Caravantrekker.nl

Caravan/Kip poetsen en polyester laten glimmen

Frank vraagt op 15 mei 2011:

Onze Kip caravan (2004) had een aardige grauwsluier en de rubbers in de omlijsting waren verweerd. De polyester voor- en achterkant waren dof geslagen en niet langer fris.

Ook bij dealers zie ik vaak Kips staan waarvan voor- en achterkant flink verweerd zijn.
Ook andere caravans zijn soms flink verkleurd.
Na lang zoeken en experimenteren heb ik onze Kip weer fris en stralend gekregen. Op dit forum kon ik niet veel vinden over poetsproducten en hun uitwerking daarom dieze topic.

Wie weet goede produkten voor het onderhoud en heeft daarmee ervaring?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

@Eric antwoordt op 15 mei 2011:

Uhh, misschien een open deur intrappen maar wat voor producten heb je dan zelf gebruikt om je Kip te laten glimmen als een l.l in de maneschijn?


Koen antwoordt op 15 mei 2011:

http://www.caravantrekker.nl/vragen/read.php?id=13498
Topic ging wel over verven, maar halverwege werd toch een tip gegeven over het poetsen / glimmend maken van polyester.

"""...de caravan mat is geworden en vuil in de coatlaag is getrokken, dan is er nog een andere methode:
1. caravan goed schoonmaken (met autoshampoo)
2. met ontvetter zoveel mogelijk restvuil uit oppervlakte halen (webshopartikel)
3. nat schuren met korrel 1000 en vervolgens 2000 (webshopartikelen)
4. polijsten met goede polijstmachine en speciale polijstpasta (weer naar de webshop)
5. caravan direct daarna 6 x in de honey-wax (weer naar de webshop!) zetten en zeer lichtjes tot hoogglans uitwrijven (niet met poetsmachine!)

Nog beter en zeer goedkoop:
Als je 1 tot 2 x per jaar de caravan in deze wax zet; blijft de oppervlakte van de gelcoat gesloten en ziet de caravan er zelfs na 20 jaar nog glanzend uit. Zorg er wel voor dat je geen jaar overslaat en vermijdt poetsmiddelen als het niet nodig is; met poetsen verwijder je namelijk de waslaag die de minuscule porien van de gelcoat gesloten houdt."""
Die webshop is iets van Biod (geen ervaring mee).

Ook hier staat wat uitleg : http://www.caravantrekker.nl/vragen/read.php?id=45543
(ongeveer halverwege, maar ook wat niet te doen)

Maar ik ben, net als Eric, ook nieuwsgierig hoe jij de Kip mooi hebt laten blinken ?


Tom antwoordt op 15 mei 2011:

Ik heb een BIOD Scout van 2004 die aan de voorzijde behoorlijk dof was geworden (zand-stof en een verwijderde sticker enz. Ik heb de voorzijde met product van 3M behandeld.
Zie http://www.ts24.nl/product_info.php/info/11247/3M-Marine-Imperial-Compound---Finishing-Material-06044E/
Nabehandelen met 3M Finishing zie: http://www.ts24.nl/product_info.php/info/11248/3M-Marine-Finesse-It-II-Finishing-Material/
Na drie handmatige behandelingen is de BIOD weer als nieuw!
Wel direct daarna in de was zetten, liefst drielagen!


TheoS antwoordt op 17 mei 2011:

Nog steeds kijk ik vol verwachting uit naar het antwoord op de vraag van Eric welke producten je zelf hebt gebruikt.


michiel antwoordt op 17 mei 2011:

Ik onderhoud onze kip door de gelcoat 2 keer per jaar te behandelen met Turtle Wax.....dan ziet hij er weer super uit!

Consequent volhouden en hij blijft mooi.


Frank antwoordt op 17 mei 2011:

Mannen, natuurlijk post ik mijn bevindingen.

Waar begon het allemaal mee?
Na afgelopen drie jaar vier caravans (Knaus Eifelland en Hobby) geprobeerd te hebben, kozen wij voor een Kip Greyline.
Vaak staan deze caravans er grauw bij, zelfs bij dealers.
Doordat wij een exemplaar konden kopen waarvan de specs aan onze wensen voldeden, keek ik maar langs het uiterlijk heen want er waren geen beschadigingen.
Ik ben toen dealers gaan vragen hoe ik een KIP weer op glans kon krijgen, maar nergens kwam er een eenduidig of goed antwoord voor mijn gevoel.
Een speciaal caravanschadeherstelbedrijf gaf betere informatie :

Eerst het grove werk :

Verweerde rubbers schoonmaken met terpetijn, gewoon flink boenen dan lost de bovenlaag op.
Uitgelopen overtollige kitranden verwijderen met een oude creditcard of plasticpasje. Daarna de kit en vastgekoekt vuil verwijderen met terpetijn.
NIET met wasbenzine zoals een paar dealers adviseerden, dit is te agressief.
Het onderstel/poten/neuswiel met een vetoplosser en/of brillo zeepspons schoonschuren.
In mijn geval zat er vuil zo dik op het neuswiel dat er zelfs een plamuurmes nodig was. Voor € 22,50 heb je trouwens ook een mooi nieuw neuswiel van Alko via internet ; )

Na het verwijderen van de oude, zwarte kit en het schoonmaken van het chassis oogde het al een heel stuk beter.

Vervolgens met de spraybus met 123 shampoo de caravan deel voor deel (max 1-2 mtr) ingespoten en goed bewerkt met een spons. Vervolgens de behandelde wand afspoelen. Deze shampoo heeft een heel sterk vuiloplossend vermogen en de bruine lekstrepen lopen al snel omlaag.
Je kunt deze shampoo zelf mengen voor behandeling van licht tot zwaar vervuilde oppervlakken.
Er zijn dealers die al hun caravans ermee wassen, maar ik zou toch adviseren met zorg om te gaan met deze vrij sterk reinigende shampoo.

Daarna was de caravan schoon en heb ik het advies van het schadeherstelbedrijf gevolgd : neem contact op met ervaren botendealers want daar kunnen ze goed omgaan met polyester van de Kip.
Dat bleek te kloppen. Het polyester/gelcoat van de Kip vraagt om een andere behandeling dan de zijwanden.
Na meerdere adviezen heb ik gekozen (bij mijn mate van lichte verwering) voor de Starbrite glanshersteller/reiniger in de sterke uitvoering. Dit is een zeer licht polijstmiddel dat je probleemloos op elke Kip voorkant kunt gebruiken.
Dit was ook precies het moeilijke bij het cleanen/polijsten. Ik was bang een te grof materiaal te gebruiken. Aanvankelijk heb ik bekende botencleaners als Epifanes/Seapower cleaner en wax gebruikt. Dit bracht nauwelijks verbetering en na een paar flinke regenbuien was de lichte glans al weer verdwenen. Logisch want de onderlaag/gelcoat was nog steeds licht verweerd en de glans ontbrak. Gewone poetsmiddelen als Sonax, Valma, Turtle Wax of de speciale caravanpoets Gently zijn alleen geschikt voor het plaatwerk aan de zijkanten.
Waar het dus eerst om gaat, is de glans terugbrengen op de polyesterwand/gelcoat en dat doe je zonder was.
Starbriteglanshersteller/reiniger in de sterke uitvoering deed dit na flink boenen wel. Het was redelijk zwaar poetsen met deze "rubbing compound", maar het hielp wel en langzaam kwam de glans terug. Misschien had ik een nog sterker middel moeten gebruiken, maar liever eerst te mild behandelen dan te heftig.
Met Starbrite Marine polish met ptef breng je daarna de beschermende laag aan en krijg je nog meer hoogglans.

Wassen doe ik nu met Starbrite botenshampoo zodat de waslaag behouden blijft.
Voor het normale onderhoud zonder polijsten kun je volstaan met Starbrite cleaner en wax, gevolgd door een laagje Starbrite Marinepolish (testwinnaar in de aravankampioen). Het aanbrengen van deze laatste maakt het oppervlak lekker glad en beschermt boten en dus ook een Kip gedurende langere tijd. Vuil hecht zich duidelijk minder aan het oppervlak en laat zich makkelijker verwijderen.

Ik doe de voor- en achterkant van de Kip binnenkort nog één keer met de Starbrite Glanshersteller in de sterke uitvoering omdat ik denk dat er nog iets meer uit te halen is en nu weet dat het niet te heftig is en goed werkbaar. Dat wordt dus weer hijgen als een paard, maar eigenijk ben je zo klaar want de zijwanden kunnen met een eenvoudiger poetsmiddel of gewoon met de Starbrite cleaner of de Starbrite Marine polish.

De gaspitten ogen ook weer als nieuw door de bovenzijde (!)ze te polijsten met een aluminiumpoets/polijstmiddel. Koperpoets voldoet waarschijnlijk ook wel. Dit is duidelijk een polijstmiddel en na flink boenen zijn ze weer helemaal zilverkleurig en echt nauwelijks van nieuw te onderscheiden. De ongepolijste aluminium zijkant ietsje voorzichtiger behandelen anders gaat die ook glimmen.
Pas op met het aluminium van de beplating en wasbak want dat wordt lelijk van polijsten en je moet dus restjes voorzichtig verwijderen, want het schuurt flink.

Van plastic sanitair kun je veel kalk eerst licht verwijderen met azijn. Thetford verkoopt handige spray die het plastic goed cleant en niet aantast.
Het chemisch toilet kreeg ik met alle beschikbare Thetford middeltjes niet schoon van binnen. Pure azijn en groen zeep deden beter hun werk. Gewoon elke paar uur een kwart slag draaien en flink schudden 48 uur lang. Toen was het veilig genoeg om het deksel van het reservoir eraf te draaien en de vlotter, ontluchter e.d. goed te reinigen en de rubbers in de siliconenspray te zetten.
Ik durf nu te drinken uit het toilet ; )

Dit durfde ik niet met het water dat uit de boiler en waterleidingen kwam nadat ik verdunde azijn en nog een vuiloplosser had laten inweken. Vervolgens nog een waterleidingreiniger en ontsmetter erdoor en klaar was het geheel.

De Kip is nu meer dan toonbaar.
Komende weken loop ik er nog één keer een dag flink langs en dan is het goed en een alleen nog een kwestie van bijhouden.


Frank antwoordt op 17 mei 2011:

Volgende lees ik mijn post eerst nog een keer door voor ik op de knop druk. Met een beetje fantasie zijn ontbrekende letters of haperingen vast wel te snappen ; )


RobD antwoordt op 17 mei 2011:

"Verweerde rubbers schoonmaken met terpetijn, gewoon flink boenen dan lost de bovenlaag op."

En dan????


@Eric antwoordt op 17 mei 2011:

Ik zou ze in de gekookte lijnolie zetten maar ben benieuwd naar Frank z'n oplossing.


RobD antwoordt op 17 mei 2011:

Natuurlijke en niet natuurlijke rubbers drogen op den duur altijd uit omdat de weekmakers lanzaam maar zeker verdampen. Bij natuurrubber gaat veroudering 10 keer sneller dan bij de elastomeren maar ook deze laatste drogen uit. Het verwijderen van een ingedroogde bovenlaag met terpentijn versneld het verouderingsproces alleen maar. Met ogenschijnlijk onschuldige lapmiddelen kun je wel het onderdeel in een versneld tempo kapot krijgen.

Het materiaal kun je tijdelijk misschien wel wat insmeren met een of ander lapmiddel zodat het weer wat soepel en nieuw aandoet. Talkpoeder zal het verdampen van de weekmakers vertragen . In uitgedroogde rubberen delen komen een soort van haarscheurtjes welke met geen enkel middel weer kunnen verdwijnen. Voorkomen kan misschien wel: Minder in de zon en voor de uitdroging conserveren met een totaal onschuldig middel als vaseline of inderdaad talkpoeder zou kunnen.


Frank antwoordt op 17 mei 2011:

De rubbers waarover ik praat zitten in de sierlijsten en zijn eventueel vervangbaar.
Het verwijderen van de bruine verweerde bovenlaag geeft het geheel een veel frisser uiterlijk. Het is toch helemaal geen keuze om tegen een vies rubber aan te kijken of misschien een iets langere levensduur???
Natuurlijk is het plastic/rubber kwetsbaar voor zon en weersinvloeden.
Door de verwering zitten er natuurlijk haarscheurtjes in of zal het materiaal poreuzer zijn. Ik behandel het gewoon met hetzelfde poetsmiddel (Marine polish met ptef) als de rest. Als iemand betere suggesties heeft, hoor ik het graag want daarvoor is dit topic bedoeld.


TheoS antwoordt op 17 mei 2011:

@Frank,
Bedankt voor je uitvoerige antwoord.
Zelf heb ik een Avento. Van mijn dealer (Avento/Kip) heb ik het advies gekregen deze te onderhouden met Glans Protector (Nano polymeer coating). Het voordeel zou zijn dat je niet hoeft te poetsen. Je moet het wel om de vier maanden, dus drie maal per jaar herhalen.
Ik heb het nog niet gebruikt. Wat het resultaat is en in hoeverre het blijvend beschermt, weet ik dus nog niet.


Frank antwoordt op 17 mei 2011:

@Theo : De nanomeren middeltjes zijn ook uitvoerig getest samen met het door mij gebruikte middel Starbrite MarinePolish. Er was één Nano poetsmiddel dat ongeveer even duurzaam was als de Starbrite, de overigen waren minder duurzaam. Ik geef daarom de voorkeur aan Starbrite omdat ik daar nu de volledige behandelserie van heb en het zich bewezen heeft in de botenbranche.
Als de lak van de caravan in zeer goede staat of geheel nieuw is, zou ik waarschijnlijk voor de gemakkelijke weg van nanotechnologie kiezen. Effe sprayen, uitwrijven en klaar.

De test van de poetsmiddelen staat in een caravankampioen. Misschien heeft iemand een linkje?


Ad antwoordt op 17 mei 2011:

voor iemand die er verstand van heeft heb ik de volgende vraag, wij hebben een Adria met polyester dak mijn vraag is,soms zitten er lelijke plekken op van vogelstront en van zooi van bomen al dan niet ingebrand,ik heb dus al dikwijls flink moeten wassen/poetsen met flinke druk erop
dan verdwijnt het wel wat maar beschadig ik hier nu het dak mee zodat het kan gaan lekken, of zal het resultaat zijn schoon maar iets minder blink,dus kan polyester bij verkeerd behandelen gaan lekken of wordt het gewoon iets minder mooi.


@Eric antwoordt op 17 mei 2011:

De nanomeren middeltjes zijn ook uitvoerig getest samen met het door mij gebruikte middel Starbrite MarinePolish. Er was één Nano poetsmiddel dat ongeveer even duurzaam was als de Starbrite, de overigen waren minder duurzaam.

Door wie is die test uitgevoerd, de KCK of een wel onafhankelijk instantie?
Lijkt me interessant als we een link hebben daar naar toe.
Wij kunnen als trouwe caravanpoetsers tenslotte ook onze ervaringen erop los laten om de resultaten te staven.


TheoS antwoordt op 18 mei 2011:

@Frank,
Inderdaad omdat mijn caravan nog bijna nieuw en in zeer goede staat is, kies ik voor de gemakkelijke weg van de nanotechnologie.
De toekomst zal leren of het een goede keus is.


RobD antwoordt op 18 mei 2011:

En daar gaan we weer: Nanotechnologie. Voor diegene die het wil, ga een uurtje of 2 googlen en ontdek dat het een perfecte marketing kapstok is, net zoals het begrip duurzaam. Beide begrippen worden te pas en onpas verkr.cht door fabrikanten en media. 3M is vrijwillig gestopt met de productie van scotschguard (nano) vanwege de onbekende risico's voor mensen op langere termijn.
De Voedsel en Waren Autoriteit(VWA): In Nederland zijn minstens 119 producten te koop waarin MOGELIJK (!!!) nanodeeltjes zijn verwerkt. De VWA onderzocht nanodeeltjes in cosmetica, schoonmaakmiddelen, textiel en verpakking van levensmiddelen.


TheoS antwoordt op 18 mei 2011:

@RobD,
Daar gaan we inderdaad weer. Een bewering zoals hierboven is net zo iets als dat alles wat b.v. bij kleur-, geur- en smaakstoffen natuurlijk is, gezond en alles wat kunstmatig is, niet gezond is. Een onzinnige bewering. Er zijn in beide categorieën gezonde en niet gezonde stoffen. Tussen natuurlijk en niet natuurlijk en gezond zit geen enkele relatie. Bovendien gaat gezond of ongezond zijn altijd samen met de hoeveelheid.

Te beweren dat nanodeeltjes ongezond zijn, is eveneens een bewering die nergens op slaat. Het gezond of niet gezond zijn hangt voornamelijk af van twee zaken: (1) of het om afbreekbare stoffen gaat en (2) of de stof waarom het gaat giftig of niet giftig is. Natuurlijk speelt ook de hoeveelheid een rol.(Voor alles - zelfs voor water - geldt dat de hoeveelheid in relatie tot de toxiciteit het risico bepaalt).
Heb je een nano schoonmaakmiddel op basis van niet-giftige stoffen dat biologisch afbreekbaar is, dan zullen hieraan weinig gezondheidsrisico's verbonden zijn. (Bron: RIVM en VWA)
RIVM: Deeltjes die oplosbaar zijn en die uiteenvallen in bekende stoffen zijn geen reden tot extra zorg.
Met bekende stoffen bedoelt men stoffen waarvan het risico (= hoeveelheid x toxiciteit) bekend is.


RobD antwoordt op 18 mei 2011:

"Te beweren dat nanodeeltjes ongezond zijn, is eveneens een bewering die nergens op slaat."

Bewezen is dat de nanodeeltjes zich NIET laten afbreken en zich blijven ophopen in het lichaam, mens en dier. Een gelijke situatie als asbest. In 2004 (al) werd door doctoren en levensverzekeraars al een waarschuwing afgegeven hieromtrent. Er in Nl een Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie is. Een unieke instelling, niet omdat Nano nou zo veilig zou zijn.

Zoals gezegd, het is een mode woord. In vele productnaam zit het woord Nano terwijl er niets van Nanotech in te vinden is...
Maar als jij vind dat het veilig is...van mij mag je.


TheoS antwoordt op 18 mei 2011:

Bewezen is dat de nanodeeltjes zich NIET laten afbreken en zich blijven ophopen in het lichaam, mens en dier.

Deze zin staat vol van onjuistheden:
1. Wat beweerd wordt dat bewezen is, is niet bewezen.
2. Er zijn nanodeeltjes die zich laten afbreken en er zijn nanodeeltjes die zich niet laten afbreken.
3. Nanodeeltjes die zich afbreken, hopen zich niet op. Dit zou zelfs een contradictio zijn.

Vervolgens is een vergelijking in zijn algemeenheid met asbest onzin. Dat kan mogelijk gelden voor bepaalde nanodeeltjes. Het geldt niet voor nanodeeltjes in zijn algemeenheid. Het hangt o.m. af van de stof waar het om gaat en misschien (dat is nog niet duidelijk) om de omvang van de deeltjes.

Ik stel voor dat je voordat je dit soort beweringen doet, je van de rapporten die hierover bestaan (o.m.Universiteit Wageningen, VWA, RIVM) kennis neemt.
Dit soort beweringen in het wilde weg doen, slaat nergens op.




RobD antwoordt op 18 mei 2011:

"1. Wat beweerd wordt dat bewezen is, is niet bewezen". Retorisch Theo???

Ga eens praten met de Uni van Stockholm en/of Polysaccharide Industries AB (Stockholm) Zweden, deze zijn al 25 jaar intensief met deze materie bezig. Mede door het feit dat Er chemie industrieën daar ook al lang me bezig zijn.
Wat de Universiteit Wageningen, VWA en RIVM hier doen staat slechts in de schaduw. Vertel me ook eens waarom 3M vrijwillig gestopt is met het produceren van Nano Scotshguard? Tip: Een zeer hoge kans op gezondheid claims in de nabije toekomst.
Maar van mij mag je blijven proberen het goed te blijven praten....😉
Voor mij: einde discussie, nu echt te veel off topic.


Frank antwoordt op 18 mei 2011:

Te veel Off topic...hoezo ?????
Er is nu vast niemand meer die durft te poetsen met nanospray : )
Ik moet zeggen dat ook het polijstmiddel en andere poetsmiddelen soms stevig van samenstelling zijn.
Bij veel van de door mij gebruikte goedjes worden handschoenen aanbevolen, is het ontvlambaar, bijtend etc.
Ik snap jullie theoretische discussie, het is alleen de vraag of dit van toepassing is op de poetsmiddelen met nanotechniek.


Jan& antwoordt op 18 mei 2011:

Mijn caravan, auto, boot en motorfietsen worden al vele jaren in was gezet met GP glansprotector. Nanodeeltjes of niet, maar 1 a 2 maal per jaar is voldoende om de boel ook na jaren glanzend te houden. Met name de boot (polyester) en caravan blijven vrij van zwarte strepen en verkleuring door vuil.


TheoS antwoordt op 19 mei 2011:

@RobD,
1. Wat beweerd wordt dat bewezen is, is niet bewezen". Retorisch Theo???

Wat ik bedoel te zeggen is dat de bewering dat de nanodeeltjes zich NIET laten afbreken en zich blijven ophopen in het lichaam, mens en dier niet bewezen is.
Het is zelfs complete onzin: er zijn naodeeltjes die zich laten afbreken en nanodeeltjes die zich niet laten afbreken.
Het is blijkbaar moeilijk om wetenschappelijke onderzoeken goed te lezen.


RobD antwoordt op 19 mei 2011:

Jan en Frank:
Tis en blijft chemie en kan 'erg stevig' van samenstelling zijn. Vaak werkt het ook nog😉
Wat veel mensen niet realiseren is het feit dat via de huid alles word opgenomen in het lichaam.
Als je ooit in het bezit bent of komt van een pH meetstrip: leg deze op je tong en steek je vinger in b.v. terpentijn. Binnen 7 sec zie je de strip verkleuren.....


Frank antwoordt op 19 mei 2011:

@RobD : die striptest ga ik komende dagen proberen.
Ik zou daar echt van opkijken. Verklaart waarschijnlijk ook waarom ik zelfs in de buitenlucht mijn intensieve KIP poetsbeurt toch kon waarnemen in het lichaam. Ik zocht de oorzaak bij het inademen van de dampen.
Rob, als de strip reageert,snap ik ook jouw drive om mensen op de nanotechnologie te wijzen.
Gelukkig kan ons lichaam tegen een stootje, mits blootsteling maar geen langdurig karakter heeft zoals bij bepaalde beroepsgroepen.


michiel antwoordt op 19 mei 2011:

Ik poets van meet af aan 2 maal per jaar de gelcoat met reguliere Turtle Wax, met een keurig resultaat in mijn ogen.

De keuze voor "gewone" turtle wax is op aanraden van Turtle Wax zelf. Geen exotische middelen, maar liefst de vaste was omdat je die vanzelf wat dikker opbrengt.


Jan& antwoordt op 19 mei 2011:

Zolang ik geen GP-glansmiddel hoef te drinken zal het met de ophoping van de nanodeeltjes wel meevallen.....hoop ik dan maar😉
Er zijn misschien nog veel meer middeltjes in andere waren die niet goed uitpakken voor onze lichamen. Op het laatst kan niets meer als je al te voorzichtig bent.


michiel antwoordt op 20 mei 2011:

Werken jullie dan niet met een gasmasker en hermetisch gesloten overal aan?

Ik ga daarbij ook altijd van de wind af staan. Al moet ik bekennen dat ik Turtlewax Nanatech polishwax gebruik om mijn tanden de polijsten.......zou dat kwaad kunnen?? Ik wacht altijd tot de zon onder is


Martin antwoordt op 11 juni 2011:

Probeer eens Universol,10% op 90 % water met een plantenspuit opbrengen.
15 minuten intrekken
Hierna uitwrijven met een microvezel doek.
Op alle materialen bruikbaar.Zo nodig diverse keren herhalen.
Ook als ruiten reiniger en rubbercleaner.
Succes


Martin antwoordt op 11 juni 2011:

Probeer eens Universol,10% op 90 % water met een plantenspuit opbrengen.
15 minuten intrekken
Hierna uitwrijven met een microvezel doek.
Op alle materialen bruikbaar.Zo nodig diverse keren herhalen.
Ook als ruiten reiniger en rubbercleaner.
Succes


John antwoordt op 12 juni 2011:

Universol laten inwerken en daarna oppoetsen?

Universol is een sterke ontvetter, een ammonia vervanger en absoluut niet volgens bovenstaand toepasbaar op een caravan.
Universol word normaal na opdroging er weer van afgeschuurd omdat er geverfd moet worden. Niets om zomaar maanden op de lak te laten zitten. Ook al is het droog de bestanddelen blijven actief. Het zal heel wat regen moeten hebben voor het totaal is weggespoeld.


Frank antwoordt op 12 juni 2011:

Het gebruik van Universol lijkt mij geen aanbeveling voor polyester. Het wordt gebruikt om verflagen te ontvetten en vervolgens te schilderen.
Hou het gewoon bij poetsmiddelen uit de botenbranche dan loopt je geen risico en weet je zeker dat het resultaat goed is.


Tom antwoordt op 12 juni 2011:

Een advies van BIOD die ik vond op dit forum

Voor polyester caravans zoals de BIOD, maar evenzeer voor ander polyester produkten met een gelcoatbuitenlaag (zoals de fronten/achterzijdes van Kip/Avento) raden we het gebruik van middelen welke de waslaag aantasten zonder meer af!

Gelcoat is een dikke coatlaag van ca. 0.8 mm en is enigszins poreus. De waslaag (welke het produkt van nature bij het lossen van uit de mal al heeft) dient als bescherming en dicht de porien zodat vuil niet kan indringen en biedt ook bescherming tegen verkrijting. Het is zaak deze waslaag intact te houden door 1 tot 2x per jaar het produkt in de was te zetten. Een vaste was zoals de honingwas die wij in de produktie gebruiken werkt prima; licht insmeren en met een zachte doek uitwrijven. Een produkt dat op deze manier behandeld wordt en voorzien is van een goede kwaliteit gelcoat blijft zelfs meerdere decennia lang glanzend. Het in de was zetten op deze manier kost voor een totale caravan ca. 30 minuten.

Echter : Sla je dit 1 of enkele jaren over dan dringt het vuil dieper in, wordt de gelcoat dof en verdwijnt de glans. Is de glans eenmaal verdwenen en lukt het niet om dit met 1 of 2x in de was te zetten voldoende te herstellen dan zit er weinig anders op dan de caravan te poetsen met een voor gelcoat geschikt polijstmiddel. Met een 3M produkt dat speciaal voor gelcoat is ontwikkeld hebben we verreweg de beste ervaring zowel voor matrijzengelcoat als voor produktgelcoat. Na het poetsen glanst de gelcoat weer maar heeft geen bescherming en zou dan spoedig weer dof worden! Na het poetsen daarom de caravan met Andy (Ajax werkt misschien ook maar dan krijg ik mgelijk voetbalfans van andere clubs over me heen) goed schoonmaken zodat alle poetsresten verdwijnen, naspoelen met schoon water en daarna 6x in de was zetten (elke waslaag steeds dun aanbrengen werkt beter dan 1 dikke laag). Daarna kun je weer overgaan op een ritme van 1-2x per jaar.

Verder:
- Nooit (!) een poetsmachine gebruiken voor het in de was zetten: de was wordt dan warm en komt als kleine korreltjes weer uit de gelcoat vrij waardoor de bescherming verdwijnt.
- Produkten als 123 of andere oplosmiddelhoudende schoonmaakmiddelen vermijden; deze lossen niet alleen het vuil maar ook de was op met als gevolg dat je kunt blijven schoonmaken;
- het produkt D' Arc Loyal ken ik niet, maar als het speciaal voor polyester jachten is ontwikkeld verwacht ik dat het goed zal zijn. Ik vermoed dat dit een polymeerlaagje op de gelcoat vormt wat eveneens de porien sluit. De hechting van polymeren en daarmee de duurzaamheid van de behandeling is echter weer afhankelijk van de voorbehandeling. Op een gelcoatlaag verzadigd met was zal het laagje minder lang in tact blijven.

Het polijstproduct heb ik eerder in dit 'draadje' genoemd.


Fr@ns antwoordt op 12 juni 2011:

Dit draadje lezend vraag ik mij af waarom caravanfabrikanten niet een eensluidend onderhoudsadvies geven voor gelcoat- voor- en achterkanten. Je voorkomt daarmee dat je allerlei expertise moet opbouwen als het mogelijk al te laat is en extra kosten meebrengt. Ik zou dat tevoren precies willen weten.

Andere vraag die rijst: is het erg als je het materiaal alleen maar wast en verder niets behandelt. Wordt dan de levensduur bekort? Mijn caravan is nog rondom van aluminium voorzien, dat in 25 jaar alleen maar af en toe gewassen is en verder niets; ziet er nog goed uit! Een keer last gehad van een rokende tdi-motor in een V70 classic met als gevolg roetaanslag op het plaatwerk…. geen probleem, een beetje (agressieve) velgenspray, naspoelen en de lak is weer schoon.
Wat gebeurt er als je dat met dat modern materiaal ook doet (d.w.z. als je niets doet)?


Ruud antwoordt op 12 juni 2011:

In de autoindustrie wordt (voornamelijk in de 2e handsmarkt) een middel gebruikt om oude banden er weer als nieuw uit te laten zien. Heb geen idee of dit schadelijk is voor rubber of mens, maar de banden zien er na behandeling weer als nieuw uit, en dus mogelijk ook caravan raam/deur rubbers


Ronald antwoordt op 16 maart 2012:

Zie http://www.lander-graziella.nl
Hier staat een tip in over het onderhoud van polyester caravans
(Glyzerine)
Ik gebruik het zelf ook, het werkt uitstekend
Succes


RobD antwoordt op 16 maart 2012:

Glycerine oftewel Glycol en Glycerol, het hoofdbestanddeel van antivries.

Het grootste nadeel; Vocht aantrekkend en vocht vasthoudend, of dit nu de bedoeling wel is😉


Wim antwoordt op 4 augustus 2013:

Als het in dit topic gaat over een totale opfrisbeurt van de KIP-caravan:
aan de buitenzijde van onze 38T zitten verschillende horizontale lijsten, met daarin van die grijze kunststof strips. Gedurende twintig jaar ziet die strip er behoorlijk aangetast uit en dat is er met een pannensponsje echt niet uit te krijgen. Hoe schoon en glimmend de caravan er ook uitziet; die strip geeft het geheel tóch een wat smoezelig uiterlijk.
Ik heb dus bij een KIP-dealer wat meters van dat strip gehaald en zo’n beetje alle kunststof strips vervangen. De verschillende soorten eindstukjes van die strips zijn meestal ook aan vervanging toe en zou ik er gelijk bijkopen.
Het KIPje ziet er weer verzorgd uit.


Bob antwoordt op 4 augustus 2013:

Al eerder gezegd, wassen met een sopje met als zeep "savon du chat".
Verkrijgbaar in elke franse supermarkt.


Jos Aarts antwoordt op 27 mei 2014:

Ik heb gisteren mijn Kip caravan bouwjaar 2000 waarvan de polyester voorkant behoorlijk dof was als volgt behandeld:
1) met auto shampoo gepoetst
2) met commandant 4 behandeld
3) met D2 metallic wax in de was gezet

De polyester voorkant ziet er als nieuw uit!!

In het najaar zal ik de was behandeling nogmaals uitvoeren, ik denk als deze was behandeling 2x per jaar word uitgevoerd de polyester voorkant perfect blijft uitzien.


dick antwoordt op 27 mei 2014:

tav Jos: inderaad is Commandant cleaner/polijstmiddel een fijn product, ik heb er vele krasjes mee uit de caravanramen kunnen poetsen en ga nu ook de voorzijde van de caravan doen.


jan& antwoordt op 27 mei 2014:

Inmiddels 3 jaar na mijn eerdere reactie is mijn caravan 8 jaar oud. Er is niets verweerd, dof of versleten. Poetsen doe ik niet. Allen reinigen met 123 ontvetter en behandelen met glansprotector van gp. Het blijft allemaal als nieuw....
Ik vrees dat al dat gepoets het er niet beter op zou maken. Was blijft ook niet lang zitten. Mijn dap gebruik ik alleen voor mijn auto


Michiel antwoordt op 18 juni 2014:

De Gelcoat op front, dak en achterkant van onze 5 jaar oude Kip houd ik als nieuw door hem eens per jaar te poetsen met Turtle Wax Original. Werkt echt uitstekend, is mild polijstend en laat een ijzersterke laag achter welk ook na 9 maanden overdekte stalling sterk water/vuil afstotend is. Tussendoor was ik de Kip met autoshampoo. Het poetsen is geen zwaar/arbeidsintensief werk, maar gaat lekker licht en makkelijk. De gelcoat is vrij dun, dus ik zou er niet te vaak met commandant o.i.d. dergelijks aanzitten. Goed conserveren is m.i. de oplossing en voorkomt de verkleuring/verkrijting.


Vino. antwoordt op 19 juni 2014:

Frank,

Hoeveel azijn en groene zeep gebruik je voor in het toilet?

Met vriendelijke groet.


john antwoordt op 20 juni 2014:

'Werkt echt uitstekend, is mild polijstend"
en dan de tegenspraak:
'De gelcoat is vrij dun, dus ik zou er niet te vaak met commandant o.i.d. dergelijks aanzitten'.
Hey hangt er mer net van af welke commandant men gebruikt. No4 is milder dan de schilpad😉
.


michiel antwoordt op 20 juni 2014:

ik ging er vanuit dat commandant, ook nr4, sterk was. Een aparte cleaner lijkt me overigens een vrij zinloos product wanneer zelfs een standaard Turtle Wax al sterker polijst. Zonde van je tijd om dan eerst met een losse cleaner aan de gang te gaan, om vervolgens de hele caravan nog een keer te moeten doen om de boel te verzegelen. Turtle Wax Original wordt door Turtle Wax zelf ook aangeraden voor gelcoat oppervlaktes. Feit is dat mijn Kip er al jaren als nieuw mee blijft, en dat deze wax een mild polijstmiddel bevat. Krasjes uit de ramen haal ik weg met de nog mildere Turtle Wax Metalic.


Ruud antwoordt op 20 juni 2014:

Heb krassen aan de zijkant van een bumper, toch wel 0,2 a 0,3 mm diep. Bij het uitdraaien net laag stenen muurtje geraakt. Ziet er dof en lichter gekleurd uit. Is best wel met watervast schuurpapier glad te krijgen, maar de kleur ??. Of zijn er andere oplossingen.

Overigens krassen in het raam veroorzaakt door schuren van de 4 sijzoenstent heb ik zicht loos weggepoetst met koperpoets.


RobD antwoordt op 20 juni 2014:

Probeer de krasjes eens te verwijderen met koperpoets als je die toch al hebt. Ik ga er voor het gemak van uit dat het een kunststof bumper is, dus niet al te veel druk en kracht gebruiken. Het ontstane kleurverschil zal op den duur wel wegtrekken, verkleuring door uv licht.


jan& antwoordt op 21 juni 2014:

Er is echt wel wat beters te koop dan goedkope rommel als koperpoets.
Www.waxworld.nl heeft prima cleaners en polijstmiddelen die niet schadelijk zijn ....
Nb ik heb geen aandelen


RobD antwoordt op 21 juni 2014:

ja, jan&, de 'goedkope rommel' zoals jij die kwalificeert heeft geen last van marketing en reclamebudgetten, vandaar het goedkope😉 Koperpoets is een ideaal licht polijstend middel wat effectief werkt. Als je echt kickt op 'brandnames' of de zogenaamde A-merken (voor zover die er al zijn), dan zou ik het ook als goedkope rommel kwalificeren.


jan& antwoordt op 21 juni 2014:

Je praatje is al net zo goekoop als je advies. Het kan wel zo zijn dat een ander zijn caravan verpest tenminste als ze er geloof aan hechten....


Ruud antwoordt op 21 juni 2014:

HAHA die Jan&. het antwoord alleen al maakt hem meteen ongeloofwaardig. Als hij alle draadje s eens goed doorleest zal ook hij moeten inzien dat koperpoets door vele regelmatig gebruikt word. Maar ja, kortzichtig siert hem in negatieve zin


Wil antwoordt op 12 september 2015:

Ik gebruik al jaren Gently Polish. Mijn caravan uit 1998 glanst nog steeds als een showroommodel. Ik was hem 2 a 3 keer per jaar hiermee, alle vuil en zwarte strepen zijn dan weg en hij staat meteen weer in de beschermende wax. Ik ben hiermee ooit begonnen op aanraden van een caravandealer die zei: "om een caravan in de wax te zetten heb je niet meer van die spierballen nodig om de wax uit te wrijven, daar hebben we nu Gently Polish voor"


RobD antwoordt op 12 september 2015:

Met Polish een c/van wassen?


Frank antwoordt op 13 september 2015:

Als je de caravan eerst wast met bv. 123 dan is Gently Polish een goede was voor "gewoon" plaatwerk van caravans.
Heb je een polyestercaravan die al ietsje ouder is dan cleant de Gently Polish te weinig.
Het vuil hecht op oudee polyester gemakkelijker dan op nieuwe polyester of plaatwerk. Het is dan hard werken voor resultaat.
Ietsje ouder (lees: verweerder) polyester cleant het gemakkelijkst met "Starbrite cleaner en wax".
Als afsluitende behandeling kun je hem nog een keer in de Starbrite Marinewax zetten. Hierdoor verleng je de houdbaarheid.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker