Marco vraagt op 12 juni 2011:
Hoi allemaal,
De afgelopen jaren zijn wij in noord Frankrijk (Vogezen, Jura) geweest. Wij hebben ieder jaar de voortent gebruikt, omdat het weer in deze regio's niet altijd mee wil werken (heeft bij ons altijd meegevallen trouwens). Onze voortent is behoorlijk zwaar en omdat wij dit jaar zuidelijker gaan (Vercor of Cevennes) twijfel ik om om hem mee te nemen, maar de luifel te gebruiken. Onze jongens 8 en 5 jaar, gaan voor het eerst in een tentje (sliepen eerst in de caravan).
Mijn vragen:
Wat adviseren jullie? Wat zijn voor en nadelen?
alvast bedankt!
Marco
@Eric antwoordt op 12 juni 2011:
Mijn vragen:
Wat adviseren jullie?
Voortent thuis laten
Wat zijn voor en nadelen?
Voor: minder gewicht om mee te sjouwen.
Voor: je bent sneller opgebouwd/afgebroken op een camping
Nadeel: als je 3 weken regen hebt baal je dat je geen voortent hebt meegenomen.
Nadeel: als één van je jongens toch niet in het tentje durft te slapen (kan gebeuren, geloof me maar...) dan zit je met hem in de caravan.
Zelf hebben wij een luifel met inritsbare zijwanden en eigenlijk hebben we een gehele voortent nooit gemist in de zomer.
Fr@ns antwoordt op 12 juni 2011:
Ik sluit me helemaal aan bij de mening van @Eric. Als de standplaats er naar is, bijvoorbeeld onder een bladerdek, blijft de luifel gewoon in de auto.
Shelter van de jongens kun je als het nodig zou zijn eventueel met de opening naar de caravan als een soort aanbouwtentje laten aansluiten op de luifel; dan is 'de overgang' te verwaarlozen.
Jan& antwoordt op 13 juni 2011:
Wij hebben een luifel met inritsbare zijwanden met aluminium frame. Behalve het gewichtsvoordeel is dit windbestendiger dan bijvoorbeeld een schuifluifel.
Karin antwoordt op 13 juni 2011:
Volgens mij was de vraag tent of luifel meenemen. Tent in de auto laten is in dit geval dus geen optie, dan moet je 'm nog meeslepen. Als we een weekendje in Nederland weggaan is dat in principe met de luifel (evt. met de zijwanden er aan, dan staat-ie ook steviger). Als we voor een langere periode naar het buitenland gaan gaat de tent er voor. Je weet nooit wat voor weer het ineens wordt en een goede voortent is qua doek en constructie toch aanzienlijk steviger dan een luifel. Ik ben uit ervaring nogal beducht voor wat rukwinden kunnen aanrichten. En met alle wanden aan de voortent houden we alles droog, ongeacht de hevigheid van regen en wind. De luifel hebben we ook altijd bij ons om evt. aan de voortent te zetten. Zit je bij een beetje miezer toch niet 'binnen'(dat is dan weer het nadeel als je alle wanden aan je voortent zet) en als het erg warm is en er is weinig schaduw is een luifel ook lekker. Maar niet iedereen kan al dat zware spul meenemen. Dus als ik moest kiezen: voortent mee en als het kan evt. (een deel van) de wanden er af laten. Dan heb je hetzelfde effect als een luifel, maar wordt er slecht weer voorspeld of vertrouw je het niet dan heb je de boel zo dicht. Misschien gebruik je de wanden de hele vakantie niet, maar voor mij valt dit in de categorie 'beter mee verlegen dan om verlegen'. Slecht weer is al vervelend, maar als je dan onder je luifel de boel ook nog niet droog kunt houden en je alles in de caravan moet houden omdat het anders klam wordt is het nog extra vervelend. En zeker met kinderen is het toch vaak al woekeren met de ruimte.
TheoS antwoordt op 13 juni 2011:
Je weet nooit wat voor weer het ineens wordt en een goede voortent is qua doek en constructie toch aanzienlijk steviger dan een luifel.
Ik denk dat bij rukwinden de constructie het grootste probleem kan zijn. Van belang is dat het einde van alle naden goed is afgewerkt (d.w.z. op het einde een paar keer gestikt). Dan kan een luifel zonodig met een stormband veel hebben. Al zijn er grenzen. Die zijn er ook met een voortent.
Een luifel - eventueel met afritsbare voor- en zijwanden - voldoet over het algemeen uitstekend, is gemakkelijker op te zetten en lichter.
Wat het beste is hangt af van waar en wanneer je kampeert en natuurlijk heeft iedereen zijn voorkeur.
Zelf heb ik altijd uitstekend kunnen volstaan met een luifel: in het voorjaar,in de zomer en in de herfst; onder alle omstandigheden (hitte,kou, regen, wind, bergen, aan zee etc.
Hans antwoordt op 13 juni 2011:
Wij hebben deze luifel. http://baxvoortenten.nl/unico-verona
Zit er zo'n beetje tussenin.
Is alleen wel aan de prijs maar een prima luifel.
Hans
Gunst antwoordt op 13 juni 2011:
Ook ik heb de Unico Verona luifel sinds dit jaar. Had altijd een voortent. Ben er zeer over te spreken. Het materiaal en afwerking is echt super. Bovendien is de luifel zeer windvast, heb in de mei vakantie een flinke storm meegemaakt, maar de luifel gaf geen krimp. Ik heb de voortent niet gemist.
janka antwoordt op 13 juni 2011:
Wat je ook in je wijsheid moge besluiten om mee te nemen, zoveel mogelijk in de auto vervoeren. Dat komt het rijgedrag ten goede.
marco antwoordt op 14 juni 2011:
Het gaat ons inderdaad voornamelijk om gewicht, maar ook ruimte besparen, onze voortent is loodzwaar (dik materiaal) en heeft veel volume. Wij gaan er eens goed over na denken!
Dank!!
Tijs antwoordt op 15 juni 2011:
Bij onze vorige caravan hadden we nog een voortent. Sinds dit seizoen hebben we een nieuwe caravan, zonder voortent, met alleen een simpele luifel: eigenlijk niet meer dan een groot stuk zeil met drie stokken. Waarom? Wij blijven op vakantie nooit lang op 1 plek staan en vinden het dus niet de moeite om zo'n grote zware voortent op te zetten. Even die luifel door de rail schuiven, de stokken er onder en afspannen met een paar scheerlijnen. Klaar.
Natuurlijk is onze luifel gevoeliger voor wind dan een goed afgespannen voortent. Naar wat we geleerd hebben van onze vroeger tenttrailer laten we die luifel echter lekker meebewegen in de wind door dubbele haken met elastisch koord tussen scheerlijn en haring te spannen.
Wordt het weer erg slecht en slaat de regen onder de luifel dan hebben we genoeg plek voor ons vieren om in de caravan te kunnen zitten. Is wel belangrijk bij zo'n keuze.
Blijf je langer op 1 plek staan en is het weer wisselvalliger dan kan ik het overigens goed begrijpen dat je wel een voortent zou opzetten.
RobD antwoordt op 15 juni 2011:
Een bekende NL'er zei eens: Elk voordeel heb z'n nadeel.
Wat voor de één een voordeel is is voor de ander...........juist.😉
Veel voortenten zijn ook als luifel te gebruiken, voor en zijstukken eruit. Probeer het eens, het is niet geheel identiek als een luifel, maar komt aardig in de buurt.
janka antwoordt op 15 juni 2011:
En dan zou je de voorflap zelfs thuis kunnen laten..dat scheelt weer in gewicht. Alle kleine beetjes helpen.
@Eric antwoordt op 15 juni 2011:
Een compleet voortentframe heb je dan toch wel weer nodig.
Dat frame is toch meestal wat zwaarder / dikker (28 mm?) uitgevoerd dan 3 losse luifelstokken (22 mm?)?
marco antwoordt op 15 juni 2011:
@RobD, Janka en Erik
Bij onze voortent kunnen we wel de zijstukken verwijderen, maar helaas niet de voorkant. Onze luifel heeft gesloten zijkanten die niet verwijderd kunnen worden. Ook gebruiken we voor zowel de luifel als de voortent hetzelfde frame. Wij hebben een Dethleffs Nomad Luxus uit 1981, de voortent hebben de vorige eigenaren in 1985 laten maken bij een zeil/tentmaker in Bergen op Zoom en is in perfecte conditie en van zeer hoge kwaliteit. De luifel (oranje) zit werkelijk nog geen vlekje op. Wij hebben de luifel wel eens geprobeerd, maar nooit meegenomen op vakantie.
Robin antwoordt op 15 juni 2011:
Luifel.
Laat die tent in de zomer toch thuis. Zeker als je naar een warm gebied als de Cevennen gaat.
Wij hebben in de winter een wintertentje, in voor en najaar een voortent (behalve als de weersverwachting erg gunstig is) en in de zomer een luifel mee.
Het verschil in pakvolume, gewicht en opzetgemak is enorm. En bij zomerse omstandigheden gebruik je niet meer dan het afdak tegen de zon!
Ook in midden Zweden voldeet de luifel prima!
Ieder zijn eigen voorkeur natuurlijk, maar dit is voor ons ideaal. Overigens hebben wij vier kinderen mee, de oudste twee
(8 en 10) gaan misschien voor het eerst in een tentje...als ze echt willen...
antwoordt op 15 juni 2011:
Zelf hebben wij een luifel met gesloten zijkanten en dit bevalt ons prima.
En met lichtgewichte stokken niet al te zwaar en vrij snel opgezet.
Vorige zomer hebben we op een kamping in Franrijk mensen naast ons geholpen met het opzetten van hun voortent.
Ze hadden de caravan tweedehands gekocht en waren voor het eerst ermee op vakantie. De voortent hadden ze nog niet eerder uitgeprobeerd.
Ze maakten de beginnersfout door eerst het frame op te zetten en dan proberen de tentdoek overheen te schuiven.
Bloed, zweet en tranen, dat ging dus niet!
Ik heb voorzichtig voorgesteld dat het misschien beter was om eerst de tent doek door de dakrail te schuiven en daarna pas het frame opzetten.
Hebben we gedaan maar wat was dat ding zwaar zeg.
Zelfs met z’n vieren was het een gigantische klus om op te zetten.
Nu geen bloed en tranen maar wel veel zweet maar het was ons uiteindelijk gelukt.
Ik kan er niet aan denken om dat vaak te moeten doen.
Ik hou het bij mijn luifel.
Matthias antwoordt op 16 juni 2011:
Mijn ervaring in deze twee gebieden :
Cevennen : droog, dikwijls veel wind en veel stof
Vercors : Kan in de zomer 's morgens vrij koud zijn, het weer slaat gemakkelijk om met onweer en een stevige regenbui.
Alleen de luifel is ideaal, maar dan wel bij ideale weersomstandigheden.
Bert antwoordt op 16 juni 2011:
Alleen de luifel is ideaal, maar dan wel bij ideale weersomstandigheden.
Overdrijven is ook een vak... 😉 Ik heb een tot de draad versleten en ondergesche... katoenen schuifluifeltje die het al zo'n 13 jaar volhoudt. Ik heb nooit ergens naar gekeken, altijd de luifel er aan laten zitten ook bij de nodige barre weersomstandigheden. Ik gebruik bewust geen stormband, de flexibiliteit van het katoen is voldoende om windvlagen op te vangen en het ding blijft gewoon staan mits de grondpennen van de scheerlijnen voldoende vast zitten. 3 grond-punt-dopjes onder de stokken tegen het verspringen. Zorgen maken om die luifel? 10 Euro per jaar afschrijving...
Tijs antwoordt op 16 juni 2011:
Precies: zo hebben we het afgelopen regenachtig weekend ook prima volgehouden. Ik hoef niet meer zo'n frame van een "echte" luifel op te zetten. Drie palen recht op zetten, paar scheerlijnen er aan en klaar. Werkt ook in Scandinavië zoals ook Robin al bevestigde.
Maar ieder moet vooral doen wat hij / zij zelf het meest comfortabel vindt. Het kost een paar kilo / centen / opzettijd, maar als het je dat waard is: prettige vakantie.
Peter antwoordt op 26 december 2011:
Wat hier niet aangegeven wordt is het volgend:
bespreek je vooraf een camping voor 3 weken of vertrek je naar het zuiden en zie je wel waar je komt.
Dit laatste doen wij dus, dan heb je nooit meer nodig dan een luifel waarvan je de zijkanten dicht kunt maken.
Wij houden altijd de weersverwachtingen bij en als ze langdurige regen aangeven (meer dan 2 tot 3 dagen) dan gaat de luifel er af en trekken verder naar een gebied waar de verwachtingen gunstiger zijn.
Bij 2 dagen regen is het nog prima toeven onder de luifel, maar met 3 weken regen is een voorwand wel erg fijn.
Ook in het zuiden van Frankrijk waar je "bijna" zeker bent van goed weer kun je dus pech hebben.
Wij zijn ooit tot voorbij Barcelona gegaan voor stabiel weel.
Wat je meeneemt is dus ook afhankelijk van of je bespreekt op een camping en daar dus blijft ongeacht het weer!!!
Gr. Peter
Arthur antwoordt op 27 december 2011:
Peter heeft een belangrijk element aangebracht in de keuze tussen luifel of voortent. Als je vooraf weet dat je drie weken ergens gaat staan, dan lijkt me een voortent het meest aangewezen. Volgens het lokale weer kan je er stukken afritsen of toevoegen. Ben je een trekker, of ben je niet plaatsgebonden, dan lijkt me een luifel het meest voor de hand liggend. Dan ga je snel even een zeiltje aanbrengen om schaduw te creëren.
TheoS antwoordt op 27 december 2011:
Hoe lang je ergens blijft is inderdaad een belagrijke element bij de overweging.
Hier hoort ook bij - zijdelings is dit al aangegeven - waar je naartoe gaat en wanneer (winter, lente, zomer of herfst) en je persoonlijke voorkeur.
Voor ons geldt dat als wij niet meer met een dak boven ons hoofd (ik bedoel een luifel ter bescherming tegen regen of zon, en enige bescherming tegen kou) buiten kunnen zitten, dan trekken we ons terug in de caravan. We hebben op dat moment geen behoefte aan een voortent.
Voor ons volstaat bij een langer (b.v. vanaf drie dagen)verblijf een luifel, ook in het voor- en najaar. Bij een kort verblijf gebruiken we niets.
Hans Stoute antwoordt op 27 december 2011:
Wij gebruiken sinds een jaar of twee een zakluifel. Onovertroffen in opzetgemak en bij naderend slecht weer ook weer in minder dan geen tijd opgeborgen. Hij hangt 's zomers altijd aan de caravan, dus ook bij een overnachtingen biedt hij in de late middagzon nog verkoeling.
Bob antwoordt op 27 december 2011:
Verreweg de meeste inzendingen zijn pro-luivel. Waar blijven de mensen die zweren bij een voortent. Ik zie op de campings practisch alleen maar caravans met voortent (en daarvoor soms nog een luivel). Er moeten toch genoeg voortent-liefhebbers zijn.
Ik snap de voortent-liefhebbers niet. Zwaar, veel ruimte in caravan of auto tijdens de reis, veel werk om op te zetten en af te breken.
Mijn menig is dus een luifel.
mvg
Bob
Andreas-NL antwoordt op 27 december 2011:
Ik denk dat veel meer de locatie en/of de seizoenstijd bepalend is Bob. Op mijn overwintercamping in Spanje zie je 99% voortenten maar van de zomer in de Provence niet één, wèl luifels, waaronder de mijne.
Maar jij stond ergens met luifel terwijl de rest: "praktisch alleen maar caravans met voortenten" hadden. Heb je toen niet gevraagd waarom ze dat deden? 😉
TheoS antwoordt op 27 december 2011:
@Bob
Gaat het wel over het zelfde publiek? Zijn de bezoekers van deze site wel de zelfde kampeerders als degenen die je op een camping ziet met voortent (plus eventuele luifel)?
Arthur antwoordt op 27 december 2011:
Bob, de luifelaars hebben meer tijd om websites te lezen en commentaren te schrijven. Voortenters zijn voortdurend bezig met strak zetten van zeilen, kloppen van haringen, spannen van scheerlijnen en drogen van flappen. Grapje...
Bob antwoordt op 28 december 2011:
@Arthur.
Je hebt gelijk. Als ik met luifel en de ander met voortent gelijktijdig aankomen op een camping, zit ik al lang achter een glas wijn, terwijl de bbq bijna klaar is om het vlees op te leggen, dan is de voortent-liefhebber nog zwetend bezig om de handel op te zetten. Maar tja waar laat je de 2e koelkast, keukenkast, tafel met kookplaat. Het moet toch wel droog staan.
qouote Heb je toen niet gevraagd waarom ze dat deden? unquote
Ik begrijp hun niet en zij mij niet. Waarom kampeer ik met een klein caravannetje en zij met een grote? Gelukkig maar dat we verschillen. Anders stonden we allemaal opdezelfde camping.
mvg
Bob
m v gelder antwoordt op 12 januari 2012:
Ik ben zo iemand die 3 weken op 1 plek blijft staan
daarom heb ik een voortent waarvan de zij en voorkant eraf geritst kunnen worden
Op deze manier kan ik ook wat spullen in de voortent kwijt en hoeft het niet allemaal in de caravan
s'nachts worden de wanden erweer ingeritst (dit ivm met mijn hond )en als we een dagje weggaan gaan de wanden er ook weer in
daarom vindt ik een luifel voor ons niet makkelijk
oja en mijn voortent staat binnen 20 minuten (eerst het frame plaatsen daarna de tent)
Foxhound antwoordt op 14 januari 2012:
Grappig. 😉
Ik schuif eerst het dak van de voortent in de rail, plaats het frame en rits de wanden erin. Daarna tent opspannen met het uitschuiven van het frame en daarna de haringen. 40 min ongeveer werk. Ben langer bezig met het grondzeil en tapijt en de inrichting. 😉
Wij hebben 2 kleine kinderen en kan de ruimte in de voortent goed gebruiken. Voortent is 80 cm dieper dan de caravan. 😉
Lijkt me wel leuk te kijken naar iemand die eerst het frame neerzet en dan de tent. 😉 mijn stokken moeten aan het uiteinde met een quicklock bevestigd worden aan een pees aan de voortent bij de caravanzijde. Misschien doe ik iets verkeerd 😉
Arthur antwoordt op 14 januari 2012:
@foxhound. Je doet dit perfect: eerst het bovenzeil aan de caravan met de pees door de rail halen. Dan het frame en de zij- en voorflappen. En het opzetten van het frame wordt best begonnen vanuit het midden. Mijn ervaring is dat het afspannen, plaatsen van grondpennen, en het inrichten van de voortent het meeste tijd in beslag neemt. Maar dat is voor mij een wezenlijk onderdeel van de vakantie en is op en top recreatie!
Jaap antwoordt op 14 januari 2012:
's zomers 3 weken op dezelfde camping en dat ook gewoon met een luifel, afhankelijk v.d. plek gebruiken wij wel of niet de zijwanden. Waarom meer meeslepen dan nodig? Scheelt veel schoonmaakwerk! Als je naar een standvastig land gaat qua weer, is het toch alleen maar een doorloop zo'n voortent. Luifel gebruiken we puur om een beetje beschut te zitten als het waait.
Tijs antwoordt op 14 januari 2012:
@Foxhound: die situatie herken ik. Met kleine kinderen en onbestemd weer hebben we veel plezier gehad van de voortent (van vouwwagen en later de caravan). Nu de kinderen groter zijn is voor ons de voortent niet meer nodig en kunnen we ook bij onbestemd weer prima met alleen een luifel uit de voeten.
Mooie illustratie van: gebruik de ervaringen in deze discussie maar kijk vervolgens vooral naar je eigen situatie.
Michel antwoordt op 23 januari 2012:
Ligt ook een beetje aan de grote van je caravan. Met onze Paradiso met zijn drietjes heb je de voortent wel nodig. Al was het alleen maar voor de ruimte, of beter gezegd gebrek aan ruimte. Maar nu zijn we op zoek naar een caravan en dan het liefst een wat grotere. Dan zet ik geen voortent meer op. Het slepen zal me verder jeuken maar je hebt er altijd zo´n werk van. Komt bij dat we eigenlijk nooit binnen zitten. Twee jaar terug voor het eerst een hele dag in de voortent gezeten in de Jura.
Dus in de toekomst wordt het caravan stellen en luifeltje ervoor en een fles wijn opentrekken 😉.
Wel altijd stormbandjes op de 3 stokken. Staan altijd in de Ardeche en daar waait het altijd. Luifel en voortent hebben al heel wat stormen doorstaan. Weet hoe het eruit ziet als de stokken van de luifel zich in je caravan boren. Buurman wist het allemaal wel beter kampeerde al 25 jaar en had nog nooit stormbandjes gebruikt.
Maup antwoordt op 31 mei 2012:
Wat makkelijk is een een multi-luifel. Heb er een van dorema en heeft alu-stokken en een licht gewicht doek. Je zet hem op als luifel en als het e.v.t. gaat regenen of koud word rits je gewoon de voorwand en zijwanden in. Het voordeel is dat het geheel zeer licht van gewicht is. Nadeel is dat het minder stevig is dan een gewone voortent met ijzeren stokken.
Arthur antwoordt op 1 juni 2012:
Het is inderdaad mede afhankelijk van je plannen. Wij blijven op een plaats en een dochter slaapt in een slaaptent in de voortent. Dus wordt het een voortent. Zouden we trekken dan heeft de luifel de voorkeur. Anders zeker de voortent.
Fam janz antwoordt op 15 januari 2013:
Veel gelezen maar ook ik weet niet of ik nou mijn nieuwe luifel of toch mijn zware unico voortent moet gaan gebruiken.
Ga voor het eerst ver weg en wil naar zuid frankrijk of spanje.
Maar zal ik genoeg hebben aan een goede luifel of toch de zware voortent?
Zal in julli afrijden en wil zo min mogelijk gewicht mee nemen.
Wat doen jullie?????
Blijf 3 weken op zelfde plek en heb 1 week om heen en weer te gaan en wil onderweg slapen en de caravan en de kids eventueel in slaaptent.
En zal 10 L. lichtgewicht gastank te veel zijn voor die weken of is 5 L ook genoeg zijn. Puur voor wat eten koken.
Alvast bedankt
Andre
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 15 januari 2013:
Luifel is bij mooi weer prettiger dan een voortent. Voor alleen koken is 5kg gas voldoende voor 3 weken.
Tijs antwoordt op 16 januari 2013:
Helemaal met het antwoord van Menno eens. Met alleen een luifel en 5 kg gas houden we het in de zomer ook in Scandinavië prima vol. Zuid Frankrijk / Spanje moet dus zeker lukken.
smits antwoordt op 16 januari 2013:
ik denk veel mensen met zelfde probleem zitten
wij als op losing standaard nylon voor tent licht klein open temaken door zijwanden en voor wand er uitteritsen
nadeel ook dat weer vocht condens vorming wind gevoeliger
wel goedkoop om te proberen
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 16 januari 2013:
Ik heb nog nooit een voortent gehad en zou eigenlijk niet weten waarvoor ik wel een voortent zou moeten hebben? Ik heb een caravan waar ik 'alles' in kan doen als het te koud is om 'alles' buiten te doen. Tegen de regen en de zon is een luifel handig en het zit vaak wat gezelliger onder de luifel. Dus wat is het nut van een voortent?
TheoS antwoordt op 16 januari 2013:
Helemaal met Menno eens.
Een luifel is bovendien gemakkelijker op te zetten en lichter dan een voortent.
Gerrie antwoordt op 16 januari 2013:
Wij hebben bij onze eriba puck ook een luifel met zijwanden. Ik lees dat de meerderheid voorstander van een luifel is maar vraag me nu af hoe doen ze dat in de winter, vroege voorjaar en late herfst. Dan toch een voortent mee of een speciale wintertent. Ik zou wel een wintertent willen maar kan deze voor het puckje zomaar niet vinden.
TheoS antwoordt op 16 januari 2013:
In het voor- en najaar gebruiken wij ook de luifel (of niets).
Wij hebben slechts eenmaal in de winter (sneeuw en vorst) gekampeerd om dit uit te proberen. Toen hadden we niets. Doe ik dat weer, dan koop ik een wintervoortent.
Tom antwoordt op 16 januari 2013:
Ik heb een Karsten voortent en een luifel bij mijn Biod.
De voortent gebruiken we als we op hoger gelegen campings staan en in het vroege voorjaar. Een voortent dan prettiger ivm de temperatuur. De luifel is makkelijker.
Kortom ik laat het afhangen van de omstandigheden.
Bert antwoordt op 16 januari 2013:
Hieronder een plaatje van vanmiddag in Noorbeek. Vanwege het kleureffect een jaren 80 wintertentje... 😉
In andere seizoenen gebruik ik een goedkoop schuifluifeltje. Met drie stokken en een paar scheerlijntjes staat die zo. Hij is me nog nooit weggevlogen. Ik vind een luifel met of zonder inritsbare wanden en horizontale stokken weer veel lijken op een voortent, qua 'werk'. Een vaste luifel in de rail is vaak te smal, te weinig beschut. 3/4 geeft wél beschutting.
RobD antwoordt op 17 januari 2013:
Inderdaad, een simpel schuifluifel, 3mtr diep, is wat ook ik gebruik in 98% van de gevallen naast de winterperiode. Ook al heb ik een 'normale' luifel bij me. Door het gemis van horizontale stokken is het luifeltje makkelijker en sneller door één persoon op te zetten. Erger nog dan Bert, deze is niet 3/4 maar slechts de helft, dus alleen het dak. Wind kan er makkelijk onderdoor en daardoor geen last met stormweer.
Maar ieder heeft zijn voorkeur en ik kan me voorstellen dat met kleine kinderen een voortent wat idealer is, ofschoon die expertise mij ontbreekt. Vele hebben ook het idee dat een voortent veiliger is, wat een fabel is.
Tijs antwoordt op 17 januari 2013:
Wij gebruiken onze luifel ook 3 seizoenen. Alleen in de winter kamperen we niet. Wij hebben ook een 3/4 luifel. Vanwege de eetlust van onze kinderen maak ik het eten bij voorkeur in de paellapan van de skottel klaar: buiten en lekker ruim. Ik sta dan bij bijna elk weertype prima beschut in de hoek van caravan en luifel. en wat anderen al aangeven: het gaat mij ook vooral om het gemak. Bij onze vorige caravan hadden we ook een voortent, maar daar ben ik nooit vrienden mee geworden: veel te veel werk.
Foxhound antwoordt op 17 januari 2013:
@RobD
Waar heb je die 3m diepe luifel gekocht? Welk merk is dat? Ik zoek ook een simpele schuifluifel, maar alles wat ik tegenkom is 'maar'2m of 2.4m diep.
Groet Foxhound
fransvb antwoordt op 18 januari 2013:
Tja Thijs,
Ik zie dat al helemaal voor me, die eetlust van je kinderen.
Wacht maar tot ze groter worden en verkering krijgen: ALLEMAAL MEEETEN (tekst Wim Sonneveld)
Jan antwoordt op 18 januari 2013:
“ Ik zoek ook een simpele schuifluifel, maar alles wat ik tegenkom is 'maar'2m of 2.4m diep. ”
Koop een simpele ‘Tarp’ van 3 bij 4 mtr en laat aan één zijde een pees zetten.
Voilá, voor een paar Euro klaar. 😉
RobD antwoordt op 18 januari 2013:
@ Foxhound.
Luifel ooit gekocht '94 of '95 bij Berger in Neumarkt D. Voor 90% ben ik zeker dat het een eigen merk van hen was/is.
Foxhound antwoordt op 18 januari 2013:
@RobD, @Jan. Dank.
Frans antwoordt op 18 januari 2013:
Een simpel luifeltje zonder frame heeft absoluut voordelen, maar is bij wind minder comfortabel omdat die dingen veel meer aan de caravan rukken dan een met frame dat het krachtenspel verregaand neutraliseert. Bovendien hoef je bij een frame alleen vertikaal af te spannen naast de voet van de paal en je loopt dus nooit tegen scheerlijnen aan.
’s Winters met een beetje sneeuwval kun je niet zonder tent
Alleen ben je even bezig om weg te komen 😉
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 18 januari 2013:
Ook in de winter(sport) gebruik ik nooit een wintertent. Zie hier, nu we toch met foto's bezig zijn, afgelopen kerst in Lenk (CH).
Je kan dus best zonder....😉
antwoordt op 18 januari 2013:
@Foxhound,
Fritz Berger is een Duitse firma in kampeerspul.
Ooit in NL vertegenwoordigd door de familie Rossel uit Kessel (L). Vele jaren geleden hebben zij de caravans vaarwel gezegd en (voor zover ik weet) ook de vertegenwoordiging van FB. Inmiddels zijn zij vertrokken naar Nieuwegein en gespecialiseerd in campers. Ze verkopen echter nog wel tenten en luifels (voor campers ?) Je zou even op hun site
http://www.rosselrecreatie.nl
kunnen zoeken en mocht dat niet lukken kijk dan eens op:
http://www.fritz-berger.de/fbonline/__shop__/page/home_page/detail.jsf
succes
vrgr
JT®
Foxhound antwoordt op 18 januari 2013:
@JT. Dank.
RobD antwoordt op 18 januari 2013:
Met kerst Menno?
Volgens mij was het 02-01-2013 13.15h😉
@ foxhound: Isabella had in het verleden ook nog een diepere luifel dan 2.40mtr. Misschien even neuzen op de site.
Foxhound antwoordt op 18 januari 2013:
@JT; heb wat gevonden😉
http://www.rosselkampeershop.nl/index.php?page=shop.product_details&product_id=234110&flypage=flypage.tpl& pop=0&option=com_virtuemart&Itemid=56
TheoS antwoordt op 18 januari 2013:
Ja hoor Menno, mooie caravan die Biod. 😉
smits antwoordt op 19 januari 2013:
we zien hoop reaktie geen luifel nodig geen voor tent nodig
maar als je kids heb en die slapen in de caravan moet je in de avond toch ergens zitten dan luifel of voor tent erg handig groeten
Bert.s antwoordt op 20 januari 2013:
Ik heb nog nooit een luifel gehad.(weet ook niet wat ik mis)
Ga altijd met de voortent op pad, deze heeft 4 uitritsbare wanden welke ik er in zuidfrankrijk alle 4 uit laat.
Een luifel is misschien handiger op te zetten, maar ik sta toch meestal 3 weken op 1 camping dus voor mij geen bezwaar een beetje extra werk.
John antwoordt op 20 januari 2013:
Wel veel meer kilo's meezeulen😉
Als je toch alles open ritst, laat de rest thuis.
Bert.s antwoordt op 20 januari 2013:
Ik kom toch niet aan het maximum gewicht, dus neem ze gewoon lekker mee.
Mocht het toch slecht weer worden dan kan ik ze er altijd nog inritsen.
Benno antwoordt op 20 januari 2013:
Een schuifluifel met een diepte van 3 meter?
Hoe trek je zo'n ding strak? En hoe voorkom je waterzakken?
Zelf heb ik vorig jaar een panoramaluifel aangeschaft na 10 jaar gebruik van een katoenen schuifluifel met een diepte van 2 meter.
Bij slecht weer geeft een panoramaluifel veel meer beschutting. Je hebt veel minder last van wind, vooral in combinatie met een flap onder de caravan.
Is het lekker warm, dan de zijwandjes eruit. Wat overblijft is een strak zonnescherm met een diepte van (in mijn geval) 2,40 meter. Bevalt goed.
RobD antwoordt op 21 januari 2013:
"Een schuifluifel met een diepte van 3 meter? Hoe trek je zo'n ding strak?'
Op exact dezelfde manier als een van 2 mtr diep!!
Bij hevige regen: middelste poot hoog (2,5mtr), de twee buitenste laag (1,5mtr). Nog nooit een zak met water gezien. Hierin schuilt het grote voordeel van een shuifluifel, de flexibiliteit in makkelijk verstelbaar zijn.
Benno antwoordt op 21 januari 2013:
Je zult net zien dat -onverwacht- middenin de nacht de hel losbarst.
Moet Robje wel zijn warme bedje uit.
En rap een beetje!
Jan antwoordt op 22 januari 2013:
Wil je er dan onder wonen?
Een luifel gebruik je toch waar-ie voor is? Beetje schaduw voor de zon en een beetje droog voor de drup.
Laat het weer te wensen over dan moet je wat anders.
Een voortent of zo……😉
Je moet de luifel dan ook meer zien als een parasol. Die ruim je toch ook op als de zon verdwijnt.
En als de hel onverwacht losbarst is het niet alleen de luifel die je dan zeker moet stellen. Je zult dan zowiezo de zure lappen moeten verlaten.
Quirien Sengers antwoordt op 22 januari 2013:
Benno ; campeer al jaren met een luifel van 5.60 mtr bij 2,40 diep
Bij onverwachte buiwinden er inderdaad 's nachts er uit
Echter mijn vrouw en ik zijn al zo hierop ingespeeld dat wij in 5 minuten de luifel in de kofferbak hebben.
Hoe? Je trek de stokken naar de grond en roetst de luifel eruit en laat stokken en scheer lijnen gewoon liggen.
De andere dag staat de luifel weer in 5 minuten
Het dient geen betoog als wij al flinke wind hebben of verwachten, deze handeling al 's avonds doen. Hebben dan een rustig gevoel en geen geruk aan de caravan.
Ik zie dit in dit tijdsbestek met mijn volledige luifel niet doen.
Benno antwoordt op 22 januari 2013:
Wat een drama.
Famjanz antwoordt op 22 januari 2013:
Denk dat mijn keuze een luifel word. Ivm dat ik na het warme spanje ga (platja d aro in julli) en dat mijn tent 38 kg is en mijn nieuwe luifel maar 16 kg en anders ook voor niks gekocht is.
Hoop dat het een goede keus is. Je leeft toch buiten en de caravan is hopelijk alleen voor het slapen (dethleffs met opbouw 525) maar nu denk ik aan de goede extra koelkast die ik dan onder mijn luifel moet zetten. Hm is dat wel veilig zit tenslotte mijn kostbare bier in. Zal dat er dan nog in zitten of weet de jeugd daar niet van af te blijven in de nachten. Koelkast van de caravan is ons te klein voor frisdrank en etenswaren.
Oeps dan toch maar de tent mee???????
Bert antwoordt op 22 januari 2013:
Dat is pas een drama Benno!
@Famjanz. Slotje er op?
En voortent en extra koelkast mee? Tsk, wat weegt dat allemaal?
NB. Ik neem volgende vakantie een licht luifeltje mee en omdat ik gewicht bespaar een zware kniptang... 😉
Jan antwoordt op 23 januari 2013:
Ik snap dat gedoe en ellende met die voortenten trouwens toch niet.
Ben je caravanner en lekker mobiel en dan mot je er een tent aan schroeven. Een caravan met haringen vastzetten.(!?)
Een échte caravanner doet het zonder tent toch? 😉
Martin antwoordt op 23 januari 2013:
Heel Simpel,
Bij langdurig verblijf voortent.
Bij kortdurig verblijf luifel
Tijs antwoordt op 23 januari 2013:
Doe ik het toch verkeerd. Afgelopen zomer toch 3 weken alleen maar een luifel gebruikt. 😉
Hans antwoordt op 23 januari 2013:
Ik doe het ook anders.
Ik zet alleen een luifel op en als het rotweer is zet ik daar een grote caravan aan vast en als het mooi weer is zet ik er een kleinere aan.
Hans
Famjanz antwoordt op 23 januari 2013:
komt dat ik de laatste 10 jaar een vaste plek had met een grote caravan en vorig jaar deze caravan gekocht heb en om te proberen nog 2 weken nederland heb gehad. Ook toen had het met luifel gekunt maar met tent meer ruimte. En ja nieuwe unico voortent en de luifel gekocht voor het buitenland.
Wil nog een mobicool c40 kopen omdat die het beter zal doen bij hitte heb nog wel een oude maar die zal het niet zo koel krijgen.
Dus als ik wat flesjes mis en het slot stuk is dan moet ik op zoek naar Bert. Hm kan ook gewoon aanwippen bier staat koud.
Maar wil ook proberen zo min mogelijk mee te nemen maar ben getrouwd en meestal zit mijn auto vol.
Laatste zat ik net boven de 1325 kg. Incl fietsen.
Hoop er nu 100kg vanaf te halen. Hoop dat de vrouwen dus weinig mee nemen.
Vertrek met een ford focus 1.8 tdci (net getuned) met dethleff 460 (leeg bijna 1100kg) rest lichtgewicht plus luifel A 16 kg.
Kijken hoe dat gaat omdat ik niet echt ervaring heb met lange rit met sleurhut.
Thx voor jullie reacties
RobD antwoordt op 23 januari 2013:
" Ook toen had het met luifel gekunt maar met tent meer ruimte."
Hoezo??????? Ik heb met een luifel meer 'ruimte', niet zo aan de zijwandjes geplakt.
TheoS antwoordt op 23 januari 2013:
@Martin
Heel Simpel?
Inderdaad. Luifel of voortent naar eigen behoefte.
We pogen elkaar er van te overtuigen dat de eigen keus de beste is. Dat is die inderdaad, voor onszelf, als die keuze voldoende aansluit op de eigen behoefte.
De inbreng van anderen is uitstekend geschikt om te laten zien hoe ieder de eigen voor- en nadelen ziet. Goed om dat te weten om zo goed je eigen keuze te kunnen maken.
Famjanz antwoordt op 23 januari 2013:
Tja vorig jaar in nederland 2x2 weken weg geweest en de laatste dus ergens neer gezet de caravan dat was om alles uit te proberen. Nu hebben we perfect weer gehad en had het ook met luifel gekund maar hoevaak is er zo'n zomer in nederland. En in een voortent staan ook vaak zaken als extra koelkast en tv en speelgoed/spelletjes.
Dat laat je niet zo onder de luifel slingeren.
Dit jaar dus nog minder mee ook geen tv's en maar ervaring op doen.
Dus ervaren kampeerders kom maar op met tips en handige weetjes
Tijs antwoordt op 23 januari 2013:
Da's nou het mooiste van al deze tips. lekker zelf kiezen wat het beste bij je past. Geen goed of fout, maar gewoon verschil in gebruik. 😉
Benno antwoordt op 23 januari 2013:
Precies Tijs.
En altijd geldt: let op de situatie ter plaatse.
In het noordelijk deel van de Costa Brava bijvoorbeeld heb je kans op de Tramontana. Onmeunig harde wind, altijd vanuit het noorden. Kom je daar op een camping dan moet je de caravan net zo neerzetten als de "vaste gasten".
Geldt ook voor de Bora, Vento, Scirocco en hoe die Volkswagens nog meer heten.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!