Caravantrekker.nl

Caravan op de 4 steunen laten dragen, dus wielen los van de grond

Dick Mars vraagt op 24 september 2012:

Een kennis vertelde me dat hij regelmatig de caravan op z'n 4 steunen waterpas zet, waarbij dus één of beide wielen los van de grond komen en blijven. Dus niet achteraf alsnog dragend gemaakt wordt door uitvullen. Dit lijkt mij volledig onjuist, immers de caravan is dusdanig ontworpen en geconstrueerd dat de wielen het grootste gedeelte van het gewicht moeten dragen. Graag uw reactie{s}.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Bert antwoordt op 24 september 2012:

Een caravan moet je inderdaad niet via de uitdraaisteunen 'opkrikken', ook niet om meteen daarna onder (een van) de wielen plankjes aan te brengen. De zware as, wiel en remtrommel veroorzaken zo veel trekkracht op de ultradunne aluminium buitenzijde van de sandwichzijwand dat er haarscheurtjes kunnen ontstaan. Met uiteindelijk vochtinwerking als resultaat.

Zie: http://www.caravantrekker.nl/algemeen/waterpas.php


MvO antwoordt op 25 september 2012:

@ Bert/Menno.

Naar aanleiding van deze vraag heb het geschrevene op de "waterpas-page" nog eens doorgelezen. Ik ben van mening dat de regel "De wielen moeten dan ook altijd het grootste deel van het gewicht dragen." niet correct is. Dan zou immers een levelsyteem met hydraulische stempels o.i.d. aan de as ook niet goed zijn, immers deze dragen dan deels het gewicht en niet de wielen. Toegegeven dit lijkt op muggenzifterij maar gezien de vele (a-technische) opmerkingen die hier passeren lijkt me een zo zorgvuldig mogelijke formulering wel gewenst.


Jasper antwoordt op 25 september 2012:

Het gaat er natuurlijk om dat men snapt dat niet de pootjes moeten dragen, want die zitten in de meeste gevallen niet aan het chassis, maar gewoon van onder tegen de sandwichvloer. Die zoals bekend bestaat uit 2 triplexjes met tempex ertussen. Ter plaatse van de steunen zit er alleen een extra klos. That's all.
Dat het gewicht dus op de wielen moet steunen is in zijn algemeenheid dus wel juist, al is er nog wel wat te overbruggen voor de krachten van de wielen op de vloer zijn overgebracht. D.w.z. alles wat het chassis direct ondersteunt is goed.


RobD antwoordt op 25 september 2012:

"Dan zou immers een levelsyteem met hydraulische stempels o.i.d. aan de as ook niet goed zijn, immers deze dragen dan deels het gewicht en niet de wielen."

Een goed level systeem is bevestigd aan de as. Hiermee word de c/van in de breedte waterpas gezet. De voorste en achterste stempels vervangen gewoon de pootjes, niets meer niet minder.
Ook hierbij draagt de as de gehele constructie, niet de bodemplaat.


Jan antwoordt op 25 september 2012:

Daar gaat het niet om RobD.
Het gaat om het begrip wielen of as. Dat ze beide hetzelfde effect hebben in deze is vrij logisch en niet ter discussie.
Het gaat om de benoeming dat de wielen het gewicht moeten dragen. Had er gestaan dat de as het gewicht moet dragen is het meer correct in het licht van wat men eigenlijk bedoeld.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 26 september 2012:

Mijn caravan heeft geen as.... dus heb ik het over wielen 😉

De teksten schrijven we zo eenvoudig mogelijk en dan zijn niet altijd de formuleringen 100% juist, maar wel duidelijk. Ik heb het ook vaak over gewicht terwijl het massa is, en poten ipv uitdraaisteunen etc.


MvO antwoordt op 26 september 2012:

De meeste caravans hebben geen (echte) as. Het onderdeel dat we zo noemen is in werkelijkheid de behuizing van de (torsie)veerelementen, althans bij het merendeel van de caravans. Wat ik bedoelde is dat je de caravan niet per definitie hoeft te waterpassen door een wiel omhoog te brengen. Het kan ook met behulp van een krik in enige vorm. Persoonlijk geef ik daar dan ook de voorkeur aan omdat daardoor tevens de veerwerking geneutraliseerd wordt.
Immers als na het waterpas zetten van de "lege" caravan deze belast wordt met bv 4 personen, volle watertank en spullen die van de auto naar de caravan verhuizen dan zullen, door de mogelijke invering van de ophanging, de uitdraaisteunen alsnog behoorlijk belast worden.


Jan antwoordt op 26 september 2012:

Het onderdeel dat we zo noemen is in werkelijkheid de behuizing van de (torsie)veerelementen.

Dat geheel noemen we niet alleen zo, dat ís dus de fysieke as die bijna onder elke caravan is terug te vinden en waaraan een leveller kan worden gemonteerd..

De Biod is uitgerust met een onafhankelijke wielophanging. Daar zijn wieldraagarmen aan de carrosserie bevestigd zonder gebruik te maken van een aslichaam. Bij de Biod spreekt men dus van een virtuele as, de lijn getrokken door het hart van de beide wielen.


MvO antwoordt op 26 september 2012:

Inderdaad Jan.

Dus ook bij de zg torsievering is de virtuele as de lijn die door het middelpunt van de wielen loopt, en dit is niet dezelfde hartlijn als degene die door de veerbehuizing gaat en waarvan de vering trouwens ook onafhankelijk is. Ook schrijf ik zg torsievering want enkele uitzonderingen daargelaten wordt de veerwerking verkregen door vervorming van rubberen elementen en niet door torsie. Daarentegen berust de veerwerking in schroefveren (zoals van een Biod) wel weer op torsie.


gunst antwoordt op 26 september 2012:

Het verdraaien van een door rubber omsloten as in een koker = torsie.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 september 2012:

Ik ben geen voorstander van een afgekoppelde caravan opkrikken. Het gevaar van wegdraaien is me te groot. Beter het wiel dus ergens oprijden.


Jan antwoordt op 27 september 2012:

Het verdraaien van een door rubber omsloten as in een koker = torsie.

Nee. Het lijkt daar wel op omdat de (binnen)as verdraait maar de veerwerking berust op het samendrukken van de rubberstrengen.


RobD antwoordt op 27 september 2012:

"Immers als na het waterpas zetten van de "lege" caravan deze belast wordt met bv 4 personen, volle watertank en spullen die van de auto naar de caravan verhuizen dan zullen, door de mogelijke invering van de ophanging, de uitdraai steunen alsnog behoorlijk belast worden."

Hele volksstammen doet het zo al jaren, zonder problemen. Ja, uitdraai steunen zijn geen krik, maar ze kunnen, incl bodemplaat, toch heel wat gewicht hebben. Ten tijde van de kop/eind keuken zat de familie aan één kant van de c/van aan tafel, zonder ooit problemen te hebben met de belasting van de steunen.


Jan antwoordt op 27 september 2012:

Dat doet niets af aan het feit dat de steunen alsnog behoorlijk belast worden Rob.

En dit:
Een kennis vertelde me dat hij regelmatig de caravan op z'n 4 steunen waterpas zet, waarbij dus één of beide wielen los van de grond komen en blijven.
is toch heel wat anders dan behoorlijk belasten.


Nitram antwoordt op 29 september 2012:

Ik gebruik ook nog het neuswiel om het chassis te ondersteunen. Toch zie ik caravanners die het neuswiel opdraaien en daardoor m.i. de uitdraaipoten zwaarder belasten. Of klopt dit ook weer niet?


willem antwoordt op 29 september 2012:

ik heb momenteel een leveler die je bij het wiel kan plaatsen en dan omhoog draaien tot dat de caravan in de breedte waterpas staat deze laat ik dan ook de hele vakantie zitten karton ervoor of wielzeil als het de voortent zijde is en je ziet er niets van. dan in de lengte de caravan waterpas stellen met de neuswiel,en de 4 poten uitdraaien op gevoel bij mij is dat meestal na touch down 1 slag na geven. en de neuswiel haal ik eruit als de caravan zo staat dat de kans groot is dat spelende kinderen hier makkelijk bij kunnen , dus als de dissel richting pad staat.


Jasper antwoordt op 29 september 2012:

Meen je dat nou, Willem?
Dat je het neuswiel eruit haalt omdat kinderen er misschien bij kunnen?
Als je je daar ook al tegen moet indekken heb je vast wel meer te vrezen.
Moet je misschien andere campings zoeken?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 30 september 2012:

Beter is het om het neuswiel gewoon te laten zitten en onder 'spanning' te houden. De dissel is immers gemaakt om last te dragen en de bodem veel minder.


fransvb antwoordt op 30 september 2012:

Altijd geleerd eerst waterpas stellen daarna steunen uitdraaien. Inderdaad RobD heb ik me ook wel eens afgevraagd wat de invering van de ophanging voor effect heeft.
Andersom gebruiken wij de uitdraaisteunen nooit bij een tussenstop, de caravan blijft dan aangekoppeld.
Heeft dat nog consequenties voor de caravan of de auto, we gebruiken bij voorbeeld de wc die helemaal achterin zit. We drinken een kop koffie in de rondzit (voorin 2 pers)


John antwoordt op 30 september 2012:

Niemand die na een week of zo zijn steunen even bijstelt??
Zeker na een goede regenbui zie ik hordes mensen de steunen even aandraaien.
Grond is niet stabiel, de invering van de caravan kan door de steunen zeer goed opgevangen worden. Deze brengen die krachten weer over aan de grond, m.a.w. ze zakken ook wat verder in de ondergrond.


@Eric antwoordt op 30 september 2012:

Niemand die na een week of zo zijn steunen even bijstelt??

Ik stel ze altijd na een dag of 2 bij.
Kunnen inderdaad meestal nog wel een "slaggie" hebben dan.


PieteR antwoordt op 30 september 2012:

Terwijl ik de caravan aan een kant optil, legt mijn vrouw plankjes onder het wiel.


joop brand antwoordt op 30 september 2012:

Het is onbegrijpelijk dat jullie zonder problemen op een camping aankomen.


Jan antwoordt op 30 september 2012:

Dat aankomen is het probleem ook helemaal niet. 😉


Hans antwoordt op 30 september 2012:

Beste Joop Brand

Dat doen PieteR en zijn vrouw ook niet tijdens het rijden hoor. Als PieteR de caravan optilt zijn ze al aangekomen op de camping (denk ik).
Of bedoel je dat ze daarna weer af moeten vallen op de camping ?

Hans


joop brand antwoordt op 30 september 2012:

Het gaat niet om Pieter, maar waar kan men zich wel niet druk om maken. Tot een paar jaar geleden stond de caravan nooit waterpas, we waren altijd op doorreis, slapen overdwars, en de ene nacht werden de kussens van het bed aan de linker kant gelegd, caravan stond links hoger, en de volgende nacht bijv. de rechter kant. Werden wel eens samen wakker onder het voeteindraampje. "Gemakzucht van mijn kant."
Nu kan ik met één knopje (lekker makkelijk) de caravan overdwars tot op minder dan één graad nauwkeurig automatisch waterpas zetten met behulp van twee electrische vijzels gemonteerd aan de as. Kan ik ook zonder?? Jazeker.
Dan gebruik ik de mover met één plankje.
Helemaal het einde zo'n mover, zou niet zonder kunnen.


joop brand antwoordt op 30 september 2012:

Nog iets.
Het is toch niet nodig om alle vier steunen uit te draaien, als het neuswiel ook op de grond staat. Een van de voorste steunen is niet nodig, hangt een beetje van de indeling af.
Of ik gebruik ze alle twee niet.


RobD antwoordt op 30 september 2012:

Als we toch allemaal de pootjes na dagen of een week allemaal nadraaien, kunnen we het verhaal van Mvo op 26 September 2012 om 08:29 ook vergeten.
De belasting die hij aangeeft word door de ondergrond echt wel opgevangen. Mits men niet op beton staat, maar welke camping heeft dat hier op her EU vasteland? In Gb heb je vele campings waar je de c/van op een strook asfalt neerzet en is het inveren vele malen minder. Eén geluk: niets na te draaien😉


Jan antwoordt op 30 september 2012:

maar waar kan men zich wel niet druk om maken.

Jouw eisen zijn misschien niet die van anderen Joop.
Wanneer jij geen belang hecht aan waterpas staan en een op twee pootjes wiebelende caravan voor lief neemt hoeft iedereen dat nog niet prettig te vinden.


joop brand antwoordt op 30 september 2012:

Jan, je hebt helemaal gelijk.
Maar als ik iemand met een waterpas van 15cm, rond z'n caravan zie lopen moet ik toch glimlachen.


Jasper antwoordt op 1 oktober 2012:

Een waterpas van 15 cm doet je glimlachen?
Die opmerking doet mij nu weer glimlachen.
Want ik had net gisteren een waterpasje in handen dat bij de verpakking van een tv-steun zat. Dat was nog geen 2 cm en werkte naar verwachting.
Wat denk je dan van het X en Y waterpasje dat bij mij en vele anderen op de dissel vastgeschroefd zit?


John antwoordt op 1 oktober 2012:

Waterpas? Een knikker doet het ook😉


PieteR antwoordt op 1 oktober 2012:

Och, zo'n waterpasje van 15 cm...
Best makkelijk, behalve op een golvende vloer. Met een beetje pech slaap je dan alsnog ondersteboven 😉
Waarom is dat waterpassen eigenlijk nodig?
Al eens je eigen aanrecht of je bed gewaterpast? Menig preciese caravanner zou zich verbazen, schat ik zo in.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 1 oktober 2012:

Waterpas staan is van belang voor een goede werking van de koelkast.


joop brand antwoordt op 1 oktober 2012:

Zolang de caravan in de lengte waterpas staat, dat is makkelijk te realiseren,werkt de koelkast heus wel.
Ga er dan ook nog vanuit dat de koelkast tegen de zijwand is gemonteerd.


John antwoordt op 1 oktober 2012:

@ Joop Brand:
dat de caravan in de breedte b.v.25graden uit het lood staat is dan niet erg voor de koelkast??
Kom op, doe even normaal, horizontaal is horizontaal !!


PieteR antwoordt op 1 oktober 2012:

Maar er is echt een verschil tussen horizontaal en waterpas. Van een verschil van twee centimeter op de breedte van de caravan gaat de koelkast absoluut niet minde werken.
Overigens is dat een oud verhaal, het is de vraag of dat nog steeds van toepassing is.


Hans Stoute antwoordt op 1 oktober 2012:

Is het nu werkelijk zoveel werk om even een waterpas in de caravan te gooien en eerst de caravan op de as recht te zetten en daarna met het neuswiel? Zoveel woorden als hier over vuil gemaakt worden. Neuswiel optrekken is echt dom. Degene die het doen kunnen er niet eens een reden voor geven. Een voornamelijk duitse folklore is om de avond voor het vertrek de caravan te draaien en alvast aan te koppelen. Win je toch zeker 5 minuten mee.


joop brand antwoordt op 1 oktober 2012:

Er worden inderdaad veel te veel woorden aan dat zgn. waterpas zetten vuil gemaakt. Ik heb alleen maar aangegeven dat ik er in het verleden niet veel aandacht aan schonk. De koelkast werkte altijd perfect, 25 graden uit het lood is natuurlijk van de zotte.
Zo zijn er wel meer "kleinere" dingen waar ik het nut niet van zie, maar in "caravanland" als een must wordt beschouwd.
O,ja, wiebelen van de caravan als een van de voorste pootjes niet wordt gebruikt, nooit meegemaakt.



PieteR antwoordt op 2 oktober 2012:

Ik vind een wiebelende caravan niet erg, zolang er geen storm op de zijkant staat.
Maar ik draai wel altijd alle pootjes uit en ik krik er ook een beetje mee.
Het enige dat me kan gebeuren, is een kapot wormblokje, want de poten zitten rondom volledig op het chassis.


roel antwoordt op 1 april 2013:

Ik heb waarschijnlijk te vaak m'n Kip kompakt 32 EK met de steunen waterpas gezet.Bovendien zette ik hem wat hoger met de steunen om m'n voortent wat strakker te laten staan. Dom, want het gevolg is dat de steunen die verbonden zijn met de overlangse chassibalken op die verbinding een stukje ingescheurd zijn. Het onderhoudsbedrijf keurt m'n Kip nu niet goed, "omdat het chassis gescheurd is." Maar het betreft hier toch geen dragend gedeelte? iemand ervaring hiermee?


Jan antwoordt op 2 april 2013:

Maar het betreft hier toch geen dragend gedeelte?
Hoe noem jij dat dan?
En welk gedeelte draagt dan wel de caravan?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 2 april 2013:

Waar zit die scheur precies? Voor of achter de as en zit die daadwerkelijk in de 2 chassisbalken of elders?


Bert antwoordt op 2 april 2013:

Dom? Onwetendheid en nu door schade en schande....

Ik weet niet waar de schade precies zit, maar als de langsliggers ingescheurd zijn lijkt me reparatie zinvol en nodig. Is er door je acties ook haarscheurtjes-schade in de samdwich zijplaten ontstaan? Zou zo maar kunnen.

Goedkeuren? Er is NL geen apk. Is er wat laswerk nodig om het onderstel weer strak te krijgen? Neem anders contact op met onderstellenspecialist Triorep.


Peter G antwoordt op 3 april 2013:

Zeer herkenbaar Bert. Ik tilde met een ratel de caravan een stuk uit de veren. Bij mij is zelfs de bodem na jaren ook wat "flexibeler" geworden waardoor de aansluiting van het front niet meer optimaal is. In de lengte richting zit er nu enkele centimeters speling op waardoor de skirts, die dik in de kit zitten, zijn losgekomen. Hierdoor heeft vocht vrij spel gehad en is het hout weggerot. Maar goed, de eerste jaren merk je het niet. Wanneer de kennis van Dick Mars zijn caravan verkoopt zou ik niet graag de nieuwe eigenaar zijn.


roel antwoordt op 11 mei 2013:

Sorry voor late antwoord; op vakantie geweest, zonder Kip overigens.De breuk zit niet in de steunen, maar in de langsligger. Bij Alko in Duitsland is een nieuw stuk chassis
besteld dat speciaal gemaakt moet worden.Levertijd ca 6 weken. Dure grap (plusminus € 1500), maar ik laat m'n Kipje niet in de steek.


@Eric antwoordt op 11 mei 2013:

Wat een geld, was herstellen (lassen) bij een carrosserie bouwer geen optie?


RobD antwoordt op 11 mei 2013:

Waarschijnlijk (?) word het nieuw stuk chassis er ook gewoon tussen gelast😉


itis antwoordt op 18 augustus 2014:

en hoe doe je het dan wel?
1) Draai de caravan met neuswiel globaal waterpas
2) Zet daarna de caravan in de breedte (tussen de wielen) waterpas
3) Controleer of de caravan in lengterichting nog waterpas staat en stel zonodig wat bij met neuswiel.
4) De caravan staat nu waterpas zonder steunen
5) Draai de achtersteunen uit tot deze de grond raakt en geef deze daarna nog een extra slag
6) idem 5, maar dan voor voorsteunen.
7) DRAAI nu het neuswiel vrij van de grond.
8) Haal de handrem eraf, zodat deze vrij staat.
9) Haal indien aanwezig ook de mover los van de banden.
10) Uw caravan staat nu perfect waterpas
11) Afhankelijk van de ondergrond kan het zijn dat u uw steunen de dagen daarna nog wat strakker moet zetten, doe dit in dezelfde volgorde, eerst achter dan voor...

Indien uw caravan nog wiebelt kunt u assteunen, hulpsteunen, stabilcar(duwende scheerlijn) toevoegen.
Dragers in het midden tegen vloerbodem helpen het beste bij grote caravans.
Besef nl. dat de meeste caravans wiebelen op de plaats van de wielvering, zeker als de caravan wat groter is, omdat afstand tussen steunen groter is.
Hopelijk heeft u wat aan deze tips.😉


Debouncer antwoordt op 18 augustus 2014:

Het hele bovenstaande verhaal mag als bekend worden verondersteld. Alleen begrijp ik niet waarom je het neuswiel in zou moeten draaien. Zelf doe ik dat nooit en het wiel ontlast de voorpoten zeer.


Quirien antwoordt op 18 augustus 2014:

Mij ontgaat ook de logica van indraaien neuswiel.

Het enige wat ik kan verzinnen dat je het neuswiel even opdraai om er een plankje onder te leggen zodat het neuswieltje minder snel de grond inzakt waardoor het effect van medesteun verloren gaat en je anders eventueel blijft nadraaien

Zeker als je een heel smal neuswielje heb kan dit effect sneller ontstaan.
En voor de rest, deze genoemde werkwijze pas ik al zolang ik met de caravan op pad ben, toe. En zoals Debouncer stelt, dit moet toch als bekend zijn te worden verondersteld.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 18 augustus 2014:

Zie: http://www.caravantrekker.nl/algemeen/waterpas.php

Het neuswiel zit in tegenstelling tot de uitdraaisteunen wel aan het chassis en daardoor kan het neuswiel veel beter kracht dragen dan de uitdraaisteunen onder de vloer. Eventueel leg je een blokje hout onder de stang van het neuswiel (achter de band) dan wordt het wieltje zelf niet belast.


Michel antwoordt op 18 augustus 2014:

Als ik hem van de rem afhaal rolt die weer van mijn banaan af. Ondanks de skeg. Ik laat hem dan ook altijd op de handrem staan maar laat me graag overtuigen dat ik het fout doe.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 18 augustus 2014:

Helemaal niets doe je fout!
Ik kan geen reden verzinnen waarom je de caravan in de zomer voor een paar weken niet op de rem laat staan. Het staat zelfs steviger!


Debouncer antwoordt op 18 augustus 2014:

Probeer een achteruit de keg op te rijden. Dan blijft hij wel staan. De oorzaak: Een caravan heeft trommelremmen. Daar zitten twee segmenten in. Bij normaal vooruit rijden heeft het voorste segment een zelf bekrachtigende werking. Dit heet dan het oplopende segment. Als je achteruit rijdt, zou dat direct mis gaan. Want dan is immers het achterste segment het oplopende. De achteruitrijautomatiek zorgt ervoor dat dan het segment uit de zitting wordt gedrukt en dus dan minimale remwerking. Als je de caravan dus vooruit een keg oprijdt zal hij er weer vanaf willen rollen en er is niet voldoende remkracht om dit tegen te gaan. Dus rij je de caravan achteruit de keg op heb je met de handrem de normale remwerking en blijft de caravan waar je hem hebben wilt. Nog een truc: caravan zoveel als verantwoord is de keg op rijd en hem op de handrem zachtjes aan precies waterpas laten komen. Manoeuvreren op de millimeter is zo mogelijk.


Frans antwoordt op 18 augustus 2014:

Punt 1) heeft volgens mij geen zin, dat kun je bij 3) in één keer regelen. Kan bovendien niet als je de caravan met de auto op zijn plaats zet.


Michel antwoordt op 20 augustus 2014:

Caravan gaat middels de mover altijd achterwaarts de skeg op maar rolt altijd iets terug dus vandaar op de handrem. Kan me inderdaad niet voorstellen dat het voor een paar weken problemen oplevert. Caravan heeft keurig dit jaar zijn Bovag keuring en onderhoudsbeurt gehad dus remwerking is prima. Wat ik me alleen afvraag. Als je, laten we zeggen, een voorseizoen gaat staan. Hoeveel kwaad kan het dan? Trommel is toch een gesloten systeem in tegenstelling tot remschijven die verroesten. Dus op de rem laten staan kan toch niet zo heel veel gevolgen hebben?


Debouncer antwoordt op 20 augustus 2014:

Dat probleem dat hij nog even een paar centimeter naar voren rolt had (let op had) ik ook. Het is gemakkelijk op te lossen. Gebruik de twee witte keggen die bij de caravan zitten (of schaf ze aan. Stelde caravan helemaal waterpas maar laat de mover op de wielen zitten. Stel de pootjes uit en dan leg voor elk wiel een keg en druk die met je voet tegen het wiel. Haal dan de mover van je wielen af en je zal zien dat de caravan nu niet naar voren schiet. Ook niet zonder handrem.


Bert antwoordt op 20 augustus 2014:

Handrem lossen bij langdurige standplaats lijkt aan te bevelen. Vooral 's winters.

Indien mijn caravan (liefst achteruit, i.v.m. de terugrijautomaatwerking) een wig is opgereden dan plaats ik onder de voorpootjes niet slechts een voetje (plankje) maar een dwarsbalkje en in de lengterichting daarop een plankje. De uitdraaisteun kan dan nooit wegglijden.

Ik hoop dat deze omschrijving duidelijk is... 😉


Michel antwoordt op 22 augustus 2014:

Ik gebruik de witte skeggen ook om de boel te fixeren maar als ik hem achterwaarts mover en de handrem er niet opzet rolt hij nog naar achteren. Ik mover hem er op trek de handrem aan en leg dan de skeggen achter de wielen en laat de handrem erop staan en de mover eraf.


Andreas-NL antwoordt op 22 augustus 2014:

Voor de duidelijkheid: je bedoelt zeker keggen (of wiggen)?
Skeggen zitten onder een boot, een soort mini-kielen in het verlengde van de kielbalk.


Michel antwoordt op 24 augustus 2014:

Idd keggen. Laten we het maar houden op een Babylonische spraakverwarring 😉


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker