Ineke vraagt op 17 december 2011:
Mag ik met een auto met Hongaars kenteken, een caravan met Nederlands kenteken rijden in Europa ??
RobD antwoordt op 17 december 2011:
http://www.caravantrekker.nl/vragen/read.php?id=43539
http://www.caravantrekker.nl/vragen/read.php?id=2506
http://www.caravantrekker.nl/vragen/read.php?id=58244
Makkelijk zo'n zoekfunctie 😉
Marcel antwoordt op 18 december 2011:
Ja (een nog makkelijker antwoord 😉 )
Janus antwoordt op 18 december 2011:
Ja, mits beide voertuigen WA verzekerd zijn en dat is een Nederlandse caravan niet zonder meer. Ik denk dat weinigen hier op dit forum weten hoe de wetgeving mbt de WA verzekering in Hongarije in elkaar steekt. Even een telefoontje naar het Ned. Bureau Motorrijtuigverzekeraars geeft wellicht duidelijkheid, tel. 070 3408280
Bovendien moeten caravan en auto beiden op uw naam staan danwel moet u voor het voertuig dat niet op uw naam staat een verklaring van de eigenaar bezitten dat U het voertuig met zijn toestemming over de grens brengt.
Op de links van RobD krijg je ook geen duidelijk antwoord eerst zelf lezen Rob 😉
John antwoordt op 18 december 2011:
Een aanhanger of zelfs auto uit een EU land hoeft niet op naam van eigenaar te staan, kijk eens naar al die lease auto's,leen- en huurcaravans.
Beide moeten voorzien zijn van een verzekering, al dan niet via het getrokken voertuig.
Binnen de EU zijn hier goede afspraken over. Hongarije is een EU land.
antwoordt op 18 december 2011:
Ineke, je naam klinkt erg nederlands. Daarom ga ik er even van uit dat je Nederlandse bent.
Dan mag je NIET in Nederland rijden met die auto behalve als de Hongaarse eigenaar ook in de auto aanwezig is.
Dit heeft niets te maken met rijbewijs en/of verzekering , maar met de belasting op NL-auto's (BPM).
De belastingdienst verdenkt jou er anders van dat je in Hongarije een auto hebt gekocht en op een Hongaarse naam hebt gezet om hier in NL bpm-vrij mee te rijden.
Wil je de preciese regels en mogelijke uitzonderingen weten kijk dan op de site van de belastingdienst of neem contact met hen op om de situatie te bespreken.
Want er zijn uitzonderingen als het om een buitenlandse huurauto gaat, maar dan moeten er wel bepaalde verklaringen bij de auto zitten.
vrgr
JT®
Caravanman antwoordt op 18 december 2011:
Nationaliteit is niet identiek aan het ingezetene zijn. Een Nederlander permanent wonend in een ander land mag met een kenteken uit dat land rondrijden.
Bob antwoordt op 18 december 2011:
@ John: Een aanhanger of zelfs auto uit een EU land hoeft niet op naam van eigenaar te staan, kijk eens naar al die lease auto's,leen- en huurcaravans. ???????
Ik dacht toch altijd dat een auto resp caravan op naam staat van de eigenaar. Wordt hier bedoeld de berijder??
mvg
Bob
John antwoordt op 18 december 2011:
Tuurlijk Bob. Sorry, uiteraard hoeft een auto en caravan niet op naam van een berijder te staan. Een gebruik verklaring is ook niet vereist !!!
Als Ineke permanent of het grootste gedeelte van het jaar, in Hongarije woont mag zij gewoon met een Hongaars gekentekende auto hier rondrijden. Heeft niets te maken met Belastingen of BPM. Geen belastingdienst die hier iets aan kan en mag veranderen. !!! 😉
Janus antwoordt op 18 december 2011:
@John een gebruik verklaring is ook niet vereist!!!
Niet zo maar wat roepen John,
In de EU is het geen eis maar zeer verstandig. Stel u bij een staandehouding door politie eens in hun schoenen, meneer x rijdt in een auto op naam van y. In Nederland pakken ze bij twijfel dan de telefoon en mag u even wachten.
In andere landen mag u mee en wordt op het bureau e.e.a. uitgezocht en dan maar hopen dat het geen weekend en de eigenaar thuis is.
Strenger is het in sommige Balkanlanden, Turkije en bijvoorbeeld Marokko. Daar moet je vooraf langs het consulaat om uw machtiging te laten stempelen.
John antwoordt op 18 december 2011:
Niet zo maar wat roepen Janus 😉
lease auto's en huurcaravans zijn een fenomeen wat in heel Europa bekend is. In sommige Balkan landen kan het in de kleinere gehuchten voor wat problemen geven i.v.m de taalbarrière. De lokale hermandad spreekt vaak geen woord over de eigen landsgrens. Bij ernstige vergrijpen ga je in ieder land mee, ook in NL.
Ik ben in Servié, Bulgarije en Ukraïne regelmatig gecontroleerd op papierwerk, nog nooit moeite gehad.
Hans Stoute antwoordt op 18 december 2011:
Zelf eens meegemaakt dat ik op een huurauto aangewezen was. Volgens mij mag je met een Nederlands gekentekende caravan achter een auto met een buitenlands kenteken hangen. Ik heb nooit ergens kunnen lezen dat dat niet mocht. Het BPM-verhaal gaat in het geval van een caravan niet op, dus de douane doet ook niet moeilijk. Voor wat beteft de auto is het geen enkel probleem als Nederlands ingezetenen (staat los van nationaliteit) met een buitenlands gekentekende auto je over de Europese wegen te verplaatsen. Behalve wanneer je dat in Nederland doet. Dan ontloop je als het ware de BPM en pleeg je dus in principe een belastingmisdrijf. Heb je een huurovereenkomst, dan mag je de kortste weg naar huis rijden en vervolgens naar het inleverpunt van die huurauto. Meer niet. Verzekeringstechnisch heb je wel een probleem. De caravanverzekering sluit aansprakelijkheid uit in gekoppelde toestand. Dat is in zo verre terecht omdat de autoverzekering die aansprakelijkheid dekt. In Duitsland bestaat die verzekeringsregel niet omdat de caravan zelf voor elke aansprakelijkheid gedekt moet zijn. Toen wist ik dat nog niet. In voorkomend geval zal ik de ANWB vragen hoe een en ander geregeld is bij het verstrekken van een huurauto. (Mits ze mijn combinatie sowieso nog hulp verlenen) Volgens mij zullen ook namens mij een kortdurende dekking moeten geven.
Janus antwoordt op 18 december 2011:
Nooit over genoemde situatie nagedacht Hans maar het inderdaad interessant om van je pechhulpverzekeraar - ANWB of anders - te weten hoe ze dit regelen. Je zou verwachten dat dit in de voorwaarden voor vervangend vervoer moet staan maar ik heb dit nog nooit gelezen.
Sterker ik lees bij de ANWB dat je zelf een vervangende auto of aanhanger moet huren je krijgt alleen de huur vergoed.
Daar sta je dan met je caravan en Belgische of Duitse huurauto waarmee je de caravan niet mag trekken, Oplossing een Nederlandse huurauto?
Hans Stoute antwoordt op 19 december 2011:
Inmiddels wat speurwerk gedaan in mijn polisvoorwaarden.
Feitelijk geniet ik met vervangend vervoer (huur- of leenauto) dezelfde dekking als met mijn eigen auto. Dat geldt in het geval van schade of mechanisch defect. Dus is feitelijk de caravan ook weer in aangekoppelde toestand verzekerd. Wat wel een probleem kan zijn is dat het land waar de vervangende auto gekentekend is andere regels kent. Zoals bijvoorbeeld Duitsland. De waarde van een groene kaart als bewijs van verzekering wordt daarmee navenant groter. Je kan immers niet van elk land de regelgeving kennen. Een wellicht onoplosbaar probleem ontstaat dan weer wel voor aanhangers die lichter zijn dan 750 kg.
RobD antwoordt op 19 december 2011:
-"Voor wat beteft de auto is het geen enkel probleem als Nederlands ingezetenen (staat los van nationaliteit) met een buitenlands gekentekende auto je over de Europese wegen te verplaatsen. Behalve wanneer je dat in Nederland doet".-
Niet geheel waar, als Nederlander zijnde en woonachtig in NL, rijd ik al jaren op Belgisch kenteken, zonder problemen.
-"Heb je een huurovereenkomst, dan mag je de kortste weg naar huis rijden en vervolgens naar het inleverpunt van die huurauto".-
Niet geheel waar. 48 uur is zo wie zo toegestaan. Maximaal is 14 dagen geoorloofd, wel even elektronisch melen bij de Douane.
Jan antwoordt op 19 december 2011:
@RobD
Niet geheel waar, als Nederlander zijnde en woonachtig in NL, rijd ik al jaren op Belgisch kenteken, zonder problemen.
Kan je ons de truk ook leren? Waar kunnen we die ontheffing krijgen?
RobD antwoordt op 19 december 2011:
@ Jan
Ik heb dit al eens eerder gemeld:
Er zijn bedrijven in B en L die je hierin uitstekend kunnen helpen. Het heeft alles te maken met een gat in de NL wetgeving. Alleen interessant bij een hogere aanschafprijs.
antwoordt op 19 december 2011:
......en als je meer dan 50% van je kilometers in het buitenland rijdt. zie onderstaande link.
http://auto-en-vervoer.infonu.nl/auto/63152-rijden-in-nederland-met-een-buitenlands-kenteken.html
De uitzondering die er voor zorgt dat RobD legaal geen BPM en MRB betaalt lijkt me voor Ineke niet op te gaan, dus het nut om dat dan hier te melden dat hij het wel kan ontgaat mij.
Het eerder door mij genoemde nederlander zijn is inderdaad niet juist, dat moet inderdaad ingezetene zijn. Bovendien blijkt de regel dat de buitenlandse eigenaar in de auto aanwezig moet zijn , ook al niet meer te kloppen. Sorry voor deze fouten.
Kijk op google en je vindt veel info over dit onderwerp en/of informeer bij de belastingdienst.
vrgr
JT®
John antwoordt op 19 december 2011:
"De uitzondering die er voor zorgt dat RobD legaal geen BPM en MRB betaalt lijkt me voor Ineke niet op te gaan, dus het nut om dat dan hier te melden dat hij het wel kan ontgaat mij"
Uit normale fatsoenlijkheid antwoord geven op een gestelde vraag b.v.?
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!