Caravantrekker.nl

Gasregelaar of ontspanner*

Jean vraagt op 2 februari 2007:

-Welke gasregelaar moet ik nu gebruiken, voor propaan ?
-Campingbarbeque (juist aangekocht),voorschrift: 30mbar.
-Caravanverwarming Truma S 3002 heeft nu een regelaar van 50 mbar.Ook voor het kookstel. Fendt caravan.
-Ik wil nu een lichtgewicht BP gasfles (transparante fles van 10kg ) aankopen, ontspanner voorschrift van DIN 37 mbar.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 3 februari 2007:

Er is geen verschil tussen butaan en propaan. Als de apparatuur in je caravan 50 mbar voorschrijft dan heb je dus een 50 mbar drukregelaar nodig. Voor de BBQ neem je dan een 30 mbar exemplaar. Beide kan je aansluiten op BP lichtgwicht gasfles.


jean antwoordt op 3 februari 2007:

Waarom schrijft de gasproducent van deze BP lichtgewicht dan Din 37 mbar voor? Bedankt


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 3 februari 2007:

Ik kan dat niet vinden op de BP site. Wel dat een "standaard" drukregelaar er op past (de nieuwe duomatic van truma alleen via een hulpstuk overigens).

Wat ik me wel kan voorstellen is dat bij lagere temperaturen het niet lukt om 50 mbar in grote hoeveelheden uit de fles te krijgen. De dampspanning is bij lichtgewichtflessen laag.


`Michiel antwoordt op 3 februari 2007:

Menno, de dampspanning hangt uitsluitend af van het soort gas en de temperatuur. Wat dat betreft maakt het dus niet uit of het om een kunststof of metalen container gaat.


Jean antwoordt op 3 februari 2007:

Dag Menno,
Hier is het web-site adres van diverse gasflessen (zie BP lichtgewicht Din 37mbar???) http://www.antwerpgasdepot.be/kampeergas.htm
Bedankt


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 3 februari 2007:

Ah! Op de Nederlandse site wordt er niet overgesproken. Opvallend trouwens dat ook de "normale" DIN fles een ontspanner DIN 37 mbar moet hebben terwijl daar toch zeker ook 50 mbar drukregelaars opkunnen. "Vroeger" deden ze niet anders!

Wat die dampspanning is mij vertelt dat die bij kunststof flessen lager zou zijn dan bij metalen flessen en daarom op wintersport een probleem zouden kunnen opleveren.
Mijn eigen ervaring daarmee is dat de druk inderdaad veel lager is in een BP kunststof fles als de temperatuur laag is (zeg 0 graden) dan in een stalen fles. Een stalen fles wordt ook bij gebruik koud aan de buitenkant (zie bijvoorbeeld de ijsvorming), bij kunststof gebeurd dat niet of minder.


Michiel antwoordt op 4 februari 2007:

Ah, wacht even. De soort gas en de temperatuur blijft uitsluitend bepalend voor de dampspanning, maar.. bij afname van gas is er geen statische maar een dynamische situatie. Bij afname van gas, is er verdamping en bij verdamping wordt warmte aan het gas onttrokken. Daardoor koelt het gas af. En daarmee daalt dan weer de dampspanning.

Hoeveel en hoe snel gas het door verdamping afkoelt, hang af van de hoeveelheid gas die onttrokken wordt en ... van hoe snel warmte buitenaf wordt toegevoerd. Metaal geleidt de warmte beter dan kunststof. Daardoor wordt er sneller warmte uitgewisseld. De metalen fles voelt kouder aan en het gas blijft warmer dan in een kunststoffles.

Het klopt dus toch wel dat bij een kunststoffles de druk bij GEBRUIK lager zal zijn. In evenwichtssituatie is de druk gelijk, maar bij afname daalt de druk in een kunsstofles sneller omdat de temperatuur sneller daalt.






Caravantrekker (Menno) antwoordt op 4 februari 2007:

Perfect uitgelegd Michiel!


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker