Jan Laarman vraagt op 7 januari 2013:
Bestaat er een site waarop je van iedere auto kunt vinden wat het maximaal trekgewicht is van een geremde aanhangwagen zonder dat je het kenteken hoeft in te vullen. (bedoel dus dat ik weet dat je bij RDW eea kan opvragen maar daar het kenteken voor nodig hebt). Nu moet je telkens naar de site van het betreffende merk en hopen dat daat in de borchure iets vermeld staat.99
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 7 januari 2013:
Wat dacht je van deze site: http://www.caravantrekker.nl/autoselecteren/index.php (selecteer dan maximaal trekgewicht)
dabbertje antwoordt op 7 januari 2013:
autoweek.nl
@Eric antwoordt op 7 januari 2013:
Leuk al die sites waar je kan zoeken maar hou wel in de gaten dat het gewicht dat uiteindelijk op het kenteken staat toch echt bindend is 😉
Jan@ antwoordt op 7 januari 2013:
Jan, ik weet niet of je vraag iets te maken heeft met de mogelijke aanschaf van een nieuwe auto maar ik heb al eerder op dit forum beweerd dat ik het als een ontbindende voorwaarde in het koopcontract zou laten opnemen bij de aanschaf van een nwe auto/model waarvan nog weinig bekend is( de verkopers willen verkopen en wat 8 weken later op het kentekenbewijs komt te staan zal ze een zorg zijn). Er zijn zoveel verschillende modellen en (zuinige)uitvoeringen tegenwoordig dat ik het risico niet zou nemen van de koude kermis thuis te komen m.b.t. het max toegestane trekgewicht.
RobD antwoordt op 10 januari 2013:
"( de verkopers willen verkopen en wat 8 weken later op het kentekenbewijs komt te staan zal ze een zorg zijn)"
Kortzichtig. Je gelooft zelf toch niet dat een dealer zijn eigen ruiten gaat ingooien?
Jan@ antwoordt op 10 januari 2013:
Rob,je gelooft maar wat je wilt. Mijn ervaring is dat veel autoverkopers niet al te veel van trekgewichten afweten e.d. Dus als ik een nieuw model middenklasser zou bestellen dan, zou ik dat als ontbindende faktor in het koopcontract laten opnemen.
Dat houdt ze scherp en voorkomt een hoop gedonder als je net 50 a 100kg ""te kort"" komt.
RobD antwoordt op 10 januari 2013:
Je goed recht Jan.
Het strookt ineens alleen niet met wat je zegt over verkopers die alleen maar willen verkopen.
Jan@ antwoordt op 11 januari 2013:
Rob, ik ben bang dat het nog steeds veel voorkomt, de goede niet te na gesproken.
Voorbeeld, een half jaar geleden kocht ik andere auto, type suv, grote motor, flink eigen gewicht. Een auto waarvan je zou denken dat ie minimaal 1800 kg zou mogen trekken. Max trekgwicht 1500 kg. ""Toevallig"" wist ik dit omdat ik onderzoek doe van te voren plus dat je bij occasions het kentekenbewijs kan checken, maar heel veel mensen gaan op de verkoper af, die het vaak echt niet weet wat het wordt.
Nog een voorbeeld; een familielid kreeg afgelopen jaar een nwe Audi A4, Een flinke auto met een forse 2 liter turbo motor. Max trekgewicht 1300 kg! Daarmee zou ik met mijn 1350 kg zware caravan al niet erg blij worden terwijl die met 120 pk en een koppel van 290 nm de caravan prima zou kunnen trekken.
Het is alleen een waarschuwing dat er vanwege de energielabels veel verschillen zijn bij ogenschijnlijk gelijkwaardige auto's.
Inmiddels weten we beter.Groene stroom bestaat niet en groene auto's zijn helemaal niet zo groen.
Gelukkig nooit aan meegedaan.
Jan antwoordt op 11 januari 2013:
Wat is dat nou voor voorbeeld?
“Een tweedehands auto waarvan je dénkt dat-ie minmaal 1800kg trekt”
Het is niet “toevallig” dat je wist van 1500kg maar je wettelijke onderzoeksplicht!
En die verkoper weet toevallig ook drommels goed waar die de betreffende info in veelvoud vandaan kan halen. Dat is namelijk zijn wettelijke informatieplicht!
En wat is dat tweede voorbeeld nu? Het zegt niets anders dan dat het voor jouw gevoel niet “logisch” zou zijn. Ieder ander gaat af op de voor handen zijnde informatie zoals het hoort.
Om nu de verkopende partij af te rekenen op jouw eigen omgang met informatie, of gebrek daarvaan, in deze is niet fair en zeker niet voor de gehele beroepsgroep sprekend.
RobD antwoordt op 11 januari 2013:
Zeker de verkopers bij de merkdealers zullen je niet voor verrassingen laten staan. Een éénmalige verkoop is het makkelijkst wat er is. Klant tevredenheid en een herhaal aankoop is momenteel het belangrijkst. Het is tenslotte hun eigen boterham. Op duidelijke vragen heeft een verkoper een reeël en duidelijk antwoord. Mensen die maar aannemen dat het wel kan met zo'n 'dikke motor' komen zichzelf tegen, en gaan dan roepen: "ik ben verkeerd voorgelicht." Nee, ze hebben gedacht het allemaal wel te weten en zich niet voor laten lichten.
Die anderhalve vrije cowboy in autoland die er nog rondloopt schift zichzelf, of heeft enkel éénmalige verkopen.
Jan@ antwoordt op 11 januari 2013:
Jan:Ik zeg niet dat je ""denkt"" .... maar ik zeg ""zou denken"" . Een wezenlijk verschil. Ik spreek ook niet de hele beroepsgroep aan maar zeg: "' de goeden niet te na gesproken"" Goed lezen is lastig blijkbaar.
Heb ik als autokoper bij een nwe model een wettelijk onderzoeksplicht ?? en hoe toon ik later aan dat ik daaraan op alle details heb voldaan(zijn woord tegen het mijne ??.) Grote onzin.Het is geen woningaankoop.
Tja, Rob het hoeft je ook maar één keer(teveel) te overkomen. Vlgs mij heb ik op dit forum een paar gevallen zien voorbij komen.
Mijn punt is slechts dat bijv. het VW-concern zoveel uitvoeringen kent dat je er goed op moet letten.
RobD antwoordt op 11 januari 2013:
Onderzoeksplicht bij een nieuw model??
VRAGEN stellen is een heel goed onderzoek!!
Onzin/ Niet echt, onzin is je maar alles laten vertellen en aannemen.
Jan@ antwoordt op 11 januari 2013:
Maar ja, als ik de verkoper bij een nieuw model vraag of het in orde is met het door mij opgegeven gewicht van de caravan en hij antwoord bevestigend, dan heb ik voldoende gedaan , maar als de verkoper zich vergist, vanwege het wirwar aan modellen, dan hebben we toch een probleem.
Voorkomen...............enz.
Jan antwoordt op 11 januari 2013:
Nee, goed lezen is niet lastig. Maar je wil je niet laten vangen op de geschreven letter, OK.
De geest van jouw betoog Jan@, is niet naar de letter zoals je die schrijft. Wat daaruit wel duidelijk mag blijken is dat zoals door jou reeds ‘gezegd’ is dat de heren verkopers generaal genomen niet te vertrouwen zijn. Daar doet de opmerking; “de goed niet te na gesproken” maar zéér weinig van af maar je hébt gelijk, je zegt daarmee niet allemaal.
Als je dus goed leest staat daar dus dat er maar een enkeling zich behoorlijk gedraagt.
Sterker nog, het is zelfs zo slecht zakendoen met deze incompetente verkopers dat jij het raadzaam vindt ontbindende voorwaarden te verbinden aan de verkoop.
De voorbeelden die je daarbij aanvoert slaan mi als een tang op een varken en gaat het om een zijnsmening waarmee je de meerderheid van de heren verkopers een slecht imago toedicht.
En daar ben ik het niet mee eens en dat is mijn mening. En daarin ben ik niet de enige.
Goed lezen doe je dus ook tussen de regels. 😉
Arthur antwoordt op 11 januari 2013:
Hmmm, het lijkt mij allemaal vrij duidelijk/logisch. Ik zorg ervoor dat die discussies niet ontstaan. Zelfonderzoek lijkt mij niet meer dan normaal. En ik teken niets zolang niet duidelijk is wat er getrokken mag worden. En een rechter verwacht uiteindelijk ook dat je zelf aktie/onderzoek hebt verricht/genomen. Veel gezond verstand en niets zomaar voor waar aannemen. Maar dat geldt voor heel veel dingen in ons nederige bestaan op deze planeet....
Jan@ antwoordt op 11 januari 2013:
Jan, je conclusies laat ik geheel voor jouw rekening.
Arthur, vandaar dat ik adviseer bijv. het max. toegestane trekgewicht van een bestelde auto als ontbindende faktor in het koopcontract op te nemen, als caravanner.
Dat is/was alles.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.