen.
Het zou in mijn ogen een goede leidraad zijn dat je hem dan nog niet voelt. De tip is zeker waardevol omdat er weer een testmogelijkheid bijgekomen is.


Fr@ns antwoordt op 4 mei 2011:

Er zijn in dit forum waarschijnlijk veel dhz-ers. Mocht je veel naar het hooggebergte gaan en de montage van een CDC een stap te ver vinden, dan is er een compromis waarmee je in ieder geval informatie krijgt, ook al helpt het niets voor het gestrekt houden van het schuifstuk. Voor enkele euri koop je een remlicht trekschakelaar zoals in onderstaande link staat afgebeeld. Die kun je monteren in de geleidestrip van de trekstang van je oplooprem tussen trekstang en caravanvloer. De veer bevestigen aan de stang. Eén draad naar de massa en de andere via een vrije draad op je 13-polige steker naar een ledje op je dashboard. Experimenteel afstellen.

http://www.schaafbromfietsen.nl/webwinkel/?nl/shop/Yamaha%20FS1-DT/Elektrodelen&d=00001419

P.s. Voor de echte truckers onder ons: je kunt er ook een mp3 op aansluiten met het geluid van de motorrem van een Scania V8 😉


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 4 mei 2011:

Fr@ns: leuke tip!

Alle goed bedoelde adviezen ten spijt, het zelf 'experimenteel' afstellen van een caravanrem is geen goed idee. De rem moet maximaal vertragen als dat nodig is (bij een noodstop). Dat is alleen goed te testen op een remmentestbank. Het gevolg kan zijn dat dan de rem gaat slepen bij het afremmen op de motor. Deels is dat op te lossen door een iets zwaardere demper te monteren (maar mag officieel niet!). Anders schijnt 'waterkoeling' ook goed te helpen.


Tijs antwoordt op 4 mei 2011:

Fr@ns: de CDC is helaas niet meer in de handel heb ik gemerkt. Maar vind je tip wel goed: de toegevoegde warade van de CDC was mede dat je wist wanneer de remt sleepte. Weet iemand een mogelijkheid om zo'n signaal te krijgen zonder aan de rem zelf te hoeven knutselen? Ik ben wat dat betreft nl. niet zo'n handige dhz-er.


Fr@ns antwoordt op 4 mei 2011:

@Tijs. Aan de rem wordt (uiteraard) helemaal niets gewijzigd. Zie het als een stroomcircuit met een schakelaar en een lampje. De schakelaar wordt bediend door de remstang die naar voren beweegt wanneer de caravanrem wordt geactiveerd. Je zou misschien ook een microswitch op het schuifstuk kunnen maken (à la CDC), maar dat is veel ingewikkelder en moeilijker af te stellen.


RobD antwoordt op 4 mei 2011:

En als je een keer in de 'buurt'bent: Transfagarasan, Nationale weg 7c, in Roemenië is echt een uitschieter...


Tijs antwoordt op 4 mei 2011:

@RobD: Vind ik net wat ver weg om dat lampje te bekijken. 😉

Bedankt voor de uitleg Fr@ns.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 14 mei 2011:

En Frank: Nog geoefend in Limburg?


Frank antwoordt op 15 mei 2011:

@Menno : Jazeker, bij hellingen vanaf 8-10% begint de oplooprem zich te melden en voel/hoor je dat hij problemen heeft met "lossen".
Kun je een oploopdemper strakker zetten of afstellen?

De Cauberg is toch verrassend steil voor Nederland en in de bossen en binnenwegen rondom Vaals e.d. zitten ook leuke bergachtige weggetjes waarbij duidelijk meer gevraagd wordt van de caravanner. Ik snap dat jullie cursus bergrijden zeker een aanbeveling is voor onervarenen.
Op "terrassen"camping Osebos kwamen meerdere caravanners in de problemen bij een scherpe bocht op een helling. Met lichte schade als gevolg. Ook keek men niet voorruit op een smalle weg en moest er afgekoppeld worden op de mover want men kon elkaar niet passeren. Niemand durfde achteruit en een oplooprem zat vast.
Van observeren leer je veel, want niet één caravan ging de helling af zonder voortdurend te remmen (max 15 kmh). Later bleek dat de motor in de eerste versnelling probleemloos de combinatie afremt en de oplooprem dan niet wordt ingeschakeld. Zonder mover werd bijna geen caravan op zijn plek gezet en sommigen nemen er flink de tijd voor.
Heerlijk weekend gehad en weer veel geleerd.


Peter antwoordt op 15 mei 2011:

Ik vind het rijden met de caravan in de bergen moet wel leuk blijven, Ga zelf ook al jaren naar de bergen en moeilijke wegen zijn juist leuker om dat daar niet ieder een komt en dus niet zo druk is.(campings) Het rijden met een caravan zo wel omhoog als naar beneden in het hoog gebergte is echt wel iets anders dan solo. Mijn advies begin rustig aan ervaar eerst op een beerde pas weg hoe het voelt. Dan weet je wat je kan verwachten, en loop je niet het risico stil te vallen en niet meer voor en achter uit kan (smalle weg) Want let op de meeste mensen op dit forum zijn ervaren caravaners die vaak klein zijn begonnen toen de meeste caravans nog klein waren.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 15 mei 2011:

Kun je een oploopdemper strakker zetten of afstellen?

Nee, wel (illegaal) een zwaarder type monteren.


Bert antwoordt op 16 mei 2011:

Voor de echte diehards: http://www.autoblog.nl/archive/2011/05/14/videotopic-de-meest-dodelijke-wegen-ter-wereld#post-43141 😉


Johan antwoordt op 10 juli 2011:

Mag men nu rijden in Frankrijk met, bestelwagen ,pick-up, dus lichte vracht ,met aanhanger of caravan in de maanden jullie en augustus ?


John antwoordt op 10 juli 2011:

Nee, alle genoemde voertuigen staan 2 maanden op stal. 😉


@Eric antwoordt op 27 december 2011:

Van: Menno
Datum: 01 May 2011 om 18:20

Er zijn maar enkele passen voor een caravan verboden. Binnenkort zullen we wel ergens hier op de site een overzichtje plaatsen.


Ik durf 't bijna niet te vragen maarre, is dat overzichtje nog in de pen Menno?

Iemand ervaring met de D-902 Col de Vars (2109 meter) trouwens?





RobD antwoordt op 27 december 2011:

Voor vele cols, om een ruwweg een idee te krijgen:
http://www.cyclingthealps.com/


@Eric antwoordt op 27 december 2011:

Bedenkt Rob, die kende ik nog niet.


Bert antwoordt op 27 december 2011:

Ja, moeten we 'binnenkort' een keer doen. 😉

De Col de Vars heb ik ooit gereden van Guillestre (1000 m)17 km stijgen tot pashoogte (2111 m) en 15 km dalen tot Gleizolles (1286 m) en vervolgens naar Jausier en Barcelonnette. Kan hem niet meer zo voor de geest halen... Weet wel uit het nog niet verschenen overzichtje, dat die pasweg goed te rijden is, tot ca. 10% en de weg is breed (genoeg). Er zijn op youtube ook wel motorfilmpjes te vinden. Vaak heel informatief.


Frank antwoordt op 27 december 2011:

Goed initiatief !
Het zou mooi zijn om er een moeilijksgradatie aan mee te geven. Ik heb er niet direct een beeld bij hoe dit eruit moet zien, maar jullie hebben daar vast wel ervaring mee.
bv. Als ergens vrachtwagens overheen rijden zegt dit mij al genoeg over breedte, de haarpinnen en de helling, want dan heb je ook ruimte met een caravan. Maar als alleen de postbus eroverheen gaat....


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 december 2011:

Als de Postbus er over gaat, past een caravan ook 😉
Het lastige is dat het niet goed in te schatten is wat voor de een te moeilijk is en wat niet. De ANWB geeft met de kleur van de caravannetjes natuurlijk al e.e.a. aan....


jacco antwoordt op 22 juni 2014:

is er een volledige lijst van bergpassen in Oostenrijk en Zwitserland die verboden zijn voor caravans


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 22 juni 2014:

Informatie op internet is nogal eens tegenstreidig hierover. Ik houd het voorlopig op onderstaande passen:

Verboden in Oostenrijk:
- Arlbergpaß
- Gerlospaß
- Furkajoch
- Hahntennjoch
- Hochtannbergpaß
- Seefelder Sattel
- Silvretta Hochalpenstraße
- Staller Sattel
- Wurzenpaß
- Lahnsattel
- Pyhrnpaß
- Semmering
- Wechselpaß

Verboden in Zwitserland (caravan achter personenauto):
- Furkapass
- Klausenpass (als auto breder is dan 1.90 en langer dan 4,50)


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker