Caravantrekker.nl

KIP kompakt met hefdak of vast dak

Ruud vraagt op 8 mei 2011:

Moeilijke beslissing! auto skoda fabia combi 1.2 tdi 2010

Kip met hefdak: geen afgesloten toilet ruimte,betere stroomlijn,meer ventilatie,kwetsbaar hefdakmechanisme. of .......

kip met vast dak: afgesloten toilet,minder stroomlijn,minder kwetsbaar dak

Stiekum gaat mijn voorkeur uit naar vast dak.Waarom weet ik niet.Wellicht is de zinsnede: "U moet behoorlijk veel schakelen en onder ongunstige omstandigehden rijden met hogere toerentallen waardoor het gemak en comfort wellicht wat minder is" hetgeen me tegenhoudt om de beslissing te nemen voor een vats dak.Hullep!!!!!!

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Jeroen antwoordt op 9 mei 2011:

Ik weet niet hoe lang je zelf bent, maar de Kompakt met vast dak heeft minder stahoogte. Ik ben 1,91m en kan er net niet goed rechtop staan met schoenen aan. Alleen onder het luik past het net.

Als ik de berekening bekijk zijn de prestaties toch ruim voldoende?
Ik ga deze zomer met een veel mindere combinatie op pad.


RobD antwoordt op 9 mei 2011:

"U moet behoorlijk veel schakelen en onder ongunstige omstandigehden rijden met hogere toerentallen waardoor het gemak en comfort wellicht wat minder is" hetgeen me tegenhoudt om de beslissing te nemen voor een vats dak. Hullep!!!!!!


Hoe vaak ga je weg met je caravan???? 3 weken p.j? 6 weken p.j.? Hoeveel dagen in die tijd rij je daadwerkelijk met de caravan? Zet dit eens op een rijtje en bekijk hoeveel dagen je per jaar daadwerkelijk met de hut rijd in verhouding met een solo auto.
Als je 6-8 weken p.j. rond trekt is het een andere keus dan 4-5 dagen p.j. heen en terug.


Robin antwoordt op 9 mei 2011:

Persoonlijk zou ik voor het hefdak gaan. Altijd lekkerder met rijden, ruimer vanbinnen en vooral;
Onovertroffen ventilatie.
Zelf in de winter is een hefdak nog geen probleem, althans dat is de ervaring van mijn ouders met Eriba Pan en later Triton.

Maar eigenlijk vooral vind ik hefdakwagens mooier. Een klein nadeel is dat het hefdak natuurlijk tentdoek is en geluid beter doorlaat dan caravanwanden, maar dat doen open ramen ook 😉
Erg kwetsbaar zijn de hefmechanismes overigens niet, dus dat zou ik geen rol laten spelen. En de toiletruimte is er toch niet om even rustig te zitten ....... dacht ik zo!


Ruud antwoordt op 9 mei 2011:

Ja, net als geluid laden de tentdoek daken ook makkelijker koude door, en in voor- en naseizoen hadden wij het toch al lastig om onze caravan (met vaste wanden) elektrisch op temperatuur te krijgen en te houden. Ook heb ik een medereiziger behoorlijk zijn stunten om zijn (na jaren) ingescheurde tentdak zelf te vernieuwen. En het stuk(je ) tentdoek was beslist niet goedkoop


Bert antwoordt op 10 mei 2011:

voor een gedegen interpretatie van de (verschillen) in prestaties en 'versnellingsgebruik' met/zonder hefdak vraag je een vergelijkend caravan+trekauto aankoopadvies op. Daar ben je helemaal vrij in. Je kunt dat dus ook niet doen.


michiel antwoordt op 10 mei 2011:

Wij hebben dezelfde keuze moeten maken, en kozen in 2008 voor het vaste dak. Toen voornamelijk om de toiletruimte en toch ook het idee van "open" van dat hefdak.

Wij hadden ervoor een ongeveer evengrote, maar 40 cm bredere Home-Car achter onze Daihatsu Materia 1.5 hangen. Die kreeg dus echt vleugels met de supergestroomlijnde smalle Kip Kompakt erachter. Ik kan me niet voorstellen dat je auto echt veel moeite heeft met het vast dak model....al zal de hefdak versie nog makkelijker trekken. Je zult door je lange, zuinige versnellingem wel lang moeten doortrekken.

Ik heb inmiddels ook ervaring met een hefdak Kip, maar wel een Kip Vision 41T. Ik moet zeggen dat ik een hefdak echt een uitkomst vind. Dat open gevoel, en geluid is even wennen.....maar heerlijk luchtig in de warme zomer. Bij een koude nacht sluit je gewoon een paar ventilatieopeningen en blijft de warmte lekker binnen.

Ik zou na deze ervaring ook eerder voor een hefdak kompakt kiezen dan eerst.....vooral als je brandstofverbruik belangrijk vindt. (gezien je auto keuze lijkt mij dat wel).


Rico antwoordt op 11 mei 2011:

Ruud,

Ik zou gaan voor het hefdak. Je noemt de hefdakconstructie kwetsbaar, maar dat valt in de praktijk heel erg mee. Wel is een nadeel dat je veel bovenkastruimte mist. Daar staat echter superventilatie en veel licht tegenover. Wij kamperen altijd in voor- en najaar, maar hebben met het hefdak nog nooit een koudeprobleem gehad. Sterker nog, in een gewone caravan loop je met je hoofd bijna tegen het dak. En aangezien warmte stijgt, loop je continu met je hoofd in relatief warme lucht. Met een hefdak heb je dak effect niet, en ik vind dat zelf veel prettiger. Een aangenamer leefklimaat.

We hebben ook met het hefdak een weekje in de sneeuw gekampeerd. Dat viel ook helemaal niet tegen. Het enige probleempje dat we tegen kwamen was dat door het gewicht van de sneeuw het hefdak zakte. Dus 's nachts voor de zekerheid het dak laten zakken om te voorkomen dat ongewild het doek tussen het dak komt. 's Ochtends even sneeuwvrij maken en weer vrolijk het dak omhoog.

Wij hebben overigens een Kip Vision (41 ETD).

Groet,

Rico


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker