Caravantrekker.nl

Invoegen Duitsland

Ria vraagt op 3 juli 2011:

Wij zij net terug van een rondje Duitsland met de caravan en wat ons opviel was de irritante invoegtechniek i.c.m. de toch al korte invoegstroken van de autobaan.

Wij rijden 80-90 km op de rechterbaan en voor ons komt iemand de invoegstrook op I.p.v. gas geven (wat met een solo-auto makkelijk kan) gaat de kneuter dan zitten wachten tot ik met de caravan op de linkerbaan gaat rijden.

Omdat dit reglmatig voorkomt lijkt dit in Duitsland de regel te zijn wie weet het?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

marcel antwoordt op 3 juli 2011:

Je moet in tegenstellimng tot Nederland invoegers in Duitsland voorrang geven. Gebruikelijk is om naar de linkerbaan uit te wijken.

En als dat niet kan; een beetje geven en nemen van beide partijen.


Jeroen antwoordt op 3 juli 2011:

Ik maak altijd plaats voor een invoeger. Met of zonder caravan. Zo heb ik het ook geleerd met rijlessen.
Jij bent toch ook blij als iemand dat voor jou doet...


Fr@ns antwoordt op 3 juli 2011:

Je moet (..) invoegers in Duitsland voorrang geven.
Voorrang lijkt me sterk! Je zult ze gelegenheid moeten geven tot invoegen, maar de invoeger kan geen aanspraak maken op voorrang.

Naar links uitwijken mag dan wel gebruikelijk zijn geworden, maar dat mag alleen wanneer het verkeer op de linker strook niet gestoord wordt! De praktijk met caravan moet volgens mij zijn dat in principe het invoegen en laten invoegen op de rechter strook wordt afgehandeld.


Jeroen antwoordt op 3 juli 2011:

Ik doe het uiteraard alleen als het kan. Op de dagen dat wij met de caravan reden was het erg rustig op de weg. Niemand die er last van had dat ik even 1 rijstrook naar links ging. Het snelheidsverschil met de invoeger was dan ook zo groot dat dit maar om enkele seconden links rijden ging.

Ik ga ook niet hard afremmen om een ander er tussen te laten.
Als je echt niet in kunt voegen mag je toch ook een stukje vluchtstrook meepakken?
Heb ik met de caravan ook 1 keer moeten doen omdat niemand mij er tussen liet.


Frank antwoordt op 3 juli 2011:

Het gedrag van invoegers is af en toe verschrikkelijk irritant en soms bijzonder gevaarlijk. In Duitsland valt dit doorgaans nog wel mee omdat iedereen zich bewust is van de grote snelheden op de Duitse Autobahn. Zolang invoegers een beetje ruimte krijgen en zelf duidelijk aangeven wat ze willen, verloopt het "ritsen" meestal probleemloos.
Vervelend wordt het als de invoeger onvoldoende snelheid maakt, gaat twijfelen en je niet weet of hij plotseling naar links gaat komen...
Met een caravan moet je dan kiezen : 1. doorrijden en hopen dat de invoeger verder rijdt op de vluchtstrook of 2. zelf bijremmen en voorrang verlenen of 3. naar de linker rijstrook waar ze met 180 km/u komen aanrazen.
Tsja, in een seconde neem je meestal de beslissing en bij mij gebeurt dat meestal a.d.h.v. de omstandigheden en op het gevoel, maar lekker is het niet die twijfelende invoegers


Ria antwoordt op 3 juli 2011:

Ik denk dat jij het probleem juist verwoord Frank, bijkomend probleem is in Duitsland soms ook het ontbreken van de vluchtstrook.
Laat ik voorop stellen dat ik de bescheven situatie bovenal een kwestie van samenspel vind duidelijk aan elkaar maken wat je gaat doen dus, maar juist dat mis ik bij de buren.

Even weergeven zoals mijn man en ik het "bijna vijftig jaar geleden" geleerd hebben:
1 volgens de Nederlandse WVW dient de invoeger voorrang te verlenen (dat impliceert dat het voertuig op de rechterbaan voorrang heeft maar dat kent de wetgever niet)
2 bij het invoegen vroegtijdig het invoegmoment bepalen en de snelheid daarop aanpassen. Door de korte invoegstroken in Duitsland is dit soms een probleem.

Ik ga er vanuit dat in heel Europa een soortgelijk artikel geld.
Dat Marcel anders beweert zou ik graag onderbouwd willen zien omdat ik inderdaad in Duitsland het idee krijgt dat men er daar ook zo over denkt.

Probleem is dat je in een seconde moet inschatten wat de invoeger gaat doen, wat er achter de caravan zit en of het wel zo veilig is om met 80 km de linkerbaan op te gaan, niet de tijd hebbend om de snelheid van een naderende linkerbaanrijder in te schatten.
Gaat het dan fout is het mijn schuld en zijn de gevolgen vele malen ernstiger.

Maar de vraag blijft waarom zijn die Duitsers zo twijfelend bij het invoegen, hoe wordt het ze daar geleerd? Waarom geeft men op de invoegstrook geen gas bij als dat makkelijk kan en een caravan ziet naderen.


John antwoordt op 3 juli 2011:

"Ik maak altijd plaats voor een invoeger. Zo heb ik het ook geleerd met rijlessen".

Toch maar even je theorie doorlezen en eventueel nieuwe rijlessen gaan halen.
De invoeger maakt een zijdelingse beweging, het wisselen van rijstrook. Dit kan en mag alleen zonder het overige verkeer te hinderen. Naar links uitwijken is het meest irritante wat er is. Invoegers gebruiken zelden de gehele strook, als de doorgetrokken streep eindigd is het meteen naar links de rijstrook op. Gebruik dat stuk asfalt waar het voor gemaakt is: om op te rijden en snelheid te maken.


JH Vis antwoordt op 3 juli 2011:

Als je toch besluit met caravan naar links uit te wijken, om het invoegen van de ander te vergemakkelijken, let dan even op of er geen inhaalverbod geldt. Voor je het weet heb je een boete te pakken...


Louis antwoordt op 3 juli 2011:

Ik ben dus gelukkig de enige niet Ria die dit is opgevallen.
Duitsers stonden altijd bekend als doorrijders ,maar dat is voltooid verleden tijd .
Het inderdaad zwaar irritante invoeg gedrag.
Waardoor diegenen die rechts rijden de tweede baan op vluchten en het alleen maar lastiger maken voor dan weer de derde baan .
Iedereen aan het zwaaien en remmen voor een paar figuren die de betekenis van het woord anticiperen nooit begrepen hebben .
Maar ook dat steeds maar zonder duidelijke reden aantikken van de rem zie je vaker en ook dat is oervervelend .
En wat daar nu weer het nut van is .....



Tijs antwoordt op 3 juli 2011:

Wij verbazen ons ook weer elke keer over het invoeggedrag. natuurlijk is, los van alle regels, een kwestie van geven en nemen. Maar heel vaak merken we dat een invoeger die al voor ons uit op de invoegstrook rijdt toch geen gas durft te geven (waar de auto het wel zou kunnen), met een constante en te lage snelheid door tuft en dan ineens er achter komt dat wij al naast ze zitten. Ik wil best ruimte maken (en meestal is die er al ruimschoots) maar dan moeten ze wel meewerken en snelheid maken. Onze caravan valt gelukkig wel op, maar met onze vouwwagen hield ik elke keer mijn hart vast of ze die met hun invoegacties niet achter onze auto weg zouden rijden.

Ik weet dat het niet altijd makkelijk is dat invoegen in Duitsland doordat je vaak via een scherpe bocht de invoegstrook op komt, maar de gemiddelde Duitse automobilist weet schijnbaar het gaspedaal niet meer te vinden. Totdat ze een minuut of 5 op de snelweg zitten: dan vinden ze het ineens terug en komen je met vertrouwde hoge snelheid voorbij suizen. 😉


Willem antwoordt op 3 juli 2011:

Citeren:JH Vis
Datum: 03 July 2011 om 19:03

Als je toch besluit met caravan naar links uit te wijken, om het invoegen van de ander te vergemakkelijken, let dan even op of er geen inhaalverbod geldt. Voor je het weet heb je een boete te pakken...



Dit is dus niet zo, er dient eerst een nieuw bord met inhaalverbod te staan en dan geldt het inhaalverbod pas (weer)

Ofwel na iedere oprit/invoegstrook dient er een nieuw bord geplaatst te worden. (geldt bv ook als er een lagere snelheid gold, na een nieuwe oprit vervalt deze lagere door borden aangegeven snelheid, tenzij er een herhaalbord staat)

Let maar eens goed op als je ergens rijdt (ook in NL) het bord inhaalverbod voor bv VA's in NL , wordt na iedere oprit herhaald ( en vaak pas na 100 meter) in andere landen idem dito.


Janus antwoordt op 3 juli 2011:

De regelgeving mbt. het invoegen op de Duitse Autobaan is vrijwel identiek aan onze wegenverkeerswet artikel 54.

Volgens de StVo -Strassen Verkehrsordnung- artikel 18.3 heeft het verkeer op de snelweg voorrang op invoegend verkeer.
Bovendien geldt ook op de autobahn de verplichting om rechts te houden en is het zeker niet toegestaan om voor de invoeger van rijstrook te veranderen.

Maar wie vertelt het de buren?



Jan antwoordt op 3 juli 2011:

De buren vertellen?
Begin eerst maar eens in eigen land, daar kunnen ze er ook niets van!


JH Vis antwoordt op 3 juli 2011:

@ Willem

Dat is mij bekend. Echter je moet goed lezen. Ik schrijf

".....let dan even op of er geen inhaalverbod geldt..."

Leg maar eens uit aan de dienstdoende Feldwebel dat je niet aan het inhalen was maar ruimte gaf. Zeker als je ook nog vóór de invoegende partij weer terug naar rechts gaat. Een chauffeur van ons heeft dit meegemaakt. Hij werd gespot door een helicopter en moest direkt aftikken....


Jan& antwoordt op 3 juli 2011:

De combinatie van de in het algemeen zeer korte invoegstroken en het erg harde rijden maakt veel Duitsers angstig om in te voegen. Ze zijn -nog steeds in het algemeen gesproken- als de dood dat achteropkomend verkeer niet zal kunnen afremmen of uit zal kunnen wijken. Zelf maken ze op een dergelijke korte invoegstrook te weinig snelheid omdat niet elke auto in 3 seconden 180 rijdt en is er dus erg weinig tijd om de verkeerssituatie te overzien. Als caravanner geef ik altijd een seintje en rem zonodig nog wat af om gelegenheid tot invoegen te geven, het helpt echt😉


PieteR antwoordt op 4 juli 2011:

Omdat ik altijd heb geleerd om met aangepaste snelheid in te voegen, doe ik dat ook zo met de caravan.
Ook in Duitsland is de rechterbaan de plek voor vrachtwagens en aanhangers (caravans), dus valt de snelheid daar best mee.

Als ik zelf moet invoegen, heb ik geen enkele moeite.
Als een ander in mijn buurt moet invoegen, doet dat ook geen pijn. Een beetje flexibel en vooral glimlachend met je gas spelen doet wonderen!
Op het moment dat je nors gaat kijken, is ook je flexibiliteit verdwenen.. 😉


Tijs antwoordt op 4 juli 2011:

@Jan&: begrijp me goed, ik verwacht ook niet dat ze in super auto's rijden. als ze op de korte invoeger daadwerkelijk snelheid aan het maken zijn (en dat verschilt inderdaad per auto) dan is er altijd wat ruimte te maken met elkaar. Maar als ze niet versnellen of zelfs snelheid kwijtraken op die invoeger (ook vaak genoeg gezien) dan houdt het op: het moet wel van 2 kanten komen.


Willem antwoordt op 4 juli 2011:

JH Vis: ook goed lezen wat ik typ:

Na een Invoegstrook / Oprit kan er GEEN inhaalverbod gelden, tenzij er een nieuw/herhalingsbord is geplaatst.




ricky antwoordt op 4 juli 2011:

Ik woon al jaren in duitsland en rij dus ook veel op de duitse snelwegen. Het heeft inderdaad met snelheid te doen dat men liever af remt als met 60-70 gaat invoegen (en terecht want als invoeger heb je geen voorrang en mag je het ook niet nemen). Als je op de invoegstrook rijd en men ziet een auto met caravan kan je niet zien wat daar achter rijd en dus ook niet of er verkeer met hoge snelheid aankomt. De Duitsers begrijpen dat je als caravan combinatie niet naar links gaat met het risico dat er iemand aankomt met een (zeer) hoge snelheid die er dan achter inknalt en remmen dan liever. Dat er auto's zijn die af en toe de remmen aantikt ligt aan het feit dat er in DE veel auto's zijn die automatisch remmen als ze te dicht op een voorligger rijden in combinatie met cruise control, dit systeem is nog niet veel in NL toegepast.


Robin antwoordt op 4 juli 2011:

Toch fijn dat dit onderwerp even aan bod kwam. Tot op heden was ik er toch echt van overtuigd dat de invoeger in Duitsland voorrang zou moeten krijgen.
Dat blijkt dus niet zo te zijn. Dat het rijgedrag daardoor niet veranderd is een ander punt, maar ik ben blij dat ik nu de regel correct weet.
Dat in ons land de invoeger voorrang moet verlenen heb ik idd geleerd, maar ik dacht dat de Duitse weginrichting voortkwam uit die regel dat de invoeger voorrang moet krijgen. Weer wat geleerd dus!


antwoordt op 4 juli 2011:

Ik denk dat als je al op de snelweg rijdt met auto en caravan je alles redelijk onder controle heeft.Volgens mij kun je een invoegstrook al zien aankomen en kan je meestal de situatie goed inschatten en rekening houden met invoegers. Doorgaan of wat afremmen.
Voor mij is het een groter probleem als je zelf met auto en caravan van een korte invoegstrook de snelweg op moet. Dan ben je aanvankelijk van wat anderen op de snelweg doen.


Piet®


John antwoordt op 4 juli 2011:

" Dat er auto's zijn die af en toe de remmen aantikt ligt aan het feit dat er in DE veel auto's zijn die automatisch remmen als ze te dicht op een voorligger rijden in combinatie met cruise control, dit systeem is nog niet veel in NL toegepast."

NONSENS. heeft niets met landelijk invoeren of toepassen te maken. Is voertuig afhankelijk en is in vele modellen een normale optie, genaamd, Adaptive cruise control. Zelfs al op de Ford Focus te verkrijgen.....


Frank antwoordt op 4 juli 2011:

Meestal ga ik met veel gas de invoegstrook op, gewoon flink snelheid maken tot 90km. Het is dan het veel gemakkelijker invoegen.
Als de invoegstrook erg kort blijkt, dan gebruik ik de vluchtstrook om door te rijden.
Wordt het verkeer zenuwachtig van mij als ik eind van de invoegstrook nader, dan doe ik vooral mijn knipperlicht NIET uit naar links, maar blijf zo ver mogelijk rechts rijden om mijn gedrag voorspelbaar te maken. Gewoon dom rechtuit rijden tot er een gaatje valt. Formeel mag dit geloof ik al niet meer, maar dat weet ik niet zeker.
In mijn ogen is dat nog steeds de beste en veiligste optie.
Als de invoegstrook erg kort is en er is geen vluchtstrook zoals bv. de oude Autobahn onder Stuttgart....dan heb je een klein probleem met een caravan.
Maar dat weet je al als je daar een parkeerplaats opgaat 😉


Maarten antwoordt op 4 juli 2011:

http://www.wochenanzeiger-muenchen.de/anzeigen-muenchen/kfz-markt/Regeln+f%C3%BCr+das+Einfahren+auf+die+Autobahn_32291.html

De invoegende partij moet voorrang verlenen, maar in tegenstelling tot Nederland kun je in Duitsland ook een boete krijgen als je geen ruimte maakt voor invoegend verkeer. Ook is ritsen op bepaalde plekken verplicht, je laat dus verplicht één iemand voor. Dat laatste staat niet in dit stukje.

PS: Was passiert, wenn man dreimal durch die Führerscheinprüfung fällt?

Man bekommt ein gelbes Nummernschild!😉


Edje antwoordt op 5 juli 2011:

Een beetje tegenstrijdig is het verhaal wel als ik eerst lees:
"nach § 18 Abs. 3 der Straßenverkehrsordnung (StVO) hat der Verkehr auf der durchgehenden Autobahnfahrbahn Vorfahrt"

en de schrijver dan eindigd met:
"Wer einen auf der rechten Spur Herankommenden durch Einfahren in die Autobahn zu einer Notmaßnahme, beispielsweise zum starken Abbremsen oder zum Ausweichen auf die Überholspur zwingt, verletzt die Vorfahrt"

Wat "verletzt die Vorfahrt" dat had de invoeger immers niet.
Zal wel aan mijn Mulo-duits liggen 😉) In ieder geval blijkt men in Duitsland met de zelfde vraag te zitten.

Zoals Ria en ook Tijs schreven is het in Duitsland irritant als de invoeger voor je zit maar geen gas durft te geven.


Fr@ns antwoordt op 5 juli 2011:

@Edje, nog een keer goed lezen, dan heb je aan jouw Duits wel genoeg:
"Wer (..) durch Einfahren in die Autobahn zu einer Notmaßnahme(..) zwingt, verletzt die Vorfahrt"

Die Vorfahrt hoort bij einen auf der rechten Spur Herankommenden


Jan antwoordt op 5 juli 2011:

Zoals Ria en ook Tijs schreven is het in Duitsland irritant als de invoeger voor je zit maar geen gas durft te geven.

In andere landen niet dan?


Benno antwoordt op 5 juli 2011:

Soms heb je de neiging om een lichtsignaal te geven.
Ja toe maar..beetje gas erbij en je kunt erop.
Lichtsignalen zijn immers vaker een groen licht zoals bij de vrachtwagen die je inhaalt.
Maar dan knaagt de twijfel, denkt zij (vaak zij) niet: pas op IK kom eraan? zoals bij het asootje die met zijn Brabus zijn weghelft opeist?

Alles overwegende denk dat het niet verkeerd is, om als het een personenauto betreft die in wil voegen, te denken: Jouw probleem! Immers, jij moet met je caravan veel dingen in een split second beslissen. Wel naar links, niet naar links, caravan spiegel, auto spiegel, heb ik ruimte genoeg of niet, kan het spul voor me plotseling afremmen zodat ik er in knal omdat ik zo druk ben met de invoeger enz.


TheoS antwoordt op 6 juli 2011:

@ Edje en Fr@ns
Dit is dus duidelijk: het verkeer op de autoweg heeft voorrang, de invoeger heeft dit te geven.
De vraag van Ria (TS) is hiermee beantwoord. Toch?

Blijft de vraag hoe de problemateik praktisch op te lossen. Zoals dat door meerdere mensen is aangegeven is dit een kwestie van goed samenspel tussen invoeger en degenen die zich op de autoweg bevindt. Samenspel betekent rekening houden met elkaar, het betekent niet 'vechten'. Vechten doen we b.v. door lichtsignalen te geven als we daarmee willen zeggen dat we voorrang hebben. Als we lichtsignalen geven om de ander op onze aanwezigheid te attenderen, omdat we bang zijn dat hij of zij ons niet heeft gezien, is het geen vechten.


Bert antwoordt op 6 juli 2011:

Lichtsignalen geven onder die omstandigheden kunnen inderdaad voor dubbele uitleg vatbaar zijn. Dan moet je al trucker of caravanner zijn om die te bergrijpen...

Het devies is geen gekke dingen doen om de trage invoeger van dienst te zijn! Geven en nemen? Niets mis mee, anticiperen dus. En hand bij de claxon!


Ria antwoordt op 6 juli 2011:

Allemaal bedankt voor het meedenken ik weet nu in ieder geval mijn recht hoewel je daar het probleem niet mee oplost natuurlijk.
In ieder geval blijkt ik niet de enige die dit gedrag is opgevallen en ja Jan vooral in Duitsland valt dit op, wellicht ingegeven door die korte invoegstroken.

Volgende keer eens kijken hoe mijn lichtsignalen begrepen worden 😉


Frank antwoordt op 6 juli 2011:

Toch zou ik niet durven beweren dat er in Duitsland slechter wordt ingevoegd. Ik ben zelfs van mening dat Duitsers beter rijden en beter anticiperen dan Nederlanders. Helaas is dit wel verminderd afgelopen jaren en zijn zij ook egoïstischer gaan rijden.
Het Nederlandse woon/werkverkeer voegt veel agressiever in, het is regelmatig asociaal. Dit zorgt misschien ook voor het gevoel dat een Duitsers aarzelender is bij het invoegen. Volgens mij hou de Duitser zich juist vaker aan de regels en lapt die Nederlander vaak aan zijn laars bij het invoegen. Duitsers gunnen elkaar meer ruimte op de weg en laten gerust een gatje vallen zodat iemand kan invoegen. Over spiegels kijken en anticiperen op het achterliggende verkeer heb ik het dan nog niet gehad, want ik het spiegelgebruik laat echt te wensen over in Nederland. De Duitse linkerbaangebruiker laat bv. gerust even het gas los als hij ziet dat iemand op de rechterbaan een vrachtauto nadert en laat hem dan voorgaan. In Nederland gooit de rechterbaangebruiker het liefst zijn stuur op het allerlaatste moment naar links omdat hij te laat nadenkt over de voor hem rijdende vrachtauto.
Bijzonder vind ik het dat er soms op campings/verjaardagen geroepen wordt dat er in sommige landen slecht wordt gereden. Dat gevoel heb ik namelijk nooit. Wel is er verschil in de rijcultuur. Het meegaan in die rijcultuur maakt het direct een stuk leuker en gemakkelijker op de buitenlandse wegen. Anticiperen heet dat.


Frank antwoordt op 6 juli 2011:

volgende keer zal ik mijn tekst weer checken, het lijkt wel koeterwaals 😉


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 6 juli 2011:

Ik ben het met je eens Frank dat Duitsers 'beter' rijden dan Nederlanders en vaak veel meer ruimte geven.
Ook ik verbaas me wel eens bij het invoegen dat een 'dikke BMW' het gas zo slecht weet te vinden.... Daarnaast heb ik ook wel eens het idee dat in Duitsland helemaal niet zo hard meer wordt gereden. Regelmatig wordt ik 'opgehouden' door een personenauto die 'maar' 90 km/u rijdt. Het milieu besef is bij onze oosterburen verder ontwikkeld dan bij ons denk ik dan wel eens.


Bert antwoordt op 6 juli 2011:

Waar gaat het toch heen met deze wereld? Alle 'waarheden' blijken ineens niet meer te kloppen... 😉

Ik reed laatst (in Nederland) te lang achter een linksrijdende Duitser terwijl er ruimte genoeg was voor hem om naar rechts te gaan. Moeten we nu N(ur)L(inks) stickers uit gaan delen aan onze oosterburen? Zouden deze fenomenen liggen aan het 'een' worden van Europa? Ik weet het niet. Maakt ook niet uit.

Belangrijk is (idd Frank) dat je je aanpast. Zelf 'gewoon' flexibel bent aan de omstandigheden en de rijgewoontes van dat land.


TheoS antwoordt op 7 juli 2011:

dat Duitsers 'beter' rijden dan Nederlanders

Is dit niet een generalisatie? En is hun aard niet dat zij onwaar zijn?
Bert geeft al een voorbeeld hiervan.


Frank antwoordt op 7 juli 2011:

Dat zijn twee vragen Theo, maar elk land heeft wel een bepaalde 'rijcultuur' die ik herkenbaar vind. Het is ook overal goed toeven op de wegen. Italie vind ik ondertussen een heerlijk rijland geworden, terwijl ik dat gevoel in Frankrijk waarschijnlijk nooit zal krijgen. Ik weet dat dit ook deels aan mijn persoonlijkheid ligt. In Duitsland zal Flensburg en het milieu ook zeker een rol spelen.
Als je in Duitsland een beetje gek doet met je caravan word je belerend terecht gewezen, terwijl ze in Frankrijk waarschijnlijk denken : hé, die gedraagt zich net zo onvoorspelbaar als wij, effe rekening mee houden.
Nu zet ik het ietswat zwart/wit neer, maar ook in ons land zit er in de rijcultuur tussen de randstad en het platteland een flink verschil. Eigenlijk vind ik dat ook gewoon leuk om te zien op de weg, wij zijn immers allemaal mensen, dus ik rij en geniet...😉


TheoS antwoordt op 8 juli 2011:

Frank,
Natuurlijk zijn er verschillen in herkenbare rijcultuur tussen landen of delen van landen.
Zodra je echter zegt de.....zijn beter of slechter of..... dan..... klopt het niet meer. Dan leg je een causale relatie tussen b.v. de nationaliteit en een bepaald gedrag of een bepaalde eigenschap.


