Caravantrekker.nl

Tandemasser Mover (Ervaringen / tips)

Dirk vraagt op 18 september 2011:

Goedendag,

Wij hebben net een nieuwe Dethleffs caravan gekocht.
Deze heeft een opbouwlengte van 7.60 en een totale lengte van 8.81 - uiteraard betreft het hier een tandemasser.

Op onze vorige caravan (eveneens Dethleffs / grootste enkelas) hadden wij een PowrMover wat geen overbodige luxe is bij dergelijk grote wagens. Ondanks dat ik de caravan met de auto prima kan verplaatste cq manouvreren blijft een mover ons het gevoel van onafhankelijkheid geven.

Heeft er iemand ervaringen cq tips? Ik wil per definitie niet het systeem met dubbele movers - dit hoeft tegenwoordig ook niet meer. Ik hoor veel over de Truma TE maar ook de Enduro 205 (o.i.d.) scoort bijster veel lof. De laatste heeft gewoon - zo zegt men - een software knop voor tandemassers en is zeer gunstig geprijst (circa 1500.-) Onze caravan weegt circa twee ton en wordt uitsluitend gebruikt als toercaravan zoals in de zomer Kroatie.

Alvast dank voor uw reacties.

Dirk

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Karin antwoordt op 18 september 2011:

Wij hebben een enkele mover onder onze tandemasser, de SimPark (handmatig). Caravan weegt 'slechts' 1500 kg (alhoewel ik 'm toch eens wil wegen, want met die oudere caravans schijnt het uiteindelijke gewicht incl. accessoires nog wel eens zwaarder uit te vallen), dus nog meer dan voldoende capaciteit over. Deze Simpark is in ieder geval geschikt tot 2000 kg, lijkt me dat-ie dat ook makkelijk aankan. Was incl. montage 1450 euro.


AJ antwoordt op 18 september 2011:

Ook ik kan met de auto en caravan aardig manoevreren. Maar soms is de bocht erg kort. De auto past door de bocht maar hoe je ook uitstuurt de caravan neemt de binnenbocht....en het past niet.
Wij hebben op onze Hobby 650 een truma mover ( TE ) die speciaal voor tandemassers is. Er zijn twee motoren ( op de achterste wielen van de tandem ) en bij een bocht pulseert de motor. Je krijgt dan dus het volgende: de bocht wordt genomen ( de wielen gaan "schuren" over de grond ) en voordat er teveel wordt geschuurd gaat de mover even op rechtuit. Je neemt dus gefaseerd de bocht. Steeds een rukje de bocht nemen en dan weer even rechtuit.
Het is werkelijk ongelooflijk hoe mooi dat gaat.
De caravan weegt volgeladen ongeveer 1900 tot 2000 Kg.
Er zit een 110 Ah gelaccu in die met een intelligente lader wordt geladen. Op 230 Volt, tijdens het rijden op 12 Volt, en als de accu "vol" is dan gaat het naar druppelladen.
Kortom: ik ben vol lof over de Truma TE mover. Ervaringen zijn zeer positief. Ook op een lichte helling, op natgras ( haast een beetje modderig ) blijft de mover z'n werk doen.
Als ik een bocht moet maken op grasland en ik wil toch een "scherpe" bocht maken dan kan ik altijd met de hand de caravan wat extra laten schuren ( de voorste banden van de tandem ).
Tip: moet je op asfalt een bocht nemen draai het neuswiel dan stevig op zodat de voorste wielen van de tandem een beetje omhoog komen. Dan heb je van het schuren minder last ).


Dirk antwoordt op 4 oktober 2011:

Goedendag,

Karin en AJ, dank voor uw reactie.

Helaas verder geen response maar dat is - in deze weinig voorkomende klasse - niet bijzonder. Sterker nog bij het langsbellen van dealers was er weinig tot geen ervaring met onderbouw van de TE-r laat staan met de verkoop van Tandemassers. Ik was dus reeds voorbereid.

Daar de mover reeds is aangeschaft, vakkundig is gemonteerd en.... afgelopen weekend uitvoerig is geprobeerd, hier een 3e ervaring.

"Geen stress geen zweet" zou een werktitel kunnen zijn want het is als AJ omschrijft, werkelijk spectaculair en vernuftig hoe mooi de TE-r 2000kg zwaar en ruim 8.80 lengte zonder auto in beweging krijgt.
Ondanks de smalle weg en krappe bocht is het een lust om het gevaarte op haar plek te zetten. Ook op de camping van het smalle weggetje de stoeprand op en voilla. Bij een bocht pulseert de motor. De bocht wordt genomen - de wielen gaan "schuren" over de grond en voordat er teveel wordt geschuurd gaat de mover even op rechtuit. Je neemt dus gefaseerd de bocht. Steeds een rukje de bocht nemen en dan weer even rechtuit.
Het is werkelijk ongelooflijk hoe mooi dat gaat.De draaicirkel valt mij dan ook gezien de bovengenoemde wetenschap bijzondzeer mee. Wel is de mover een stuk sneller dan de Powermover op onze vorige Dethleffs (1750kg)

Kortom een aanzienlijke investering maar voor dergelijke caravan een must. Nu nog de herfstvakantie afwachten en aankomende zomer wederom naar Kroatie.


Vino antwoordt op 4 oktober 2011:

Dirk,
Ik ben blij dat het probleem voor jouw is opgelost.Jammer dat het wel wat gekost heeft, maar na een fijne vakantie zonder rugklachten, is dit vlug vergeten!

Met vriendelijke groet.


F. antwoordt op 6 oktober 2011:

Zelf ben ik in het bezit van een Dethlefs 595 tandemasser.
Ik heb een Truma TE mover en ik ben bezonder tevreden over
de prestaties van dit ding. Alleen aan het z.g. kwispelen moet je even wennen, maar het schijnt niet anders te kunnen.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Maximum snelheid

In Nederland mag je met een caravan nooit sneller rijden dan 90 km/u (op een autosnelweg). In Europa gelden andere maximale snelheden en afwijkende bepalingen.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker