Hans remkes vraagt op 31 mei 2011:
Mijn caravelair waar de vloerplaten los van zijn (ook in de lengte) wil ik doormiddel van een extra chassibalken onder de caravan steunen, kunnen jullie aan geven welke ik dan het beste kan gebruiken en waar deze te koop zijn.
met vriendelijke groet hans
RobD antwoordt op 31 mei 2011:
Niets voor een DHZ'er, hoe handig ook. Ga in iedere geval naar een dealer voor wat advies op maat.
PieteR antwoordt op 31 mei 2011:
Je zou een paar alu hoekprofielen tegen de vloer kunnen lijmen en schroeven. Gebruik dan als lijm Polymax, dat heeft een goede hechting en blijft flexibel. Gebruik enkele dunne houtdraadboutjes, die je van bovenaf inbrengt. M4 of zoiets is sterk genoeg. Wel zelfborgende moertjes gebruiken 😉
Bert antwoordt op 1 juni 2011:
Hoe bedoel je losse vloerplaten? Is de sandwichconstructie los, dan lijkt me injecteren dus herstellen van de verlijming een betere en lichtere methode.
Fr@ns antwoordt op 1 juni 2011:
@PieteR, een advies geven als niet duidelijk is wat er gerepareerd moet worden heeft geen zin. Een reparatieadvies met A4 ‘houtdraadboutjes’ die niet bestaan, zonder te weten hoe die belast worden al helemaal niet.
Vraagsteller is alleen te helpen na een duidelijke diagnose. Als hij die zelf kan stellen, prima. Anders de diagnose van een dealer gebruiken en daarna overwegen hoe en door wie gerepareerd kan worden.
PieteR antwoordt op 1 juni 2011:
Ik maakte een stomme fout door houtdraadboutjes te noemen in plaats van slotschroeven.
Voor het overige vind ik, dat je overdrijft.
Verder blijf ik bij wat ik heb geschreven.
Dat wordt dan met slotschroeven:
"Je zou een paar alu hoekprofielen tegen de vloer kunnen lijmen en schroeven. Gebruik dan als lijm Polymax, dat heeft een goede hechting en blijft flexibel. Gebruik enkele dunne slotschroefjes, die je van bovenaf inbrengt. M4 of zoiets is sterk genoeg. Wel zelfborgende moertjes gebruiken."
Fr@ns antwoordt op 1 juni 2011:
Ik twijfel absoluut niet aan goede bedoelingen! De vraagstelling roept een boel vragen op:
- Wat zijn losse vloerplaten (meervoud!) ?
- Als het geen sandwich constructie is, maar andere ‘losse platen’, kunnen die dan niet gewoon weer bevestigd worden?
- Los t.o.v. wat… Kastjes? Chassis?
- Als de vloer doorzakt t.o.v. het meubilair is die te versterken, maar wellicht ook extra te ondersteunen vanuit as/chassis i.c.m. herstel van de sandwichconstructie.
- Is de oorzaak normale belasting of ouderdom of vochtinwerking of zwakke bevestiging?
Meteen met aluprofielen gaan ‘repareren’ kan m.i. alleen als je de situatie uit eigen ervaring kent en tot de conclusie bent gekomen dat het de beste methode uit meerdere is. In dat geval heb ik de verkeerde indruk gewekt!
PieteR antwoordt op 1 juni 2011:
De vraagsteller zegt de platen te willen ondersteunen met extra chassisbalken.
Ongeacht het soort vloer is dan het gebruik van alu hoekprofielen, op de door mij omschreven manier, een bruikbare methode.
Als het achteraf toch nog moeilijker blijkt te zijn, zie ik zijn reactie met vertrouwen tegemoet, ook als ik daardoor mijn advies zou moeten aanpassen.
Jan antwoordt op 1 juni 2011:
Als het achteraf toch nog moeilijker blijkt te zijn, zie ik zijn reactie met vertrouwen tegemoet, ook als ik daardoor mijn advies zou moeten aanpassen.
Is het dan niet beter eerst het probleem goed in kaart te krijgen voordat er met losse flodders aan oplossingen wordt geschoten? Mogelijk ontstaat er hierdoor onherstelbare schade.
Iets van type en bouwjaar bv zou wel handig zijn om de vraag goed te kunnen beatwoorden.
Een caravan is een soort zelfdragend bouwsel wat maar met enkele punten op het chassis wordt vastgebout.
veel steun aan het chassis heeft het niet echt behalve op de hoofddragers en dan vooral rondom de as.
Alle overige naderhand opgebouwde tussenbalkjes die je aan de vloerplaat vastschroeft dragen weinig bij aan de structurekle stevigheid van het geheel.
Zoek het eerder in het herstellen van ... als het bijbouwen op....
John antwoordt op 3 juni 2011:
Aangezien Hans zich niet meer meld zijn alle, voorbarige, oplossingen voor niets geweest?
Probleem is niet zo erg om verder op in te gaan, gezien het feit dat er geen antwoord meer komt van vraagsteller?
hans antwoordt op 3 juni 2011:
Beste allemaal, hierbij een antwoord, in ieder geval is het zo dat de vloerplaten van mijn caravelair zowel in de lengte en breedte los zijn van elkaar bij het loopgedeelte, dan bewegen de banken, keuken ook mee, het kraakt als een gek, de vloer (platen zijn normaal 122 x 244 delemenplaten?) die worden doormiddel van een sandwichconstructie volgens mij aan elkaar gelijmd, als mijn vrouw door de caravan loopt dan beweegt de onderzijde zodanig dat je de vloer als een soort golfplaat beweegt, zowel in de breedte als in de lengte, mijn vraag was alleen of iemand weleens een constructie aan de onderzijde had aangebracht en welke soort kan je dan het beste gebruiken, daarbij heb ik niemand voor het hoofd willen stoten, maar alleen de discussie willen voeren of er iets anders mogelijk is.
Met groet aan alle hans
hans antwoordt op 3 juni 2011:
nog even, het is caravelair uit 1998 uitvoering silver 395. hans
Kip antwoordt op 3 juni 2011:
Hier is de sanwich verlijming losgegaan.
Met ondersteunen hef je dit niet of onvoldoende op.
Injecteren bij caravan bedrijf lost dit probleem goed tot zeer goed op.
Kosten valt relatief mee.
Jan antwoordt op 3 juni 2011:
Ja, ja, totall loss vrees ik. Ik zou er een vakman naar laten kijken of er nog iets te redden is. Als de bovenbouw niet meer goed verankerd is aan het chassis is het vragen om problemen.
Eerst na laten kijken en dan pas weer de weg op...
PieteR antwoordt op 4 juni 2011:
Bij wijze van uitzondering 😉 ben ik het volledig met je eens, Jan.
Professioneel laten oplossen en anders in onderdelen verkopen, Hans!
John antwoordt op 4 juni 2011:
Tsja, zo zie je maar weer met voorbarige antwoorden voordat je de feiten weet.
hans antwoordt op 4 juni 2011:
hierbij aan een ieder bedankt voor de bijdrage, ik zal contact zoeken met een bedrijf, bedankt voor de antwoorden. hans
PieteR antwoordt op 5 juni 2011:
Zolang een mens terug durft te komen op eerdere uitspraken, is daar niets mis mee, John.
En Hans: als het inderdaad zo los ligt als ik door jouw aanvulling meen te begrijpen, moet je niet gek opkijken als het niet hersteld kan worden.
hans antwoordt op 5 juni 2011:
PieteR ik denk als het zo is ik dan de kasten en de banken en de keuken eruit haal het zeil verwijderd en dan de vloer aan de binnenzijde met een cirkelzaag een vierkant eruit haal, om te kijken of ik het dan wel kan herstellen, doormiddel van het aan brengen van extra latten daarna dan de vloer met lijm (eventueel groene purschuim dat zet niet zo uit) en schroeven die ik door de latten heen bevestigd, daarnaast doe ik dan ook de onderzijde verstevigen doormiddel van een extra frame. hans
Jan antwoordt op 5 juni 2011:
Wat een werk! En zo onnodig.
Zo ongewoon is dat niet hoor dat een vloer los komt. Gewoon laten injecteren en klaar is kees.
Laat er nou eens een vakman naar kijken in plaats van dat zielige zelfdokteren. Kost alleen maar extra geld en moeite. Mooier wordt het er allemaal niet op en bij injecteren zie je er niets van.
Verstevigen is nergens voor nodig. Als dat wel zo was had de farbriek dat gelijk wel gedaan.
PieteR antwoordt op 5 juni 2011:
Hans, een sandwichcaravan wordt op een vreemde manier gebouwd en dat heeft (soms nare) gevolgen voor schadeherstel.
In alle eenvoud kun je het beste denken aan deze volgorde:
Ze hebben een onderstel met een vloer, waar ze alle meubels op vastzetten. Daarna worden de wanden (ook aan de meubels) gemonteerd en daaroverheen het dak.
Polyester caravans worden op dezelfde manier ingebouwd als een jacht: pas als de romp klaar is, worden de meubels binnengedragen.
Reparaties zijn dan vaak redelijk eenvoudig uit te voeren.
Als in jouw caravan de vloer niet hersteld kan worden met injecteren en eventueel aanvullende ondersteuning van dragers, is het over en uit met je caravan, omdat die vloer het belangrijkste deel van de constructie is.
hans antwoordt op 7 juni 2011:
pieteR, zit nu nog in spanje maar als terug ben zal ik bij diverse bedrijven eens informeren. bedankt dit was het voorlopig wel even. hans
hans antwoordt op 7 juli 2011:
hallo allemaal, ik ben weer thuis en heb meteen actie ondernomen voor de vloer, ik heb een aluminiumkokerprofiel van 6 bij 5 cm. bij 2.0 meter lang onder de vloer aan gebracht en hoewaar het kraakt niet meer en de vloer draagt nu veel beter over de lengte bij de keuken, er zat wel een plaatje op de as waar ik het profiel aan vast kon maken, zo zie je maar weer dat er toch wel oplossingen zijn zonder je vloer meteen te laten vol spuiten, jammer vindt ik wel dat er geen foto,s geplaatst kunnen worden. Misschien toch een oplossing voor medere mensen met een krakende vloer, met groet aan alle. hans
PieteR antwoordt op 7 juli 2011:
Helemaal top!
Jasper antwoordt op 7 juli 2011:
Hans, wat ik nog niet begrijp is je angst / aversie om het op de normale manier te doen. Gezien ook je opmerking 'zonder je vloer meteen te laten vol spuiten'. Daar is toch niets mis mee? Dat is de professionele oplossing.
Wat je nu gemaakt hebt veroorzaakt een nog veel ergere schade aan het inwendige van de vloer. Ter plaatse van dat kokerprofiel druk je de boel nu door puntbelastingen extra in elkaar. Eerst waren dat nog gelijkmatig verdeelde lasten.
Als je het echter te duur vindt om te injecteren zou je alsnog de schade kunnen beperken door het zelf te doen. Zie bijv. http://www.caravanhandboek.nl/ onder Tips/(zachte) vloer injecteren.
En heb je, zoals je op 4 juni meldde, nog contact gelegd met een bedrijf? En wat zeiden die er van????
hans antwoordt op 10 juli 2011:
Jasper ik heb tijdens de vakantie een caravelair antares 390 gezien en aan de onderzijde zat dus een versteviging ook door middel van een gegalvaniseerde profielen, dus dat ben ik nu aan het doen. dan kijk ik hoe het gaat als er dan nog beweging in de vloer zit ga ik langs een bedrijf of ik spuit doormiddel van epoxyhars? dan zelf de bodem in. Je mag van jezelf natuurlijk niet zeggen dat je handig bent, maar ik ben vutter en doe ontzettend veel zelf maakt niet uit wat het is maar hou natuurlijk wel in de gaten dat het goed en verantwoord gebeurd. Ik diverse sites bezocht en toch komt over het algemeen het kraken/bewegen van de meeste vloeren terug, dus daarom kijk ik of dit dan ook een oplossing is voor andere mensen waarvan de caravan vloer beweegt, dat was ook mijn bedoeling van deze oproep/vraag aan een ieder.
Ps. ik ben nog niet bij een bedrijf geweest, maar dat kan ik makkelijk doen hier in Nieuwegein. alsnog met groet hans
John antwoordt op 10 juli 2011:
Van: hans Datum: 07 July 2011 om 12:34
"ik heb een aluminiumkokerprofiel van 6 bij 5 cm. bij 2.0 meter lang onder de vloer aan gebracht en hoewaar het kraakt niet meer en de vloer draagt nu veel beter over de lengte bij de keuken"
Van: hans Datum: 10 July 2011 om 18:45
"Jasper ik heb tijdens de vakantie een caravelair antares 390 gezien en aan de onderzijde zat dus een versteviging ook door middel van een gegalvaniseerde profielen, dus dat ben ik nu aan het doen. dan kijk ik hoe het gaat als er dan nog beweging in de vloer zit ga ik langs een bedrijf of ik spuit doormiddel van epoxyhars"
Mis ik iets? Was het probleem nu opgelost zoals eerder beweerd? Of zijn we nog aan het DHZ'ven waardoor de eerdere bewering veel te voorbarig was!!??
hans antwoordt op 10 juli 2011:
John het volgende, ik ben van de week (thuis) bezig geweest om een kokerprofiel aan te brengen en dat hielp voor mij goed om het kraken te verhelpen zoals ik dat in het begin had gevraagd, (31 mei) dat je dan adviezen krijgt is natuurlijk goed (leuk zelfs), en ik hoopte dat er mensen waren, en zijn, die zelf natuurlijk aan de caravan kan/kunnen klussen volgens mij is deze site daar ook voor bedoeld, dus ik hoop dat het een bijdrage is geweest dat ik deze oplossing toch moet vermelden, het kraken in mijn caravan is weg, ook is de vloer veel steviger geworden. Dat was het belangrijkste voor mij, en het koste niet veel euro,s, er zijn natuurlijk nog veel meer oplossingen maar echt goede heb ik niet gevonden of gekregen, ja de vloer laten inspuiten maar dat was mijn vraag niet, ik hoop dat ik niemand voor het hoofd stoot met dit geschreven stukje. Het was mooi en ik stop er mee.
Aan alle dank voor de bijdrage, en met groet hans
Jasper antwoordt op 11 juli 2011:
Is er miscommunicatie?
Als er geen sandwichvloer is, maar massieve multiplexplaten(wist trouwens niet dat dat toegepast werd; beetje zwaar wel) van standaardmaat 122 x 244 kun je daar natuurlijk onder leggen wat je wilt.
PieteR antwoordt op 11 juli 2011:
Ik wil niks zeggen, maar hier wordt een aantal schreeuwers nogal de mond gesnoerd. Werd ik niet door een paar "heren" beticht van onnozele voorbarigheid? En is het niet gewoon hiermee opgelost?
Tsk..
Jan antwoordt op 11 juli 2011:
Tssss....Je kunt met een kanon een mug doodschieten. Effectief, maar of dat nou nodig was.
Opgelost is opgelost maar we gaan nu toch niet een nutteloze discussie starten over hoe dat nou gebeurd is?
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!