Jan antwoordt op 8 juli 2011:

Waar gaat dit weer helemaal over Theo?

Kan je niet gewoon eens lezen hoe het bedoeld is in plaats van telkens dat gezever tussen de letters?
Dit kan verder toch niemand interesseren wie welke causale relatie met wie heeft of hoe lang welke vergankelijkheid duurt. 😉


Andreas-NL antwoordt op 8 juli 2011:

@Jan: Theo drukt zich meestal iets voorzichtiger uit dan jij met je (soms) botte bijl manier van schrijven. Maar dat is nog geen reden om hem zo af te branden. En in weze zegt hij hetzelfde als jij in dit draadje, namelijk dat het niet specifiek een "duitse" tekortkoming is als chauffeurs slecht invoegen maar dat je dat overal kunt tegenkomen, lees het maar na.


TheoS antwoordt op 9 juli 2011:

Andreas,
Bedankt voor jouw support.
Soms missen mensen de nuance en slaan daardoor de plank mis.
Hetgeen je voortdurend in discussie ziet is dat mensen overgaan van de inhoud (waar de discussie over gaat) naar de persoon (degenen die de discussie voeren). Dit houdt nog wel eens verband met een gebrek aan inhoudelijke argumenten. Als men dan - door de overstap van inhoud naar persoon - de ander probeert te beschadigen, beschadigt men uiteindelijk niet de ander, maar zichzelf. Ik kan me daarom voorstellen dat Jan met enig zelfverwijt teruglijkt op zijn reactie.


Jan antwoordt op 9 juli 2011:

Wat een zelfkennis Theo!


Sloof R. antwoordt op 10 juli 2011:

Wat een commentaar allemaal, ik ben op dit moment bezig met mijn vaarbewijs, en daar kom ik een prachtige regel tegen. Er staat dat men ten alle tijden van de regels mag afwijken indien men daar een aanvaring of gevaarlijke situatie kan voorkomen, zonder derden in gevaar te brengen.
Zo rij ik altijd al als beroep chauffeur, dus gewoon opletten en anticiperen op fouten van anderen en gewoon de veiligste wijze kiezen ook al moet je dan wel eens bepaalde grenzen of wetten overtreden. Geen agent zal je daarop bekeuren. Dus gewoon soms uitwijken of afremmen maar ook soms gas geven en een (te) hoge snelheid kiezen. Een lelijk gebaar maken kan altijd nog. Er zijn grafstenen met de tekst"ik had toch voorrang !!!" Kies voor je eigen veiligheid en rij bewust. Goede reis


Jan& antwoordt op 10 juli 2011:

Sloof@ zegt:
"ook al moet je dan wel eens bepaalde grenzen of wetten overtreden"

Het wordt zo wel lastig om op Sloofs rijgedrag te anticiperen😉


Frank antwoordt op 10 juli 2011:

@SloofR : het is inderdaad jammer dat een aantal (vaste) forumleden voortdurend commentaar leveren.

Reacties van beroepsschauffeurs kan ik alleen maar toejuichen, jullie rijden vele kilometers. Soms is het inderdaad beter om de regels te overtreden als de veiligheid of de omstandigheden erom vragen.
Daarom durf ik gerust te zeggen dat ik nog altijd leer op de weg, ook na ruim 30 jaar.
Elke dag anticipeer ik op foutjes van medeweggebruikers en ik vind het fijn als ze op mij anticiperen.

Even terug naar het onderwerp : iedereen die op de snelweg rijdt, kan rekening houden met een invoegende caravan.
De invoegende caravanner moet dan alleen zelf zorgen (als hij motorisch het vermogen heeft) dat zijn snelheid overeenkomt met die van het verkeer op de rechterbaan. Probleemloos zal hij dan kunnen invoegen.
Ik heb er geen probleem mee om mijn gas even los te laten en iemand de ruimte te geven.
Veel slipstreamende vrachtwagenchauffeurs doen dit gelukkig ook nog op de wegen naar het zuiden. Een caravanner wordt meestal wel "geholpen" aan wat ruimte.


janka antwoordt op 10 juli 2011:

Als caravanners hebben wij in Dld. "bijna" nooit last van invoegers (zowel de PKW's als de LKW's). Anticiperen is idd het toverwoord maar ga er niet standaard van uit dat er uitgeweken moet worden voor invoegend verkeer. Dat is in Nl niet zo en dat is in Dld ook niet het geval. Wat ons juist vaak opvalt is het gemak waarmee onze oosterburen even inhouden om vervolgens achter onze combinatie in te voegen. Of ze geven flink gas, soms met z'n allen tegelijk als er meerderen invoegen. Het probleem van Ria herken ik dus niet als zodanig.


John antwoordt op 10 juli 2011:

Van: Frank Datum: 10 July 2011 om 12:42
@SloofR : het is inderdaad jammer dat een aantal (vaste) forumleden voortdurend commentaar leveren.

Mocht dit negatief bedoeld zijn Frank:
Ik kan het alleen maar toejuichen, er was anders geen forum. 😉


Stef antwoordt op 11 juli 2011:

Ik heb ook het idee dat het invoegen anders gaat, omdat men in Duitsland (en in andere landen) op een andere manier zijn knipperlicht anders gebruikt.

In Nederland betekent knipperlicht aanzetten: let op, ik ga nu, of je nu wil of niet!

In veel andere landen betekent knipperen: ik zou graag willen invoegen.

De invoegstroken in Duitsland zijn kort, maar als je lang van te voren knippert (met de caravan erachter) en laat zien wat je wilt, laten ze hun gas los of ze gaan naar links. Werkt meestal prima.

Ik woon in Amsterdam en je ziet op de A10 ook vaak buitenlandse auto's bij het invoegen al een uur van te voren knipperen, ook al hebben ze nog geen snelheid. In NL vind ik dat verwarrend werken, want ik vraag me dan af: ga je nu, of wil je zo meteen invoegen?


janka antwoordt op 11 juli 2011:

Volgens mij ging de vraag over het invoegende verkeer in Dld en niet over het zelf invoegen met de caravan in Dld. Het lang van tevoren knipperen met je richtingaanwijzer bij het zelf willen invoegen met de combinatie heeft vaak geen enkele zin. Je zit dan nog volop in de vaak korte en scherpe bocht naar de invoegstrook. Verkeer op de BAB kan het gewoon dan ook vaak niet eens zien. Het beste is dan ook te wachten tot je echt op de invoegstrook bent. Maar nogmaals, hier ging de vraag niet over.


Jan antwoordt op 11 juli 2011:

Het geeft wel in essentie het belevingsverschil weer.
Uiterst relevant zou ik zeggen.


Benno antwoordt op 12 juli 2011:

Afgelopen weekend een solorit Enschede-GarmischP-Enschede gemaakt.
Eén klein invoegprobleempje meegemaakt. Ik ging een bus inhalen en terwijl ik er bijna naast was ging de richtingaanwijzer naar links blinken. Aangezien mijn snelheid een behoorlijk stuk hoger lag dan die van de bus dacht ik: wacht maar even tot ik er langs ben.
Maar dan zie je even later dat er een invoegstrook ligt en diezelfde bus een invoeger ruimte wilde geven.
Zo kunnen problemen met kleine invoegstroken dus "een generatie overslaan".
N.b.
Dat de Duitsers momenteel niet meer zo hard rijden op de Autobahn komt mede door de hoge brandstofprijzen zeggen ze zelf.
Wat verder opvalt is dat er nog steeds hiërarchische regels gelden. De Porsche heeft een streepje voor, voor mijn Golf gaat niemand aan de kant.
En ja, bij drie rijstroken op de middelste blijven rijden tot je een ons weegt, ook weer gezien.
Verder heerlijk (snel) rijden. Twee maal >800 kilometer zonder file!


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker