Caravantrekker.nl

Toerental

Wilma vraagt op 20 april 2007:

Wie kan mij een duidelijk antwoord geven, wij zijn afgelopen jaar voor de Spaanse grens (snelweg iloopt langzaam omhoog) gestrand omdat de motor warm liep, wat bleek we reden onder toeren en de airco aan. Nu zegt de één je moet flink toeren houden en de garage zegt weer het koppelpunt zit bij de 2000 toeren dus hoger moet je niet gaan. Maak je een trekkrachtberekening dan wordt er zelfs over 4300 toeren gesproken. De auto is een Renault Laguna II Grand Tour 1.9 DCI (88KW/120 PK)

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Robbert antwoordt op 20 april 2007:

Hoeveel kg heb je aan de trekhaak hangen ?

Die opmerking van de garage is er eentje van de categorie inspraak zonder inzicht leidt tot een uitspraak zonder uitzicht. Ofwel, deze opmerking snijdt alleen hout bij het rijden zonder caravan en dan liefst nog op de vlakke weg. Het maximaal koppel van je Laguna zit inderdaad bij 2000 toeren, het maximaal aantal pk's bij 4000. Nu is het niet zo dat je na die 2000 toeren direct heel fors inlever aan koppel. De piek zit bij 2000, daarna neemt het koppel gestaag af maar nemen de pk's toe. Bergop met een caravan erachter is 2000 tekort, uiteindelijk 'smoor' je de motor daarmee. Het is een inschatting (vraag een trekkrachtrapport aan, weet je het precies), maar ik schat in dat je op dergelijke klimmetjes de toerenteller rond de 3000 moet houden. Heb je evengoed nog flink wat koppel, maar ook heel wat pk's, verder draait door het hogere toerental de waterpomp ook sneller rond, koelt ie ook beter. Suc-6 !


Robbert antwoordt op 20 april 2007:

PS

Dat betekent dus niet in z'n vijf of zes, maar in z'n vier of als het erg stijl wordt in z'n drie, helemaal niet erg !


Wilma antwoordt op 20 april 2007:

Robbert

We hebben er een Dethleffs Beduin 510 er achter hangen maximaal 1350 kg.
Maar wat jij zegt klinkt bekend in de oren als je het links en rechts vraagt. En het trekkracht rapport geeft in zijn eerste en tweede versnelling bij een helling van 5% zelfs 4300 toeren aan. Ik heb gewoon nachtmerries van het geen we vorig jaar hebben meegemaakt (we stonden namelijk op de snelweg stil zonder vluchtstrook) daarom wil ik het nu zeker weten.


Robbert antwoordt op 20 april 2007:

Wilma, nachtmerries zijn absoluut niet nodig met zo'n combinatie, mits je maar een paar eenvoudige spelregels in acht neem. Dus 3000-3250 ipv 2000 toeren bergop, dus versnelling terug en desnoods even de airco uit. En je hoeft niet met 100 km/uur berg op, 80 is ook prima. En bergop geen cruise-control aan ! Als je dit allemaal doet dan kan je bijna alle bergen in europa hebben met deze combinatie. Er gaan HEEL VEEL mensen zorgeloos met de caravan op vakantie met een zwakkere auto. Suc-6 !


Wilma antwoordt op 21 april 2007:

Robbert, enorm bedankt voor je reactie's.
Werk je in de auto branche?


Marcel antwoordt op 21 april 2007:

Mocht je een volgende keer temperatuurproblemen krijgen op een plek waar je eigenlijk niet kan stoppen. Zet dan de kachel en de ventilator op de hoogste stand (en de ramen open..). Je motor wordt dan extra gekoeld en je bereikt dan misschien net een veilige plek.


Bert antwoordt op 21 april 2007:

Grotendeels mee eens Robbert. Trekkracht (koppel in Newton per meter, bij de Renault dus vanaf 2000 rpm) en vermogen (in KiloWatts of pk's, maximum beschikbaar bij 4000 rpm) zijn nauw verwante zaken. Maar eerst en vooral is daar koppel, ook wel trekkracht of draaimoment genoemd. Het maximaal vermogen is daarvan een afgeleide en wordt verder alleen bepaald door het toerental wat een motor mag en kan draaien. Zou de dCi vrolijk rond mogen draaien - en heel blijven - bij 8000 rpm, zou hij véél harder kunnen, omdat er veel meer vermogen geleverd uitkomt. Dat is dus niet zo bij (deze) diesel. Max. vermogen is dus een waarde die handig is om allerlei automotoren met elkaar te vergelijken uit de folder, want bepalend voor de topsnelheid (solo). Hebben we dus als caravanner niet zo veel aan. Meer info hier: Koppel of Vermogen http://www.caravantrekker.nl/algemeen/koppel.php.

Moet er met een caravan gepresteerd worden is het raadzaam minimaal het koppeltoerental aan te houden, de motor draait optimaal rond. Koelwater en smeerolie circuleren goed. Je kunt bergop ongestraft ook een wat hoger continue toerental aanhouden, bij diesels bijvoorbeeld 3000 toeren, maar van smoren bij 2000 is geen sprake hoor. Een hoger toerental betekent meer gasgeven en dus een hogere snelheid. De motor krijgt meer brandstof aangeleverd en moet wel harder werken. De 'belasting' hoeft echter niet hoger te zijn. Zie gaspedaalstand hieronder. Is het 'echt steil' dan is inderdaad een hoger minimum toerental aan te raden, omdat je dan niet bij het minste geringste ónder je ideale toerental zakt met alle gevolgen van dien (motor smoort en voor je het weet sta je stil. Wegkomen is altijd lastig!) Dat motortoerental is dus belangrijk, want je kunt in feite de kracht aan de motor(krukas) er mee aflezen. Bij de Laguna zie je echter bij optrekken naar de topsnelheid zes keer dat getal 2000 langsschieten. Hij heeft namelijk zes versnellingen! De kracht aan de wielen wordt dan allesbepalend - en dat is wat je op onze website berekent en omzet naar prestaties, want met zo'n versnellingsbak (beter: vertragingsbak) kun je de kracht aan de motor omzetten in snelheid. Anders (en samengevat) gezegd, de 6e versnelling van deze Renault levert slechts 16% van de maximum kracht in Newton in de 1e versnelling! De 3e 36% en de 2e 54%! Terugschakelen levert in ruil voor snelheid dus (veel) meer kracht op! Op steilere maar brede snelwegen verwachten we veelal met een zware caravan flink door te kunnen rijden; op smalle weggetjes niet en daar vinden we het normaal dat we terugschakelen naar de 2e of zelfs 1e. Bepalend voor 'onze snelheidsinschatting' is dus de weg en dat is verkeerd. Motorisch gezien wordt die 'haalbare' snelheid bepaald door de weerstand en de motorkracht. Dus de kilo's, de helling, het koppel aan de wielen. Via je rechtervoet heb je contact met de motor. Op de vlakke snelweg in de aanloop naar de Pyreneeën rij je bijv. 100 in 5. Moet bij een lichte stijging die voet meer dan zeg 3/4 worden ingetrapt schakel je terug en je toerental zal hoger zijn dan 2000 en dat herhaal je desnoods meerder keren. Merk op, dat dus je rechtervoet de voeler is hoe hard de motor moet werken in samenhang met de toerenteller. Voor je gevoel kan het dus heel goed zijn dat je erg langzaam naar boven 'moet' op de breeeeede snelweg. Het uitgebreid Trekkrachtrapport geeft aan idealiter ergens tussen de 65 en 75 in de 3e versnelling voor jullie combinatie. Natuurlijk, kortstondig en bijvoorbeeld bij gematigde buitentemperaturen kún je een stuk harder op dit soort hellingen, maar wel in drie en met veel meer gas en hogere toerentallen. De 4e lijkt even ook te kunnen, maar alleen bij een flinke aanloop...

Hou je deze basis bergrijtechnieken aan zou het met de warmteontwikkeling allemaal wel los moeten lopen, maar externe omstandigheden en ook constructietechnische (motor)eigenschappen spelen ook een rol. Als het erg warm is bijvoorbeeld is de noodzakelijke rijwindkoeling ook minder effectief. Ook zie ik dat deze combinatie al zo ongeveer aan het maximum zit wat de fabrikant verstandig (en toegestaan) acht als maximum massa (treingewicht). Misschien is dus de motorkracht op zich ruim voldoende maar is de warmtehuishouding (koelkanalen, radiator, -fan, water- en oliepompcapaciteit) maar 'net aan'...

Complex verhaal? Beter, veiliger en zuiniger onderweg willen zijn in niet vlakke gebieden? Schrijf je in voor een BergTrainingsWeekend. Praktijk is toch het beste!


Robbert antwoordt op 22 april 2007:

Heel verhaal Bert, heel interessant verhaal ook. Informatief en leerzaam, dank !

En nee, ik werk niet in de autobranche .... maar heb wel interesse voor auto's en autotechniek. En caravans natuurlijk 😉


Wilma antwoordt op 24 april 2007:

Nou Bert een heel verhaal, misschien is het voor mij inderdaad beter om een bergtrainingsweekend te doen al gaan wij niet de bergweggetjes op met de caravan, alleen route du soleil.
Ik moet je zeggen dat het verhaal van Robbert voor mij duidelijker was. Maar bedankt voor je reactie en misschien gaan we elkaar nog ontmoeten.


Berggeit antwoordt op 2 mei 2007:

Wilma,

Na alle verhalen nog ook een verhaal van mij met (vind ik) de vuistregel.

De trekkracht berekening met allerlei getalletjes, daar heb je onderweg niet veel aan. Begrijp me niet verkeerd het is natuurlijk goed om te weten bij welk toerental wat gebeurd maar je gaat niet precies een aantal toeren aanhouden want je bent immers op vakantie en aan het genieten.

Ik heb 1 simpele vuistregel voor je en die is ontstaan van vader op zoon, met bijna 30 jaren ervaring!!

Hier de vuistregel: ga je berg op dan neemt vanzelf je snelheid af. Laat je snelheid afnemen tot onder de 80 km/u. Dit is het schakelpunt voor naar de 4e versnelling. Neemt je snelheid dan weer af, direct terug naar de 3e versnelling. Neemt je snelheid echter nog steeds af, rond de 65 dan terug naar de 2e versnelling. Als ook dit niet genoeg is: terug naar de 1e versnelling !! terug naar 1e bij snelheid rond de 35 a 40. !!

Je moet immers de berg op, en niet stilstaan of terug zakken naar beneden. Let op dat je bij het berg op rijden je gaspedaal 3/4 tot vol inhoud. Mag natuurlijk iets minder maar het is belangrijk dat je de gang erin houdt.

Het komt er dus op neer dat je naar gelang het stijgingspercentage terugschakeld naar die versnelling waarin je lekker klimt. Hierbij moet je motor veel toeren maken.

Geniet van je vakantie!!

Berggeit.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 2 mei 2007:

Er zijn genoeg auto's waarbij je bij 80 al in 3 omhoog moet! Zo algemeen kan je dus niet stellen wanneer je moet schakelen.....
Een betere en nog veel simpelere vuistregel is terugschakelen zodra je voelt dat het verder intrappen van het gas geen of bijna geen reactie meer heeft.


Joost Kolen antwoordt op 3 mei 2007:

Toch blijf ik het na alle uitleg (bedankt Bert) vreemd dat deze combinatie strand op een snelweghelling in de beschreven situatie. Ook bij lagere toeren en in de 6e versnelling moet dit mogelijk blijven zonder koelingsproblemen. Als je aan de diesel merkt dat hij te weinig vermogen heeft ga je als bestuurder vanzelf terug naar een lagere versnelling en kan een temperatuur steiging niet in deze en vooral snelle mate voorkomen. Hoe moet dan wel niet fout gaan met een automaat?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 3 mei 2007:

Natuurlijk hoort het niet dat een auto warm loopt met een caravan bergop, maar ik zou niet graag de mensen de kost willen geven waarvan de auto het toch te warm krijgt op het moment dat je topprestaties vraagt. Bedenk dat de meeste auto's niet gemaakt zijn om een caravan te trekken. Ook heeft het ene merk er meer last van dan het andere.....


Jerry antwoordt op 3 mei 2007:

De ene auto is de andere niet maar als de motor zijn hoogste koppel al geeft bij 2000 toeren dan kan je nog steeds beter met 3000 toeren en een versnelling lager de helling op.
Dan heeft de motor het niet zo zwaar omdat je een lagere versnelling gebruikt.
Mijn motor levert zijn hoogste koppel vanaf 2300 toeren en ik rij de meeste snelweg hellingen op met 4000 toeren in zijn 4 in plaats van 3000 toeren in zijn 5.
mvg Jerry


Marcel antwoordt op 4 mei 2007:

Ik weet niet of het wetenschappelijk verantwoord is, maar ik kijk ookvaak even op de boordcomputer in welke versnelling de auto het zuinigst rijdt.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker