Caravantrekker.nl

Perikelen rond vaste watertank

Diny vraagt op 30 april 2012:

In de caravan zit een vaste watertank van 40 litr. De boiler krijgt hiervan zijn water en helaas de Thedford ook.
Die tank wordt op de standplaats gevuld met zo\\\'n 25 ltr. water en dat is zeker voldoende voor 3 dagen, omdat afwas enz. in de centrale ruimte van de camping gebeurt.
De elektrische boiler verhit tot 65°, samonella bestendig.
Toch vind ik het vooral met wat warmere dagen niet meer gezond om water uit de tank en boiler te gebruiken i.v.m. mogelijk bederf. Het gevolg is, dat we het water na de eerste dag alleen nog gebruiken voor de Thedford, als de straal tenminst krachtig genoeg is om de hele pot te spoelen. Dit laatste is zelden het geval en er staat een kannetje klaar om het \\\'met de hand\\\' te doen.
Al met al ervaar ik de vaste tank als een behoorlijk negatief punt.
Iedere dag het systeem laten leeglopen is zeer onhandig, omdat het vaste bed in de weg zit.
Hebben meerdere caravanners deze bedenkingen tegen vaste watertanks boven de oude losse in de disselkast?
En nog belangrijker, weet iemand een oplossing voor wat ik een probleem vind?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

John antwoordt op 30 april 2012:

Als je tank vooraf goed ontsmet is, is er geen enkel probleem om 3 dagen water op te slaan in een afgesloten tank. Gewoon gebruiken dus.


AJ antwoordt op 30 april 2012:

Met John eens. Kan prima na drie dagen. Watertank staat onder bed zegt u. Geen lichtinval dus. Voor ik weg ga inderdaad ontsmetten ( bijv. met dat spul van 1, 2, 3 )
Daarna paar keer doorspoelen. Dan doe ik er pakweg 15 liter in. Op de camping vullen tot maximum. Dan zit er nog wel 5 tot 10 liter in. Dat water is dan al één dag oud. De volgende dag weer. Dan zitten er "resten" in van de eerste dag. Enz. Enz. Maar dat geeft toch niet?

Ik ervaar vaste tank als voordeel. Ik kan via de buiten kant de tank vullen. Ik heb ook nog een andere caravan met verrijdbare blauwe watertank. Dat heeft ook weer zo z'n voordelen. Vullen gaat iets moeilijker. Tank klein stukje naar buiten trekken en dan vullen. Het schoonmaken gaat makkelijker.


Hans Stoute antwoordt op 30 april 2012:

De waterkwaliteitsvraag is al goed beantwoord. Je lijkt ook problemen te hebben met de spoelwaterdruk van het toilet. Dat kan worden veroorzaakt door een verkalkt pompje, te lage spanning van de omvormer of een te lage opbrengst van de pomp. Of een combinatie van deze redenen. Je zou de caravan eens waterpas moeten zetten zoals op de camping. Dan de auto elektrisch verbinden met de caravan. De motor starten en dan kijken of er wel genoeg druk is. Als dat het geval is, dan moet je de pomp vervangen door één met iets meer opbrengst. Een ernstig verkalkte pomp moet eigenlijk ook vervangen worden.


Edwin antwoordt op 30 april 2012:

Je zult waarschijnlijk legionella bedoelen ipv samonella bedoelen. Dit zal ontstaan naar een lange periode met een temperatuur boven de 25 graden Celsius en geen gebruik van water. In het buitenland en vooral de zuidelijke delen van europa is iets chloor aan het water toegevoegd tegen legionella. Je kunt dit oplopen door verneveling (douchen) dus niet door het te drinken. Zoals gezegd wees niet bang.


chateau antwoordt op 30 april 2012:

betreft het spoelen van het toilet is heel éénvoudig op te lossen. De opening waar het water uitkomt is te groot.Ik heb die met silicone verkleint, dan zit er meer druk op het water en loopt volledig rond. Heb het ook vorige week zo gedaan en al getest.Was een opmerking van mijn echtgenote dat er maar half gespoeld was.


dabbertje antwoordt op 30 april 2012:

Wij hebben ook een centrale watertank. Meestal 1/2 gevuld en er wordt zo'n beetje dagelijks vers water toegevoegd.

Ons toilet spoelt ook uit de watertank. Wij hebben het spoelprobleem op laten lossen bij de dealer. Die heeft één spoelgat dichtgemaakt met een siliconen prop. Dat scheelde al, het toilet spoelde meteen beter rond.

Maar het gekke is, is dat het per camping scheelt hoe het toilet spoelt. Wij komen elke winter op een camping in Winterberg en daar spoelt het toilet als een gek 😉Met een lichte druk op de knop wordt het water door het toilet heen gespoten. Afgelopen Pasen op een camping in Aalten was het weer lang indrukken en dan mocht je blij zijn als de spoeling een beetje op gang kwam.
Nu stonden we afgelopen weekend op een camping in Groesbeek en hier weer hetzelfde als in Winterberg. Alsof er een golfslagbad geactiveerd wordt.

Wij hebben deze caravan nu 4 jaar (nieuw gekocht) en het lijkt willekeurig te gebeuren. Iemand een verklaring?


Hans Stoute antwoordt op 30 april 2012:

De verklaring kan zijn dat je geen 230 volt van de paal krijgt. En dan krijg je dergelijke problemen.


Jan antwoordt op 30 april 2012:

En nog belangrijker, weet iemand een oplossing voor wat ik een probleem vind?
Ja hoor, het is namelijk geen probleem. Het water kan makkelijk meerdere dagen mee. En anders doe je er net zoveel in als dat je in een dag gebruikt en vul je elke dag nieuw water bij.

De boiler krijgt hiervan zijn water en helaas de Thedford ook.
Waarom helaas? Er zal niets terugkomen in de tank door de terugslagklep.

als de straal tenminst krachtig genoeg is om de hele pot te spoelen. Dit laatste is zelden het geval
Bekend euvel. De waterslang is vaak erg lang en geeft veel weerstand.
Je kan er een Booster pomp bij plaatsen dan heb je wel een krachtige straal.

Een boosterpomp heeft aan twee zijden een slangpilaar en kan je opnemen in de leiding vlak bij of onder/achter het toilet.


dabbertje antwoordt op 30 april 2012:

[quote]Van: Hans Stoute
Datum: 30 April 2012 om 22:10

De verklaring kan zijn dat je geen 230 volt van de paal krijgt. En dan krijg je dergelijke problemen.[/quote]

Dan krijgen we heel vaak niet waar wel voor wordt betaald.

Gr. Daphne


Andreas-NL antwoordt op 30 april 2012:

Ik heb een vaste watertank en (gelukkig) een aparte toilet-watervoorziening. Wij maken ons niet zo druk over het aantal dagen dat het water in de tank zit omdat we dat water alleen gebruiken om te koken (aardappelen, groentes) of thee/koffie zetten. Om koud te drinken hebben we vers water in een blauwe 1,5 L. fles die meestal in de koelkast staat. Dat systeem bevalt ons goed en we lopen geen gezondheidsrisico's


TheoS antwoordt op 1 mei 2012:

Wij hebben een vaste watertank waarop ook de toilet-watervoorziening is aangesloten. Gelukkig, want waarom zouden we met twee voorraad tanks werken, als het ook met een kan?
Voor we weg gaan ontsmet ik tank en leidingen helemaal.
Om de paar dagen laat ik de tank (als hij bijna leeg is) helemaal leeg lopen en spoel ik hem een beetje.
Voor koffie / thee gebruiken we telkens vers water.


dabbertje antwoordt op 1 mei 2012:

Wij vinden een centrale watertank wel heel erg fijn. In het begin was het even wennen dat het toilet ook uit de centrale watertank spoelt, maar het is echt wel handig. Gewoon 1 plek om water bij te vullen en het rose spul voor het toiletspoelwater wordt helemaal niet gemist.

En als je iedere dag vers water wil, dan vul je toch hetgeen je dagelijks gebruikt? Het is eigenlijk niet anders dan een losse watertank.

Gr. Daphne


RobD antwoordt op 1 mei 2012:

"En nog belangrijker, weet iemand een oplossing voor wat ik een probleem vind?"

Je probleem is geen probleem (meer) als je je tank en leidingen vooraf goed reinigt en doorspoelt. Legionella kan voorkomen in stilstaand water. Met regelmatig het toilet doorspoelen hef je dit al op en is het als drinkwater ook veilig. V.w.b. de druk zijn al wat opties gegeven. Persoonlijk zou ik er een boosterpomp tussen zetten i.p.v. met kit aan de gang te gaan. Ook kit heeft een beperkte levensduur.


TheoS antwoordt op 1 mei 2012:

Kit vind ik ook geen geweldig idee. Mijn dealer dacht het hiermee op te lossen. Bij het eerste gebruik zat er inderdaad meer druk op. Het water spoot echter alle naar alle kanten.


Ruud antwoordt op 1 mei 2012:

Haal dagelijks vers wat wij verbruiken. Is zo'n 10 ltr. Haal het met 2 (alleen hiervoor gebruikte) brandstoftankjes van 5 ltr. In elke hand 5 ltr. draagt makkelijker dan 10 ltr. in een hand. En de gieter vind ik een verschrikking.

Na het opschroeven van van het uitgietstuk ff met 100 cc water doorspoelen bij de erfscheiding en gieten maar in de tank.

Oh ja heb klein gaatje geboord in het handvat. Door de extra beluchting is het tankje veeeel sneller leeg.

De bradstoftankjes zijn makkelijker in de disselbak op te bergen.


Diny antwoordt op 1 mei 2012:

Allen hartelijk dank voor de antwoorden.
De conclusie kan getrokken worden dat niemand water van een paar dagen oud een probleem vindt. Voor drinkwater blijf ik de plastic verpakking van de melk gebruiken.
Hoewel ook een eensluidende verklaring wordt gegeven voor het slecht spoelen van het toilet, dezelfde die ook de dealer vanmiddag gaf, zou ik toch liever een Thedford willen met een apart waterreservoir. Dan heb je altijd een mooie spoelstraal. Maar goed, dit is niet mogelijk. Wij hadden ook gemerkt dat we op de ene camping wel goed konden spoelen en op de andere niet.
Ook wij hebben gaatjes geboord in het handvat van de vultank; bij 4 zijn we gestopt, omdat dit een puike straal gaf.
Leuk dat er zoveel mensen hebben gereageerd!


John antwoordt op 2 mei 2012:

"Oh ja heb klein gaatje geboord in het handvat. Door de extra beluchting is het tankje veeeel sneller leeg."

Aannemend dat het geboorde gaatje niet afsluitbaar is!? Erg dom, geeft bacteriën juist de kans om binnen te komen, hoe schoon de omgeving ook is.


Matthias antwoordt op 2 mei 2012:

Het valt mij op dat er in nieuwe caravans hoe langer hoe meer vaste watertanks worden ingebouwd. Persoonlijk, zoals bij mijn Eifelland, vind ik een uitschuifbare vele handiger ook wat betreft het proper houden ervan. Voor het vullen op de camping trek ik ze er een beetje uit en doe er vers water in met een 10 l jerrycan.


dabbertje antwoordt op 2 mei 2012:

Van: Diny
Datum: 01 May 2012 om 22:18

Wij hadden ook gemerkt dat we op de ene camping wel goed konden spoelen en op de andere niet.

Hoi Diny, dan vraag ik me toch nog steeds af waarom dat dan is. Dan kan het toch niet aan het centrale watersysteem liggen?

Gr. Daphne


Jan antwoordt op 2 mei 2012:

Heeft te maken met de aangeboden netspanning.
Soms kan die dermate laag zijn dat daardoor de 12V voorziening eveneens een te lage spanning afgeeft. Het opgenomen vermogen door de pompmotor is dan veel lager en dus een lagere wateropbrengst.


Diny antwoordt op 2 mei 2012:

@John,
De gaatjes die ik in de tank heb geboord waarmee ik het water vervoer zijn niet afsluitbaar.
Nogal wat mensen geven de voorkeur aan een gieter, die ook open is. Maar weet je een oplossing die beter is dan de gaatjes-vul-tank: laat het even weten!


TheoS antwoordt op 2 mei 2012:

De gieter. Daar hoef je geen gaatjes meer in te boren.😉


Benno antwoordt op 2 mei 2012:

Gieters, brandstoftankjes, luchtgaatjes enz.
Ik word steeds blijer met de 15 liter watercan in de disselbak. Pompje eruit, restwater uit cannetje, tanken en pompje er weer in. Klaar.
Bespaart een zee aan ruimte en bacteriën zijn bijna kansloos.


@Eric antwoordt op 2 mei 2012:

Je bent me net voor, ideaal een losse tank.
Spoelwater gaat "gewoon" in het spoelreservoir van de Thetford, bijkomend voordeel daarvan is dat er spoelmiddel in het reservoir kan.


joop b antwoordt op 2 mei 2012:

Ga je met de caravan op wintersport dan lijkt mij een vaste tank binnen iets comfortabeler.
Ik heb het allemaal gehad, vaste tank 50 ltr., nu 15 ltr. in de disselkast, de laatste heeft mijn voorkeur. Makkelijk schoon te maken. Het waterverbruik is ook ongeveer 15 ltr. per dag. Met gieter, gaat als gegoten.


Bert antwoordt op 2 mei 2012:

Verwarmbare, geïsoleerde (geïntregeerde) disselbak... Twee jerrycans en een simpel dompelpompje. Soort Duomatic, maar dan voor het water. 'Oud' water in de brandemmer. Vers water halen en kraan even laten lopen voordat je het drinkt.

Wat kan het leven makkelijk zijn... 😉


RobD antwoordt op 3 mei 2012:

Het leven is makkelijk en sommige maken het moeilijker dan het al is. Hoeveel mensen reinigen thuis het watersysteem nadat ze s'zomers 3-4 weken weg zijn geweest? Stilstaand water bij warme temp. Maken we ons daar druk om? Nee toch.
Mensen zien soms spoken waar ze niet zijn 😉
legionella in een waterleiding komt niet voor, thuis of op een camping. Die enkele bacterie die in een, goed gereinigde c/van leiding zit, is onschadelijk en merk je niets van. Niet na één dag, niet na 3 dagen. Dat het water na 3 dagen niet meer 'fris' smaakt heeft niets van doen met welke verontreiniging dan ook.


j.m antwoordt op 3 mei 2012:

legionella als je er bang voor bent hier een tip .
je kunt wel vaker je auto wasen op speciale plaatsen op de camping met een waterslang daar moet je uitkijken daar heb je wel kans op legionella.


TheoS antwoordt op 3 mei 2012:

......nadat ze s'zomers 3-4 weken weg zijn geweest? Stilstaand water bij warme temp. Maken we ons daar druk om? Nee toch.

Ja zeker wel. Als wij na een vakantie thuiskomen, laten we - alvorens ons te douchen - het water even lopen. Dit water natuurlijk niet inademen.


WillemA antwoordt op 3 mei 2012:

@RobD: ik wil geen paniek zaaien, daar is absoluut geen reden voor! Maar stellen dat "legionella niet in een waterleiding voorkomt, thuis of op de camping", is een misvatting. Het is wel degelijk mogelijk dat legionella in de (vast-)watertank terecht komt en daar onder "gunstige" omstandigheden lekker groeit tot ongewenste waarden. Alleen bij douchen (vernevelen) zou je dan een verhoogd risico lopen.
Deze info is afkomstig van één van de grootste onderzoeksbureau's op dit gebied in Nederland, ze weten er beduidend meer van dan jij en ik bij elkaar (dat "jij en..." durf ik er wel bij te gokken 😉 )
En nogmaals, geen enkele reden tot paniek!


Louis antwoordt op 6 mei 2012:

En dan kun je het ook nog hebben over de vaste aansluitingen die een tank iedere keer aanvullen na watergebruik middels het dompelpompje.
Telkens een flinke scheut "warm water" erbij wanneer dit in de aanvoerslang heerlijk door de zon is opgewarmd,en er ook nog de smaak van het slangmateriaal er aan toevoegt.
Voor mij blijft de aftapbare tank met peilglas in de disselkast ideaal.
Serieus reinigen en ontsmetten van het geheel voor de winterstalling.
Goed aftappen,en met een horregaasje over het tankvulgat tegen ongedierte wegzetten waarbij de dop er af blijft zodat alles goed kan drogen.
In het voorjaar alleen even reinigen en doorspoelen ,en weer een heel seizoen klaar voor smaak en geurloos gebruik voor alles wat je er qua consumptie thuis ook mee doet.
En ongediertevrij afvullen met vers koel water kun je met zo'n afsluitbare gieter voorzien van doppen .
Nog een simpel isolatiedekje tegen opwarming over je tank en je houd koel,schoon,en veilig water zonder bijsmaak en geurtjes.


Jan antwoordt op 6 mei 2012:

Telkens een flinke scheut "warm water" erbij wanneer dit in de aanvoerslang heerlijk door de zon is opgewarmd,en er ook nog de smaak van het slangmateriaal er aan toevoegt.”Dat “warme water’ is geen probleem. Immers bij elk gebruik van water wordt dit ververst en vormt daardoor geen risico. De warmte wordt opgenomen door het reeds aanwezige overige koude water in de tank en hoeft ook geen probleem te zijn.
Bij gebruik van een goede kwaliteit aanvoerslang is een bijsmaak geen probleem.


WillemA antwoordt op 6 mei 2012:

@Jan: Dat opgewarmde water kan nou juist wel kwaad! Een op zichzelf ongevaarlijke hoeveelheid Legionella kan door die opwarming in zeer korte tijd aanzienlijk groeien. Even de kraan laten lopen, zodat het opgewarmde water er uit gaat en de slang alleen maar "vers" water bevat is al voldoende om de risico's tot ver onder de norm te reduceren.


TheoS antwoordt op 6 mei 2012:

Voor zover hetgeen Louis schildert een probleem is, heeft het weinig of niets van doen met een vaste tank. Dit doet zich ook voor bij de tank in de disselkast. De maatregelen die hij voorstelt voor een tank in de disselkast zijn eveneens bij een vaste tank mogelijk.
De vraag blijft wat het probleem is.
Wordt hier 'lekker'en 'gezond' niet met elkaar verward?
Ook de legionella - alleen gevaarlijk bij het inademen - heeft niets van doen met een vaste tank.


Jan antwoordt op 6 mei 2012:

Nee WillemA daar is de tijd tekort voor.
Het zou wat anders zijn als je 14dagen de boel aangesloten in de zon laat liggen en het ’s nachts niet kouder wordt dan 15graden.
Maar wanneer er regelmatig water wordt afgenomen is er geen enkel probleem en geen gevaar dus kan dat geen kwaad.
Ware dat niet zo dan hadden campeerders op de zogenaamde “comfortplaatsen’ en de campings die deze voorzieningen aanbieden elke zomer een groot probleem.


John antwoordt op 6 mei 2012:

"Een op zichzelf ongevaarlijke hoeveelheid Legionella kan door die opwarming in zeer korte tijd aanzienlijk groeien."

Moet die legionella er wel eerst inkomen en is bij normaal gebruik onmogelijk. Ook al staat je tank een week in de zon. Ooit hebben we wat gehoord over een bad wat 3 weken in een bloedhete schuur stond, en nu zijn we ineens bang......😉


Louis antwoordt op 6 mei 2012:

Iedereen mag natuurlijk zelf kiezen,en lauw water met bacterien en/of ongedierte er in compleet met bijsmaak heerlijk vinden .
En gewoon blijven doen of dit normaal goed te gebruiken is.
Maar dan vraag ik me wel af waarom ik zovelen met het bekende keteltje,waterkoker,petfles,pannetje of wat dan ook naar de campingkraan zie lopen om dat toch (als ik de reacties zo lees) niets betere water telkens apart op te gaan halen.
Ik blijf zelf toch maar voor diarreevrij echt schoon en koel water gaan waarvoor ik niet steeds met beetjes heen en weer van de kraan naar de caravan hoef te lopen.....


Jan antwoordt op 6 mei 2012:

Dat is je goed recht en moet je ook vooral blijven doen. Daar heeft niemand problemen mee. Maar je moet niet overdrijven door te stellen dat je er doodziek van wordt wanneer je het anders doet.

Maar dan vraag ik me wel af waarom ik zovelen met het bekende keteltje,waterkoker,petfles,pannetje of wat dan ook naar de campingkraan zie lopen om dat toch (als ik de reacties zo lees) niets betere water telkens apart op te gaan halen.
Weet je wel hoe zwaar werk dat is om een vaste tank te vullen. Daarom wordt er veelal gebruik gemaakt van een ‘comfortplaats’. Dan ben je grotendeels van dat gesjouw af, ook van je afvalwater.

Ik blijf zelf toch maar voor diarreevrij echt schoon en koel water gaan waarvoor ik niet steeds met beetjes heen en weer van de kraan naar de caravan hoef te lopen.....
Of dat water gegarandeerd echt schoon is……..?
Er zijn landen waar je desondanks nog steeds last van je internals blijft houden. Koken helpt maar nog beter is flessenwater te gebruiken.


TheoS antwoordt op 6 mei 2012:

Iedereen mag natuurlijk zelf kiezen,en lauw water met bacterien en/of ongedierte er in compleet met bijsmaak heerlijk vinden.

De problemen die jij neerlegt bij de vaste watertank gelden in de zelfde mate voor de losse tank in de disselkast. Ook in de disselkast is het water na een halve dag warm (waarschijnlijk nog sneller dan in een vaste tank, want deze is in een bankkast beter ingepakt).

Ik blijf zelf toch maar voor diarreevrij echt schoon en koel water gaan waarvoor ik niet steeds met beetjes heen en weer van de kraan naar de caravan hoef te lopen.....”

De legionellabacterie heeft niets van doen met diarree.
In een hete caravan hou je geen water koel. De soort opslag heeft hier niets mee van doen, tenzij het bewaart in de koelkast
Schoon (en lekker): in veel landen moet je daarvoor naar de supermarkt.
Laat ieder zijn eigen keuze maken, maar laten we s.v.p. de discussie wel zuiver houden.



Jan& antwoordt op 6 mei 2012:

Buitenlands water smaakt ons meestal niet, het stinkt soms of heeft een vreemd kleurtje en buikklachten liggen op de loer, dus waarom enig risico lopen.
Wij halen dan ons drinkwater in flessen van een liefst bekend merk (lees vertrouwd water) bij de supermarche.


Louis antwoordt op 6 mei 2012:

Woordkeuze lijkt voor sommigen weer eens belangrijker te gaan worden dan het nut van de discussie die misschien voor een aantal mensen bruikbare informatie en tips op zouden kunnen leveren.
Maar het staat iedereen vrij om het drinken van slootwater te promoten en vooral de discussie zuiver te houden,want dat laatste helpt natuurlijk beter tegen buikloop e.d.

En Jan& : Je hebt gelijk in jouw voorbeeld .
Gewoon overgaan op flessenwater bij twijfel.



Jan antwoordt op 6 mei 2012:

Slootwater??
Zoals gezegd Louis, niet overdrijven.

Je kan je ook excuseren voor je woordkeuze in plaats van een zure reactie te plaatsen die allesbehalve de discussie zuiver houdt. 😉


TheoS antwoordt op 6 mei 2012:

Woordkeuze lijkt voor sommigen weer eens belangrijker te gaan worden dan het nut van de discussie.

Het gaat bij de discussie om de inhoud. Deze wordt in woorden gebracht. Als mensen de inhoud van de woorden niet snappen, wordt discussieren wel erg moeilijk.


Louis antwoordt op 7 mei 2012:

Sorry Jan en TheoS,
Ik heb ondertussen misschien wel wat zure regen in m'n tank gekregen.
Maar dat van de keteltjes en petflessen meen ik wel degelijk .
Ik zie nu eenmaal geen reden om steeds heen en weer naar de campingkraan te lopen als je geen problemen met het tankwater hebt,tenzij je je caravan slechts met grotere tussenposes voor slechts een of twee dagen gebruikt .
Dan maakt het ook niet meer uit of je nu vaste, losse,of wat voor tanks dan ook gebruikt.
En het zuiver houden van de discussie was al enigzins verloren gegaan daar dit over "Diny's ongezonde tankwater en de capaciteit van het toiletpompje" ging.
Maar dat is hier zo vaak het geval hetgeen ik persoonlijk niet als storend ervaar .


RobD antwoordt op 7 mei 2012:

Sinds 1998 is er een EU drinkwater regelgeving. Dit houd simpel in dat tappunten voor drinkwater ook drinkwater moeten leveren. In heel de EU zijn deze normen standaard en NL voldoet daar maar net aan. Dat het wat anders kan smaken ligt aan de manier van 'reinigen' en het chloorgehalte.
Zeulen met flessen is gewoon overbodig. Diaree, veteranenziekte of wat dan ook komt dus niet voor door dit water.


Jan antwoordt op 7 mei 2012:

Dat zou kunnen. Mijn laatste 'ziek zijn' van (Frans) drinkwater dateert van vóór 1998.


p.van hamelsveld antwoordt op 7 mei 2012:

beste Diny er stond halverwege de antwoorden een boosterpomp ik denk dat dat wel eens te proberen zal zijn zet hem zo dicht mogelijk in de leiding naar het toilet ze kosten niet veel en je zou het zelf kunnen doen eventueel met een beetje hulp wat betreft de watertank ik kampeer al 40 jaar en heb nog nooit last gehad ik heb een zwarte polyethleen tank laten maken in de disselbak dus wel dicht en geen last hij is zelfs 60 liter de vultank heb ik ook een klein gaatje gemaakt(3mm) dat is meer dan genoeg al met al geen probleem dus mensen discusieren,drijf niet te veel door dat heeft helemaal geen zin groeten Piet


dabbertje antwoordt op 7 mei 2012:

Eigenlijk is het te gek dat een boosterpomp noodzakelijk zou moeten zijn, terwijl het wel of niet spoelen heel campingafhankelijk is.
Je bent dus beter af bij een camping die maar 4 amp levert, maar wel met de beloofde 230V, dan een camping die je laat betalen voor 10 amp en die maar 180V levert.

Wij hebben in Spanje een keer de camping hierop aangesproken omdat onze koelkast, op een plekje achteraf niet goed werkte, terwijl bij een plek bij het zwembad er niets aan de hand was. Bij doormeten bleek de geleverde stroom bij het zwembad 220V was en op het plekje achteraf 180V.


Jan antwoordt op 7 mei 2012:

Het vervelende is dat de camping het doorspoelprobleem niet voor je gaat oplossen en je dit dus voor kan zijn door de boel aan te passen aan die omstandigheid die de caravanbouwer niet voorzien heeft. Als een boosterpomp het verschil betekend tussen wel of niet goed spoelen…..?!?


Louis antwoordt op 7 mei 2012:

Ik ben geen electricien, maar als ik het goed begrijp is de omvormer bij een voeding lager dan 230 V niet meer in staat de benodigde volle 12 V voor in dit geval een pompje te leveren, en het gebrek aan druk en capaciteit word aangevuld met een tweede pompje die ook z'n maximale opbrengst niet kan leveren en dus van "twee halven een hele" word gemaakt ?
Dan heeft dit ook nadelige gevolgen voor de lader die je eventueel aanwezige accu niet helemaal vol zal kunnen krijgen lijkt me.


RobD antwoordt op 8 mei 2012:

"Dan heeft dit ook nadelige gevolgen voor de lader die je eventueel aanwezige accu niet helemaal vol zal kunnen krijgen lijkt me"

Nee, de lader doet er alleen wat langer over.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 8 mei 2012:

Als de spanning te laag is kan wel degelijk de acculader de accu niet vol krijgen. Mijn oude Kip had daar veel last van bijvoorbeeld. Na een week aan de stroom staan was de accu helemaal leeg omdat de lader maar 11,5 Volt levert. Eerst wordt dan alle stroom uit de volle accu onttrokken en daarna is er geen bijlading meer.

Waarom geen 230V? Daaraan zijn wij consumenten deels eigenschuld. Wij willen immers tenminste 6 Amp of liever nog 10 Amp. gebruiken. Doen alle mensen dat op de camping dan vraag je zoveel van alle leidingen dat die de stroomsterkte niet aan kunnen.....


Fran$ antwoordt op 8 mei 2012:

Het 12V probleem is op te lossen met een spanningbooster. Hiermee is het mogelijk om met 10,5V ingangsspanning een uitgangsspanning 14V te genereren.
Ik gebruik in mijn Kip een apparaat van het Zweedse LEAB. Zonder stroompaal en zonder dat de motor van de auto draait kan ik de caravanaccu boordevol laden, waarbij uiteraard wel de autobatterij in de gaten moet worden gehouden. V.w.b. 12V ben je daarmee onafhankelijk van een stroompaal of zonnepanelen, ook bij langdurig verblijf.


Jan antwoordt op 8 mei 2012:

Waarom geen 230V? Daaraan zijn wij consumenten deels eigenschuld.
Nee, dat kun je zo niet stellen.
Wanneer het druk wordt bij de bakker en het brood smakelozer wordt of bij grote drukte in de kroeg het bier wordt aangelengd kan je niet stellen dat de drukte de oorzaak is. De oorzaak ligt in het feit dat er geen deugdelijk product wordt geleverd. Dáár zit de oorzaak.

Doen alle mensen dat op de camping dan vraag je zoveel van alle leidingen dat die de stroomsterkte niet aan kunnen......
Maar dat heeft weinig met de netspanning te maken.
Meer met de spanningsverliezen die optreden in het plaatselijk netwerk.
Ook al verbruikt er niemand dan nog zal de spanning op de camping achter het zwembad nog niet aan voldoende spanning komen. Wordt er meer gebruikt wordt het probleem nog groter
Als er onvoldoende spanning is zal er tevens onvoldoende stroom door kunnen.
Een hoogwaardiger netwerk zal dan als enige een oplosing zijn, maar ja daarvoor moet de camping flink investeren.


Fran$ antwoordt op 8 mei 2012:

@Jan, nu moet je toch echt even terug naar de schoolbanken 😉 Zoals Menno het zegt klopt het; spanningverlies is gerelateerd aan de stroom die door de draden loopt. Is er geen stroom, dan is de spanning aan het eind van de draad hetzelfde als bij de voedingkast, ook bij een krakkemikkig en ondermeten kabelnetwerk.


Jan antwoordt op 8 mei 2012:

Zonder spanning geen stroom Fran$, niet andersom.

Waar jij waarschijnlijk op aanslaat is het door mij gebruikte woord ‘niemand’ in mijn eerdere bijdrage.
In die ‘niemand’ situatie ga ik er vanuit dat je zelf of Dabbertje in dit geval, natuurlijk wél gebruikt. Anders kom je er niet achter dat de spanning veel te laag zou zijn natuurlijk. De spanning daalt verder wanneer iedereen vermogen gaat gebruiken.
Maar a-priori heb je gelijk, is er geen vermogensafname dat is het potentiaal aan begin en eind van de geleider gelijk.


Joke antwoordt op 30 maart 2015:

Wij hadden bij onze caravan die we net ingeruild hebben een toilet met waterreservoir en dat beviel prima . We hadden voor in de disselbak een kleine watertank voor de keuken en wastafel die toch wel snel leeg was . Oplossing gevonden en maakten een wcflotter in het tankje en een aansluiting voor een tuinslang nooit geen tekort aan water meer en geen 3 dagen stilstaand water want wanneer het beneden het niveau kwam vulde het vanzelf weer . Nu hebben we een centraal systeem en hebben een omleiding gemaakt naar weer een netzo systeem .


Hennie antwoordt op 31 maart 2015:

Mogelijk nog een kleine bijdrage in deze 3 jaar oude discussie. Om tijdens het bijvullen van de watertank de uitstroming te bevorderen heb ik met een grote-gatenboor van ik schat 3 cm. een gat in de bovenzijde van de bijvultank geboord. Bij de loodgieter een passende tapse plastic plug gekocht. D.m.v. een uiterst klein gaatje aan de bovenzijde van plug en een touwtje raakt de plug niet zoek. Hiermee heb je een beluchting plus extra vulopening van de tank.

N.B.
Mijn ervaring met de uitstroomsnelheid van water in toilet is dat het beter wordt als de boiler + alle warm water leidingen worden gevuld. De boiler mag uiteraard gewoon "uit" blijven.


Theo de Vos antwoordt op 19 maart 2017:

Ben 70 jaar, kampeer vanaf mijn achtste in Zuid-Frankrijk. Nog nooit een fles water gekocht, nog geen enkele maal ziek geweest...lucky me😉))


Ton antwoordt op 21 april 2017:

Ik gebruik al jaren "aqua safe". Een flacon van 100 cc.
Dit middel wordt met (bij)vullen van de tank toegevoegd in een verhouding van 1:1000. Ofwel 10 cc op iedere 10 liter.
De inhoud van de tank blijft gegarandeerd maanden goed en drinkbaar zonder problemen.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 21 april 2017:

De NKC heeft middelen getest voor de watertank:
https://www.nkc.nl/media/2796443/hoe-schoon-is-de-schoonwatertank.pdf


Gerrie antwoordt op 22 april 2017:

Hoe zouden mensen met een motor of zeiljacht dit doen. Die hebben bij de motorkruisers vaak een tank van 200.ltr. wij zelf op ons zeiljacht een van 120.ltr. wees gerust ondanks al jaren gebruik nog nooit een probleem gehad. Wij redden meestal wel een dag of 5. We gebruiken het water zowel voor koken als voor drinken.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker