Caravantrekker.nl

Een losse WA caravanwerzekering appart van de auto

Kees Jorritsma vraagt op 13 augustus 2011:

Mijn vrouw en ik zijn officieel geëmigreerd naar Frankrijk. Onze auto heeft een Frans kenteken. De caravan echter valt niet te importeren, en heeft dus een Nederlandse registratie.
Wij kunnen de caravan gebruiken als we los van de autoverzekering een losse WA caravanverzekering kunnen vinden en afsluiten.
Wie weet een verzekeringsmaatschappij die een dergelijke verzekering verkoopt? Met dank Kees Jorritsma.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Jan& antwoordt op 13 augustus 2011:

Wat zegt je Franse verzekeraar van het "probleem".
Het zou mij niet verbazen als de caravan ondanks het Nederlandse kenteken gewoon wa-meeverzekerd is.
We leven tenslotte in een verenigd Europa????😉


Janus antwoordt op 13 augustus 2011:

De Europesche Richtlijnen schrijven alleen voor dat door een lidstaat een verantwoordelijke organisatie moet worden aangewezen die de wettelijke aansprakelijkheid met motorvoertuigen en aanhangers tegenover derden waarborgd. Dit betekend dat als een ingezetene met het voertuig schade bij derden veroorzaakt dit altijd zal worden vergoed, echter zal de waarborgende instantie de schade plus behandelingskosten dan onverwijld bij de schuldige in rekening brengen.

Hij zal dus de caravan WA moeten verzekeren. Inlichtingen kunnen het beste worden ingewonnen bij de waarborgende instantie welke per land op uw groene kaart staan vermeld in Nederland bijvoorbeeld het Waarborgfonds.


RobD antwoordt op 14 augustus 2011:

De caravan heeft een NL registratie !! Staat deze nog op een adres in NL geregistreerd?? Indien ja is het simpelweg een wa verzekering voor de c/van af te sluiten.

Vele verzekeraars hanteren in de voorwaarden een tijdslimiet voor gebruik in het buitenland voor een c/van. Hierdoor zal het lastig worden om via Nl een c/van die het merendeel v.h. jaar in Fr. staat, verzekerd te krijgen.


Arthur antwoordt op 19 augustus 2011:

Aangekoppeld is de aanhanger verzekerd onder de WAM-dekking van de autoverzekering. De aanhanger is dan onderdeel van de auto. Aparte WA-verzekering is dus niet nodig.


RobD antwoordt op 20 augustus 2011:

@ Arthur:
Dit stelt vraagsteller: "Wij kunnen de caravan gebruiken als we los van de autoverzekering een losse WA caravanverzekering kunnen vinden en afsluiten". (ongeacht het hoe en waarom)
m.a.w. jouw oplossing is geen oplossing..........


Janus antwoordt op 20 augustus 2011:

Even een update ik noemde het waarborgfonds maar voor deze vraag moet ik eigenlijk het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars noemen, zitten overigens in hetzelfde kantoor.

Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars
Postbus 3003
2280 MG Rijswijk
E-mail: nbm@nlbureau.nl

De franse evenknie

Bureau Central Francais
Adres 1 Rue Jules Lefebvre
75431 PARIS CEDEX 09
FRANKRIJK
Telefoon / fax 153215080 / 153215105


Arthur antwoordt op 20 augustus 2011:

Prima, een garantie dus die m.i. niet nodig is. Het gaat om schades toegebracht aan derden, als die vergoed wordt door de motorrijtuigverzekeraar is een aparte verzekering dus niet nodig. Maar goed, als het risico 'los' te verzekeren is (?) kan het. De vraag is dan wie uiteindelijk de schade vergoed, wordt de verzekeraar van de auto als eerste aansprakelijk gesteld dan zal deze de claim in behandeling nemen.


antwoordt op 20 augustus 2011:

Arthur, kennelijk is het antwoord van RobD voor jou niet duidelijk genoeg. Wat jij beweert geldt voor NEDERLANDSE wetgeving cq. verzekeringen. En dan weten we allemaal hoe het in elkaar steekt, daar hoef je niet onnodig op te blijven hameren.
Vraagsteller valt onder FRANSE wetgeving cq verzekeringen.
Mogelijk gelden in F dus andere regels ten aanzien van meeverzekeren van een caravan/aanhanger.
@ Kees Jorritsma: Omdat uw auto op F kenteken staat, neem ik aan dat u hem bij een F maatschappij verzekerd heeft (?)
Kan deze maatschappij u niet naar een conculega doorverwijzen?
Als u met schade te maken krijgt lijkt mij toe dat afwikkeling wel eens een heel langdurige touwtrekkerij zou kunnen worden als u auto in F en caravan in NL verzekerd heeft.
Ik zou liever alles onder F wetgeving/verzekering onderbrengen.

Weten B&M geen franse tegenhanger van deze site (tireur de caravanes.fr 😉 ) waar u uw licht op kunt steken?

vrgr
JT®


Tien antwoordt op 21 augustus 2011:

Er zal geen franse verzekeraar zijn die een caravan op nederlands kenteken en die blijkbaar niet aan de franse voorwaarden voldoet gaat verzekeren, ook zal hij achter de auto niet meeverzekerd zijn. Wat is er overigens zo bijzonder aan de caravan dat hij niet in te voeren is? Rij hier zelf, Frankrijk dus, met een oerhollandse caravan met frans kenteken.


antwoordt op 21 augustus 2011:

@Tien:
Mag ik puur uit nieuwsgierigheid en ter lering een paar vragen stellen?
Wonen jullie officieel in F en rijden jullie in een auto met F kenteken?
Zoja, hoe is het dan in F geregeld met de WA verzekering voor een aanhanger? Net als in NL of moeten jullie die apart verzekeren, zoals KJ wil?
Bedankt
JT®


tien antwoordt op 22 augustus 2011:

Wij wonen inderdaad officiel in Frankrijk en hebben een auto op frans kenteken, onze aanhanger is aangekoppeld gewoon meeverzekerd. Een aanhanger boven de 750 kg, waaronder ook een caravan valt in principe niet, als geen apparte verzekering is afgesloten moet dit aan de verzekeraar voorgelegd worden en die besluit of ie meeverzekerd is of niet.


Kees Jorritsma antwoordt op 22 augustus 2011:

Onze caravan is een Eldis Shadowline van 12 jaar oud.
Ondanks vele documenten van de fabriek en de Nederlandse importeur,en hulp van Franse vrienden missen we de juiste certificat conformite. 12 jaar geleden bestond dit standaard Europees er nog niet, en het Franse bureau DRIRE verlangt dit wel.


RobD antwoordt op 22 augustus 2011:

Kom ik toch weer teug op eerder gestelde vraag:
"De caravan heeft een NL registratie!! Staat deze nog op een adres in NL geregistreerd?? Indien ja is het simpelweg eenvoudig een wa verzekering voor de c/van af te sluiten".


Kees Jorritsma antwoordt op 22 augustus 2011:

De caravan staat in Nederland geregistreed.
Wij kunnen echt geen losse WA caravanverzekering vinden, graag opgave van een maatschappij?


RobD antwoordt op 22 augustus 2011:

Nou de Europeesche om mee te beginnen. Univé enz.
Google eens op: caravan wa verzekeren. Deuren staan open voor je.

Niet de verz. mij. bepaald wat en hoe wat er verzekerd moet worden, maar jij. Jij betaald en bepaald. Men voelt zich vaak overrompeld door een log lichaam, gewoon je voet stijf houden. 😉


Arthur antwoordt op 23 augustus 2011:

Ik denk toch dat een verzekeraar zeker wel bepaalt of hij zo'n risico wil verzekeren. Let wel; er geldt geen verplichting voor een dergelijk risico. Je voet stijf houden helpt dan niet, enkel vervelend voor jezelf...

Veel verzekeraars willen geen risico verzekeren indien domicilie niet in Nederland is. Informeer bij OOM of Rialto waarbij Rialto de meest aangewezen is. En check de polisvoorwaarden van de franse autoverzekeraar icm met de Europese richtlijnen.


RobD antwoordt op 23 augustus 2011:

Een verz.mij verzekerd in principe alles. Uiteraard willen ze het liefst alles tegen de standaard voorwaarden wat het voor hen alleen maar makkelijk maakt. Dat er onder bepaalde omstandigheden (verhoogd risico b.v.) van de standaard norm word afgeweken is geen reden om te weigeren. In principe hebben ze zelfs leveringsplicht. Dat daar geen standaard premie voor word berekend hoeft geen betoog.


Arthur antwoordt op 23 augustus 2011:

Nou, waar jij die verzekeringsverplichting vandaan haalt weet ik niet. Ik kan je echter wel vertellen dat die enkel bestaat voor de basisverzekering in de Zorg. Verder bepaalt de verzekeraar zelf wat hij wel en niet wil verzekeren. Indien hij voornemens is het risico te verzekeren mag hij (niet basisverzekering) bepalen of hij dit tegen een hogere premie of eigen risico wenst te doen of tegen een beperkte dekking. Overigens kan die verzekeraar een risico weer (deels) verzekeren bij een andere verzekeraar (herverzekeren).

Ik ben overigens benieuwd of Kees bij Rialto geslaagd is.


Janus antwoordt op 24 augustus 2011:

Ieder motorvoertuig met of zonder aanhanger welke zich op de openbare weg bevindt, dient volgens de WAM artikel 2, verplicht te zijn verzekerd, tenzij de eigenaar een beroep heeft gedaan op de regeling gemoedsbezwaren.

Het zomaar wat roepen zonder de feiten te kennen brengt mensen in verwarring.


John antwoordt op 24 augustus 2011:

"Het zomaar wat roepen zonder de feiten te kennen brengt mensen in verwarring".

Mee eens Janus, vooral omdat je het feit mist dat het hier om een ongewoon feit gaat. Als de caravan nog op een Nederlands adres geregistreerd staat is het een eenvoudige zaak om op dit adres de caravan wa-verzekerd te krijgen.

Ik mis alleen een reden waarom de caravan niet geïmporteerd kan of mag worden. Volgens EU regels hebben we vrije invoer van mensen en goederen. Als de caravan een EU toelating heeft zie ik geen reden waarom de franse gaan dwarsliggen.


Arthur antwoordt op 24 augustus 2011:

Janus, dat klopt en zodra de caravan aangekoppeld is is hij dus WA(M) verzekerd, dat roep ik al vanaf het begin. Waar het hier om gaat is dat de franse verzekeraar blijkbaar nog een losse WA verzekering eist omdat het een Nederlands kenteken betreft. Maar ik denk dat die caravan ook verzekerd is als de caravan aangekoppeld is, dat moeten de polisvoorwaarden van die autoverzekering bepalen en/of de franse wetgeving.


Janus antwoordt op 24 augustus 2011:

Inderdaad lijkt ook mij importeren de makkelijkste oplossing John maar meestal moet je de originele fabrieksverklaring COC bij de keuring overleggen en die heeft niet iedereen en importeurs staan niet te springen.

Ikzelf zou trachten om de caravan aan een nederlander te verkopen en in Frankrijk een andere aan te schaffen. Is wel een persoonlijke keus natuurlijk.
Daarom mijn advies vraag bij het Verbond van Verzekeraars naar de mogelijkheden, voor een auto is het natuurlijk geen probleem maar een caravan?

Overigens aanvullend op mijn vorige opmerking: al is er verzekeringsplicht, een verzekeraar is niet verplicht te verzekeren daarom is daar het Verbond van Verzekeraars de Rialto vroeger Terminus opgericht daar is men verplicht je te accepteren. Kost een paar centen natuurlijk 😉


Caravanman antwoordt op 24 augustus 2011:

@ Arthur Waar het hier om gaat is dat de franse verzekeraar blijkbaar nog een losse WA verzekering eist omdat het een Nederlands kenteken betreft. Maar ik denk dat die caravan ook verzekerd is als de caravan aangekoppeld is, dat moeten de polisvoorwaarden van die autoverzekering bepalen en/of de franse wetgeving.

Dat hoeft niet zo te zijn Arthur ook onze zuider- en oosterburen kennen het systeem van aparte WA voor aanhangers, wellicht is dat in Frankrijk idem.


Arthur antwoordt op 24 augustus 2011:

In Frankrijk is geen aparte groene kaart (IVB) vereist voor een aanhanger. Dat geldt wel o.a. voor Spanje/Duitsland. Die groene kaart wordt hier door de autoverzekeraar afgegeven. Rialto (voorheen idd Terminus) is opgericht door gezamelijke verzekeraars (pool) voor slechte en voor bijzondere risico's. Denk bij slechte risico's aan brokkenmakers of personen met een strafrechterlijk verleden die door gangbare verzekeraars geroyeerd zijn of niet voor acceptatie in aanmerking komen(beleid). Er geldt geen verzekeringsplicht doch zal Rialto in het algemeen (slechte risico's) wel verzekeren -daarvoor is die pool juist in het leven geroepen- (auto's) doch tegen een forse premie en een eigen risico voor een WA-dekking. Waarschijnlijk zal Rialto dit risico wel verzekeren doch zal de buitenlandse domicilie het probleem zijn. Is Kees al iets verder gekomen?


Edwin antwoordt op 24 augustus 2011:

Nou RobD!! kom eens met een verzekering die het verzekerd. Je roept wel steeds maar geen resultaat. indien je niets kan vinden dan graag mondje dicht want aan blaaskaken hebben we niets


RobD antwoordt op 24 augustus 2011:

Ach Edwin, iemand afvallen zonder zelf een wezenlijke bijdrage te leveren is wel erg makkelijk. Net als kleine kinderen het doen. Als je het hele draadje even wil doorlezen.............😉


Tien antwoordt op 25 augustus 2011:

Kees
Heb wat op de franse forums rondgekeken en kom tot de verbazende conclusie dat het dus nagenoeg onmogelijk is een buitenlandse, gebruikte, caravan in Frankrijk te importeren. Hetgeen je dus al wist. Heb onze Nederlandse caravan hier nieuw gekocht, de dealer heeft alles geregeld wat ook enorm veel tijd heeft gekost. Franse bureaucratie!
Maar ik heb eens een nederlander die in Duitsland woont ontmoet, auto op Duits kenteken en de caravan op Nederlands, stond op naam van een familie lid die hem ook verzekerde en blijkbaar mocht "uitlenen" is dat geen optie?


Arthur antwoordt op 27 augustus 2011:

Beste Kees,

Hoe ben je gevaren?


Fred Quint antwoordt op 22 december 2016:

Al een oud thema maar toch nog wel actueel voor velen denk ik.
Het probleem is dat zowel Spanje als Frankrijk een andere regeling hanteren voor aanhangers/caravans met kenteken. De europese norm zegt weliswaar dat alles dat aan de trekhaak hangt meeverzekerd is voor WA, deze landen vinden van niet. Alles onder het max. toelaatbae gewicht van 750 kg valt wel onder deze regeling. Als het een aanhanger betreft die meer mag wegen is het een voertuig met eigen kenteken en moet het dus ook een eigen WA verzekering hebben.
In het geval van een Franse of Spaanse auto met NL aanhanger met eigen kenteken heb je dus een probleem. En het maakt niet uit op welke naam dat ding staat, het enige dat telt is of in de verzekering van het trekkende voertuig de WA van de aanhanger is inbegrepen. In Fr. en Spanje dus niet.

De Spaanse en Franse verzekeraars verzekeren geen buitenlandse aanhangers en de NL verzekeraars doen ook niet aan losse WA verzekeringen want die zijn immers inbegrepen in de verzekering van de auto.

Kortom diegenen die in deze situatie verkeren lopen zowel in hun woonland als in NL tegen een blinde muur op.
Invoeren van bv (wat oudere) caravans is meestal ook geen optie. Die procedures zijn achterlijk ingewikkeld en uiteindelijk als het lukt heel prijzig dus niet de moeite waard.
Elke NL verzekeraar die een losse WA verzekering zou willen afsluiten voor dit soort gevallen kan hier goed geld mee verdienen lijkt me, maar ik heb er nog geeneen gevonden.

Tips voor het verzekeringsbedrijf dat dit wel zou doen zijn welkom....


Jan Teepe antwoordt op 26 december 2016:

In wezen zou de caravan in Frankrijk een Frans kenteken moeten kunnen krijgen. U heeft immers een NL kenteken erop zitten, dus de type goedkeuring heeft in een EU land plaats gevonden, in dit geval Nederland. Een ander EU land moet deze type goedkeuring dan accepteren. Ik woon in Spanje, en als ik zo'n probleem heb, wend ik mij tot mij Gestor. Vaak heeft zo'n Gestoria ook een juridische afdeling/advocatuur. Wellicht dat u in Frankrijk ook een dergelijk soort dienstverlener kunt inschakelen.


Fred Quint antwoordt op 17 januari 2017:

Jan: je hebt gelijk dat gestorias vaak kunnen helpen (ik woon ook in Spanje). Maar als het om vervoersmiddelen van voor 1996 gaat, en daar vallen inmiddels ook caravans van meer dan 750 kg onder, hebben die nog geen Europees toelatingsnummer. De Spaanse wet zegt dan dat er een nieuwe technische registratie moet plaatsvinden.
En daarvoor heb je een ingenieur nodig die het voertuig geheel gaat opmeten, kontroleren, omschrijven, kortom doet alsof je het ding zelf hebt gebouwd en onbekend is.
Dat kost dus veel geld en is meestal niet de moeite waard.

En hieraan kan ook een gestoria niet veel veranderen behalve proberen het ITV keuringsbedrijf om te kopen misschien (...).


PS: ergens zegt iemand iets over Rialto die wel zou verzekeren. Inmiddels heet Rialto anders: De Vereende te Rijswijk en zij doen dit ook niet.


Quirien antwoordt op 17 januari 2017:

Na dit alles lezende denk ik, dat er meer brexit zit in de EU landen dan de BREXIT. 😉


Vino antwoordt op 17 januari 2017:

Draadje uit 2011.Zou Kees de caravan nog hebben,of verhuist?

Met vriendelijke groet.


Jan Teepe antwoordt op 17 januari 2017:

Ik heb het draadje nog eens nagelezen. Er is veel gezegd over het afsluiten van een WA verzekering voor een caravan in Nederland bij een Nederlandse verz.mij. Nou dat is dus gewoon niet mogelijk. En ook begrijpelijk. In de Nederlandse situatie is er namelijk geen vraag naar een aparte WA verzekering voor een caravan, deze is immers altijd WA verzekerd als deze achter het trekkend voertuig hangt. Terwijl ik dit schrijf denk ik, en wat gebeurt er dan als een caravan afgekoppeld is van het trekkend voertuig, niet direct op de handrem is gezet en achteruitrijdend een object/voertuig raakt? Hoe is de aansprakelijkheid dan geregeld? Even Apeldoorn bellen???


Ale Kok antwoordt op 17 januari 2017:

Ik heb wel degelijk een aparte WA-verzekering voor mijn caravan inclusief groene kaart.
Om de doodeenvoudige reden dat een caravan in principe natuurlijk onder de verzekering van de auto valt als hij aangekoppeld is.
Maar als hij niet aangekoppeld is, en je manoeuvreert een beetje ongelukkig langs de auto van je buurman op de oprit geldt de WA verzekering van de auto niet.
Ik weet overigens niet of dat ook voor een in het buitenland verblijvende caravan mogelijk is.


dabbertje antwoordt op 17 januari 2017:

@Jan Teepe,

Als de caravan er vandoor gaat als deze net is afgekoppeld valt dit nog steeds onder de autoverzekering. Wanneer de auto niet meer in beeld is en het niet meer onder de autoverzekering valt, kun je via persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering de schade aan derden vergoeden. Moet je die verzekering natuurlijk wel hebben.


daniel antwoordt op 19 januari 2017:

Mijn ervaring om een aanhangwagen in te schrijven in Frankrijk een oude Packo 2oookg.In frankrijk kan de administratie overal gebeuren dus naar dichtsbij gereden Rijsel.Daar een koude douche gekregen gezien zeer onbeleefd en van alles zoeken om het niet te doen.Dan maar toch de aanvraag gedaan voor de Ardèche aldus in Privas,Daar zeer goed ontvangen maar gezien dit niet werd verkocht of ingevoerd moet het via een manuele procedure maar de persoon die dit kan toestaan is langdurig ziek en een adspraak in Valence duurt 2 maand . Aldus voor mij hoeft het niet meer deze verkocht en een andere gekocht inFrankrijk ( in feite een nul operatie).
Nog een ervaring dat ik wil meegeven: Onze zoon koopt een nieuwe Ranger en moet 3 maand wachten, zijn huidige wagen is verkocht des te beter maar het probleem is dat zijn trailer niet meer is verzekerd gezien er geen wagen meer is.Op de vraag aan de verzekering om deze te laten doorlopen ? antwoorden ze dat het geen zin heeft gezien de verzekering spreekt voor het TREKKEND voertuig. Met iemand anders zijn aanhanger op de weg gaan?? ok maar het is de verzekering van ter trekkend voertuig.Mijn verzekering heeft de trailer opgenomen voor 3 maand gratis .( ik kan niet mijn caravan en trailer tegelijk trekken )


Fred Quint antwoordt op 4 februari 2017:

@Ale Kok:

Dat er verzekeringsmaatschappijen bestaan die zo´n WA verzekering voor niet aangekoppelde caravans aanbieden wist ik, zelfs in Spanje en Frankrijk bestaan die omdat men daar vaak een caravan op een camping zet en er niet mee rondrijdt. Maar daar heb ik allemaal niets aan als ik met de caravan wil rondrijden.
Overigens heeft "dabbertje" wel gelijk, ieder met een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering (vaak inbegrepen in je inboedel/huis verzekering) is ook verzekerd tegen zulk soort ongelukjes met niet aangekoppelde caravan. Dus zo´n aparte verzekering is dan dus enigszins overbodig.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker