Caravantrekker.nl

Kogeldruk

Harry vraagt op 8 juli 2011:

Mag je met hulpveren de max. opgegeven kogeldruk verhogen ?
Praktijkvoorbeeld de Peugeot 206 SW GTI ( 2 liter) Max. kogeldruk is 44 kg.
Wordt de auto een betere caravantrekker als je met hulpveren de kogeldruk gaat verhogen ?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Jeroen antwoordt op 8 juli 2011:

Ik heb ook een 206 SW, maar dan de 1.4HDI.
De maximale kogeldruk is 50Kg. Die 44 is aanbevolen volgens de handleiding.
Ik heb de hele weg met een kogeldruk gereden van zo'n 60Kg omdat ik hem niet lager kreeg.
Ging prima en de auto hing niet noemenswaardig achterover.
Ik moet er wel bij zeggen dat we alleen een koelbox, 2 stoelen en een tafel in de kofferbak hadden en de lichte tentstokken op de achterbank.

Maar is de huidige wegligging niet goed dan?


Jan antwoordt op 8 juli 2011:

Nee en nee.


Bert antwoordt op 8 juli 2011:

1) Nee, mag niet.
2) Ja zou kunnen, althans de combinatie zou stabieler kunnen worden.

Zie http://www.caravantrekker.nl/algemeen/belading.php

In Nederland word je verbaliseert als de kogeldruk > 25 kg is dan toegestaan.


Theo Gerrits antwoordt op 9 juli 2011:

De kogeldrukken worden bepaald en vastgelegd door de autofabrikant en trekhaakfabikant. Het wordt steeds moelijker om de trekhaak goed vast te maken onder de auto.
Door het ontbreken van chassisbalken zien we dat steeds meer de trekhaak aan het plaatmateriaal, bodemplaat wordt vast gemaakt. Verstevigingsplaten zijn aan de binnenzijde zijn vaak nodig om een verantwoorde bevestiging te waarborgen. De trek - en duw belasting is niet het probleem, maar de verticale belasting, lees kogeldruk heeft veel invloed om de bevestiging. Tijdens het rijden is er sprake van dynamische krachten die vele malen groter zijn dan de statische waarden van b.v. 44 of 50 kg.
Formeel is een overschrijding van 10% van de kogeldruk strafbaar volgens de Wet Mulder.
Omdat de politie niet beschikt over geijkte kogeldrukmeters, wordt de marge vaak wat groter.
Boete beginnend bij € 100,- tot € 330,-


Jan antwoordt op 10 juli 2011:

Het is niet de bevestiging Theo die beperkingen opwerpt.

Het is vaak de geringe achtertrein massa waar een hoge kogeldruk een flinke verstoring van het weggedrag en de technische werking tot gevolg heeft die maakt dat de kogeldruk beperkt wordt.


Theo Gerrits antwoordt op 10 juli 2011:

Jan
Bedoel je met de aslast, de achteras van de auto?
Wanneer de kogeldruk wordt verhoogd, wordt ook de achter aslast hoger. Dit betekent dat de achterwielen met een grotere kracht tegen het wegdek worden gedrukt. De spoorkracht neemt toe, waardoor ook een verbetering van het rijgedrag ontstaat.
Als je diezelfde massa in het koffer van de auto zou leggen ontstaat hetzelfde effect. (zonder kogeldrukverhoging)
Ik kan je redenering niet volgen, het gaat wat de max kogeldruk mag zijn? Je ziet dat het per auto verschillend is/ kan zijn.
Theo G


Jan antwoordt op 10 juli 2011:

Ik heb het niet over aslast Theo. Wel de achtertrein, het geheel van het mechaniek van de achterwielophanging.
Deze is geconstrueerd voor een bepaalde belasting. Wanneer die overschreden wordt door een hoge en te hoge kogeldruk zal het functioneren te wensen overlaten.
Kogeldruk mag dan wel statisch een verticale belasting van de zelfdragende carrosserie betekenen en direct een verhoging van de aslast tot gevolg hebben, dynamisch kan het wel zeker een verstoring van het weggedrag betekenen en daarmee de veiligheid niet ten goede komen. Het aangrijpingspunt van een onevenredig hoge kogeldruk in een dynamisch bereik is van een geheel andere orde als een massadruk ín de kofferbak ondanks een gelijke asdruk.
Kogeldrukken verschillen per Merk en Type auto. Zelfs binnen een gelijk type kan er verschil zijn in kogeldruk ondanks gelijke bevestigingmethode. Het verschil is dan niet terug te voeren door de manier van bevestiging maar wel bv in verschil van afdemping en afvering, wel of geen (achter) stabilisator, overhang, voertuiggewicht, laadvermogen en banden etc.
Er is geen ideale max. kogeldruk. De auto heeft het liefst geen kogeldruk en de caravan het liefst de helft van het aanhangwagengewicht. Het blijft dus bij elke combinatie zoeken naar de best werkende compromis waarbij enkele kilo’s soms hét verschil kan zijn.

De vraag is of je de max. kogeldruk kan verhogen door toepassing van andere veren. De max. kogeldruk voor de Peugeot 206 SW GTI is dus bekend (44kg) en nee dat kan dus niet ondanks dat bij een andere model/type een hogere kogeldruk geldt zul je het moeten doen wat voor jouw auto is afgegeven.

Dit is mijn redenatie Theo, in grote lijnen komen die van ons overeen. Ik snap alleen niet wat je dan niet kan volgen.


Fr@ns antwoordt op 11 juli 2011:

Ben het helemaal met Theo G eens dat de beperking met name wordt veroorzaakt door de krachtsoverdracht van de trekhaak op de achterbouw en niet door de wielophanging. De wielophanging brengt statische en dynamische krachten over van de carrosserie op de weg, om het even of die veroorzaakt worden door een trekhaak met 50kg oplegdruk of door het vervoer van 200kg aan zakken cement.


Theo Gerrits antwoordt op 11 juli 2011:

Ik kan je wel volgen, maar het gaat niet om die 40 of 50 kg.
Het gaat om de belading van de auto. Frans geeft het voorbeeld en slaat de spijker op zijn kop.
Het gaat niet zozeer om de kogeldruk maar de totaal belading van de auto. Een zelfde auto zonder trekhaak kent ook dezelfde problemen met wielophanging, vering en demping. Alles op een rij blijft in hoofdzaak de montage van de trekhaak over.

Theo G


Fr@ns antwoordt op 11 juli 2011:

@Theo: Ik kan je wel volgen,
Nou Jan, ik niet!

@Jan: Zelfs binnen een gelijk type kan er verschil zijn in kogeldruk ondanks gelijke bevestigingmethode. Het verschil is dan niet terug te voeren door de manier van bevestiging maar wel bv in verschil van afdemping en afvering (..)
De vraag is of je de max. kogeldruk kan verhogen door toepassing van andere veren. (..)
en nee dat kan dus niet

Eerst wordt het oordeel van Bert en Theo G weerlegt, er worden argumenten genoemd en vervolgens worden eigen argumenten genegeerd en wordt de uitspraak van Bert herhaald…


Theo Gerrits antwoordt op 11 juli 2011:

Zover ik kan nagaan is de kogeldruk gelijk per merk trekhaak. Trekhaakfabrikant maakt een uitvoering per merk/type auto.
Er zijn wel verschillende trekhaak merken leverbaar! Onderling in merk trekhaak kunnen verschillen in kogeldruk voorkomen.
Kijk maar eens in de folder van Bosal of Thule (Brink)

Theo G


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 11 juli 2011:

Helaas Theo...was het maar zo eenvoudig en doorzichtig.
Waarom is de maximale kogeldruk van een Hyundai ix35 1.6 maar 50 kg en van een ix35 2.0 80 kg?


Fr@ns antwoordt op 11 juli 2011:

Ik denk dat die opmerkelijke verschillen bij Hyundai zijn terug te voeren op de algehele mistige gewichten-policy van het merk. Het zou me verbazen als de trekhaken niet identiek zijn en de maximale trekhaakbelasting eveneens.
Dus voor alle modellen een 80kg trekhaak, maar een voertuigtype-gerelateerde vaststelling van de maximum kogeldruk om nog wat belading te kunnen meenemen binnen de 150kg lagere MTM en het ca. 75kg lager laadvermogen van de 1.6 t.o.v. de 2.0
Wanneer de trekhaken onderling ook afwijken, zou een daaraan gerelateerde reden kunnen zijn dat de onderhuidse structuur van de 1.6 afwijkt van die van de 2.0 en de diesels, die beide awd zijn voorbereid.


Theo Gerrits antwoordt op 11 juli 2011:

Het is denk ik wel zo makkelijk.
Zoek in de brochure van de trekhaak fabrikant dan zie je dat er per type auto een trekhaak is, met de daarbij behorende kogeldruk.
Voorbeeld:
http://www.catalogue.bosal.com/pages/tow_carspecnr_list.php?query_nr=1&make=HYUNDAI

Theo G


Theo Gerrits antwoordt op 11 juli 2011:

Peugeot

http://www.catalogue.bosal.com/pages/tow_carspecnr_list.php?query_nr=1&make=PEUGEOT

Theo G


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 11 juli 2011:

Helaas Theo...de wereld is moeilijker dan je denkt!

Je kan en mag niet zomaar de gegevens van de trekhaak leverancier als maximum aanhouden. Niet de kogeldruk en ook niet het trekgewicht! Zelfs het typeplaatje op de trekhaak is niet altijd bepalend voor deze maxima.


Jan antwoordt op 11 juli 2011:

Theo zegt dat hij het kan volgen Fr@ns doet dat niet.
Eerst wordt het oordeel van Bert en Theo G weerlegt, er worden argumenten genoemd en vervolgens worden eigen argumenten genegeerd en wordt de uitspraak van Bert herhaald…
Fr@ns heeft gelijk en Theo niet.

Theo, Fr@ns slaat niet de spijker op de kop, hij slaat de plank volledig mis wanneer hij stelt dat 200kg in de koffer gelijk staat aan 50kg op de haak.
Er zal inderdaad een aslast ontstaan in beide gevallen maar daarmee ben je er niet. Het gaat met name om het aangrijpingspunt waar die massa zijn effect zal laten gelden.
Niet voor niets wordt gesteld dat zware spullen in de auto en zo mogelijk tussen de assen dienen te worden geplaatst. Dit om het zwaartepunt zoveel mogelijk in het midden te houden.
Een caravan die een eigen willetje krijgt en met 50 kilo kogeldruk in alle richtingen aan de kogel achter de auto begint te rukken brengt een lichtere auto of beter gezegd een auto met een lichte achterwielophanging en dito max. kogeldruk toch echt meer van de wijs dan een 200 kilo cement in de koffer die daar rustig blijft liggen.


Theo Gerrits antwoordt op 12 juli 2011:

Bij controles worden de kogeldrukken vaak afgelezen van de type plaatjes op de trekhaak, dit omdat meestal de kogeldruk niet in het kentekenbewijs van de auto is opgenomen. De wetgeving zegt zelfs als er geen typeplaatje aanwezig is, de kogeldruk niet meer mag zijn dan 50 kg.
De trekwaarde op het trekhaakplaatje kan inderdaad hoger zijn dan hetgeen in het kentekenbewijs of kentekenregister is vermeld. In dat geval gelden de waarden in het kentekenbewijs, kentekenregister.

De wielgeometrie van de wielen van een auto bewegen zich tussen de mimimum en maximum van de belading van de auto. Het maakt niet zoveel uit of de lading in de auto ligt of dat dit veroorzaakt wordt door kogeldruk. Daarbij de opmerking dat kogeldruk ook de vooraslast vermindert en wordt overgeheveld naar de achteras.
Krachten die ontstaan in de auto grijpen aan op het zwaartepunt van de auto
Personenauto's zijn veelal ingericht voor 5 personen, 2 op de voorstoelen en 3 op de achterbank. In het koffer mag max 50 kg en op het dak ook 50 kg (vuistregel)
Caravans hebben geen eigen willetje, wel zijn ze of worden instabiel bij een bepaalde snelheid, met 50 kg maar ook bij 60 kg. De belading van de caravan is veel belangrijker. Het is ook volstrekt verklaarbaar dat wanneer een caravan instabiel wordt een lichte auto minder weerstand zal bieden dan een zware auto.
Als je de 200 kg (cement ) op het zwaartepunt in de caravan zet en de kogeldruk is 50 kg dan is de caravan 200 kg zwaarder geworden t.o.v. de auto. Wanneer je nu de 200 kg op de achteras van de auto zet, dan blijft de kogeldruk gelijk en zal in de laatste situatie de combinatie stabieler zijn en de wielstanden van de achteras blijven binnen de maximale waarde van de autoconstructeur.

Theo G


Jan antwoordt op 12 juli 2011:

Krachten die ontstaan in de auto grijpen aan op het zwaartepunt van de auto

Klopt, helemaal. Vooral voor die krachten die ín de auto ontstaan.
Maar het gaat hier om krachten buiten de auto en dan met name door de kogeldruk op de kogel. Deze krachten grijpen niet aan op het zwaartepunt van de auto maar op de kogel.
Zoals je zelf aangeeft heeft de kogeldruk een verschuiving van het zwaartepunt tot gevolg en daarmee het gedrag van de auto.
In het dynamisch bereik is het resultaat van wisselende kogeldruk en steeds verschuivend zwaartepunt. En dat heeft wel degelijk gevolgen voor de wielophanging en vooral het weggedrag van de auto en daarmee de gehele combinatie.
Het is daardoor te kort door de bocht om te stellen dat kogeldruk hetzelfde betekend als een vaste massa ín de auto.

Natuurlijk hebben caravans geen eigen willetje Theo. Maar met jouw lopende band en modelcombinatie begrijpt jij heel goed wat ik daarmee bedoel.
Het ‘snaken’ wat jij daarmee zo prachtig demonstreert is een gevolg van krachten die aangrijpen op de kogel van de auto.
Zonder meer mag duidelijk zijn dat wanneer je de caravan van de kogel haalt het weggedrag van de auto in een gelijke situatie geheel anders is.


Bert antwoordt op 12 juli 2011:

Bij controles worden de kogeldrukken vaak afgelezen van de type plaatjes op de trekhaak, dit omdat meestal de kogeldruk niet in het kentekenbewijs van de auto is opgenomen.

Veel (plak)typeplaatjes zitten tegenwoordig op zowat onmogelijk zichtbare plaatsen. 't Klopt dat de kogeldruk niet vermeld is op het kentekenbewijs.

De trekwaarde op het trekhaakplaatje kan inderdaad hoger zijn dan hetgeen in het kentekenbewijs of kentekenregister is vermeld. In dat geval gelden de waarden in het kentekenbewijs, kentekenregister.

En in dat voor de politie in te zien kentekenregister is deze en veel meer informatie op te duikelen. Terug bij af dus.

Kortom, je eerdere bewering dat je bij Bosal e.c. eenvoudig en correct de toegestane kogeldruk voor een bepaald voertuig kunt opzoeken is niet correct.


Fr@ns antwoordt op 13 juli 2011:

@Jan. Al enkele dagen ben je aan het uitwijden over een stelling ‘dat 200kg in de koffer gelijk staat aan 50kg op de haak’ … Doen als je dat nuttig acht.

Spijtig dat je die stelling bij de introductie op 11 juli – off topic - in verband brengt met mijn forum-naam. Ik distantieer me volledig van die stelling en ook van de uitwijding die daar op volgde!

P.S. Misschien kun je wat dieper ingaan op de door jou geopperde relatie tussen specifiek de max kogeldruk en de achtervering? Daar is topic starter namelijk in geïnteresseerd.


Jan antwoordt op 13 juli 2011:

Al enkele dagen ben je aan het uitwijden over een stelling ‘dat 200kg in de koffer gelijk staat aan 50kg op de haak’ …
Juist het tegendeel goede (forum)vriend. Het blijkt dus vrij lastig dit duidelijk te krijgen.

Quote Fr@ns 11 juli: … om het even of die veroorzaakt worden door een trekhaak met 50kg oplegdruk of door het vervoer van 200kg aan zakken cement.
Deze is van jou toch Fr@ns?
Dat het je nu spijt, kan ik nix aan doen. 😉

Vwb de relatie tussen kogeldruk en (A-)wielophanging acht ik het nuttig dat je aan e.e.a. nog eens terug leest. Gezien jouw eerste opmerking is mijn filosofie jou nog niet geheel duidelijk.


Fr@ns antwoordt op 13 juli 2011:

@Jan, je bent onverbeterlijk!
Stel dat ik in een draadje over een gezin, dat strandt met een kokende motor, zou stellen dat het niet uitmaakt of het koelwaterverlies veroorzaakt wordt door een lekke radiateur of door een gescheurde radiatorslang, dan zou jij kunnen reageren met de stelling dat ik beweer dat lekke radiateurs hetzelfde zijn als gescheurde slangen en als toegift voor de slecht verstaander -- en zonder respect voor het gezond verstand van de forumbezoekers -- zou je je uitputten in theorieën die jouw stelling onderbouwen.

Zo heeft iedereen zijn hebbelijkheden 😉 dat maakt dit forum zo’n succes!


Jan antwoordt op 13 juli 2011:

Je hebt het schijnbaar nog steeds niet begrepen. (Of je wil het niet) 😉


Edwin antwoordt op 13 juli 2011:

En zoals bij elke vraag is na 4 antwoorden van de vraagsteller het hele gebeuren weer off topic. Iedereen wil gelijk hebben en denkt alles te weten maar please heren beperk je toch een keer waar het om gaat en niet om de ego,s. Ik lees nu vele topic,s maar ze draaien allemaal op hetzelde uit.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 13 juli 2011:

Ik snap het al lang niet meer....dus laten we er maar over ophouden.


John L antwoordt op 13 juli 2011:

Helemaal met je eens menno.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Maximum snelheid

In Nederland mag je met een caravan nooit sneller rijden dan 90 km/u (op een autosnelweg). In Europa gelden andere maximale snelheden en afwijkende bepalingen.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker