Eric vraagt op 25 augustus 2012:
Heeft er iemand ervaring met een dubbel neuswiel. Ik heb al gelezen dat een luchtband makkelijker manoeuvreert dan een kunststof wiel. Ik zag dat er nu een dubbel neuswiel te koop is, waarbij het inzakken in zachte ondergrond bijna afgelopen is. Heetf dit nu ook consequenties voor de kogeldruk?
RobD antwoordt op 25 augustus 2012:
Even logisch: als een nieuw neuswiel zwaarder is dan het bestaande, zou de kogeldruk dan omhoog gaan? Wat als je zelf op de dissel gaat staan, gaat de druk dan ook omhoog?
Of er erg veel verschil in gewicht zit valt te bezien en of het daadwerkelijk van cruciaal gewicht is? Denk in een paar honderd grammen ipv kilo's.
Alles wat een loopvlak verbreed voorkomt verder inzakken.
Ed antwoordt op 25 augustus 2012:
Allereerst even gezegd dat ik geen praktijkervaring met het dubbele neuswiel heb.
Het dubb. neuswiel geeft geen vermeerdering van de kogeldruk gewoon omdat het niet past binnen het triangleframe en dus vóór het rijden telkens verwijderd moet worden. Bij aankomst op de camping moet je het dan eerst weer monteren voordat je kan afkoppelen. Onhandig toch?
Zelf heb ik wel een neuswiel met een enkele luchtband en dat rijdt, zeker met een mover, wel prettiger zou niet anders meer willen.
Totslot; het ingraven van het neuswiel waar het dubb. neuswiel juist voor is bedoeld heeft de ervaren caravanner zelden last van die movert nl in mul/modderig terrein altijd achteruit.
Laten liggen dus die dubb. neuswielen
MvO antwoordt op 25 augustus 2012:
Het is wel leuk om te stellen dat je altijd achteruit movert maar afhankelijk van de plek en de plaatsing zal dit lang niet altijd kunnen.
Het enkele kunststof neuswiel van mijn caravan zit op een holle as (pijp) met een gat van 18mm. Aan een zijde geborgd met een omgebogen lip aan de andere kant met een splitpen.
De splitpen heb ik vervangen door een quick release pen (verende borging).
Ik heb 2 steekwagenwielen met luchtband (kosten € 4,80 per stuk) met een asgat van 16mm en een as van 16mm op lengte.
Indien ik het nodig acht verwijder ik de borgpen steek de as met een wiel erop door de as van het originele neuswiel, plaats het andere wiel en borg het met de borgpen. Een actie van 2 minuten inclusief het uit de disselbak pakken. Omdat het originele neuswiel een diameter heeft van 200mm en de steekwagenwielen 260mm raken die de grond. Eenmaal op de plek plaats ik na het waterpas stellen een stalen plateau onder de verticale kolom van het neuswiel. Bij vertrek gaat alles in omgekeerde volgorde. Een simpele (alleen indien nodig) oplossing van amper € 10,-.
Johannes antwoordt op 25 augustus 2012:
En hoeveel keer per jaar heeft u deze, overigens leuke, oplossing nu nodig?
MvO antwoordt op 25 augustus 2012:
@Johannes. We gaan zo'n 3 à 4x per jaar waarbij we in totaal ca. 12 tot 16 campings aandoen. Stel dat het in een kwart nodig is. Dus 3 à 4x per jaar gebruik ik dit.
Maar nog buiten het aantal, als je 1x hebt staan te kl*ten in een zachte bodem of rul zand dan weet je het wel te waarderen.
PieteR antwoordt op 25 augustus 2012:
Dat de kogeldruk wat verhoogt, is logisch.
Maar het is een volledig onnodig attribuut en vaak kun je het niet eens goed omhoog draaien onder de dissel.
Veel beter kun je een enkel luchtbandje nemen, dat doet het voor een standaardcaravanner goed genoeg.
Vaak moet je er ook een ander neuswiel voor aanschaffen, maar dat is de prijs wel waard!
Tip: als je zo'n nieuw bandje koopt, moet je het meteen met anti-lek volspuiten. Dat is erg handig op plekken met doorntjes in het gras... (hoorde ik ooit van een hovenier, die had nooit meer lekke banden met zijn motormaaier)
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!