Caravantrekker.nl

Over watertanks

Jan@ vraagt op 28 juni 2011:

Over watertanks gesproken. Wij hebben een ingebouwde vaste watertank van 44 liter. Onderweg is ie altijd (bijna) leeg.Op de camping heen en weer lopen en vullen met het gietertje. Engelse caravans hebben de watertank bijna altijd los naast de caravan staan. Is dat niet veel handiger? Bij mij neemt de vaste tank bijna een hele bankkast in beslag, ruimte die ik liever ergens anders voor gebruik; bij een losse tank kan je beter zien hoeveel water er nog in zit, en in één keer vullen (met een trolley of rollen) en je kan er twee naast elkaar gebruiken. Dus je zit nooit zonder water. Nadeel: onderweg moet je hem (ze) ook weer ergens kwijt.
Oftwel zou dit erg ingewikkeld zijn om te bouwen?
Gaarne jullie mening/adviezen.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

johan antwoordt op 28 juni 2011:

In onze knaus zat ook een grote verswatertank onder de bank.
Die nam ons te veel ruimte in, en met het idee dat we een tank niet goed schoon/droog konden maken van binnen, hebben we deze tank eruit gehaald.
In de disselkast heb ik een losse tank, soort van jerrycan achtig iets, gemaakt. Daar loop ik mee naar de kraan, gebruik daarvoor een klein licht opvouwbaar(steek)wagentje zoals je die ziet onder boodschappen karretjes.
Het is dan even sjorren om de tank van 15/20 kilo in de disselkast te zetten. Dat is wel een probleem natuurlijk van onze keuze.
Ik heb vorig jaar ook de trolley(roltank) gezien, ik denk dat we die kopen. En onderweg (bijna)leeg in de disselkast zetten.
Johan


Jasper antwoordt op 28 juni 2011:

Moeilijk om te bouwen? Lijkt me niet.
Als je het netjes wil doen kun je een speciaal klepje daarvoor in de buitenwand maken, waar van binnen de 12V en een aansluiting voor het slangetje aan zit. Zijn in de caravanshop en op internet wel te vinden.
Van buiten dus een 12V stekkertje erin dat doorgekoppeld is met de kraan en een waterstopcontact.
Water gehaald zet je die tank bij het klepje, sluit 'm aan en klaar.
Als één van de vele mogelijke varianten kun je ook een kleinere tank bijv. in het keukenkastje zetten en die regelmatig bijvullen uit de roltank.


Tijs antwoordt op 28 juni 2011:

Ik heb die Engelse constructie ook gezien en vind het ook wel een fraaie optie. Heeft iemand op internet al een simpele klusinstructie gezien?

Aanvullend: wel opletten dat losse tank goed in de schaduw blijft. Anders warmt die tank wel heel snel op met legionellagevaar.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 28 juni 2011:

De Engelse oplossing is ook hier te koop: http://www.waterroller.nl/

Je zal dan een aansluiting moeten maken voor een pompje (stroom en waterslang) aan de buitenkant om het vat aan te sluiten. Engelse caravans hebben dat standaard.
Je zou dat ook via de disselbak wel kunnen doen lijkt me en dan daar een doorvoer maken (of de klep niet helemaal sluiten). Een handige doe-het-zelver kan daar vast wel iets slims op verzinnen.


Jan@ antwoordt op 28 juni 2011:

Precies Menno. Het mooiste is zo'n kliksysteem aan de buitenkant van de caravan waar de (buiten)slang met pomp? inpast.Of zit de pomp niet aan het uiteinde in de watertank maar ergens binnen in de caravan, weet ik niet. (Kom net terug van twee weken GB niet opgelet). Bij mij zit de watertank plus pompje links achter dus alle aansluitingen,waterslang naar kranen en electra, zitten in de buurt. Zou je iets kunnen fabriceren door de vuldop van de watertank te gebruiken als doorvoer. Dat zou de kortste slag zijn.


RobD antwoordt op 28 juni 2011:

Je kunt inderdaad de bestaande vulopening gebruiken, de GB aansluiting zijn iets groter.
Of het slim is de bestaande opening te gebruiken is iets wat je zelf moet inschatten i.v.m. eventuele inruil.
Bij mijn vorige caravan had ik de GB aansluiting ernaast geplaatst, zo heeft de volgende gebruiker de keus 😉


Louis antwoordt op 28 juni 2011:

Wij hebben zo'n engelse caravan met een complete aansluiting in de disselbak ,en ook een in de buitenwand speciaal voor (optie) zo'n roltank .
Maar de caravan was af fabriek met een vaste tank uitgevoerd.
Een die het water naar kunststof deed smaken,wat ik veranderd heb .( zie drinkwater caravan topic )
Zo,n roltank aangesloten op de buitenaansluiting leek me ideaal op twee dingen na .
Hij moet nooit in de zon kunnen komen te staan,wat op zich niet zo moeilijk is .
Maar hoe zorg ik op een eenvoudige manier dat niemand anders er aan ,en belangrijker er in kan komen ?
Dat laatste heeft me doen besluiten het water toch maar in de disselbak te houden met inderdaad het gieterwandelen als nadeel.


Jan@ antwoordt op 28 juni 2011:

""niemand anders er aan ,en belangrijker er in kan komen ?""
Eerlijk gezegd heb ik daar geen moment aan gedacht Louis.Een beetje vertrouwen in de mensheid houden hoor!!. Wat is de lol daarvan. Bovendien ""half"" Engeland kampeert op deze manier. Misschien scheelt het dat wij niet drinken uit onze (vaste) watertank maar dat water uitsluitend gebruiken voor afwas en handenwassen e.d. Voor drink, thee en koffiewater gebruiken we altijd (oude, afhankelijk vn de kwaliteit van het leidingwater) waterflessen uit Frankrijk.Die vervangen we elk jaar. Als we het leidingwater niet vertrouwen kopen we flessenwater.Sowiese lijkt me zo'n plasticledingenstelsel in de caravan met allerlei hoeken en bochten, dat het grootste deel vam het jaar niet gebruikt wordt ongeschikt om uit te drinken. Maar dat is persoonlijk.


Louis antwoordt op 28 juni 2011:

Jan@,je hebt helemaal gelijk hoor voor wat betreft dat vertrouwen .
Maar het hoeft niet altijd met echt foute bedoelingen te zijn.
Een flinke scheut shampoo er in is niet slecht bedoeld bijvoorbeeld, en eigenlijk best wel humor ,maar voordat je dan de zaak weer helemaal doorgespoeld hebt....
En wij drinken er wel uit ,dus dat gaat een beetje raar effect geven met al dat schuim op je mond ,al is dat ook wel weer lachen natuurlijk .


Jan@ antwoordt op 29 juni 2011:

Bedankt voor reacties en suggesties zover.
Voor mij zou dat betekenen dat ik geen afwasmiddel meer nodig heb Louis. maar dit terzijde. Het vlgd heb ik vannacht bedacht.De watertank eruit. Een(Rol) tank/jerrycan naast de caravan. Door de bestaande vulopening voer ik, als ik op de camping sta, een stuk slang met daaraan het pompje (van buiten naar binnen) in de bankkast en maak daarin een ""handig"" te hanteren koppelingsaansluiting met de leiding van de caravan en de electra.Klaar. Geen geboor in zijwand.
Of is dit te primitief??


Jasper antwoordt op 29 juni 2011:

Niks primitief, Jan@.
Het gaat er toch gewoon om dat je het denkbeeld van water te bewaren en te tappen uit een tank in de bankkast vervangt door het idee om dat te doen uit een vat dat een beetje verder weg staat?
De aansluitingen van electra en water verleng je gewoon. Ik had er alleen even niet aan gedacht dat je een gat tot je beschikking krijgt waar de leidingen door kunnen. Moet gewoon lukken zo.
Je mag alleen wel verwachten dat je wat minder wateropbrengst zal hebben door de vergrote opvoerhoogte. Dus óf een zwaarder pompje, óf een pompje ertussen. Maar misschien vind je het wel genoeg?


Benno antwoordt op 30 juni 2011:

Jongens toch.
Wat is er mis met een 15 liter jerrycan los in de disselbak?
Tank (bijna)leeg, pompje eruit, 10/15 liter water erin en weer terug.
Neemt zeer weinig ruimte in en weegt iets van 700 gram. Tijdens de rit vastzetten met een riempje.
Nooit vergeet ik mijn eerste caravanvakantie 13 jaar geleden. Zag mensen met een gieter lopen en dat ding vervolgens in een hernia bevorderende houding legen in een gaatje in de caravanwand.
In de tussentijd is het kolderieke gebruik alleen maar toegenomen.
Dat de Aquaroll door veel Engelse vrienden wordt gebruikt is te verklaren, men staat vaak te douchen in de ruime bathroom die de complete achterzijde van de c.van in beslag neemt.
De kofferruimte van de SUV wordt bijna geheel ingenomen door de twee roltanks. "Ja wij zijn een beetje vreemd" zeggen ze zelf.


TheoS antwoordt op 1 juli 2011:

Wat is er mis met een 15 liter jerrycan los in de disselbak?

Niets, behalve wanneer je kampeert in het voor - of najaar (en natuurlijk eventueel de winter). Dan kan het bevriezen.
Vroeger hebben we eens ooit bij een Knaus, die de disselbak in het geisoleerde gedeelte van de caravan had, een uitstroomopening van de ringverwarming in de disselbak laten uitkomen. Toen was er helemaal niets mis met de jerrycan in de disselbak.


Fr@ns antwoordt op 1 juli 2011:

Op afstand een mooi systeem zo'n aquaroll. Weet iemand of er voorzieningen zijn voor water onderweg?


Jan@ antwoordt op 1 juli 2011:

Benno op zich niets,het enige wat mij betreft het tillen in de disselbak. Niet dat ik weet Fr@ns. Maar een paar petflessen water is voor ons voldoende onderweg.


Bob antwoordt op 1 juli 2011:

Elders heb ik hetal eens verteld hoe wij vers water in de caravan krijgen.In de disselbak staat een jerrycan van ongeveer 20 liter. Pomp en slangetje er aan naar de aanrecht. Het slepen met twintig liter werd me te begrotelijk. We hebben een klein tankje van 5 liter, wat door degeen die naar het sanitair gaat gevuld wordt en bij terug komst in de grote tank geleegd wordt. Het kleine tankje wordt ook gebruikt voor wat water voor onderweg. De grote tank is dan uiteraard leeg.

mvg
Bob


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker