Caravantrekker.nl

Stroom tussens tussenstop

Carel vraagt op 11 mei 2012:

Wie kent het niet, pauze na een etappe caravan rijden. De motor van de auto uit... Als je nu stroom verbruikt in de caravan ( koelkast, licht ) loopt dan de accu van de auto leeg?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 11 mei 2012:

Soms.... Het hangt er van af hoe de koelkast is aangesloten. Soms is dat een geschakelde voeding vanuit de auto en gaat de koelkast uit zodra het contact van de auto uit is. Dan is er geen gevaar dat de accu leeg loopt, ook niet als er een paar lampjes branden.
Blijft de koelkast wel werken dan is dat bij een korte stop geen probleem maar veel langer dan een uur moet die niet duren.


Diny antwoordt op 11 mei 2012:

Als de stekker volgens de normale schema's zijn aangesloten gaat de koelkast uit zodra de motor is uitgeschakeld. Ook de 7-polige. Bij de caravans zit het wel altijd volgens de regeltjes, een autodealer kan de constant stroomdraad wel eens 'vergeten' door te trekken. Deze draad is belangrijk, omdat die ervoor zorgt dat de verlichting die ook op 12V is te gebruiken en de WC-spoeling doe ook op 12V gaat, ook bij een tussenstop blijven werken.


John antwoordt op 11 mei 2012:

Vertel eens Diny hoe je dit wil klaarspelen bij een 7 polige:
Wel de KK uitschakelen maar niet de rest.
Bij een 7 polige is er maar één (al dan niet permanente) stroomdraad.


Hans Stoute antwoordt op 11 mei 2012:

@Diny. Bij een juist aangesloten 13-polige installatie heb je onder andere 2 plusdraden. 1 geschakelde die uitschakelt wanneer de auto van contact gaat. De andere is een echte constante plus. De koelkast moet op de geschakelde draad zijn aangesloten. Derhalve is de koelkast uit wanneer de sleutel uit het contact is. Bij een oude 7-polige installatie blijft de koelkast in principe aan. Er is immers maar 1 stroomdraad. Automatisch uitschakelen kan dan wel met een Battery Guard. Die schakelt op het spanningsverschil tussen lopende- en stilstaande motor. De koelkast zonder spanning laten kan niet veel kwaad omdat de koelkast op 12 volt altijd de nominale spanning krijgt. Dus hij werkt altijd volop. Bovendien zorgt de rijwind dat de koelkast onder ideale omstandigheden werkt. Dus die heeft bij een tussenstop heus wel wat reserve.


Bert antwoordt op 11 mei 2012:

Bij een 7 polige is er maar één (al dan niet permanente) stroomdraad.

Vroegâh. Want dat contact is het mistachterlicht geworden.


Hans Stoute antwoordt op 12 mei 2012:

Zo zou het moeten zijn Bert. En dat is in Duitsland ook verplicht. In Nederland is de aansluiting niet bij wet geregeld, en kan je dus geheel naar eigen inzicht stekkerdozen aansluiten. Of dat verstandig is, is een ander verhaal. Bovendien hoeven oudere caravans en aanhanger van >750 kg in het geheel geen mistachterlicht te hebben. (en je weet dat ik alles van mistachterlichten weet😉) Ik heb ook wel eens iemand horen vertellen dat hij expres verkeerd aansloot als een soort diefstalbeveiliging. Redenatie: ze zullen hem vaak 's nacht stelen en dan trekt men de aandacht door het rare verlichtingspatroon.


AJ antwoordt op 12 mei 2012:

Met Menno wel eens. Langer dan half uur moet dat niet duren.
Wat Hans zegt klopt niet. Op 12 Volt trekken koelkasten altijd pakweg 100 tot 150 watt. Ze houden geen rekening met "opgebouwde reserve" tijdens gunstige rijwind omstandigheden.
Als een warme motor die goed is afgesteld gestart wordt hoeft dat maar een paar tikken van de startmotor te kosten.
Dat lukt bijna altijd wel na een uurtje.
Maar gaat dat wat minder en is de accu ook al over z'n beste tijd heen....nou dan kan starten wel eens een probleem worden.
Ook met een 7 polige stekker kan er sprake zijn van een geschakelde uitvoering. Tenminste, ik kan er zo eentje maken. Het is maar hoe het is uitgevoerd. Bert heeft wel een punt: welke draad neem je daarvoor bij een 7 polige als je de wet in je nek voelt met een mistachterlicht....


WillemA antwoordt op 12 mei 2012:

@AJ: wat Hans zegt klopt helemaal. De koelkast draait onderweg op 12V en werkt door de rijwind optimaal. Als je een uurtje geparkeerd staat met de koelkast stroomloos, wordt het echt niet ineens een oventje. De inhoud zal echt niet opwarmen!


AJ antwoordt op 12 mei 2012:

Je hebt gelijk Willem.
Hans ook. Want ik had niet gelezen dat hij de stroom uit zet tijdens de stop. Excuses Hans.
Maar.....Willem....geen oven. Oké. Maar na een uurtje staan is het ijsje dat je in de vriezer had gestopt niet echt bevroren meer. Zo goed isoleren die kasten nu ook weer niet. En die rijwind, ja dat klopt ook. Goede ventilatie! Tip: ik heb midden onder de caravan een luchtslang die in de zomer koele lucht aanzuigt en met een ventilatortje het achter de koelkast blaast. Scheelt 7 graden in de kast!!


@Eric antwoordt op 12 mei 2012:

Bert heeft wel een punt: welke draad neem je daarvoor bij een 7 polige als je de wet in je nek voelt met een mistachterlicht....

Beide achterlichten of remlichten op één pool dan heb je weer een pooltje vrij om evt. geschakeld te maken?
Of dat op één pool zetten zo veilig is is trouwens een twééde...


@Eric antwoordt op 12 mei 2012:

Tip: ik heb midden onder de caravan een luchtslang die in de zomer koele lucht aanzuigt en met een ventilatortje het achter de koelkast blaast. Scheelt 7 graden in de kast!!

Je zou ook een huis- tuin en keukenventilator voor het onderste koelkastrooster kunnen laten draaien, krijg je ook een geforceerde koeling.


AJ antwoordt op 12 mei 2012:

Ja dat is waar Eric. Maar....als de koelkast aan de "verkeerde" kant zit (voortentzijde) dan zuigt zo'n ding natuurlijk warme lucht aan. Onder de caravan is het een stuk koeler.


RobD antwoordt op 12 mei 2012:

"Beide achterlichten of remlichten op één pool dan heb je weer een pooltje vrij om evt. geschakeld te maken? "

Het was mijn oplossing ten tijde van de 7 polige tijd, verlichting op één pool (met dikkere kabel) en de vrijgekomen, een contactslot geschakelde naar de koelkast. Probleemloos gereden al die jaren.


jeroen antwoordt op 12 mei 2012:

In de tijd van de 7-polige contactdoos.
Monteerde ik 'n 2e doos waar in ik beide 12v voedingen & aparte massa aansluitingen voor beide voedingen.
Werkte ook


sjarel antwoordt op 12 mei 2012:

Een mistlicht bestaat ook met remote control(op caravan of remorque).Die pin is dan vrij voor + 12 V.
Men leent fietsdragers en aanhangwagentjes uit met apart L & R standlicht,aparte + en dan die auto's met overgangsstekkers 13 - 7 polig en evtl canbus.Rara welk licht gaat er wel/niet.


Jan antwoordt op 13 mei 2012:

Tsja, dat is een gevolg als iedereen van de standaard af gaat wijken. D
an moet je dus niet zeuren. 😉


Hans Stoute antwoordt op 13 mei 2012:

@Sjarel. Afstand bediende mistachterlichten voor caravans zulen maar zelden nodig zijn. Dat betreft alleen caravans van =<750 kg van voor 1 januari 2005. Die later verkocht zijn waren zonder mistachterlicht niet conform de wet en zouden dus door de verkoper alsnog in orde gebracht moeten zijn. Fietsdragers hoeven geen mistachterlicht, dus daar zit ook geen pijn. Blijven de vouw- en aanhangwagens over. Met een paar linkerhanden en een middagje sleutelen zijn die ook helemaal in orde te brengen. De auto dient dan wel op hedendaags peil gebracht te zijn v.w.b. de contactdoos. Dus 13 polig monteren, en die van de fietsdrager in één moeite meenemen.


Hans Stoute antwoordt op 13 mei 2012:

Correctie op mijn laatste antwoord. Caravans van precies 750 kg kregen voor de invoering van het eigen kenteken ook nog een registratiebewijs, en moesten dus aan de typegoedkeuring voldoen. Vanaf 31 december 1997 hebben deze caravans dus al een mistachterlicht. Derhalve is de groep nog een flink stuk kleiner.


TheoS antwoordt op 13 mei 2012:

Fietsdragers hoeven geen mistachterlicht, dus daar zit ook geen pijn.

In auto's met 13 - polige stekker heb je bij fietsdragers zonder mistachterlicht vaak wel pijn: het mistachterlicht wordt n.l. uitgeschakeld als er een stekker in de contactdoos komt. Of de swits moet uitgeschakeld worden bij de plaatsing van een fietsdraeger of er dient alsnog een mistacherlicht op de fietsdrager te worden gemonteerd.


Hans Stoute antwoordt op 13 mei 2012:

Daar heb je wel een punt mee. Kan dat palletje dat het mistachterlicht bedient, niet weggehaald worden?


Jan antwoordt op 13 mei 2012:

Ja, maar makkelijker is die onderbreking dan gewoon niet aan te sluiten toch?


Hans Stoute antwoordt op 13 mei 2012:

Zeker gemakkelijk. Te gemakkelijk. Bij de caravan moet het wel in orde blijven. Dus zal er iets aan de stekkerkant moeten gebeuren.


Jan antwoordt op 13 mei 2012:

Dat doet het ook Hans.
Het enige is dat het mistachterlicht van de trekker niet langer wordt uitgeschakeld.


sjarel antwoordt op 13 mei 2012:

Ter hoogte v/h schakelaartje zou je een kleine slip kunnen vijlen in de stekker.


TheoS antwoordt op 13 mei 2012:

Fabrikanten hebben zo hun eigen systemen. Volvo gebruikt jaeger. Bij mijn vorige auto (V40) was het mogelijk met een schakelaar de swits uit te schakelen. De mistlamp op de auto brandde dan.
Bij mijn huidige (V50) is dat niet mogelijk. Daar is het enige alternatief een mistlamp op de drager, anders heb je geen mistlamp.


Jan LMC antwoordt op 13 mei 2012:

Ik heb een relais ingebouwd in de caravan die de koelakast "koppelt "aan de auto als het licht wordt aangezet.


Peter antwoordt op 13 mei 2012:

Vroeger bij een 7-polige stekker was het al of niet werken van de koelkast geregld bij mij door met de standlichten van de auto aan te rijden. Aan :werkte de koelkast, uit: werkte deze niet.
Nu heb ik een 13-polige stekker van jaeger op de auto met een constante stroom voor water,licht en wc en een aparte stroomdraad voor de koelkast die alleen werkt als de motor draait. bij een langere stop schakel ik de koelkast simpelweg op gas bij gebrek aan 220 V.


Diny antwoordt op 13 mei 2012:

@John,
Een en ander gelezen te hebben lijkt me, dat het antwoord op je vraag aan mij reeds is gegeven.
Volgens de monteur die destijds de trekhaak e.d. bedrijfsklaar maakte zat de koelkastdraad gemonteerd op de draad, die voerde naar het mistachterlicht van de caravan.
Dit had hij destijds gedaan omdat de trekhaak gemonteerd werd voor de fietsdrager. Van een caravan was toen geen sprake. Deze uitleg kreeg ik toen bij aanschaf van een caravan de dealer adviseerde even naar de aansluiting te laten kijken, omdat hij problemen vermoedde.
Met die constant stroomdraad ontstond bij mij blijkbaar even kortsluiting. Kun je een keer hebben, zelfs in je brein.
Bij de vorig jaar gekochte caravan is gekozen voor een MulticonWest, zowel voor de nieuwe auto als voor de caravan, juist vanwege het mistachterlicht.


tijssen antwoordt op 29 november 2015:

Hallo ik heb de verlichting in de caravan aan laten staan het is een nieuwe accu , dus helemaal nieuw
kan ik deze nieuwe accu weer gewoon op laden met een druppelaar en kan dat kwaad voor de accu
zelf Boiler stond nog aan dus dit gebeurden op de stalling
het is een accu voorde move bedankt


Michiel antwoordt op 29 november 2015:

Accus vinden het over het algemeen niet leuk om geheel ontladen te worden. Je kunt proberen hem weer op te laden. Of dat lukt hangt van het type lader af. Sommige laders willen niet starten als de klemspanning van de batterij helemaal tot nul is ingezakt. Een "domme" lader kan dan soms helpen om weer wat in de accu te krijgen.

Je kunt het in elk geval proberen. Nee heb je, ja kun je krijgen. Of de accu blijvende schade heeft opgelopen zal dan wel blijken.

MV


Debouncer antwoordt op 30 november 2015:

Buiten de antwoorden die al gegeven zijn wil ik nog het volgende opmerken: De boiler kan nooit op de accu zitten. Die zit op 230 v. De accu is voor de mover en om die ook voor de binnenverlichting te gebruiken moet je echt een aparte schakeling maken. Daarover zeg je niets. Als die schakeling niet gemaakt is zou het mee kunnen vallen. Anders kan je zeker afscheid nemen van de accu. Die zal dan zo gesulfateerd zijn dat er waarschijnlijk niets meer mee te doen is. Beter ook accu meenemen naar huis en hem in de winter vertroetelen.


Ton Groenendijk antwoordt op 30 november 2015:

@ Debouncer: Er zijn toch heel wat caravans waarbij behalve de mover ook de binnenverlichting en de koelkast over de accu lopen, alsmede het door mij verfoeide elektrische toilet (wat was er mis met het pompje?). Als je dan toch een accu neemt, waarom dan niet gewoon alles over die accu? Geen last meer van uitvallende stroompalen door allerlei redenen. Enne..de mooiste plekjes hebben geen stroompalen. Met een behoorlijke accu van 100 AH, kan je zo maar drie dagen zelfstandig staan. Ter overweging.


Debouncer antwoordt op 30 november 2015:

@Ton. Op de koelkast na helemaal gelijk. Accu zou snel "out" zijn als die de koelkast van stroom zou moeten voorzien. Daar is op dat moment gas beter voor geschikt. En ik heb dit ook op mijn caravan. De meeste caravans hebben dit niet standaard en je moet er toch even over nadenken hoe je auto- en caravanaccu gescheiden houdt. Er vanuit gaande dat er maar weinigen zijn die hun caravanaccu door de auto laten laden met alle problemen die dat weer oplevert. Omdat de vraagsteller de boiler noemde ging ik er (hoe vrijpostig ook) vanuit dat de vraagsteller zich niet erg in de stroommaterie verdiept had en dat de moveraccu voor niets anders gebruikt werd dan de mover. Zo redenerend kan hij dus best verlichting hebben zien branden achter de auto maar is die uitgegaan op het moment van de stekker los nemen. En in dat geval zit de accu nog wel in de caravan maar heeft die verder alleen met zelfontlading van doen.


PieteR antwoordt op 30 november 2015:

Als ik dit zo lees en herlees, heb jij het deel over de verlichting niet goed gelezen?
Volgens mij kan hij best nog wel proberen om de accu op te laden, als tenminste die ontlading niet al te lang geleden is.


Debouncer antwoordt op 30 november 2015:

Hoe dan ook de vraagsteller zal naar de stalling moeten en rap ook.


karel antwoordt op 30 november 2015:

tijssen: Uit je vraag leid ik af dat de moveraccu helemaal ontladen is.
Of je hem weer eenvoudig op kunt laden hangt van de accu en de lader af .Gewoon proberen maar wel in de gaten houden wat er gebeurt . Sommige laders ( de vrij complexe typen zoals ctek of de Lidl lader) vereisen een minimale restspanning van de accu anders starten ze niet.
Met een ouderwetse ongeregelde lader ( die geven een hogere spanning af) lukt dat dan wel , zo n lader is voor een goede accu niet direct aan te bevelen maar als jouw accu al enige tijd doodleeg heeft gestaan heeft hij toch al door sulfatering de nodige capaciteit verloren en is het de vraag of de accu nog bruikbaar is .
Is het een Optima accu dan is de kans ook groot dat het niet meer lukt . Daar vond ik op internet weer een truc voor . Gebruik of zo n oude lader als je die kunt vinden of zet een goede accu parallel . De lader ziet dan die goede accu en start wel.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker